Vertrouwen CEO's hersteld tot het niveau van vóór de crisis nu recessiezorgen

Splitsing in toekomstverwachting tussen opkomende markten, ontwikkelde landen


Focus op innovatie, talent en werkplekzaken in PwC Survey

DAVOS, Zwitserland, 2011-01-26 19:12 CET (GLOBE NEWSWIRE) -- Twee jaar na het dieptepunt van de recessie is het vertrouwen van de CEO’s in de toekomstige groei teruggekeerd tot vrijwel het niveau van vóór de crisis, volgens PwC's 14e Annual Global CEO Survey.In het wereldwijde opinieonderzoek onder 1201 CEO’s, zei 48% dat zij "zeer veel vertrouwen hebben" in groei in de komende 12 maanden.Dat is een belangrijke verschuiving vergeleken met de 31% van vorig jaar dat “zeer veel vertrouwen” had en het benadert de 50% dat in 2008 werd bereikt, voordat de economische crisis in volle omvang losbarstte.

In totaal zei 88% van de CEO’s dat ze nu enig niveau van vertrouwen hebben in de vooruitzichten voor de komende 12 maanden en dat is een stijging in vergelijking tot de 81% van vorig jaar.Op de langere termijn heeft nu 94% vertrouwen in groei in de aankomende drie jaar, wat een stijging met twee procent inhoudt.

Het hervonden vertrouwen verspreidde zich over alle continenten, waarbij geldt dat de CEO’s in India, Oostenrijk, Colombia, Peru, China, Thailand en Paraguay vooral optimistisch zijn over groei op korte termijn.Regionaal bekeken hebben de CEO’s in West-Europa het minste vertrouwen.De Duitse CEO’s vormen hierop een uitzondering, met bijna 80% van de CEO’s die menen "zeer veel vertrouwen," te hebben, dit is een stijging in vergelijking tot de circa 20% van vorig jaar.De onderzoeksresultaten werden vrijgegeven bij de jaarvergadering van het World Economic Forum in Davos.

De CEO’s zeiden dat zij China als het belangrijkste land voor toekomstige groei beschouwen.China werd genoemd door 39% van de CEO’s, gevolgd door de VS, 21%; Brazilië, 19%; en India, 18%.China, de VS en India werden gezien als de belangrijkste toekomstige bronnen voor producten en grondstoffen.Regionaal gaf 90% van de CEO’s aan dat zij verwachten dat hun bedrijf in de komende 12 maanden zal groeien in Azië, gevolgd door Latijns-Amerika, 84%; Afrika, 75%; het Midden-Oosten, 72%; en Oost-Europa, 70%.Slechts een derde van de respondenten zei dat het land waar zij hun thuisbasis hebben hoge groeimogelijkheden biedt.

Strategisch gezien zullen de beste mogelijkheden voor groei in de komende 12 maanden afkomstig zijn van de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten en van de stijging van het marktaandeel op bestaande markten, beiden werden genoemd door 29% van de CEO’s. Nieuwe marktpenetratie, volgens 17%; fusies en aankopen, volgens 14%; en nieuwe joint ventures en allianties, volgens 10%, waren de laatste in de rij van vooraanstaande groeistrategieën.

"De CEO’s hebben zich ontworsteld aan de bunkermentaliteit van het overleven van de recessie.Zij zien nu nieuwe mogelijkheden voor groei, zelfs op korte termijn, en zijn vastbesloten om hun voordeel te doen met betere wereldwijde economische omstandigheden en met een hogere vraag van de klant," aldus Dennis M. Nally, Voorzitter van PricewaterhouseCoopers International.

"De postrecessie van de wereldeconomie is herstellende op twee lagen. Opkomende economieën, zoals China, India en Brazilië groeien met snelheden die veel hoger zijn dan die in de ontwikkelde landen. De verschuiving van het economische krachtenveld zorgt voor uitdagingen voor CEO’s die moeten beslissen hoe en waar ze moeten investeren in vestigingen, mensen en innovatie.Bedrijven die begrijpen waarom het gaat en die profiteren van de uiteenlopende groeipatronen van de ontwikkelde en de opkomende economieën zullen de komende jaren de winnaars zijn," voegde hij toe.

Het positieve momentum in het vertrouwen van de CEO’s werd weerspiegeld in de plannen voor de werving van personeel; meer dan de helft (51%) van de CEO’s wereldwijd zei dat ze verwachten dat er de komende 12 maanden banen bij zullen komen, een stijging van 39% in vergelijking tot het laatste onderzoek.CEO’s in Centraal Europa, Asia Pacific en Afrika waren vooral koppig over het aannemen van personeel.Belangrijk is dat slechts 16% van de CEO’s zei dat ze verwachten in het komende jaar het aantal personeelsleden te verminderen. Dat is minder dan de 25% van vorig jaar.

De impact van de recessie op de strategie was ook duidelijk in de onderzoeksresultaten. De meeste CEO’s -- 84% -- zeiden dat ze in de afgelopen twee jaar de strategie van hun bedrijf hebben veranderd en ongeveer een derde gaf aan dat de verandering fundamenteel was. Strategische veranderingen werden met name gestuurd door economische onzekerheid, eisen van de klant en de dynamiek na de recessie in hun branche. De meeste CEO’s zeiden dat zij van plan zijn hun strategieën voor het managen van hun talent (83%), risico (77%), investeringen (76%), en organisatiestructuur (74%) te veranderen.

