AkzoNobel investeert €30 miljoen om aan vraag naar Expancel te voldoen


6 april 2011

 

AkzoNobel vergroot haar productiecapaciteit voor Expancel in Zweden om aan de groeiende wereldvraag naar deze expandeerbare microbolletjes te kunnen voldoen.

 

De ontwikkeling van Expancel, dat als schuimmiddel of licht vulmateriaal wordt gebruikt, gaat onverminderd door, zodat de producten uit deze lijn inmiddels ook in thermoplastic, drukinkten, coatings en papier en karton worden toegepast.

 

De extra capaciteit, die begin 2012 op gang moet komen, wordt gerealiseerd op de locatie van AkzoNobel in Stockvick. Een gedeelte van de investering wordt gebruikt om de ecologische efficiëntie van de fabriek verder te verbeteren en om verscheidene andere verbeteringen toe te passen.

 

"Dit is een belangrijke investering in organische groei, die ons streven benadrukt om kansen te benutten in gevestigde markten. Tegelijkertijd draagt dit project bij aan de versnelde groei agenda van het bedrijf", aldus Rob Frohn, die als lid van de Executive Committee van AkzoNobel verantwoordelijk is voor Speciality Chemicals. "Wij zijn wereldwijd de grootste aanbieder van oplossingen op het gebied van expandeerbare microbolletjes. Door onze schaalgrootte en mogelijkheden te verbeteren, zorgen we voor meer capaciteit om onze innovatieve producten aan klanten over de hele wereld te leveren."

 

Ruud Joosten, Managing Director van AkzoNobel's bedrijfsonderdeel Pulp and Paper Chemicals, die de Expancel-activiteiten leidt, voegde daaraan toe: "Naarmate we nieuwe toepassingen voor Expancel blijven vinden, worden we nog concurrerender in de markt. Vandaar de noodzaak om de capaciteit uit te breiden. Bovendien wordt voorspeld dat de wereldwijde vraag de komende jaren nog verder toeneemt. Wanneer de kansen zich voordoen, zijn we dus goed in staat om ons in nieuwe markten te vestigen."

 

Expancel bestaat uit kleine, met gas gevulde kunststofbolletjes. Wanneer het gas in het omhulsel wordt verwarmd, neemt de druk ervan toe. Vervolgens wordt het thermoplastische omhulsel zacht, waardoor het volume van de bolletjes spectaculair toeneemt. Bij volledige expansie hebben deze bolletjes meer dan vijftig keer zoveel volume.

 

Tot de nieuwste Expancel-producten behoren ultrahoge temperatuur-microbolletjes voor technische kunststoffen, die het gewicht verlagen en voor een besparing op grondstoffen zorgen. Verkrijgbaar in zowel geëxpandeerde als niet-geëxpandeerde varianten, wordt het product gebruikt als vulmateriaal voor carrosserieën, spuitgegoten PVC-zolen voor schoenen, tennisballen en wijnkurken.

 

- - -

 

AkzoNobel is 's werelds grootste verf- en coatingsonderneming en een vooraanstaand producent van specialistische chemicaliën. Wij voorzien industrie en consumenten wereldwijd van innovatieve producten en werken met passie aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Tot onze merken behoren bekende namen als Dulux, Sikkens, International en Eka. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam, we behoren tot de Global Fortune 500 en hebben een leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid. Met activiteiten in meer dan 80 landen zetten onze circa 55.000 medewerkers zich in voor topkwaliteit en het realiseren van "Tomorrow's Answers Today(TM)".

 

Niet voor publicatie - voor meer informatie

 

Corporate Media Relations                                Corporate Investor Relations
Tel. 020 502 78 33                                             Tel. 020 502 78 54
Contactpersoon: Oskar Bosson                        Contactpersonen: Huib Wurfbain en Ivar Smits

 


Attachments

Pdf file AkzoNobel persbericht