A vezérigazgatók bizodalma újra a válság előtti szinten Woes Wane

A feltörekvő és fejlett nemzetek közötti szakadék elmélyülése várható


Innováció, tehetség, és munkahelyi témák a PwC felmérésben

DAVOS, Svájc, 2011-01-26 19:03 CET (GLOBE NEWSWIRE) -- Két évvel a mély gazdasági pangás után a vezérigazgatók a jövőbeni növekedésre vonatkozó bizosalma csaknem a válság előtti szintre állt vissza a PwC 14. éves globális vezérigazgatói felmérése alapján.

A vezérigazgatók nemzetközi közvélemény-kutatásában a megkérdezettek 48%-a válaszolta, hogy “nagyon bizakodó” a következő 12 hónapban bekövetkező fejlődéssel kapcsolatban. Ez az elmúlt év 31%-os arányához képest nagy váltás, és közelít a gazdasági válság előtti 50%-os értékhez.

Összességben a vezérigazgatók 88%-a nyilatkozta, hogy valamilyen szintű bizodalommal néz a következő 12 hónap lehetőségei elé, ellentétben az elmúlt évben mért 81%-al.

Hosszabb távon a megkérdezettek 94%-a bizakodik abban, hogy három éven belül fejlődés várható, mely 2%-os növekedést jelent.

A megújult bizodalom minden kontinensen megfigyelhető volt, az indiai, ausztriai, kolumbiai, perui, kínai, tájföldi és paraguay-i vezérigazgatók különösen magas bizodalommal tekintenek a közeljövőre.

Regionális szinten a Nyugat-európai vezérigazgatók voltak a legkevésbé bizakodók. Kivételt képeztek a német vezérigazgatók, akik közül csaknem 80% vallotta “nagyon bizakodónak” magát, az előző évi körülbelül 20%-hoz képest. A felmérés eredményeit a világgazdasági fórum éves ülésen, Davosban hozták nyilvánosságra.

A vezérigazgatók szerint a jövőbeni fejlődés szempontjából Kína a kulcsfontosságú ország. A legtöbb vezérigazgató (39%) Kínát jelölte meg, ezt követte az USA (21%), Brazília (19%) és India (18%). Ezen felül Kínát, az USA-t és Indiát tartják a jövő legfontosabb termék és nyersanyag forrásának.

Regionális szinten a vezérigazgatók 90%-as nyilatkozta, hogy a következő egy évben Ázsiában kíván terjeszkedni, ezt követte Latin-Amerika 84%-al, Afrika 75%-al, a Közel-Kelet 72%-al és Kelet-Európa 70%-al. A megkérdezetteknek viszont csak harmada vélte úgy, hogy országa magas fejlődési lehetőségeket nyújthat.

Stratégiai szempontból a fejlődés a következő egy évben leginkább új az termékek és szolgáltatások fejlesztésétől, valamint a meglévő piacok megosztásának növelésétől várható, mindkét lehetőséget a vezérigazgatók 29%-a nyilatkozta.

A vezető fejlesztési stratégiák az új piac beolvasztás (17%), az egyesítés és felvásárlás (14%), és az új együttes vállalkozások és szövetségek (10%) voltak.

"A vezérigazgatók felülkerekedtek a védekező mentalitáson, mely a gazdasági válságból eredt. Ismét látják a fejlődésre irányuló lehetőségeket akár rövidtávon is, és készek arra, hogy kihasználják a jobb gazdasági feltételeket és megnövekedett vásárlói igényeket” nyilatkozta Dennis M. Nally, a PricewaterhouseCoopers International elnöke.

"A válság utáni globális gazdaság két szinten épül újjá. A feltörekvő gazdaságok, mint Kína, India és Brazília a fejlett államokat felülmúlva fejlődnek.

A gazdasági erők egyensúlyában bekövetkezett váltás olyan döntések elé állítja a vezérigazgatókat, mint hogy hol fektessenek be gyárakba, dolgozókba és fejlesztésekbe.

Az elkövetkező évek győztesei azok a cégek lesznek, akik felismerik és kihasználják a fejlett és feltörekvő gazdaságok különböző fejlődési mintáit.” tette hozzá.

A vezérigazgatók bizodalma a foglalkoztatási tervekben nyilvánult meg: világszerte a vezérigazgatók több mint fele (51%) nyilatkozta, hogy a következő 12 hónapban új munkahelyeket kíván létrehozni, az előző évi 39%-os arányhoz képest. A vezérigazgatók Közép-Európából, Ázsia-Csendes-óceáni térségből és Afrikából különösen magabiztosak voltak a foglalkoztatással kapcsolatban.

Lényeges, hogy az előző évi 25%-hoz képest a vezérigazgatók csupán 16%-a nyilatkozta, hogy egy éven belül a munkaerő csökkentését tervezi.

A válság hatása a stratégiákra szintén egyértelmű hatással volt a felmérés eredményeiben. A legtöbb vezérigazgató (84%) változtatott a cége stratégiáján az elmúlt két évben, és körülbelül egyharmaduk nyilatkozta, hogy a változtatás sarkalatos volt.

A stratégiai változtatások elsősorban a gazdasági bizonytalanságnak, vevői elvárásoknak és az iparág válság utáni dinamikájának voltak köszönhetők. A legtöbb vezérigazgató a tehetségápolásra (83%), kockázatra (77%), befektetésre (76%) és szervezeti struktúrára (74%) vonatkozó stratégiák megváltoztatását tervezi.