Minder CEO’s, 64%, zeiden dat ze van plan waren om kosten te besparen in de komende 12 maanden, een daling vergeleken met de 70% van vorig jaar. En 34% zei dat ze een fusie of een aankoop zouden realiseren als ze een fusie of een aankoop zouden aangaan, de helft verwacht om een nieuwe strategische alliantie te gaan vormen en 31% zei dat ze een bedrijfsfunctie zouden uitbesteden. West-Europa, Azië en Noord-Amerika waren de populairste bestemmingen voor de M&A.

Andere cruciale bevindingen van het 14e Annual PwC Global CEO Survey

Bedreigingen voor de toekomst van het bedrijf:

Bijna driekwart van de CEO’s noemde onzekere of vluchtige economische groei als mogelijke bedreiging voor hun bedrijf, dat is meer dan de 66% in het voorgaande jaar.En bijna een derde van de CEO’s zei dat ze zich “zeer ernstige zorgen maken” over de economische vooruitzichten.Andere vaak genoemde bedreigingen waren de reactie van de overheid op fiscale tekorten, 61%; en overregulering, 60%; gevolgd door de vluchtigheid van de koers, 54%; instabiele kapitaalmarkten, 52%; en protectionisme, 40%.De mogelijke dreiging van inflatie werd genoemd door minder dan een derde van de respondenten.

Onder de zakelijke bedreigingen noemde 56% het gebrek aan beschikbaarheid van cruciale vaardigheden, gevolgd door stijging van de belastingen, 55%, en permanente verschuivingen in het gedrag van de consumenten, 48%. Een mogelijk talententekort was een specifieke zorg in Asia Pacific, Centraal- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

De door de CEO’s genoemde wereldwijde risico’s waren politieke instabiliteit, 58%, schaarste van natuurlijke bronnen, 34%, klimaatverandering, 27% en natuurrampen, 25%.

Prioriteiten van de overheid

Bijna de helft van de CEO’s gaf aan dat de prioriteit van de overheid zou moeten liggen bij het verbeteren van de infrastructuur van het land.Dit werd gevolgd door het zorgen voor en koesteren van goed opgeleide medewerkers, 47%, en het verzekeren van de stabiliteit van de financiële sector en de toegang tot betaalbaar kapitaal, beide 45%.Meer dan 60% van de CEO’s was het ermee eens dat publieke uitgavenbesparingen of belastingverhogingen de economische groei van hun land zouden vertragen en volgens 53% zouden de belastingen van hun bedrijf stijgen vanwege de reactie van de overheid op het stijgen van de publieke schuld.Net iets meer dan een derde van de CEO’s zei dat hun bedrijf strategische veranderingen aan het doorvoeren was, vanwege publieke uitgavenbesparingen of belastingverhogingen in eigen land of in het buitenland.

De Talent Uitdaging:

In de voortdurende oorlog om talent bepaalden de CEO’s dat de belangrijkste uitdagingen in de komende drie jaar zullen liggen:een beperkt aantal kandidaten met de juiste vaardigheden, 66%, rekrutering en integratie van jongere medewerkers in de workforce, 54%, verlies van topmensen aan de concurrent, 52% en het bieden van aantrekkelijke loopbanen, 50%.De belangrijkste strategieën die zij hebben bepaald om aan die problemen het hoofd te bieden, waren:het gebruik van meer niet-financiële beloningen als motivatie, 65%, het aanstellen van meer medewerkers voor internationale taken, 59%, en het samenwerken met de overheid en met de academische wereld om de vaardigheiden te verbeteren, 54%.

Opmerkingen voor redacteuren

Onderzoeksmethodologie:

Voor PwC's 14e Annual Global CEO Survey werden 1201 vraaggesprekken gevoerd in 69 landen gedurende het laatste kwartaal van 2010. Per regio werden 420 personen ondervraagd in West-Europa, 257 in Asia Pacific, 221 in Latijns-Amerika, 148 in Noord-Amerika, 98 in Oost-Europa en 57 in het Midden-Oosten en Afrika.

Het volledige onderzoeksrapport met ondersteunende grafische gegevens kan worden gedownload op www.pwc.com/ceosurvey.

PwC bedrijven bieden op de branche gerichte verzekerings-, belasting- en adviesdiensten om de waarde voor hun klanten te verhogen.Meer dan 161.000 mensen in 154 landen bij bedrijven over het gehele PwC netwerk delen hun gedachten, ervaring en oplossingen, met als doel het ontwikkelen van nieuwe perspectieven en praktisch advies.Zie voor meer informatie pwc.com.

"PwC" is het merk waaronder bedrijven die deel uitmaken van PricewaterhouseCoopers International Limited (PwCIL) werken en diensten verlenen.Samen vormen deze bedrijven het PwC-netwerk.Elk bedrijf in het netwerk is een afzonderlijke rechtspersoon en fungeert niet als agent van PwCIL of een ander gelieerd bedrijf.PwCIL levert geen diensten aan klanten.PwCIL is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de handelingen of het nalaten van elk van haar ledenbedrijven noch kan het de uitvoering van hun professioneel oordeel onder controle houden of hen op enigerlei wijze binden

Het PwC logo is beschikbaar op http://www.globenewswire.com/newsroom/prs/?pkgid=2684

2011 PricewaterhouseCoopers.Alle rechten voorbehouden.

         CONTACTPERSOON: Mike Ascolese, PwC
         Tel : Tel : +1 (646) 471 8106
         e-mail: mike.ascolese@us.pwc.com
         
         Mike Davies, PwC
         (op locatie in Davos) Tel: +44 (0) 78 0397 4136
         e-mail: mike.davies@uk.pwc.com
         
         Ga voor meer informatie naar www.pwc.com/ceosurvey