AkzoNobel introduceert energiezuinig LED-spuitpistool


Het streven van AkzoNobel naar innovatieve, duurzame technologie heeft geresulteerd in de introductie van een geavanceerd spuitpistool dat blanke autolak aanbrengt en direct uithardt.
 
Dit UV LED-spuitpistool, dat als gezamenlijke activiteit van AkzoNobel Car Refinishes werd ontwikkeld, wordt deze maand geïntroduceerd op de Europese markt en realiseert een bijna onmiddellijke uitharding van Sikkens Autoclear UV blanke lak.
 
Rond de spuitmond van dit handbediende apparaat bevinden zich energiezuinige UV LED's (ultraviolette Light Emitting Diodes), die ervoor zorgen dat het uithardingsproces begint op het moment dat de lak in contact komt met het gerepareerde oppervlak. Het apparaat werd ontwikkeld samen met de Belgische onderneming EREA en biedt schadeherstelbedrijven belangrijke voordelen op het gebied van energiebesparing en verwerkingssnelheid.
 
"Dit is een echte doorbraak die onze doorlopende betrokkenheid bij het inbedden van duurzaamheid in innovatie en technologie onderstreept", aldus Leif Darner, lid van de Raad van Bestuur van AkzoNobel, verantwoordelijk voor Performance Coatings. "Het UV LED-spuitpistool vergroot niet alleen de winstgevendheid bij onze klanten, het bewijst ook hoe duurzaamheid tegelijk onze eigen concurrentiepositie verbetert en oplossingen biedt die de levensvatbaarheid van onze schadeherstelpartners op de lange termijn garanderen".
 
Het UV LED-spuitpistool heeft geen opwarmtijd, waardoor tijdens de totale reparatie tot 25 procent minder energie wordt verbruikt - traditioneel gebruiken schadeherstellers ovens die op uithardingstemperatuur moeten worden gehouden. De snellere drogingstijd, samen met een grotere flexibiliteit en het feit dat geen aparte droogeenheid nodig is, betekent een enorm potentieel voor hogere doorvoer en grotere productiviteit.
 
"Het systeem maakt de helft van de processtappen overbodig", voegt Jim Rees, Managing Director van AkzoNobel Car Refinishes hier nog aan toe. "We zijn erin geslaagd om twee innovaties te combineren, één voor een nieuwe laktechnologie en één voor de hulpmiddelen om de lak aan te brengen. De feedback die we tot nu toe ontvingen was fantastisch en ik ben optimistisch dat dit systeem de deur opent naar verdere mogelijkheden".
 
AkzoNobel heeft de UV LED-spuitpistooltechnologie gepatenteerd en gaat het product dat door EREA zal worden gefabriceerd op de markt brengen onder de merken AkzoNobel en EREA.
 
- - -

Noot voor de redactie
 
AkzoNobel is een van 's werelds toonaangevende industriële ondernemingen. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam en wij maken en leveren een breed assortiment verven, coatings en specialistische chemicaliën - in 2008 bedroeg de totale omzet €15,4 miljard. Wij zijn zelfs de grootste verf- en coatingsproducent ter wereld. Als belangrijke producent van specialistische chemicaliën voorzien wij industrieën overal ter wereld van kwaliteitsingrediënten voor producten die essentieel zijn voor het menselijk bestaan. Wij denken aan de toekomst, maar handelen in het heden. Wij werken gepassioneerd aan de introductie van nieuwe ideeën en aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Daarom zijn onze 60.000 medewerkers - actief in meer dan 80 landen - sterk gericht op uitmuntendheid en het realiseren van "Tomorrow's Answers Today"(TM).
 
Niet voor publicatie - voor meer informatie
 
Akzo Nobel nv                                                                                        
Corporate Media Relations, tel. 020 502 7833                                       
Contact: Heleen van de Lustgraaf

Attachments

Pdf file AkzoNobel nieuwsbericht