Osäkerhet i marknaden tynger 3L Media, fortsatt framgång för 3L Förvaltningssystem


Solna, 2011-02-17 14:00 CET (GLOBE NEWSWIRE) --  

3L System AB (publ.)

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ RÄKENSKAPSÅRET 2010

 Fjärde kvartalet 2010: Osäkerhet i marknaden tynger 3L Media, fortsatt framgång för 3L Förvaltningssystem

 Fjärde kvartalet 2010

 

  • Rörelseresultat 1,8 Mkr (12,1)
  • Resultat före skatt 1,8 Mkr (12,2)
  • Rörelsemarginal 5,3 % (35,1)
  • Nettoomsättning 33,9 Mkr (34,6)

 januari-december 2010

 

  • Rörelseresultat 1,0 Mkr (19,2)
  • Resultat före skatt 1,1 Mkr (19,3)
  • Resultat efter skatt 0,3 Mkr (13,9)
  • Rörelsemarginal 0,9 % (19,3)
  • Nettoomsättning 109,8 Mkr (99,2)
  • Resultat per aktie 0,14 Kr (5,93)
  • Repetitiva intäkter om 46 % (37)
  • Styrelsen föreslår ingen aktieutdelning 0 Kr (3)

 

Koncernens omsättning ökar med ca 11 % på helårsbasis medan resultatet sänks kraftigt relaterat till stora engångskostnader huvudsakligen hänförda till affärsområdet 3L Media. För affärsområdet 3L Media har osäkerheten bland bolagets kunder inom sökmedia- och gulasidorbranschen varit fortsatt stor och detta har drabbat affärsområdet negativt. Efter bokslutsdatum har ett omfattande personal- och kostnads-reduceringsprogram initierats inom 3L Media vilket förväntas påverka resultatet under första halvåret 2011 negativt. Affärsområdet 3L Förvaltningssystem har under sista kvartalet haft stor aktivitet och avslutar året starkt. Bland annat har avtal tecknats för systemet 3L Pro med Peab Sverige AB.

 

  okt-dec 2010 okt-dec 2009 Föränd. 2010 2009 Föränd
Nettoomsättning 33,9 34,6 -2 % 109,8 99,2 11 %
Rörelseresultat 1,8 12,1 -85 % 1,0 19,2 -95 %
Resultat efter skatt 1,5 8,5 -82 % 0,3 13,9 -98 %

 

Om 3L System Group:3L System Group utvecklar avancerade mjukvarusystem för att hjälpa kunder inom media-, bygg-, fastighetsbranschen att uppnå konkurrensfördelar i en värld där service och affärer allt oftare sker online. Bolaget tillhandahåller dessutom kundanpassningar, installation, utbildning och support kring produkterna. Bolagets aktier handlas på First North och Avanza Bank är bolagets Certified Adviser.
 

 

VD Fredrik Ruben kommenterar

Det fjärde kvartalet 2010 summerar ett omställningens år för 3L System Group. Affärsområdet 3L Media har drabbats hårt av den generella osäkerhet som föreligger inom branschen för stora sökmedia- och gula sidorbolag. Samtidigt märker affärsområdet 3L Förvaltningssystem en ökad efterfrågan från både nya och befintliga kunder inom primärt svenska bygg- och fastighetsförvaltande bolag. Summerat leder detta emellertid till en vinstnivå för helåret som ligger långt under det vi långsiktigt önskar. Mycket av den vinst koncernen normalt genererar har nu istället gått till omstruktureringar och reservationer.

 

Inom 3L Media har marknaden upplevt fortsatt finansiell press grundat i tunga skuldbördor och vikande försäljning. Kunder som Eniro, European Directories och Local Insight Media genomför nu eller har nyss avslutat olika initiativ för att sänka sin skuldsättningsnivå – inkluderat nyemissioner och amerikansk frivillig företagsrekonstruktion, sk. ”Chapter 11”. Detta får negativa konsekvenser för 3L Media då kundernas investeringsvilja och strategiska framåtanda blir lidande. 3L Media har under perioden bland annat, på kundens begäran, tvingats avbryta det europeiska Core-projektet som inleddes under 2009. Samtidigt har intresset för vårt senaste förvärv, produktserien SMP – Social Media Platform, rönt stort intresse på marknaden, inte minst bland nya kunder och kundsegment. 

