AkzoNobel onthult link tussen kleurgebruik en economische trends


Volgens een gedetailleerde analyse van kleurentrends uitgevoerd door AkzoNobel, 's werelds grootste fabrikant van verven en coatings en leverancier van toonaangevende merken als Dulux®, Flexa® en Sikkens®, worden kleurkeuze en kleurgebruik van mensen sterk beïnvloed door de economische situatie.
 
Uit de analyse - waarbij onder meer werd gekeken welke kleuren wereldwijd het best werden verkocht door Decorative Paints - bleek dat hoewel regionale voorkeuren van invloed kunnen zijn op kleurgebruik, in de afgelopen decennia de trends in interieurontwerp golfbewegingen vertonen naarmate de economie fluctueerde.
 
"Deze analyse van kleurentrends heeft ons geleerd dat tijdens een economische recessie neutrale kleuren zoals zwart, wit en grijs de voorkeur hebben voor interieurs, terwijl meer intense kleuren worden gebruikt als er meer vertrouwen is onder de mensen", aldus Stephanie Kraneveld, Global Color Training Manager bij AkzoNobel Decorative Paints, die vandaag de kleurentrends van de onderneming voor 2010 onthulde.
 
"Aan het eind van de 20e eeuw bijvoorbeeld werden voornamelijk neutrale kleuren gebruikt. Toen de angst en onzekerheid rond het nieuwe millennium waren afgenomen, kwam de kleur terug in de huizen, variërend van heldere, levendige kleuren tot minder verzadigde tinten. Op dit moment zien we dat in West-Europa sober wit en gebroken wit het meest populair zijn, terwijl in de Verenigde Staten beige en grijstinten domineren. In Azië geeft men echter de voorkeur aan frisse kleuren, zoals helder geel, roze en lichtblauw, wat best eens te maken zou kunnen hebben met de staat van hun economie".
 
Zij voegt eraan toe dat deze trends in de komende maanden en jaren waarschijnlijk opnieuw een verschuiving zullen laten zien. "Halftonen zullen veelal overheersen, met zuiverder gebroken wit en duidelijk minder zware tinten, als indicatie van een trend naar meer lichtvoetige en optimistische kleuren, die ons humeur verbeteren in de moeilijke economische situatie die we nu moeten zien door te komen".
 
De vandaag door AkzoNobel gepresenteerde kleuren vormen onderdeel van de Color Futures(TM). Color Futures is het resultaat van doorlopend wereldwijd onderzoek naar de ontwikkeling van kleurentrends en bieden internationale stijl- en ontwerptrends voor binnen en buiten, vertaald naar paletten van kleurentrends.
 
"Wij zijn er trots op kleur in het leven van mensen te kunnen brengen", aldus Tex Gunning, lid van de Raad van Bestuur van AkzoNobel, verantwoordelijk voor Decorative Paints. "Als 's werelds grootste producent van verven en coatings heeft ons Color Futures team een enorme deskundigheid ontwikkeld op het gebied van kleur en is een toonaangevende autoriteit in de ontwikkeling van kleurentrends".
 
Hij vervolgt: "We weten allemaal dat kleur een belangrijke rol speelt in het humeur van de mensen en een essentiële bijdrage levert aan de ontwikkeling van stedelijke en internationale gemeenschappen, in het bijzonder in deze economisch moeilijke tijden. Daarom bevat elk van de thema's die we voor volgend jaar hebben ontwikkeld een boodschap van optimisme en een nieuw begin".

De onderneming heeft vijf kleurenthema's ontwikkeld voor volgend jaar - Silent Space, Fluid Fantasy, Basic Beliefs, Free Spirit en Sweet Memory - terwijl de kleur voor het jaar 2010 van AkzoNobel op 29 juli wordt onthuld.
 
- - -
 
Noot voor de redactie
AkzoNobel is er trots op een van 's werelds toonaangevende industriële ondernemingen te zijn. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam en wij produceren en leveren een breed assortiment verven, coatings en specialistische chemicaliën - in 2008 bedroeg de totale omzet € 15,4 miljard. Wij zijn zelfs de grootste verf- en coatingsproducent ter wereld. Als belangrijke producent van specialistische chemicaliën voorzien wij industrieën overal ter wereld van kwaliteitsingrediënten voor producten die essentieel zijn voor het menselijk bestaan. Wij denken aan de toekomst, maar handelen in het heden. Wij werken gepassioneerd aan de introductie van nieuwe ideeën en aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Daarom zijn onze 60.000 medewerkers - actief in meer dan 80 landen - sterk gericht op uitmuntendheid en het realiseren van "Tomorrow's Answers Today"(TM).
 
Voor de redactie - niet voor publicatie
Akzo Nobel nv
Corporate Media Relations, tel. 020 502 7833
Contact: Tim van der Zanden

Attachments

Pdf file AkzoNobel nieuwsbericht Kleur en economische trends