Delårsrapport januari-mars 2011


Helsingborg, Sweden, 2011-05-12 07:55 CEST (GLOBE NEWSWIRE) -- Väsentligt ökad omsättning i MJP Waterjets, Scanacon och Österby Gjuteri innebar rekordvinst i Capilon

 

Första kvartalet 2011

  • Nettoomsättning 173,4 (99,3) MSEK
  • Rörelseresultat, EBITA 24,0 (-4,1) MSEK*
  • Resultat efter skatt 14,1 (-9,4) MSEK**
  • Resultat per aktie före utspädning 3,54 (-2,38) SEK
  • Eget kapital per aktie 26,71 (24,61) SEK

*Rörelseresultat, EBITA definieras som rörelseresultat före avskrivningar på övervärden, inklusive goodwill.

** Avskrivningar på övervärden, inkl. goodwill och räntekostnad för Capilons konvertibel har påverkat resultat efter skatt för första kvartalet med totalt -4,1 (-4,0) MSEK.

 

VÄSENTLIGA HÄNDELSER

  • Capilons spridningsemission på 8 MSEK övertecknades i april
  • Scanacon tog största ordern någonsin i USA värd 16 MSEK
  • TermoRegulator genomförde åtgärdsprogram och stort tekniklyft

 
 

VD Alex Molvin kommenterar

”Vi är mycket nöjda med att den positiva resultattrenden för Capilon har befästs under det första kvartalet. Detta bekräftas av att rullande 12 månaders rörelseresultat, EBITA för perioden april, 2010 – mars, 2011 uppgick till 37,5 MSEK. Det första kvartalets rörelseresultat, EBITA på 24,0 MSEK, med en EBITA-marginal på 13,8 %, är också Capilons hittills bästa kvartalsresultat, exklusive fastighetsförsäljningar. Det är också en väsentlig resultatförbättring jämfört med föregående år. Det starka rörelseresultatet kunde uppnås tack vare en hög omsättning och rörelseresultat i de projektbaserade affärsområdena MJP Waterjets och Scanacon, samt i affärsområdet Österby Gjuteri.

MJP Waterjets har presterat sitt bästa kvartalsresultat någonsin och fortsätter att övertyga med en hög organisk tillväxt och lönsamhet. Scanacons rörelseresultat, EBITA för första kvartalet på 9,7 MSEK, med en EBITA-marginal på 31,3 % är mycket glädjande, inte minst med tanke på att Capilon förvärvade företaget för en total köpeskilling om 59 MSEK i februari 2010.

Vi är också stolta över den positiva resultatvändningen i Österby Gjuteri under första kvartalet. Österby Gjuteri gick med förlust under 2010, så den starka, positiva resultatvändningen är välkommen. Resultatet är frukten av hårt arbete och ökad försäljning, men också tack vare förbättrad styrning, samt tydligare kvalitets- och leveransfokus. För att även skapa en positiv resultatvändning i affärsområdet TermoRegulator framöver, genomfördes under första kvartalet ett åtgärdsprogram samt ett stort tekniklyft för att bidra till att öka försäljningen i den volymberoende verksamheten.  

Capilons starka resultat för första kvartalet är inte en uthållig vinstnivå på kvartalsbasis, men kommer givetvis bidra till att förbättra EBITA-resultatet väsentligt för helåret 2011, jämfört med föregående år. Den positiva resultattrenden i Capilon visar också att den övergripande strategin med fokus på lönsam tillväxt, både organiskt och genom nya företagsförvärv, har skapat en utmärkt plattform för koncernens fortsatta expansion.”

Capilon har tre dotterbolag; Scanacon, Österby Marine och TermoRegulator. Dessa tre dotterbolag är i sin tur uppdelade i sju affärsområden; Scanacon, MJP Waterjets, Österby Gjuteri, Alcopropeller, TermoRegulator, Kvarnmon Hydraulics och eC ErgoTronic.

 


FÖRSTA KVARTALET 2011

Capilons omsättning under första kvartalet uppgick till 173,4 (99,3) MSEK med ett rörelseresultat, EBITA på 24,0 (-4,1) MSEK. Koncernens resultat efter skatt uppgick till 14,1 (-9,4) MSEK. Resultat per aktie före utspädning uppgick till 3,54 (-2,38) SEK. Goodwillavskrivningar uppgick till 2,2 (1,8) MSEK och avskrivningar på övriga övervärden uppgick till 0,4 (0,2) MSEK. Kostnader hänförbara till Capilons konvertibel har, enligt särskilda redovisningsregler i RR27, under första kvartalet påverkat resultatet efter skatt med -1,5 (-2,0) MSEK.

