Osavuosikatsaus ajalta 1.1.-31.3.2011


Helsinki, Suomi, 2011-04-28 08:30 CEST (GLOBE NEWSWIRE) -- Ixonos Oyj                   Osavuosikatsaus                     28.4.2011 klo 09:30


Osavuosikatsaus ajalta 1.1.–31.3.2011

IXONOSIN ENSIMMÄISEN NELJÄNNEKSEN LIIKETOIMINTA EDELLISEN VUODEN TASOLLA

Katsauskausi lyhyesti:

  • Katsauskauden liikevaihto oli 21,1 MEUR (2010: 20,5 MEUR), liikevaihdon muutos oli +3,0 prosenttia.
  • Liikevoitto oli 0,4 MEUR (2010: 0,6 MEUR), 1,7 prosenttia liikevaihdosta.
  • Nettotulos oli 0,2 MEUR (2010: 0,3 MEUR), 1,0 prosenttia liikevaihdosta.
  • Tulos per osake oli 0,01 euroa (2010: 0,02 euroa).
  • Liiketoiminnan nettorahavirta oli 0,4 MEUR (2010: -2,0 MEUR).

Tulevaisuuden näkymät lyhyesti:

  •  Yhtiön ensimmäisen vuosipuoliskon liikevaihdon ja -voiton odotetaan olevan vuoden 2010 tasolla.
  •  Yhtiön koko vuoden 2011 liikevaihdon ja -voiton ennustetaan jäävän edellisvuotta alhaisemmiksi, mutta liikevoiton olevan kuitenkin positiivisen.

Toimitusjohtaja Kari Happonen:

Ixonosin toimintaympäristö on alkuvuoden aikana muuttunut aiempaa epävakaammaksi. Epävarmuus johtuu yhtiön suurimman yksittäisen asiakkaan Nokia Oyj:n helmikuussa 2011 julkistaman uuden älypuhelinstrategian toimeenpanon aikatauluun ja käytännön toteutukseen liittyvistä avoimista kysymyksistä. Vaikka Nokian strategiamuutos ei toistaiseksi ole merkittävästi vaikuttanut Ixonosin Nokialle toimittamien tuotekehityspalveluiden kysyntään, aiheuttavat asiakkaan uudet teknologiavalinnat epävakautta liiketoiminnallemme ja meidän on entistä voimakkaammin haettava kasvua uusista asiakkuuksista kansainvälisiltä markkinoilta.

Strategiamme on keskittynyt tuotekehityspalveluiden tarjoamiseen globaaleilla markkinoilla toimiville yrityksille, jotka ensimmäisten joukossa voivat hyödyntää liiketoiminnassaan langattomien tietoliikenneyhteyksien tarjoamia mahdollisuuksia tuomalla voimakkaasti kasvaville markkinoille uusia langattomia teknologioita, päätelaitteita ja näillä laitteilla käytettäviä mobiilipalveluita. Tällaisia nykyisiä ja tavoittelemiamme uusia asiakasyrityksiä ovat esimerkiksi teknologia- ja piirisarjatoimittajat, mobiililaitevalmistajat, teleoperaattorit ja muut palveluiden tarjoajat sekä viihde-elektroniikan valmistajat.

Strategiamme mukaisesti olemme voimakkaasti siirtäneet myyntityön painopistettä uusien asiakkuuksien hankintaan. Uskomme asiakaskuntamme kuluvan vuoden aikana laajentuvan merkittävästi ja uusista asiakkuuksista syntyvän liikevaihdon tasapainottavan Nokia-asiakkuutemme supistuvaa liikevaihtoa. Samanaikaisesti olemme jatkaneet ratkaisutarjontamme jalostusarvon kasvattamista panostamalla palveluiden tuotteistamiseen. Hyvänä esimerkkinä tämän panostuksen onnistumisesta ovat olleet langattomien laitteiden kokonaisvastuulliseen kehittämiseen keskittyvän Device Creation Centren liiketoiminnan myönteinen kehitys sekä mobiililaitteiden ja -palveluiden käyttökokemussuunnitteluun erikoistuneen User Experience Design Centren ratkaisuihin kohdistuva kasvava mielenkiinto. Nämä tuotteistetut ratkaisut toimivat tärkeinä keihäänkärkinä tavoitellessamme uusia asiakkaita etenkin MeeGo- ja Android-ohjelmistoalustoihin perustuvien mobiililaitteiden ja -palveluiden tuotekehitysmarkkinoilla.

Ylläpitääksemme mahdollisimman hyvää kannattavuutta ja kykyämme investoida liiketoimintamme kehittämiseen käynnistimme 19.4.2011 kotimaan henkilöstömme kanssa yhteistoimintaneuvottelut uudelleenjärjestelläksemme toimintojamme vastaamaan tämänhetkistä liiketoiminnan tarvetta ja -volyymia. Vastaavia toimenpiteitä tullaan toteuttamaan myös ulkomaisissa tytäryhtiöissämme asiakaskuntamme laajentuessa ja asiakastarpeiden muuttuessa.

LIIKETOIMINTA

Ixonos kehittää langattomia teknologioita, ohjelmistoja, päätelaitteita ja palveluita. Yhdessä asiakasyritystemme kanssa luomme tuotteita ja palveluita, joiden avulla kuluttujat voivat nauttia elämyksellisistä digitaalisista kokemuksista ajasta ja paikasta riippumatta.

Edistämme asiakasyritystemme kilpailukykyä mahdollistamalla asiakkaidemme laitteiden ja palveluiden ylivertaisen käyttökokemuksen sekä nopean markkinoille tulon. Pyrimme asemoitumaan toimialan johtavien innovaattoreiden ja edelläkävijöiden strategiseksi kumppaniksi. Tuotamme ratkaisuja ja palveluita mobiililaitteiden ohjelmistojen ja kokonaisten langattomien laitteiden tuotekehitykseen, mobiilisovellusten ja mobiilien verkkopalveluiden suunnitteluun, tuottamiseen ja ylläpitoon sekä laitteet ja palvelut kattavaan käyttökokemussuunnitteluun.

