Baltikums Bank darbības rezultāti 2010. gadā


Baltikums Bank nodod Jūsu vērtējumam 2010. gada bankas atsevišķos un koncerna konsolidētos finanšu pārskatus. Tajos atrodamā finanšu informācija atspoguļo bankas un koncerna darbību gada garumā, kas nesaraujami ir saistīta arī ar norisēm Latvijas un pasaules ekonomikā un sabiedrībā.

2010. gadā Latvijā bija vērojamas visnotaļ krasas izmaiņas dažādās dzīves sfērās. Pērn piedzīvojām gan pieaugošu bezdarbu, jaunu nodokļu ieviešanu, deflāciju, kā arī visai pesimistiskas uzņēmēju un iedzīvotāju prognozes. Savukārt, gada izskaņā bija vērojams jau neliels iekšzemes kopprodukta pieaugums, cenu pieaugums un bezdarba samazināšanās.

Šāda viļņošanās ekonomikā un sabiedrībā, protams, nevarēja neatstāt ietekmi arī uz banku sektoru un Baltikums Bank. Tomēr, neraugoties uz vispārējiem satricinājumiem, svarīgākie finanšu radītāji raksturo bankas darbību kā stabilu un noturīgu izvēlētajās darbības nišās.

Apdomīga risku pārvalde, stratēģisko mērķu nemainība un ilgstošu savstarpējo attiecību dibināšana ar klientiem – tās ir mūsdienīgas Baltikums Bank panākumu trīs sastāvdaļas.

Sagaidot savas darbības desmit gadu jubileju, banka veiksmīgi darbojas Rīgā, Limasolā, Almati un Kijevā, kā arī tai ir pārstāvniecības Krievijā. Baltikums Bank un tās ārvalstu struktūrvienībās strādā starptautiska profesionāļu komanda, ko veido 180 speciālistu. Saskaņā ar bankas attīstības politiku, tās darbinieki aktīvi piedalās dažādos starptautiskos forumos. Kā svarīgākos jāatzīmē Turkmenistānas starptautiskais investīciju forums un VTB Capital investīciju forums „Russia Calling!”, uz kuru Baltikums Bank tika uzaicināta kā aktīvākais un lielākais treideris Baltijas valstīs NVS valstu emitēto eiroobligāciju jomā.

Baltikums Bank kārtējo reizi ir apstiprinājusi savas attīstības stabilitāti un pabeigusi 10. finanšu gadu ar auditēto peļņu 139 tūkst. LVL (198 tūkst. EUR), savukārt Koncerna peļņa ir 200 tūkst. LVL (285 tūkst. EUR).

Gada laikā banka veica būtiskus ieguldījumus servisa kvalitātes veicināšanā, biznesa procesu pilnveidošanā, personāla apmācībā, pievienotās vērtības produktu un pakalpojumu klāsta paplašināšanā.

2010. gadā bankas aktīvu kopapjoms pieauga par 12% un sasniedza 125 milj. LVL (178 milj. EUR). Piesaistīto depozītu apjoms 2010. gadā pieauga par 25% un 2010. gada 31. decembrī sasniedza 103 milj. LVL (147 milj. EUR). Par klientu uzticības līmeņa pieaugumu liecina arī bankas trasta pārvaldībā esošo līdzekļu pieaugums. Gada laikā šis rādītājs pieauga vairāk nekā 5 reizes un 2010. gada 31. decembrī sasniedza 36 milj. LVL (51 milj. EUR), kas ir viens no lielākajiem rādītājiem Latvijā.

Klientu finansēšanas jomā, kā ierasts, Baltikums Bank demonstrēja sabalansētu un konservatīvu pieeju. Tās rezultātā gada laikā kredītu portfeļa apjoms ir samazinājies no 29­ milj. LVL (42 milj. EUR) līdz 20 milj. LVL (28 milj. EUR). 2011. gadā banka, pamatojoties uz savu klientu darbības aktivizāciju, plāno paplašināt klientu finansēšanas iespējas, sevišķi īstermiņa finansēšanas jomā.

Bankas kapitāla pietiekamība 2010. gada 31. decembrī veidoja 15,4% (LR Finanšu tirgus un kapitāla komisijas prasība – vismaz 8%), likviditāte – 71,38% (LR Finanšu tirgus un kapitāla komisijas prasība – vismaz 30%).

Baltikums Bank pastāvīgi pilnveido savu biznesa modeli, ieviešot jaunākās tehnoloģijas un metodoloģiju. Taču mūsu filozofija un pieeja biznesam paliek nemainīgi. Baltikums Bank kā neatkarīga privātbanka un ģimenes bizness ir pazīstama ar savu konsekvenci bankas un klienta sekmīgu un abpusēji izdevīgu savstarpējo attiecību dibināšanā un attīstībā. Lielu uzmanību pievēršot pētījumiem un jaunām izstrādēm, mēs radām produktus, pakalpojumus un risinājumus, kas ir pieprasīti, pirmkārt, tāpēc, ka tie visi ir radīti klientu interesēs un ir mūsu atbilde viņu vajadzībām un vēlmēm.

Turklāt bankas mērķis ir ne tikai sniegt klientiem profesionālu un kvalitatīvu apkalpošanu, bet arī kopīgi veidot biznesa, kapitāla, aktīvu un risku pārvaldīšanas infrastruktūru, kas papildus finansiālajam ieguvumam spēs nodrošināt mūsu klientiem vairāk stabilitātes un drošības par nākotni gan sev, gan saviem tuviniekiem, gan partneriem.

Mūsu vērtības paliek nemainīgas tāpat kā agrāk: neatkarība un objektīva attieksme, drošība, atbildība un mūsu klientu interešu pilnīga aizsardzība. Mēs pateicamies visiem mūsu klientiem par sadarbību un uzticību šajā sarežģītajā laikā un ceram uz turpmāku kopēju un veiksmīgu biznesu nākotnē.

Baltikums Bank ir starptautiska privāta banka ar Centrālo biroju Rīgā (Latvija) un ir pārstāvēta 6 valstīs. Mūsu mērķis ir sniegt augstākās kvalitātes un patēriņa vērtības pakalpojumus biznesa attīstībai, mūsu klientu labklājības saglabāšanai un vairošanai. Savukārt, klienti palīdz mums nodrošināt biznesa uzplaukumu, kas veicina mūsu darbinieku, akcionāru, kā arī valstu, kurās mēs dzīvojam un strādājam, labklājības kāpumu.

         Uldis Zandars
         AS „Akciju komercbanka „Baltikums””
         Produktu attīstības un mārketinga pārvaldes vadītājas vietnieks
         Tālr.: +371 67 031 408, +371 29 206 536
         E-pasts: uldis.zandars@baltikums.eu


Attachments

_gada_parskats_lv_10_12_31.pdf