Metropol Parasol: Maailmanluokan puurakennesuunnittelun maamerkki


Espoo, Finland, 2011-03-28 08:31 CEST (GLOBE NEWSWIRE) -- Metsäliiton Puutuoteteollisuus (kansainvälisesti Finnforest) toimitti Finnforest Kerto –elementit maailman suurimpiin puurakennuksiin lukeutuvaan Metropol Parasol –kaupunkikeskukseen Espanjan Sevillassa. Arkkitehti Jürgen Mayer H. voitti suunnittelukilpailun Sevillan vanhan kaupungin Plaza de la Encarnación -aukion elävöittämiseksi vuonna 2004.

Metropol Parasol on modernin kaupunkisuunnittelun visionäärisin ja huomiota herättävin projekti Euroopassa, ja rakennuksesta tulee Sevillan uusi maamerkki. Kuudesta ”päivänvarjosta” koostuva Metropol Parasol on maailman suurimpia puurakennuksia: sillä on korkeutta 28 metriä ja pinta-alaa yli 11 000 neliömetriä.

Rakennuksen pohjakerroksessa on arkeologinen museo. Katutasossa on kauppahalli, ja sen yläpuolista tilaa voi käyttää tapahtumatorina. Kattotasanteella, puurakenteisen päivänvarjon alla on 300 neliömetrin ravintola ja kävelysilta, jolta avautuu huikaiseva näköala kaupungin ylle.

”Metropol Parasol luo Sevillan vanhan kaupungin aukiolle Plaza de la Encarnaciónille mahdollisuuden muuttua uudeksi, nykyaikaiseksi kaupunkikeskukseksi”, sanoo kohteen suunnitellut berliiniläinen arkkitehti Jürgen Mayer H. ”Aukion rooli ainutlaatuisena kaupunkitilana Sevillan keskiaikaisessa keskustassa antaa mahdollisuudet monipuoliseen virkistyskäyttöön ja kaupankäyntiin. Pitkälle kehittynyt infrastruktuuri tukee aukion aktiivista käyttöä ja tekee paikasta houkuttelevan kohteen niin espanjalaisille kuin matkailijoille.

“Metropol Parasol on moniulotteinen puukomposiittirakenne, joka siirtää puurakenteiden suunnittelun aivan uudelle tasolle. Se on tähän mennessä rakennetuista puurakennuksista ehkä kaikkein vaativin”, sanoo Rakentamisen tuotteet -liiketoiminnan johtaja Mika Kallio Metsäliiton Puutuoteteollisuudesta. ”Erittäin suuret dimensiot, kolmiulotteinen kantava rakenne ja luova geometrinen muoto ovat olleet suuria haasteita sekä puun käytölle että suunnittelulle. Lopputulos osoittaa, että olemme voittaneet haasteet yhdessä asiakkaamme rakennusliike Sacyrin kanssa.”

Metropol Parasol on myös suunnittelun taidonnäyte. Projektin tekniselle toteutukselle keskeisiä asioita ovat kantavat Finnforest Kerto -levyt, epoksiliiman jälkikovetus ja polyuretaanipinnoitteen käyttö.

 

Lisätietoa rakenteista, suojakäsittelystä ja toteutuksesta

Puurakenteen muodostaa kerrannaisliimattu Kerto-Q -levy, josta tehdyt elementit on sijoitettu suorakulmaiseen 1,5 x 1,5 metrin ruudukkoon. Elementtien koko määräytyy niiden kantavuuden mukaan ja vaihtelee rakenteen eri osissa. Elementtejä on kaikkiaan 3400 kappaletta ja ne ovat 68-311 millimetriä paksuja. Suurin elementti on kooltaan 16,5 metriä korkea, 3,5 metriä leveä ja 140 millimetriä paksu.

Perustukset ja sylinterinmuotoiset hissikuilut näköalaravintolan alapuolella on tehty betonista. Museo sen sijaan on katettu teräsbetonilla. Myös ravintolan kantava rakenne 21,5 metrin korkeudella maanpinnasta on toteutettu teräsbetonirakenteella.