Suomessa toimiva tytäryhtiömme Ixonos Business Solutions Oy tuottaa ratkaisuja ja palveluita digitaalisen liiketoiminnan ja sähköisen asioinnin kehittämiseen.

Yhtiön toimipisteet sijaitsevat Suomessa, Isossa-Britanniassa, Kiinassa, Saksassa, Slovakiassa, Tanskassa, Virossa ja Yhdysvalloissa.

SEGMENTIT

Ixonosin raportoi liiketoimintansa vuoden 2011 alusta lähtien kahdessa segmentissä: Mobile Solutions sekä Business Solutions.

Mobile Solutions

Mobile Solutions -liiketoiminta-alueeseen kuuluvat langattomien teknologioiden, päätelaitteiden ja palveluiden kehittämiseen tarjottavat ratkaisut ja palvelut. Liiketoiminta-alueen asiakaskunta koostuu kansainvälisillä markkinoilla toimivista langattomien teknologioiden toimittajista, mobiililaitevalmistajista, teleoperaattoreista, viihde-elektroniikkavalmistajista sekä muista yrityksistä, jotka hyödyntävät langattoman tietoliikenteen tarjoamia uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Mobile Solutions -liiketoiminta-alueen tarjooma muodostuu asiakaskohtaisista asiantuntijapalveluista sekä tuotteistetuista Device Creation, User Experience Design ja Managed Services -ratkaisuista.

Device Creation Centre, Ixonosin langattomien laitteiden kehitysyksikkö, tuottaa mobiilipäätelaitteiden laitekehitysratkaisuja ohjelmistosuunnittelun lisäksi laitteiden mekaniikka- ja elektroniikkasuunnitteluun. Yksikkö tuottaa kokonaisvaltaisia, seuraavan sukupolven langattomien laitteiden tuotekehityspalveluita kansainvälisille laitevalmistaja- ja operaattoriasiakkaille. Yksikössä suunnitellaan maailman johtavien teknologiatoimittajien uusille tehokkaille piiriperheille ja useille eri käyttöjärjestelmille perustuvia älypuhelimia ja muita langattomia laitteita.

User Experience Design Centre on Ixonosin käyttökokemuksen suunnittelu- ja konsultointipalveluja globaalisti tarjoava suunnitteluyksikkö. Yksikkö on keskittynyt innostavien käyttökokemusten tuottamiseen ja edesauttaaa tuotteistettujen palvelujen ja asiakaskohtaisesti räätälöitävien ratkaisujen toteuttamisen Ixonosin kansainväliselle asiakaskunnalle. Yksikön palvelut ulottuvat käyttökokemussuunnittelun strategiasta ja konseptoinnista konkreettiseen suunnittelutyöhön ja ratkaisun tuottamiseen.

Managed Services Centre tuottaa liiketoimintakriittisten verkkopalveluiden koko elinkaaren kattavia ratkaisuja ja palveluita tarvemäärittelystä suunnitteluun ja kehittämiseen sekä palveluiden ylläpitoon ja jatkokehitykseen. Yksikössä kehitetään ja ylläpidetään muun muassa media- ja sisältöpalveluiden, tiedonhallinnan, mobiilimainonnan ja sähköisen kaupankäynnin ratkaisuja sekä yhteisöpalveluita. Verkko- ja mobiilipalveluiden joustavan kehityksen ja käyttöönoton lisäksi yksikkö tarjoaa ylläpitokokonaisuuden, johon kuuluvat sovellustuki- , ylläpito- sekä konesalipalvelut.

Mobile Solutions -liiketoiminta-alueen liikevaihto kasvoi katsauskaudella 6,7 prosenttia 17,6 MEUR:oon (2010: 16,5 MEUR). Liikevoitto heikkeni 19,3 prosenttia 1,3 MEUR:oon (2010: 1,6 MEUR) ollen 7,3 prosenttia liikevaihdosta.

Mobile Solutions -liiketoiminta-alueen toimintaympäristö muuttui alkuvuodesta epävakaammaksi Nokia Oyj:n, yhtiön avainasiakkaan, julkistettua uuden älypuhelinstrategiansa. Nokian strategiamuutoksen vaikutukset Ixonosin liikevaihtoon ja -voittoon jäivät vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vähäisiksi. Mobile Solutions -segmentin Nokian MeeGo- ja Symbian-ohjelmistoalustoihin perustuvien tuotekehityspalveluiden arvioidaan kuitenkin kääntyvän laskuun kuluvan vuoden jälkimmäisen vuosipuoliskon aikana ja segmentin volyymin ja kannattavuuden tämän johdosta ainakin tilapäisesti heikkenevän.

Ixonos jatkaa strategiansa mukaisesti Mobile Solutions -liiketoiminta-alueen asiakaskunnan laajentamista vahvistamalla mobiili-Linux-alustoihin, kuten Android ja MeeGo, perustuvaa palvelu- ja ratkaisumyyntiä. Kohderyhmänä ovat mobiiliteknologiatoimittajat, mobiililaite- ja viihde-elektroniikkavalmistajat sekä muut kotimaiset ja kansainväliset yritykset. Samanaikaisesti segmentissä pyritään ylläpitämään mahdollisimman hyvää kannattavuutta.

Business Solutions

Business Solutions -liiketoiminta-alueeseen kuuluvat digitaalisen liiketoiminnan ja sähköisen asioinnin kehittämiseen tarjottavat ratkaisut ja palvelut. Liiketoiminta-alueen asiakaskunta koostuu suomalaisista telekommunikaatio- ja rahoitusalan yrityksistä sekä julkishallinnon organisaatioista.

Ixonos Business Solutions liiketoiminta-alue tuottaa innovatiivisia digitaalisen liiketoiminnan ratkaisuja tulevaisuuden palveluliiketoiminnan haasteisiin.

