AkzoNobel publiceert resultaten 2e kwartaal 2009


Kort overzicht:
 
  •          Omzet met 10 procent gedaald tot €3.668 miljoen
  •          Volumes 16 procent lager (1e kwartaal 2009: 17 procent)
  •          Integratie ICI en additionele herstructureringen goed op schema
  •          Kostenbesparingen, margebeheer en innovatie verstevigen EBITDA-marge
  •          EBITDA vóór incidentele posten bedroeg €527 miljoen, de marge 14,4 procent (1e half jaar: 11,9 procent)
  •          Nettoresultaat van €155 miljoen, 13 procent lager (1e kwartaal 2009: €7 miljoen verlies)
  •          Operationeel werkkapitaal verminderd tot 16,3 procent (2e kwartaal 2008: 17,1 procent)
  •          Vooruitzichten beperkt door aanhoudende onzekere economische ontwikkeling
  •  
    Financiële highlights
     
    € miljoen
    2e Kw 2009
    2e Kw 2008
    %
    Omzet
    3.668
    4.085
    -10
    EBITDA*
    527
    577
    -9
    EBITDA-marge (in %)*
    14,4
    14,1
     
    EBIT*
    370
    422
    -12
    EBIT-marge (in %)*
    10,1
    10,3
     
    Nettoresultaat uit totale activiteiten
    155
    179
    -13
    * Doorlopende activiteiten vóór incidentele posten
     
    Akzo Nobel N.V (AkzoNobel) heeft vandaag de resultaten over het tweede kwartaal van 2009 bekendgemaakt. Alle activiteiten opereerden in een moeilijk klimaat en als gevolg daarvan rapporteerde de onderneming een omzetdaling van 10 procent tot €3.668 miljoen, terwijl de EBITDA 9 procent lager uitkwam op €527 miljoen.
     
    In zijn toelichting op de cijfers zei AkzoNobels CEO Hans Wijers: "In maart zagen wij vroege signalen dat de markten zich mogelijkerwijs stabiliseren en wij hebben gezien dat die trend in het tweede kwartaal doorzette. Deze geleidelijke stabilisatie is echter op een significant lager niveau dan in 2008. Met uitzondering van enkele opkomende markten, zien wij weinig significant herstel van groei. Vanwege de aanhoudende economische onzekerheid, blijft het moeilijk een duidelijk beeld te krijgen van de vooruitzichten. Het management blijft zijn aandacht daarom richten op klanten, kosten en cash. Onze resultaten over het tweede kwartaal laten zien dat deze acties vruchten beginnen af te werpen."
     
    De omzetgroei over het 2e kwartaal van 2009 ontwikkelde zich als volgt:
     
    2e Kw 2009
    in % t.o.v. 2e Kw 2008
    Volume
    Prijzen
    Acquisities/
    desinves-teringen
    Wissel-koersen
    Totaal
    Decorative Paints
    -10
    4
    1
    -
    -5
    Performance Coatings
    -19
    5
    -
    -
    -14
    Specialty Chemicals
    -18
    5
    4
    1
    -8
    Totaal
    -16
    5
    1
    -
    -10
     
    Decorative Paints
     
  •          Omzet 5 procent lager (1e kwartaal 2009: 11 procent)
  •          Synergieprogramma's en herstructureringen liggen voor op schema, personeelsbestand verminderd met meer dan 2.100 medewerkers (8 procent) vergeleken met 2008
  •          EBITDA-marge bleef met 13,1 procent (2008: 14,1 procent) sterk door margebeheer en stabiele grondstofprijzen
  •          Marketinginitiatieven gericht op innovatie en duurzaamheid
  •  
    In Europa bleef het professionele segment zwak als gevolg van de geringe activiteit in de bouw, terwijl de detailhandel veerkrachtiger was. De vraag in de verfmarkt van de VS bleef slap, maar de krimp in het tweede kwartaal was minder ernstig dan in het eerste kwartaal van 2009. De integratiebesparingen en sterke initiatieven voor kostenbeheersing hebben geholpen de gevolgen van het afzettekort te beperken. AkzoNobel vergrootte het marktaandeel in Latijns-Amerika, terwijl de markten in Azië een gemengd beeld lieten zien. In China stabiliseerde de gang van zaken zich verder gedurende het kwartaal. De prestaties in India waren positief, ondanks de druk op omzet en marges. Over het geheel genomen, werden de marges positief beïnvloed door de in 2008 doorgevoerde prijsverhogingen.
     
    Performance Coatings
     
  •          Omzet met 14 procent verminderd
  •          EBITDA-marge verbeterd tot 15,8 procent (2008: 14,0 procent)
  •          Initiatieven voor margebeheer creëerden waarde
  •          Kostenniveaus namen af naarmate herstructureringsprogramma's op gang kwamen
  •          Sterke prestatie bij Marine & Protective Coatings en Packaging Coatings
  •  
    Performance Coatings profiteerde van margebeheer en kostenverbeterings-programma's. Bij Industrial Activities heeft de onderneming acht productielocaties gesloten of geherstructureerd in volgroeide markten en wij zullen de kostenstructuur blijven aanpassen aan de lagere handelsvolumes. Marine Coatings kende wederom een goed kwartaal, ondanks een lagere vraag bij de bouw van nieuwe schepen en onderhoud. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2009 liet de vraag bij Car Refinishes een verbetering zien ondanks moeilijke marktomstandigheden.