 Affärsområdet 3L Förvaltningssystem fortsätter att skörda framgångar. Årets resultat blir återigen starkt, i synnerhet det fjärde kvartalet. Vi har tydligt utkristalliserats som marknadsledande inom de segment vi bearbetar och över 40% av de stora svenska byggbolagen köper nu tjänster från 3L Förvaltningssystem. I december månad presenterade vi Peab, Sveriges största byggföretag, som ny kund till affärssystemet 3L Pro vilket är ett kvalitetsbevis på vår produkt, vår kunskap och vår marknadsledande ställning. Vi fortsätter att proaktivt bredda och förbättra vårt produkt- och tjänsteerbjudande och vi har nu en tydlig inriktning mot att förbättra våra kunders lönsamhet, kontroll och effektivitet. Nya leveransformer och webbaserade tjänster ser dagens ljus som förutom att stärka vår position i marknaden även öppnar för nya och mer innovativa affärsmodeller gentemot våra kunder.

 Vid kvartalets utgång finns ett antal ekonomiska poster hänförda till händelser inom affärsområdet 3L Media som ännu måste bedömas som osäkra. Fram till dess att våra kunder inom 3L Media slutfört sina finansiella omstruktureringar väljer vi att reservera 1,7 Mkr så som en osäker fordran relaterat till verksamheten i USA. Samma sak gäller utfallet från de förhandlingar som sker efter det av kunden avbrutna installationsprojektet i Europa. Dessa förväntas vara fullt utredda under första kvartalet 2011 och bolaget kommer härvid fortlöpande informera marknaden om eventuella klargöranden eller förändringar.

 Sammantaget ser vi att de förändringar som genomförts under året varit viktiga. För affärsområdet 3L Media väntar fortsatta omstruktureringar både vad beträffar organisation och arbetssätt. Efter periodens utgång har en rad organisatoriska förändringar initierats, främst neddragningar inom organisationen på 3L Media i Sverige vilket kommer leda till ytterligare extraordinära utgifter under första halvåret 2011. Dessa kostnader kommer inte överstiga 4 Mkr. Fokus är att ställa om organisationen och förändra produkterbjudandet inom 3L Media för att åter komma till en stabil och långsiktig lönsamhet.  Större delen av de nysatsningar som nu genomförs läggs därför istället på affärsområdet 3L Förvaltningssystem där potentialen kortsiktigt är som störst. Den övergripande strategin är dock att hitta tillbaka till en stark och lönsam tillväxt för båda affärsområdena.

 Solna, 2011-02-17

  

Fredrik Ruben

VD & Koncernchef


 

 


 

Koncernen[1]

Koncernen redovisar för fjärde kvartalet en nettoomsättning om 33,9 Mkr (34,6) och ett rörelseresultat om 1,8 Mkr (12,1) vilket motsvarar en rörelsemarginal om 5,3 % (35,1).

 

Koncernen redovisar för perioden januari-december en nettoomsättning om 109,8 Mkr (99,2) och ett rörelseresultat om 1,0 Mkr (19,2), vilket motsvarar en rörelsemarginal om 0,9 % (19,3). Resultatet före skatt uppgick till 1,1 Mkr (19,3). Soliditeten uppgick till 61,7 % (63,4) och en kassalikviditet om 212,8 % (254,5).

 3L Media

3L Media redovisar för det fjärde kvartalet en nettoomsättning om 23,9 Mkr (25,8) och ett rörelseresultat om -0,7 Mkr (10,8). Rörelsemarginalen uppgick till -3,1 %

(-26,4).

 3L Medias nettoomsättning för perioden januari-december uppgick till 78,4 Mkr (70,2). Rörelseresultat för perioden uppgick till -3,1 Mkr (14,8). Rörelsemarginalen uppgick till   -3,9 % (21,1).

 Under fjärde kvartalet har affärsområdet 3L Media tydligt känt av osäkerheten bland bolagets kunder inom sökmedia- och gulasidorbranschen. Den amerikanska kunden Local Insight Media har under kvartalet ansökt om en frivillig företagsrekonstruktion, sk. ”Chapter 11”. Detta har gjort att en reservering om befarad kundförlust om ca 1,7 Mkr har skett under kvartalet. I slutet av året meddelande även en större europeisk kund att de avser avbryta installationsprojektet av produkten Core. Förhandling pågår här om ersättning för det avbrutna projektet och en periodisering har skett av en upplupen intäkt.

 

3L Förvaltningssystem

3L Förvaltningssystem redovisar för fjärde kvartalet en nettoomsättning om 10,0 Mkr (8,8) och ett rörelseresultat om 2,7 Mkr (1,3). Rörelsemarginalen uppgick till 26,6 % (20,6).

 3L Förvaltningssystem uppnådde för perioden januari-december en nettoomsättning om 31,4 Mkr (29,2). Rörelseresultat för perioden uppgick till 4,0 Mkr (4,4). Rörelsemarginalen var 12,7 % (15,0).