Liiketoiminta-alueen tarjoamat sähköisen asioinnin palvelut keskittyvät liiketoimintaprosessien kehittämiseen, arkkitehtuuripalveluihin, portaaliratkaisuihin, sisällön- ja dokumenttienhallinnan ratkaisuihin, sekä business intelligence -ratkaisuihin. Yksikkö tarjoaa myös tuotekehityspalveluita, jotka auttavat asiakasyrityksiä luomaan innovatiivisia uusia verkkopalveluita ketterää kehitystä hyödyntäen. Näillä palveluilla Ixonos Business Solutions pyrkii kehittämään asiakkaidensa sisäistä ja ulkoista asiakaspalvelua.

Yksikkö hyödyntää kehittämissään ratkaisuissa teknologiakumppanien tuotealustoja sekä avoimen lähdekoodin ratkaisuja. Toimimalla yhdessä Ixonosin muiden yksiköiden kanssa, Business Solutions tarjoaa kokonaisratkaisuja asiakkaiden sähköisen asioinnin tarpeisiin.

Business Solutions -segmentin liikevaihto pieneni katsauskaudella 19,8 prosenttia 3,7 MEUR:oon (2010: 4,6). Liikevoitto oli 0,2 MEUR tappiollinen konsernin allokointien jälkeen; tappio oli kuitenkin hieman edellisvuotta pienempi (2010: -0,3 MEUR). Segmentin liiketoiminnan pieneneminen pysähtyi edellisvuoden lopulla ja kääntyi kasvuun alkuvuodesta, mikä kääntää myös liiketoiminta-alueen liikevoiton positiiviseksi.

LIIKEVAIHTO

Konsernin liikevaihto ensimmäisellä vuosineljänneksellä oli 21,1 MEUR (2010: 20,5 MEUR), mikä on 3,0 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Segmenttien yhteenlasketusta liikevaihdosta ennen sisäisen liikevaihdon eliminointeja kertyi 82,7 prosenttia (2010: 78,7)  Mobile Solutions -liiketoimintasegmentistä ja 17,3 prosenttia (2010: 21,3) Business Solutions -liiketoimintasegmentistä.

Liikevaihto segmenteittäin:

1000 EUR 1–3 2011 1–3 2010 1–12 2010
Mobile Solutions 17 598 16 486 71 160
Business Solutions 3 684 4 592 15 475
Eliminoinnit -144  -547 -1 691
Konserni yhteensä 21 138  20 531 84 944

 
TULOS

Konsernin liikevoitto oli 0,4 MEUR (2010: 0,6 MEUR), ja voitto ennen veroja 0,3 MEUR (2010: 0,3 MEUR). Katsauskauden voitto oli 0,2 MEUR (2010: 0,3 MEUR). Tulos per osake oli 0,01 euroa (2010: 0,02 EUR). Liiketoiminnan rahavirta/osake oli 0,02 euroa (2010: -0,17).

Liikevoitto segmenteittäin: 

1000 EUR 1–3 2011 1–3 2010 1–12 2010
Mobile Solutions 1 287 1 595 8 891
Business Solutions -186 -310 -838
Hallinto -732 -729 -2 722
Konserni yhteensä 369 556 5 331

 
PÄÄOMAN TUOTTO

Konsernin oman pääoman tuotto (ROE) oli 3,0 prosenttia (2010: 5,5) ja sijoitetun pääoman tuotto (ROI) 4,4 prosenttia (2010: 6,4).

TASE JA RAHOITUS

Taseen loppusumma oli 56,5 MEUR (2010: 55,4 MEUR). Oma pääoma oli 28,6 MEUR (2010: 19,5 MEUR). Omavaraisuusaste oli 50,6 prosent­tia (2010: 35,2). Konsernin likvidit varat olivat katsauskauden lopussa 1,0 MEUR (2010: 1,3 MEUR).

Yhtiön taseessa katsauskauden lopussa oli 8,4 MEUR (2010: 17,2 MEUR) pankkilainoja sisältäen käytössä olevat pankkilimiitit. Pankkilainoihin liittyy rahoituskovenantteja, jotka on sidottu yhtiön omavaraisuusasteeseen ja korollisten pankkilainojen (osittain korollisten nettovelkojen) ja rullaavan 12 kuukauden käyttökatteen suhteeseen.

LIIKEARVOT

Konsernin taseessa oli 31.3.2011 liikearvoa 23,6 miljoonaa euroa. Yhtiö toteutti vuoden 2010 lopussa liikearvojen arvonalennustestin kaikissa kassavirtaa tuottavissa yksiköissä ja totesi, että yksiköihin ei liity liikearvojen alaskirjaustarvetta. Yhtiön tämän hetken arvion mukaan riski tulevien kassavirtojen arvioinnissa on kasvanut, mutta yhtiöllä ei ole tiedossa tuleviin kassavirtoihin sellaista muutosta, että se vaikuttaisi alaskirjaustarpeeseen.

RAHAVIRTA

Konsernin liiketoiminnan rahavirta oli katsauskaudella 0,4 MEUR (2010: -2,0 MEUR). Liiketoiminnan rahavirtaan vaikutti etenkin vuoden 2010 aikana pidentynyt myyntisaamisten kiertoaika, jonka lyhentämiseksi yhtiö oli myynyt myyntisaamisia 31.3.2011 yhteensä 3,2 miljoonalla eurolla. Yhtiön myyntisaamisissa ei ole merkittävää määrää riskialttiita saamisia.

HENKILÖSTÖ

Henkilöstön määrä oli katsauskauden aikana keskimäärin 1 154 (2010: 1 092) ja kauden lopussa 1 149 (2010: 1 105). Henkilöstömäärän kasvu kohdistui pääasiassa ulkomaisiin yhtiöihin. Katsauskauden lopussa konsernin henkilöstöstä 719 henkeä (2010: 757) oli työsuhteessa Suomen yhtiöissä ja 430 henkeä (2010: 348) konsernin ulkomaisissa yhtiöissä.