Metropol Parasolin toteutuksessa ratkaisevaa oli monialaisen suunnittelutiimin saumaton yhteistyö. Suunnitteluun osallistuivat arkkitehdit ja rakennesuunnittelijat sekä palotekniikan ja puurakenteiden asiantuntijat. Projektissa hyödynnettiin tietokonemallinnusta, jota käyttivät kaikki suunnitteluun ja toteutukseen osallistuneet, mukaan lukien rakennusurakoitsija, niin Saksassa kuin Espanjassa. Arkkitehtimalli integroitiin suoraan rakennesuunnittelijoiden malleihin työstettäväksi edelleen.

Puuosien materiaalina on Finnforest Kerto. Puuosat sahattiin ja työstettiin CNC-ohjatulla robotilla. Lisäksi joitakin työvaiheita suoritettiin käsin, esimerkiksi liitososia varten porattiin 35000 reikää.

Projektia varten valmistettiin noin 3400 puuelementtiä Metsäliiton Puutuoteteollisuuden tehtaalla Saksan Aichachissa. Elementtien valmistukseen käytettiin 2500 kuutiometriä Kertoa. Elementit kuljetettiin Aichachista kuorma-autoilla Sevillaan, missä ne polyuretaanipinnoitettiin ja asennettiin.

Metropol Parasolin puurakenteella ei ole kattoa ja se oli siksi suojattava sään vaikutuksilta. Arkkitehdit kehittivät tähän uudentyyppisen suojauksen: painekyllästetty puu pinnoitettiin vedenpitävällä, mutta höyryä läpäisevällä 2-3 millimetriä paksulla 2-komponenttipolyuretaanilla.

Metropol Parasolin rakenteellinen kantavuus perustuu Kerto-levyihin, jotka on liitetty toisiinsa yli 3000 liitoksella. Tätä varten Arupin ja Finnforestin suunnittelijat kehittivät liimattuihin terästankoihin perustuvan liitosmenetelmän, joka samalla optimoitiin nopeaa asennusta varten. Jotta liitokset kestäisivät Etelä-Espanjan lämpöolosuhteet, kehitettiin epoksihartsin jälkikovetus. Tämän ansiosta liitososat säilyttävät kantavuutensa myös korkeissa lämpötiloissa.

Lohjan ja Punkaharjun Kerto-tehtailla havupuuviiluista liimaamalla valmistettavaa Finnforest Kerto® -levyä ja palkkia on käytetty jo vuosikymmenien ajan puurakenteisiin, joissa vaaditaan mittatarkkaa, lujaa ja kantavaa rakennetta.

Projektitiedot, Metropol Parasol -kaupunkikeskus

  • Sijainti: Plaza de la Encarnación, Sevilla, Espanja
  • Rakennuttaja: Sevillan kaupunki
  • Arkkitehti ja projektinjohto: J. Mayer H. Architects, Berliini
  • Urakoitsija: Sacyr S.A.U.
  • Rakennesuunnittelu: Arup Berliini & Madrid
  • Puurakenteet ja niiden suunnittelu: Metsäliiton Puutuoteteollisuus
    (kansainvälisesti Finnforest)
  • Rakennusaika: 2005-2011
  • Avajaiset: 27.3.2011
  • Suunniteltu valmistuminen: Kevät 2011

Lisätietoja:

Esa Kosonen, johtaja, Pohjoismaat ja Venäjä, esa.kosonen@finnforest.com
puh. 050 5989562
Johanna Kankkunen, markkinointiviestintä, johanna.kankkunen@finnforest.com
puh. 050 350 4005

Kuvat Metsäliiton kuvapankissa: http://databank.metsaliitto.com/metsaliitto/finnforest.jsp?x=6068761&i=17615211916023716398171652277916198215287

 

J. MAYER H. Architects on Berliinissä toimiva, vuonna 1996 perustettu suunnittelutoimisto, joka keskittyy yhdistämään arkkitehtuurin, viestinnän ja uuden teknologian. www.jmayerh.de

Metsäliiton Puutuoteteollisuus (kansainvälisesti Finnforest) on johtava ekotehokkaiden puupohjaisten ratkaisujen toimittaja. Rakentamiseen ja sisustamiseen tarkoitetut Finnforest-tuotteet ovat energiatehokkaita koko elinkaarensa ajan ja edistävät rakennetun ympäristön ja asumisen laatua. Liikevaihtomme on 902 miljoonaa euroa ja palveluksessamme on 3 000 ammattilaista.