 Affärsområdet 3L Förvaltningssystem har under sista kvartalet haft en stor aktivitet och levererar under fjärdekvartalet en stark avslutning på året. Under kvartalet har 3L Förvaltningssystem tecknat nytt avtal med bland

Finansiell ställning och investeringar

Koncernens finansiella ställning är fortsatt god. Det beskattade egna kapitalet uppgick vid rapportperiodens slut till 40,7 Mkr (47,4). Koncernens likvida medel inklusive kortfristiga placeringar var 28,8 Mkr (26,2). Soliditeten uppgick till 61,7 % (63,4) och kassalikviditeten till 212,8 % (254,5).

 Investeringar i inventarier har under perioden gjorts till ett värde av 1,2 Mkr.

 Investeringar i ny rättighet har skett under 2010 till ett värde av 4,2 Mkr.

 Utveckling

Utgifter för programvaruutveckling aktiveras när det är sannolikt att tillgången kommer att ge framtida ekonomiska fördelar, när det är tekniskt och ekonomiskt möjligt att färdigställa tillgången och när utgifterna kan beräknas.

Anskaffningsvärdet för tillgången utgörs av löner och andra utgifter som är direkt relaterade till utvecklingen.

Investeringar har gjorts om 3,3 Mkr under året för utveckling av systemet Core och SMP.

 Risker och osäkerhetsfaktorer vid upprättandet av denna delårsrapport

Koncernens riskbild beskrivs i årsredovisningen för 2009 (s24 samt s36ff). Några generella förändringar i denna riskbild har inte skett.

Under perioden har bolaget valutasäkra delar av nettokassaflödet i EUR. Dock finns det inte några utestående finansiella instrument per bokslutsdatumet.

 Upplysningar om närstående

Inga väsentliga närståendetransaktioner har skett under perioden.

 Händelser efter fjärde kvartalets utgång

Bolaget har per 20 januari meddelat om en omstrukturering och kostnadsneddragningar på affärsområdet 3L Media i Sverige. Omstruktureringen innebär en driftsinskränkning om 15 personer och kostnader hänförda till detta kommer att kostnadsföras under kvartal 1 2011. Kostnader för detta kommer inte överstiga 4 Mkr. Utvecklingen av produkten MBS fokuseras till Sverige och utvecklingen av produkten Core fokuseras till USA.

 Redovisningsprinciper

Koncernen tillämpar internationella redovisningsstandarder IFRS sådana de antagits av EU, årsredovisningslagen. Kompletterade redovisningsregler för koncerner. Delårsrapporten är upprättad enligt IAS 34 Delårsrapportering. Moderbolaget tillämpar årsredovisningslagen och RFR 1.3. Redovisning för juridiska personer. RFR 2.3 kräver att moderbolaget tillämpar samma redovisningsprinciper som koncernen, dvs IFRS i den omfattning som RFR 2.3 tillåter. De redovisningsprinciper och beräkningsmetoder som tillämpas i denna delårsrapport är desamma som de som beskrivs i årsredovisningen 2009. Nya och reviderade IFRS samt tolkningsuttalanden från IFRIC med tillämpning för koncernen från och med den 1 januari 2010 har inte haft någon effekt på koncernens resultat eller finansiella ställning.

Verksamheten i moderbolaget, 3L System AB, skiljer sig inte från verksamheten i övriga koncernen.

 Aktiedata

Resultatet per aktie efter avdrag för skatt om 26,3 % (26,3) uppgick för perioden januari – december till 0,14 kronor (5,93), motsvarande resultat per aktie efter utspädning uppgick till 0,14 (5,92) och justerat eget kapital per aktie uppgick till 17,35 kronor (20,21). Antalet utestående aktier var den 31 december 2 345 000 stycken. Aktien är noterad på Nasdaq OMX First North. Certified adviser är Avanza Bank.

Årsstämman den 23 april 2008 fattade beslut om att utge högst 117 250 teckningsoptioner, varav 16 000 tecknades. Ej tecknade optioner har makulerats under april 2009. De 16 000 teckningsoptionerna ger möjlighet att teckna 16 000 aktier i bolaget till en kurs om 36,72 kr. Rätten att teckna sig för teckningsoptioner gavs, med avvikelse för aktieägarnas företrädserätt, till personal och ledande befattningshavare. Marginell utspädningseffekt föreligger på dessa utställda optioner, efter aktieteckning blir utspädningseffekten 0,68%.

Årsstämman den 22 april 2009 fattade beslut om att utge högst 164 150 teckningsoptioner vilka i sin tur ger möjlighet att teckna 164 150 aktier i bolaget till en kurs om 57,85 kr. Rätten att teckna sig för teckningsoptioner, med avvikelse för aktieägarnas företrädeserätt, till personal och ledande befattningshavare. Hittills har 141 600 tecknats.