OSAKKEET JA OSAKEPÄÄOMA

Vaihto ja kurssi

Katsauskaudella yhtiön osakkeen ylin kurssi oli 2,79 euroa (2010: 3,10 euroa), alin 1,50 euroa (2010: 2,71 euroa) ja päätöskurssi 31.3.2011 oli 1,58 euroa (2010: 3,03 euroa). Katsauskauden keskikurssi oli 1,95 euroa (2010: 2,89 euroa). Osakkeita vaihdettiin katsauskauden aikana 2.497.799 kappaletta (2010: 414.481 kappaletta), mikä vastaa 16,5 prosenttia (2010: 4,5 prosenttia) osakkeiden lukumäärästä katsauskauden lopussa. Osakekannan markkina-arvo katsauskauden päätöskurssilla 31.3.2011 oli 23.861.295 euroa (2010: 28.218.660 euroa).

Osakepääoma

Yhtiön rekisteröity osakepääoma oli katsauskauden alussa 585.394,16 euroa ja osakkeiden lukumäärä 15.102.484 kappaletta. Katsauskaudella toteutetun suunnatun osakeannin jälkeen osakkeiden lukumäärä on 15.122.974 osaketta.

Optio-ohjelma 2006

2006 AI-optioita on laskettu liikkeelle 140.000 kappaletta, AII-optioita 140.000 kappaletta, BI-optioita 60.000 kappaletta ja BII-optioita 60.000 kappaletta. A-sarjan optioista on palautunut yhtiölle optioehtojen perusteella 15.000 kappaletta AI-optioita ja 25.000 kappaletta AII-optioita. Palautuneista A-sarjan optioista 30.000 on muunnettu optioehtojen mukaisesti B-sarjan optioiksi ja jaettu uudelleen. B-sarjan optioista on palautunut yhtiölle optioehtojen perusteella 5.000 kappaletta BI-optioita ja 10.000 kappaletta BII-optioita. Vielä ulkona olevilla 2006 optiosarjojen optioilla voidaan merkitä yhteensä enintään 366.500 osaketta, mikä on 3,9 prosenttia yhtiön osakemäärästä. Osakkeiden merkintäaika 2006 AI-optioilla alkoi 1.10.2007. Merkintäaika alkoi AII- ja BI-optioilla 1.10.2008 ja BII-optioilla 1.10.2009. AI- ja AII-optioilla merkintähinta 30.6.2010 tilanteessa on 4,13 euroa, BI- ja BII-optioilla 4,92 euroa. Merkintäaika 2006 optioilla päättyy 31.12.2011.

Optio-oikeuksien haltijoiden ja osakkeenomistajien yhdenvertaisen kohtelun varmistamiseksi Yhtiön hallitus päätti 1.6.2010 muuttaa optio-oikeuksien merkintäsuhdetta ja merkintähintaa osakeannin johdosta. Merkintäsuhdetta muutettiin siten, että kukin vuoden 2006A ja 2006B optio-oikeus oikeuttaa merkitsemään 1,57 osaketta. Optio-oikeudella merkittävän osakkeen merkintähinta perustuu Yhtiön osakkeen vallitsevaan markkinahintaan NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä tammi-maaliskuussa 2006 ja 2007. Optio-oikeudella 2006A merkittävän osakkeen merkintähinta on kuitenkin vähintään 3,0464 euroa ja optio-oikeudella 2006B merkittävän osakkeen merkintähinta on kuitenkin vähintään 3,5491 euroa. Osakemerkinnän yhteydessä optio-oikeuksien haltijan merkitsemä osakkeiden kokonaismäärä pyöristetään alaspäin täysiksi osakkeiksi. Kokonaismerkintähinta lasketaan pyöristettyä osakkeiden määrää käyttäen ja pyöristetään lähimpään täyteen senttiin. Muutoksen jälkeen optioilla voidaan merkitä enintään 575.405 osaketta, mikä vastaa 3,8 prosenttia katsauskauden lopun osakemäärästä.

Ixonos Oyj:n varsinainen yhtiökokous 29.3.2011

Ixonos Oyj:n varsinainen yhtiökokous, joka järjestettiin 29.3.2011, vahvisti yhtiön tilinpäätöksen ja konsernitilinpäätöksen tilikaudelta 1.1.- 31.12.2010 sekä myönsi vastuuvapauden hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle.

Yhtiökokous päätti, että osinkoa tilikaudelta ei jaeta. Yhtiökokous päätti myös, että hallitukseen valitaan kuusi varsinaista jäsentä, entisen kahdeksan jäsenen sijaan. Hallitukseen valittiin jäseniksi uudelleen Paul Ehrnrooth, Pertti Ervi, Matti Järvinen ja Kirsi-Marja Kuivalainen, sekä uusina jäseninä Matti Heikkonen ja Samu Konttinen.

Hallitus valitsi yhtiökokouksen jälkeen pitämässään kokouksessa hallituksen puheenjohtajaksi Pertti Ervin sekä varapuheenjohtajaksi Paul Ehrnroothin. Lisäksi kokouksessa päätettiin hallituksen valiokuntien jäsenistä: tarkastusvaliokunnan puheenjohtajaksi valittiin Pertti Ervi ja sen jäseniksi Paul Ehrnrooth ja Matti Järvinen; palkitsemisvaliokunnan puheenjohtajaksi valittiin Pertti Ervi ja jäseniksi Paul Ehrnrooth ja Kirsi-Marja Kuivalainen; sekä nimitysvaliokunnan jäseniksi Paul Ehrnrooth ja Pertti Ervi.

Yhtiökokous päätti, että hallituksen jäsenille maksettavat palkkiot pidetään ennallaan seuraavasti: hallituksen puheenjohtajalle palkkiona 40 000 euroa/vuosi ja 500 euroa/kokous, varapuheenjohtajalle 30 000 euroa/vuosi ja 250 euroa/kokous ja muille jäsenille 20 000 euroa/vuosi ja 250 euroa/kokous. Lisäksi päätettiin maksaa hallituksen valiokuntien kokouksista palkkiona puheenjohtajille 500 euroa/kokous ja jäsenille 250 euroa/kokous.