    Specialty Chemicals
     
  •          Omzet nam 8 procent af
  •          Besparingsinitiatieven voor kosten en cash leverden bij alle activiteiten een bijdrage
  •          EBITDA-marge gehandhaafd op 16,6 procent
  •          Aanhoudende druk op de markten voor Surface Chemistry en Polymer Chemicals
  •          Sterke prestatie bij Pulp & Paper en Functional Chemicals
  •  
    De marktomstandigheden bleven zwak, met een afzetdaling van 18 procent, deels gecompenseerd door de gunstige effecten van prijzen (5 procent), valuta's (1 procent) en acquisities (4 procent). Ondanks de aanhoudende uitdagingen, de onzekerheid rond de kosten voor grondstoffen en de toegenomen concurrentiedruk in de markt, kon de EBITDA-marge op 16,6 procent worden gehandhaafd. De acquisities van Industrial Chemicals konden grotendeels de afname van het volume compenseren, terwijl bij Surface Chemistry de inkoopacties, krachtdadige kostenbeheersing en effectief margebeheer resulteerden in een EBITDA van hetzelfde niveau als in 2008, ondanks een vermindering van de afzet met 27 procent.
     
    Verbeterd kasbeheer
    AkzoNobel heeft haar initiatieven om cash te behouden en het gebruik van werkkapitaal te verbeteren reeds op hoofdlijnen aangegeven. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2009 nam het operationele werkkapitaal met €142 miljoen af vanwege lagere verkopen en gericht beheer van werkkapitaal.
     
    Looptijd van schulden verlengd
    Volgend op de recente afronding van de herfinancieringen is de gemiddeld gewogen looptijd van AkzoNobels schulden verlengd van minder dan twee jaar in juni 2008 naar meer dan vier jaar in juni 2009. In mei 2009 liep een obligatie van €1 miljard af. In maart 2009 ging de onderneming een herfinanciering aan middels een obligatie-emissie van €750 miljoen tegen 7,25 procent, welke afloopt in 2015. Begin april 2009 heeft AkzoNobel ook een obligatie van £250 miljoen uitgegeven tegen 8 procent, welke afloopt in 2016. Eind juni 2009 heeft de onderneming nieuwe onderhandse leningen van €150 miljoen uitgegeven.
     
    ICI-synergieën en herstructureringen
    De onderneming ligt nog steeds op schema om de besparingsdoelstellingen van minimaal €540 miljoen in 2011 te halen, bestaande uit ICI-synergieën (€340 miljoen) in combinatie met verdere, significante additionele herstructureringen (€200 miljoen). Er lopen belangrijke herstructurerings- en integratieprojecten bij Decorative Paints, vooral met betrekking tot de toeleveringsketen en standaardisatie. Bij Performance Coatings zijn belangrijke programma's doorgevoerd voor de vermindering van het aantal medewerkers bij Industrial Activities en Car Refinishes, met name in volgroeide markten. In juni 2009 kondigde AkzoNobel het voornemen aan het personeelsbestand op het hoofdkantoor aan het eind van 2010 met 20 procent verminderd te hebben.

    Vooruitzichten en doelen voor de middellange termijn herhaald
    AkzoNobel heeft sterke marktposities in een aantal zeer aantrekkelijke sectoren met een brede geografische spreiding. De onderneming geeft voortdurend aandacht aan margebeheer, kostenbesparingen en kasgenererende acties, zodat zij goed gepositioneerd is om de huidige uitdagingen het hoofd te bieden en daardoor in vorm zal zijn om te profiteren van het herstel wanneer dit zich aandient. De economische vooruitzichten blijven onzeker, waardoor het moeilijk is met enige zekerheid voorspellingen te doen. De onderneming blijft gericht op de realisatie van haar doel voor de middellange termijn, namelijk een EBITDA-marge van 14 procent tegen het einde van 2011; op de realisatie van besparingen van in totaal
    €540 miljoen door synergievoordelen en herstructureringsmaatregelen; op stimulering van de programma's voor margebeheer binnen de gehele onderneming; en op rigoureus kosten- en kasbeheer.
     
    Het Half-yearly report 2009 and the report for the 2nd quarter kunt u bekijken op www.akzonobel.com/quarterlyresults.
     
     
    AkzoNobel is er trots op een van 's werelds toonaangevende industriële ondernemingen te zijn. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam en wij produceren en leveren een breed assortiment verven, coatings en specialistische chemicaliën - in 2008 bedroeg de totale omzet € 15,4 miljard. Wij zijn zelfs de grootste verf- en coatingsproducent ter wereld. Als belangrijke producent van specialistische chemicaliën voorzien wij industrieën overal ter wereld van kwaliteitsingrediënten voor producten die essentieel zijn voor het menselijk bestaan. Wij denken aan de toekomst, maar handelen in het heden. Wij werken gepassioneerd aan de introductie van nieuwe ideeën en aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Daarom zijn onze 59.000 medewerkers - actief in meer dan 80 landen - sterk gericht op uitmuntendheid en het realiseren van "Tomorrow's Answers Today"(TM).
     
    Niet voor publicatie - voor meer informatie
    Corporate Media Relations, tel. 020 502 7833                        Corporate Investor Relations, tel. 020 502 7854
    Contactpersoon: Tim van der Zanden                                    Contactpersonen: Huib Wurfbain en Ivar Smits
     

    Attachments

    Pdf file AkzoNobel Half-yearly report for 2009 and the report for the 2nd quarter Pdf file AkzoNobel Q2 2009 persbericht