 

Årsstämma och utdelning

Årsstämma äger rum tisdagen den 19 april 2011 klockan 14.00 på Lindhagensgatan 116, Stockholm.

Styrelsen föreslår att ingen utdelning sker.

 Årsredovisning

Årsredovisningen för 2010 kommer finnas tillgänglig på 3L Systems huvudkontor, Solna Strandväg 4, Solna från fredagen den 8 april.

 

Kommande rapporttillfällen

19 April 2011                Delårsrapport Jan-Mars 2011

14 Juli 2011                  Delårsrapport Jan-Juni 2011

19 Oktober 2011          Delårsrapport Jan-Sept 2011

16 Februari 2012          Bokslutskommuniké helår 2011

 

Koncernens Inriktning för 2011

Under 2011 kommer 3L System Group i större utsträckning fokusera mot förbättrad rörelsemarginal och kostnadskontroll. Koncernen kommer emellertid att, där tillfälle ges, söka bredda sitt erbjudande mot både befintliga och nya kunder och därmed öka intäkterna med god lönsamhet och samtidigt hantera risk- och kostnadsexponering mot osäkra marknader. Under första halvåret 2011 förväntas väsentliga utgifter och kostnader relaterade till neddragnings- och omstruktureringsprogram inom 3L Media vilket kommer påverkar koncernens totala lönsamhet negativt. Första halvåret 2011 förväntas visa förlust varefter vi åter förväntar ett positivt resultat. För att säkerställa kvalitet i leverans och säkra bolagets ledande position kommer koncernen ha fortsatt fokus mot att erbjuda en av branschens bästa arbetsplatser för att på så sätt attrahera och behålla de kompetenser som man är beroende av. Detta inkluderar en flytt av bolagets huvudkontor till moderna och verksamhetsanpassade lokaler under april månad. Vidare fortsätter arbetet med att förändra affärsmodeller och intäktsflöden för att finna bättre hävstång då affären förändras eller växer. Detta innebär ett fokus på repetitiva intäkter och ekonomisk skalbarhet.

 

Affärsområdet 3L Förvaltningssystem

Inom nischen för affärssystem för bygg- och fastighetsförvaltande bolag syns en fortsatt stark efterfrågan på bolagets produkter och tjänster. Vi ser att bolagets fokus för verksamhetsåret ligger på att förvalta redan ingångna affärer och de stora kundåtaganden som redan finns samtidigt som vi skall skapa en god bas för fortsatt inflöde av nya kunder. I tillägg till detta skall bolaget söka ytterligare bredda sitt erbjudande genom primärt självbetjäningstjänster via internet samt alternativa leveransmodeller, inklusive sk. SaaS och molntjänster, vilka förväntas ge intäkter under andra halvåret 2011.

 

Affärsområdet 3L Media

Inom nischen affärssystem för sökmedia- och gula sidornabolag förväntas marknaden under 2011 vara fortsatt fragmenterad och präglad av omställningsfokus. Detta påverkar arbetet inom affärsområdet varför huvuddelen av intäkterna väntas komma från support- och underhållsavtal från befintliga kunder samt konsultation. Dock förväntas nykundsförsäljningen för bolagets nya produktgren, SMP, för annonsering inom primärt sociala medier att under året ta fart och ge ett gott intäkts- och marginaltillskott.

 Utsikter för 2011

Styrelsens inriktning för 2011 är att säkerställa kostnadskontroll och återfå lönsamhet inom affärsområdet 3L Media samtidigt som bolaget skall förvalta och växa omsättning och vinst inom affärsområdet 3L Förvaltningssystem. I 3L Media kan som hittills under enstaka perioder uppstå fluktuationer i resultatet. Detta på grund av långa ledtider och införsäljningscykler samt pågående omstruktureringsarbete.

 

Solna den 17 februari 2011

 

Styrelsen för 3L System AB (publ)

 

För ytterligare information, kontakta VD Fredrik Ruben, telefon 08-705 38 00, 070-4274110. Se även www.3lsystem.com

 

Uppgifterna i rapporten har inte varit föremål för granskning av bolagets revisor.

 Bifogade filer:

3L System Group Bokslutskommuniké 2010

 

Webcast med kommentarer kring bokslutskommunikén med Fredrik Ruben, VD och koncernchef 3L System Group, kommer finnas på bolagets hemsida inom kort.

  

[1]Jämförelsesiffror, inom parentes, avser samma period för föregående år (2009).

 

 


Attachments

3L System Group Bokslutskommunike 2010.pdf