Tilintarkastajana jatkaa KHT-tilintarkastusyhteisö PricewaterhouseCoopers Oy, uutena päävastuullisena tilintarkastajana KHT Markku Katajisto. Tilintarkastajalle päätettiin maksaa palkkiota esitetyn kohtuullisen laskun mukaan.

Lisäksi yhtiökokous hyväksyi hallituksen ehdotuksen yhtiöjärjestyksen 9 § (lunastaminen) kumoamisesta sekä poistamisesta yhtiöjärjestyksestä.

Osakkeenomistajat

Osakkeenomistajien lukumäärä 31.3.2011 oli 3 077 (2010: 2 979). Yksityishenkilöt omistivat 51,6 prosenttia (2010: 56,5 prosenttia) ja yhteisöt 48,4 prosenttia (2010: 43,5 prosenttia) osakkeista. Ulkomaalaisomistuksen osuus koko osakemäärästä oli 9,1 prosenttia (2010: 7,4 prosenttia).

Hallituksen valtuudet

Ixonos Oyj:n varsinainen yhtiökokous, joka järjestettiin 29.3.2011, valtuutti hallituksen päättämään maksullisesta osakeannista sekä optio-oikeuksien ja muiden osakeyhtiölain 10 luvun 1 §:ssä tarkoitettujen osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antamisesta seuraavin ehdoin:

Valtuutuksen nojalla annettavien uusien osakkeiden määrä voi olla yhteensä enintään 1.500.000 osaketta, mikä vastaa noin 10 prosenttia yhtiön kaikista osakkeista varsinaisen yhtiökokouksen kutsuhetkellä.

Hallitukselle annettiin oikeus päättää em. valtuutuksen rajoissa kaikista osakeannin ja osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien ehdoista.

Hallitus oikeutettiin päättämään merkintähinnan merkitsemisestä joko osakepääoman korotukseksi tai kokonaan tai osittain sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon.

Osakeanti ja osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antaminen voi tapahtua myös suunnatusti osakkeenomistajan etuoikeudesta poiketen, jos tähän on osakeyhtiölain mukainen yhtiön kannalta painava taloudellinen syy. Valtuutusta voidaan tällöin käyttää yrityskauppojen tai muiden yhtiön liiketoimintaan kuuluvien investointien rahoittamiseksi sekä konsernin vakavaraisuuden ylläpitämiseksi ja kasvattamiseksi tai osana yhtiön kannustinjärjestelmää.

Valtuutus on voimassa vuonna 2012 pidettävään varsinaiseen yhtiökokoukseen saakka.

KATSAUSKAUDEN JÄLKEISET TAPAHTUMAT

Ixonos käynnisti yhteistoimintaneuvottelut

Yhtiö käynnisti 19.4.2011 henkilöstöään koskevat yhteistoimintaneuvottelut tuotannollisista, taloudellisista sekä toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuen. Neuvotteluiden tavoitteena on sopeuttaa yhtiön kulurakennetta vastaamaan hidastuneeseen kasvuun sekä parantaa yhtiön valmiuksia ylläpitää mahdollisimman hyvää kannattavuutta.

Yhteistoimintaneuvottelujen piirissä on koko Ixonos-konsernin kotimaan henkilöstö lukuun ottamatta Ixonos Business Solutions Oy:n henkilöstöä. Vaikutusten arvioidaan koskevan yhteensä enintään 100 henkilöä konsernin hallinnossa, tukitoiminnoissa, myynnissä ja palvelutuotannossa. Osana toimintojen uudelleenjärjestelyjä yhtiö suunnittelee lopettavansa mobiililaitteiden tuotekehityspalveluiden tuottamisen Salossa ja Turussa sijaitsevissa toimipisteissä.

Vastaavia toimintojen uudelleenjärjestelyjä sekä tehostamistoimia suunnitellaan toteutettavan kotimaan lisäksi myös konsernin ulkomaisissa tytäryhtiöissä.

Uudet raportointisegmentit

Ixonos raportoi liiketoimintansa vuoden 2011 alusta lähtien kahdessa segmentissä: Mobile Solutions ja Business Solutions. Muuttuneista raportointisegmenteistä tiedotettiin 21.4.2011. Nykyiset raportointisegmentit kuvaavat paremmin Ixonosin liiketoiminnan luonnetta ja yhtiön muuttunutta toiminnallista organisaatiota.

RISKIENHALLINTA JA LÄHIAJAN EPÄVARMUUSTEKIJÖITÄ

Ixonos Oyj:n riskienhallinnan tavoitteena on varmistaa yhtiön toimintojen häiriötön jatkuvuus ja kehittyminen sekä tukea yhtiön asettamien liiketoiminnallisten tavoitteiden toteutumista ja yhtiön arvon kasvattamista. Riskienhallinnan organisoinnista, prosessista sekä tunnistetuista riskeistä on tarkempia tietoja yhtiön kotisivuilla: www.ixonos.com.

Avainasiakkuuksissa tapahtuvilla muutoksilla voi olla haitallinen vaikutus Ixonosin toimintaan, tuloksentekokykyyn ja taloudelliseen asemaan. Mikäli jokin suurimmista asiakkaista siirtäisi ostonsa Ixonosilta sen kilpailijoille tai muuttaisi voimakkaasti toimintamalliaan, mahdollisuudet korvaavan asiakasvolyymin löytymiseen lyhyellä ajanjaksolla olisivat rajoitettuja.