Az előző évi 70%-hoz képest kevesebb vezérigazgató (64%) tervez költségvetési megszorítást az elkövetkező egy évben. Továbbá, 34% nyilatkozta, hogy egyesülést vagy felvásárlást tervez, a megkérdezettek fele új stratégiai szövetség vagy együttes vállalkozás alapítására készül, míg 31% kiszervezne egy üzleti funkciót.

A egyesülés és felvásárlás Nyugat-Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában volt a legnépszerűbb.

A 14. éves PwC globális vezérigazgatói felmérés egyéb eredményei

Veszélyek a jövőbeni üzletre:

A vezérigazgatók háromnegyede szerint a bizonytalan vagy illékony gazdasági fejlődés potenciális veszélyt jelenthet a cégükre, ez az arány tavaly 66% volt. Továbbá, a vezérigazgatók harmada nyilatkozta, hogy “rendkívül nyugtalan” a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban. A kormány reakciója az államkincstár-hiányra (61%), a túlszabályozás (60%), a devizaárfolyam bizonytalansága (54%), a nem megfelelő tőzsdepiacok (52%) és a védővámrendszer (40%) is gyakran említett veszélyforrás volt.

Az inflációt a válaszadók kevesebb, mint harmada említette.

Az üzletet veszélyeztető tényezőként 56% említette szakértelmük használhatóságát, 55% a növekvő adókat, 48% pedig a vásárlói magatartásban megfigyelhető tartós változásokat.

Az Ázsiai-Csendes-óceáni térségben, Közép és Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Afrikában a potenciális tehetséghiány különösen nagy aggodalom volt.

A vezérigazgatók 58%-a a politikai instabilitást, 34%-uk a természeti erőforrások szűkösségét, 27%-uk a klímaváltozást, míg 25%-uk a természeti katasztrófákat nevezte meg globális veszélyként.

Kormány prioritások:

A vezérigazgatók csaknem fele a kormány fő feladataként az ország infrastruktúrájának fejlesztését nevezte meg. Ezt követte a képzett munkaerő teremtés (47%), valamint 45-45%-al a pénzügyi szektor stabilitása és a megfizethető tőkéhez való hozzáférés. A vezérigazgatók több mint 60%-a egyetértett azzal, hogy a közpénz megszorítások és az adók emelése visszafogja az ország gazdasági fejlődését, valamint 53% nyilatkozta, hogy a cége adói emelkednek a kormány növekvő adósságra adott reakciója miatt.

A vezérigazgatók több mint harmada állította, hogy a közpénzmegszorítások és adóemelések miatt cégük stratégiai változtatásokra kényszerült mind otthon és külföldön.

A tehetség kihívás:

A tehetségért folytatott folyamatos harcban a vezérigazgatók a következő fő kihívásokat határozták meg az elkövetkező három évre: a megfelelő szakértelemmel rendelkező jelöltek korlátozott utánpótlása (66%), fiatal alkalmazottak toborzása a munkaerőbe (54%), a legjobb emberek elvesztése (52%), valamint vonzó karrierlehetőségek biztosítása (50%).

Ezen kihívások eléréséhez említett legfontosabb stratégiák a következők voltak: több nem anyagi jellegű jutalom és motiváció nyújtása (65%), több munkaerő elhelyezése nemzetközi beosztásokba (59%), együttműködés a kormánnyal és az akadémiával a szakértelem növeléséért (54%).

Megjegyzés a szerkesztőknek

Kutatási módszer:

A PwC 14. éves globális vezérigazgatói felmérésében 2010 utolsó negyedévében 1201 interjút folytattak le 69 országban. Régiók szerint, Nyugat-Európában 420, az Ázsia_csendes-óceáni térségben 257, Latin-Amerikában 221, Észak-Amerikában 148, Kelet-Európában 98, Középkelet-Afrikában pedig 57 interjú zajlott le. 

A felmérésről a teljes beszámoló az ábrákkal együtt letölthető a www.pwc.com/ceosurveycímen.

A PwC cégek iparágközpontú biztosítást, adót és tanácsadó szolgáltatásokat biztosítanak az ügyfelek számára biztosított értékek növelése érdekében. A PwC hálózatában több 154 országból, mint 161000 ember osztja meg ötleteit, tapasztalatait és megoldásait a friss perspektívák és gyakorlati tanácsok létrehozása érdekében.

További információért keresse a pwc.com honlapot.

A “PwC” egy olyan védjegy, mely alatt a PricewaterhouseCoopers International Limited (PwCIL) tagcégei működnek és biztosítanak szolgáltatásokat. Ezen cégek együtt alkotják a PwC hálózatot. A hálózaton belüli valamennyi cég különálló jogi személy és nem a PwCIL vagy egyéb tagcég képviselőjeként cselekszik. A PwCIL nem biztosít az ügyfeleknek szolgáltatásokat. A PwCIL nem vállal felelősséget a tagok lépéseiért és mulasztásaiért, szakmai véleményük gyakorlását nem korlátozhatja, és nem kötelezheti azokat semmire.

A PwC logó a http://www.globenewswire.com/newsroom/prs/?pkgid=2684címen érhető el.

2011 PricewaterhouseCoopers. Minden jog fenntartva.