Nedjustering, konverteringsmeddelelse og efterfølgende kapitalplan.


 I forlængelse af at bankens tidligere direktør fratrådte den 25. november 2010, har bankens bestyrelse og ledelse arbejdet intenst på at ændre bankens strategi i retning af nedbringelse af udlånseksponering mod ejendoms- og landbrugssektoren samt nedbringelse af store engagementer. I forbindelse hermed er der vedtaget nye handlingsplaner. Det er bankens vurdering, at gennemførelsen af handlingsplanerne indebærer behov for yderligere nedskrivninger i forhold til det i kvartalsorienteringen pr. 30. september 2010 udmeldte beløb.

Banken har, ved opgørelse af nedskrivningsbehovet i 4. kvartal med baggrund i de vedtagne handlingsplaner, anlagt et mere konservativt skøn ved realisationsvurdering af bankens sikkerheder. Dette skøn betyder, at der er et yderligere behov for nedskrivninger på 133 mio. kr. primært relateret til ejendoms- og landbrugsengagementer.

Aarhus Lokalbank forventer herefter, at årsregnskabet for 2010 vil udvise et underskud på ca. 233 mio. kr. før skat.

Bankens egenkapital vil herefter være reduceret til ca. 136 mio. kr. ensbetydende med, at bankens solvens herefter udgør 6,6 %. Bankens solvensbehov er ultimo 2010 reduceret til 10,6 %.

Det, i forhold til primo året, markante fald i solvensprocenten er udløst af bankens betydelige underskud og af den kendsgerning, at banken aktuelt kun kan medregne en mindre andel af såvel den hybride kapital som den øvrige efterstillede ansvarlige kapital i solvensopgørelsen.

Banken har på den baggrund besluttet at udnytte retten til at konvertere 80 pct. af den statslige hybridkapital svarende til ca. 147 mio. kr. til aktiekapital. Konverteringskursen fastsættes af en af Foreningen for Statsautoriserede Revisorer udpeget vurderingsmand på grundlag af de i aftalerne med staten fastlagte retningslinjer. Det følger af aftalerne med staten, at vurderingsmandens rapport om konverteringskursen skal foreligge senest 3 uger fra dags dato. Aftalegrundlaget med staten er optaget som en del af bankens vedtægter, der kan findes på bankens hjemmeside.

Banken ønsker endvidere at søge kapitalgrundlaget styrket via en konvertering af en væsentlig del af den efterstillede kapital til hybridkapital og aktiekapital, hvilket forventes at ske i forlængelse af og for konvertering af aktiekapital med udgangspunkt i de samme vilkår som konverteringen af den statslige hybridkapital til aktiekapital.

Den samlede kapitalplan vil efter bestyrelsens vurdering sikre Aarhus Lokalbank et kapitalgrundlag, som muliggør bankens bevarelse og genskabelse af rentabel drift.

Hvis ikke kapitalplanen gennemføres i sin helhed, og banken dermed ikke opnår den nødvendige styrkelse af kapitalgrundlaget, kommer bankens kapitalstruktur på sigt atter under pres ved forfald af eksisterende ansvarlig kapital.

Banken forventer derfor primo marts at tilbyde indehaverne af den af banken i 2008 udstedte ansvarlige kapital at konvertere denne til egenkapital og hybridkapital, ligesom banken forventer at tilbyde ejeren af et ansvarligt lån udstedt i 2007 en konvertering til hybridkapital.

Banken fremrykker offentliggørelsen af årsregnskabet fra den 28. februar 2011 til den 21. februar 2011.

Bestyrelsen agter at fremlægge den samlede kapitalplan samt de til kapitalplanens gennemførelse nødvendige ændringer af bankens vedtægter til godkendelse på den ordinære generalforsamling lørdag den 19. marts 2011 kl. 15.00.

Det er naturligvis med stor beklagelse, at bestyrelsen ser sig nødtvungen til at gennemføre den forestående kapitalplan, der er udløst af en fejlslagen gennemført vækststrategi med meget dårlige resultater.

Kapitalplanens realisering forudsætter, at Finanstilsynet godkender planen samt giver banken midlertidig dispensation til at overskride grænserne i § 129, stk. 2-5 i lov om finansiel virksomhed vedrørende indregning af efterstillet kapital.

Det kan oplyses, at banken har opnået den fornødne godkendelse og dispensation.


Attachments

Meddelelse nr. 1-2011.pdf