Ixonosin yritysostot vuosina 2006–2008, vuonna 2010 tapahtunut nopea kasvu sekä myyntisaamisten pidentynyt kierto ovat lisänneet yhtiön käyttöpääoman tarvetta. Käyttöpääoman tarpeen kasvua hallitaan luomalla riittävät puskurit varojen riittävyyden varmistamiseksi yhdessä rahoittajien kanssa sekä tehostamalla käyttöpääoman kiertoa. Yhtiöllä on lisäksi taseessaan merkittävä määrä liikearvoa, johon kohdistuu alaskirjausriski, mikäli yhtiön tai jonkin sen kassavirtaa tuottavan yksikön tulevaisuuden tuotto-odotukset laskevat joko sisäisten tai ulkoisten tekijöiden johdosta. Liikearvo testataan vuosittain, vuoden viimeisen neljänneksen aikana, ja jos tarvetta ilmenee myös muulloin.

Yhtiön rahoitussopimuksiin liittyy rahoituskovenantteja, joiden rikkoutuminen saattaa aiheuttaa joko yhtiön rahoituskulujen nousun tai vaatimuksen vieraan pääoman ehtoisten lainojen joko osittaiseen tai kokonaiseen nopeaan takaisinmaksuun. Suurimmat riskit kovenanttien rikkoutumiseen liittyvät markkinatilanteesta johtuvasta käyttökatteen heilahtelusta tai mahdollisesta tarpeesta yhtiön käyttöpääoman lisäämiseen vieraan pääoman ehtoisella rahoituksella. Riskiä hallitaan neuvotteluilla rahoittajien kanssa sekä ylläpitämällä valmiutta erilaisiin rahoitusratkaisuihin. Ixonosilla on normaalin toimintansa vaatimat kassavarat käytössään.

TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT

Gartnerin tutkimusten mukaan maailmanlaajuisten älypuhelin- sekä älypuhelimissa käytettävien palveluiden markkinoiden odotetaan edelleen kasvavan voimakkaasti vuoden 2011 aikana. Lisäksi langattoman tiedonsiirron käytön odotetaan leviävän edelleen yhä uusille kulutuselektroniikan alueille. Market-Vision mukaan Suomen ICT-markkinat kasvavat vuoden 2011 aikana noin 4 prosenttia, mikä on lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa.

Nokian strategiamuutoksen vaikutukset Ixonosin liikevaihtoon tai -voittoon ovat kuluvan vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla vähäisiä. Ixonosin ohjelmistokehityspalveluiden myynnin Nokian MeeGo- ja Symbian-ohjelmistoalustoihin perustuviin tuotekehityshankkeisiin arvioidaan kuitenkin kääntyvän laskuun kuluvan vuoden jälkimmäisen vuosipuoliskon aikana ja Ixonosin Mobile Solutions -liiketoiminta-alueen volyymin tämän johdosta ainakin tilapäisesti heikkenevän.

Ixonos jatkaa strategiansa mukaisesti asiakaskuntansa laajentamiseen tähtääviä toimenpiteitä vahvistamalla palvelu- ja ratkaisumyyntiä mobiiliteknologiatoimittajille, mobiililaite- ja viihde-elektroniikkavalmistajille sekä muille kotimaisille ja kansainvälisille asiakkaille, pyrkien samanaikaisesti ylläpitämään mahdollisimman hyvää kannattavuutta.

Yhtiön ensimmäisen vuosipuoliskon liikevaihdon ja -voiton odotetaan olevan vuoden 2010 tasolla. Yhtiön koko vuoden 2011 liikevaihdon ja -voiton ennustetaan jäävän edellisvuotta alhaisemmiksi, mutta liikevoiton olevan kuitenkin positiivisen.

Yhtiön tavoitteena on edelleen jatkaa toiminnan tehostamista, palveluiden kehittämistä, palvelutuotannon laajentamista edullisemman kustannustason maissa sekä ylläpitää liiketoiminnan kassavirtaa ja kannattavuutta.

SEURAAVAT KATSAUKSET

Osavuosikatsaus ajalta 1.1.-30.6.2011 julkaistaan torstaina 4.8.2011 ja osavuosikatsaus ajalta 1.1.-30.9.2011 tiistaina 25.10.2011.

IXONOS OYJ
Hallitus
 

Lisätietoja antaa:
Ixonos Oyj
toimitusjohtaja Kari Happonen, puh. 0400 700 761, kari.happonen@ixonos.com
talousjohtaja Timo Leinonen, puh. 0400 793 073, timo.leinonen@ixonos.com
 

Jakelu:
NASDAQ OMX Helsinki
Keskeiset tiedotusvälineet
 


IXONOS-KONSERNI

TILINPÄÄTÖSLYHENNELMÄ 1.1.–31.3.2011

Laatimisperiaatteet


Tämä osavuosikatsaus on laadittu IAS 34, Osavuosikatsaukset -standardin mukaisesti noudattaen vuositilinpäätöksen 31.12.2010 laatimisperiaatteita ja vuositilinpäätöksessä kuvattuja 1.1.2011 käyttöönotettuja uusia tai uudistettuja standardeja.

Tilinpäätöksen laatiminen IFRS-standardien mukaisesti edellyttää Ixonosin johdolta sellaisten arvioiden ja oletusten käyttämistä, jotka vaikuttavat taseen laadintahetken varojen ja velkojen sekä tilikauden tuottojen ja kulujen määriin. Lisäksi joudutaan käyttämään harkintaa tilinpäätöksen laatimisperiaatteiden soveltamisessa. Koska arviot ja olettamukset perustuvat osavuosikatsaushetken näkemyksiin, ne sisältävät riskejä ja epävarmuustekijöitä. Toteumat voivat poiketa tehdyistä arvioista ja oletuksista.

Tuloslaskelman ja taseen luvut ovat konsernilukuja. Konsernin taseeseen on yhdistelty kaikki konserniyhtiöt ja yhtiön johdon omistama Ixonos Management Invest Oy. Alkuperäinen osavuosikatsaus on suomenkielinen. Englanninkielinen osavuosikatsaus on käännös alkuperäisestä.

Tiedotteen luvut on pyöristetty, joten yksittäisten lukujen yhteenlaskettu summa saattaa poiketa esitetystä summaluvusta. Osavuosikatsaus on tilintarkastamaton.

KONSERNIN TULOSLASKELMA, 1000 EUR

 
 
1.1.–31.3.2011 1.1.–31.3.2010 Muutos % 1.1.–31.12.2010
Liikevaihto 21 138 20 531 3,0 84 944
Liiketoiminnan kulut -20 768 -19 974 4,0 -79 613
LIIKEVOITTO 369 556 -33,6 5 331
Rahoitustuotot ja kulut -52 -218 -76,4 -781
Tulos ennen veroja 318 338 -6,0 4 550
Tuloverot -107 -71 51,2 -1 292
KATSAUSKAUDEN TULOS 211 268 -21,1 3 258
Jakautuminen        
Emoyhtiön omistajille 217 268 -18,9 3 262
Määräysvallattomille omistajille -6 0   -4


LAAJA TULOSLASKELMA, 1000 EUR

Katsauskauden tulos 211 268 -21,1 3 258
Muut laajan tuloslaskelman erät        
Muuntoeron muutos -54 30   40
KATSAUSKAUDEN LAAJA TULOS 157 298 -47,4 3 298

 
KONSERNIN TASE, 1000 EUR

VARAT 31.3.2011 31.3.2010 31.12.2010
PITKÄAIKAISET VARAT      
Liikearvo 23 647 22 826 23 647
Muut aineettomat hyödykkeet 5 425 5 014 5 580
Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet 4 192 4 079 4 210
Laskennalliset verosaamiset 221 207 108
Myytävissä olevat sijoitukset 110 110 110
PITKÄAIKAISET VARAT YHTEENSÄ 33 595 32 237 33 655
LYHYTAIKAISET VARAT      
Myyntisaamiset ja muut saamiset 21 900 21 885 21 811
Rahavarat 1 040 1 282 1 226
LYHYTAIKAISET VARAT YHTEENSÄ 22 941 23 167 23 037
VARAT YHTEENSÄ 56 535 55 404 56 693
       
OMA PÄÄOMA JA VELAT 31.3.2011 31.3.2010 31.12.2010
OMA PÄÄOMA      
Osakepääoma 585 373 585
Ylikurssirahasto 219 219 219
Sij. vapaan oman pääoman rahasto 20 343 14 808 20 343
Ed. tilikausien voitto 7 039 3 808 3 824
Tilikauden voitto 217 268 3 262
Emoyhtiön omistajille kuuluva oma pääoma 28 403 19 475 28 234
Määräysvallattomien omistajien osuus 228 0 224
OMA PÄÄOMA YHTEENSÄ 28 631 19 475 28 457
VELAT      
Pitkäaikaiset velat 7 414 10 498 7 934
Lyhytaikaiset velat 20 490 25 431 20 301
VELAT YHTEENSÄ 27 904 35 929 28 235
OMA PÄÄOMA JA VELAT YHTEENSÄ 56 535 55 404 56 693

 
LASKELMA KONSERNIN OMAN PÄÄOMAN MUUTOKSISTA, 1000 EUR

A: Osakepääoma

B: Ylikurssirahasto

C: Osakeanti

D: Sijoitetun vapaan pääoman rahasto

E: Omat osakkeet

F: Muuntoero

G: Kertyneet voittovarat

H: Emoyhtiön omistajille kuuluva oma pääoma yhteensä

I: Määräysvallattomien omistajien osuus

J: Oma pääoma yhteensä
 

Emoyhtiön omistajille kuuluva oma pääoma  
  A B C D E F G H I J
Oma pääoma 1.1.2010 373 219 0 14 808 0 -11 3 789 19 177   19 177
Tilikauden tulos             268 268   268
Muut laajan tuloksen erät:                    
 Muuntoeron muutos           30   30   30
Oma pääoma 31.3.2010 373 219 0 14 808 0 19 4 057 19 475 0 19 475
                     
Oma pääoma 1.1.2011 585 219 0 20 343 0 29 7 058 28 234 224 28 457
Katsauskauden tulos             217 217 -6 211
Muut laajan tuloksen erät:                    
 Muuntoeron muutos           -54   -54   -54
Tapahtumat osakkeen-omistajien kanssa:                    
 Uusmerkintä     50         50   50
Osakeperus-teinen palkitseminen             7 7   7
Johdon kannustin-järjestelmä     -50         -50 10 -40
Oma pääoma 31.3.2011 585 219 0 20 343 0 -25 7 282 28 403 228 28 631

 
KONSERNIN RAHAVIRTALASKELMA, 1000 EUR


 
1.1.–
31.3.2011
1.1.–
31.3.2010
1.1.–
31.12.2010
Liiketoiminnan rahavirta      
Tilikauden voitto 211 268 3 258
Liiketoiminnan rahavirran oikaisut      
Verot 107 71 1 292
Poistot ja arvonalentumiset 976 758 3 407
Rahoitustuotot ja –kulut 52 218 781
Muut oikaisut -46 -166 -14
Tulorahoitus ennen käyttöpääoman muutosta 1 299 1 148 8 724
Käyttöpääoman muutos -615 -2 726 -2 077
Saadut korot 1 1 4
Maksetut korot -120 -124 -875
Maksetut verot -193 -296 -1 076
Liiketoiminnan nettorahavirta 373 -1 997 4 700
Investointien rahavirta      
Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin -744 -755 -2 545
Saadut osingot 0 0 4
Tytäryhtiöiden hankinta 0 0 -1 052
Investointien nettorahavirta -744 -755 -3 594
Nettorahavirta ennen rahoitusta -371 -2 752 1 106
Rahoituksen rahavirta      
Pitkäaikaisten lainojen nosto 0 0 0
Pitkäaikaisten lainojen lyhennykset -371 -506 -2 872
Lyhytaikaisten lainojen nostot 913 2 500 223
Lyhytaikaisten lainojen lyhennykset -368 -237 -5 353
Osakemerkinnöistä saadut maksut 10 0 5 845
Rahoituksen nettorahavirta 185 1 756 -2 158
Rahavarojen muutos -186 -996 -1 052
Rahavarat kauden alussa 1 226 2 278 2 278
Rahavarat kauden lopussa 1 040 1 282 1 226

 
KONSERNIN TULOSLASKELMA KVARTAALEITTAIN, 1000 EUR

  Q1/2011
1.1.– 31.3.11
Q4/2010
1.10.– 31.12.10 
Q3/2010
1.7.– 30.9.10 
Q2/2010
1.4.–30.6.10
Q1/2010
1.1.–31.3.10
Liikevaihto 21 138 23 157 19 360 21 897 20 531
Liiketoiminnan kulut 20 768 -21 288 -17 706 -20 644 -19 974
LIIKEVOITTO 369 1 869 1 653 1 252 556
Rahoitustuotot ja -kulut -52 -153 -103 -307 -218
Voitto ennen veroja 318 1 716 1 551 945 338
Tuloverot -107 -498 -435 -288 -71
VERTAILUJAKSON TULOS 211 1 223 1 115 657 268

 
SEGMENTTIRAPORTOINTI

  1.1.– 31.3.2011 1.1.–31.3.2010 1.1.–31.12.2010
Liikevaihto segmenteittäin      
 Mobile Solutions 17 598 16 486 71 160
 Business Solutions 3 684 4 592 15 475
 Eliminoinnit -144 -547 -1 691
Liikevaihto yhteensä 21 138 20 531 84 944
       
Liikevoitto segmenteittäin      
 Mobile Solutions 1 287 1 595 8 891
 Business Solutions -186 -310 -838
 Hallinto -732 -729 -2 722
Liikevoitto yhteensä 369 556 5 331
Liikevoitto liikevaihdosta, % 1,7 2,7 6,3
Rahoitustuotot ja -kulut -52 -218 -781
Voitto ennen veroja 318 338 4 550
Verot -107 -71 -1 292
KAUDEN VOITTO 211 268 3 258

 
KÄYTTÖOMAISUUDEN MUUTOKSET, 1000 EUR

  Liikearvo Aineettomat
hyödykkeet
Aineelliset
käyttö-
omaisuus-
hyödykkeet
Myytävissä olevat sijoitukset Yht.
Kirjanpitoarvo
1.1.2010
22 826 5 061 3 942 110 31 939
Lisäykset   400 461   861
Vähennykset     -11   -11
Tilikauden poistot   -446 -312   -758
Kirjanpitoarvo
31.3.2010
22 826 5 014 4 079 110 32 030
           
Kirjanpitoarvo
1.1.2011
23 647 5 580 4 210 110 33 547
Lisäykset   430 373   803
Vähennykset         0
Tilikauden poistot   -585 -391   -976
Kirjanpitoarvo
31.3.2011
23 647 5 425 4 192 110 33 374


TUNNUSLUKUJA

  1.1.–31.12.2011 1.1.–31.3.2010 1.1.–31.12.2010
Tulos/osake, EUR laimennettu 0,01 0,02 0,25
Tulos/osake, EUR 0,01 0,02 0,25
Oma pääoma/osake, EUR 1,88 1,65 1,88
Liiketoiminnan rahavirta/osake, EUR laimennettu 0,02 -0,17 0,36
Sijoitetun pääoman tuotto, % 4,4 6,4 14,1
Oman pääoman tuotto, % 3,0 5,5 13,7
Liikevoitto/liikevaihto, % 1,7 2,7 6,3
Net gearing, % 39,7 98,7 36,6
Omavaraisuusaste, % 50,6 35,2 50,2

 
MUITA TIETOJA


 
1.1.–31.3.2011 1.1.–31.3.2010 1.1.–31.12.2010
HENKILÖSTÖ
 Henkilöstö keskimäärin
1 154  
1 092
1 120
 Henkilöstö kauden lopussa 1 149 1 105 1 138

VASTUUT, TEUR
31.3.2011 31.3.2010 31.12.2010
Omista sitoumuksista annetut vakuudet      
 Yrityskiinnitykset 9 900 9 900 9 900
       
Leasing- ja muut vuokravastuut      
 Erääntyy 1 vuoden kuluessa 4 744 3 938 4 620
 Erääntyy 1–5 vuoden kuluessa 4 840 6 856 5 690
 Erääntyy 5 vuoden kuluttua 0 0 0
Yhteensä 9 584 10 794 10 310
       
Korkovaihtosopimuksen nimellisarvo      
 Erääntyy 1 vuoden kuluessa 0 2 443 0
 Erääntyy 1–5 vuoden kuluessa 4 601 3 321 4 893
 Erääntyy 5 vuoden kuluttua 0 0 0
Yhteensä 4601 5 764 4 893
Käypä arvo -22 -164 -54

 
TUNNUSLUKUJEN LASKENTAPERIAATTEET

Laimennettu osakekohtainen tulos = Tilikauden voitto / Laimennusvaikutuksella oikaistu osakkeiden osakeantioikaistu lukumäärä keskimäärin

Osakekohtainen tulos = Tilikauden voitto / Osakkeiden osakeantioikaistu lukumäärä keskimäärin

Oma pääoma osaketta kohti = Oma pääoma / Osakkeiden laimentamaton lukumäärä tilinpäätöspäivänä

Liiketoiminnan rahavirta/osake, EUR laimennettu = Liiketoiminnan nettorahavirta / Laimennusvaikutuksella oikaistu osakkeiden osakeantioikaistu lukumäärä keskimäärin

Sijoitetun pääoman tuotto (ROI) = 
(voitto ennen veroja + korkokulut + muut rahoituskulut) /
Taseen loppusumma – korottomat velat (keskimäärin) x 100

Oman pääoman tuotto (ROE) = nettotulos / Oma pääoma (keskimäärin) x 100

Gearing = korolliset velat – likvidit varat / oma pääoma x 100


Attachments

Ixonos_osavuosikatsaus_Q1_20110428.pdf