Capilons väsentligt förbättrade rörelseresultat, EBITA under första kvartalet, berodde på att omsättning och rörelseresultat i MJP Waterjets, Scanacon och Österby Gjuteri var väsentligt högre under första kvartalet jämfört med föregående år. Både MJP Waterjets och Scanacon har projektbaserade verksamheter, vilket innebär att Capilons omsättning och resultat kan variera avsevärt mellan olika kvartal. Det negativa rörelseresultatet i affärsområdet TermoRegulator berodde på att affärsområdet inte uppnådde en tillräckligt hög omsättning under första kvartalet, vilket gav upphov till ett negativt rörelseresultat i den volymberoende verksamheten.

 

SCANACON

Scanacons omsättning uppgick under första kvartalet till 30,9 (15,7) MSEK med ett rörelseresultat, EBITA på 9,7 (5,5) MSEK. Eftersom Scanacon förvärvades 2010 omfattar 2010 års siffror inte januari månads räkenskaper. Scanacon uppnådde ett positivt rörelseresultat tack vare en hög omsättning. Företagets satsningar under 2010 på nya produkter som SA 100 och ASRA samt nya marknader som kolstål, titan och andra speciallegeringar, har bidragit till den starka resultatutveckling som företaget har för närvarande.

Scanacon tog under kvartalet den största ordern någonsin i USA värd 16 MSEK. Den amerikanska kunden är en producent av både titan och rostfritt stål och leveranser kommer att ske under andra och tredje kvartalet 2011. Ordern avser produkter inom analys, cirkulation, filtrering samt syraåtervinning och inkluderar företagets nylanserade produkter, SA 100 och ASRA. Företaget tog även en order i april värd 10 MSEK till en systemleverantör i Europa. Slutkund är en producent av rostfritt stål och leverans kommer att ske under fjärde kvartalet 2011. Ordern avser produkter inom cirkulation, filtrering samt syraåtervinning och inkluderar ASRA.

Scanacon lanserade under slutet av 2010 produkterna SA 100 och ASRA. SA 100 är en helautomatiserad syra- och metallanalysator, som kontinuerligt och automatiskt kan reglera betningsprocessen. Partikelfiltret ASRA är en helautomatiserad filtreringsprocess som tar bort det slam, både grovt och fint, som bildas i betningsprocessen. SA 100 och ASRA kan erbjudas till producenter av rostfritt stål, kolstål, titan och andra speciallegeringar för ökad produktivitet, besparingar, ökad kvalitet och en förbättrad miljöpåverkan.

Scanacons kunder idag är huvudsakligen rostfria stålproducenter. Producenter av kolstål, titan och andra speciallegeringar, som t.ex. zirconium, utgör nya kundgrupper för företaget. Zirconium används bl.a. i samband med tillverkning av kärnbränslestavar inom kärnkraftsindustrin.

Scanacon med huvudkontor i Sollentuna har försäljnings- och servicekontor i Hong Kong och Shanghai, Kina samt Hartville, USA. Scanacon-koncernen hade vid periodens utgång totalt 26 (27) anställda.

Scanacon är ett världsledande miljöteknikföretag inom syrahantering i metallbearbetningsindustrin. Scanacon utvecklar och marknadsför en bred portfölj av produkter och tjänster inom analys och dosering, cirkulation, filtrering och slamborttagning, syraåtervinning och syra-metallseparation samt spillvattenrening. Scanacons produkterbjudande erbjuder optimerad styrning av syrahanteringsprocessen vid sluttillverkning av rostfritt stål, kolstål, titan och andra speciallegeringar, oavsett om det sker via betning, etsning eller bearbetning. Scanacon erbjuder kunder en ökad produktivitet, besparingar, ökad kvalitet och en förbättrad miljöpåverkan.

 

   

ÖSTERBY MARINE

Österby Marines omsättning uppgick under första kvartalet till 111,1 (49,8) MSEK med ett rörelseresultat, EBITA på 18,2 (-6,0) MSEK. Det väsentligt förbättrade rörelseresultatet, EBITA, jämfört med föregående år, berodde främst på att affärsområdet MJP Waterjets hade en väsentligt högre omsättning och rörelseresultat under första kvartalet, jämfört med föregående år. Affärsområdet Österby Gjuteris rörelseresultat förbättrades också väsentligt jämfört med föregående år, främst tack vare att företaget uppnådde en högre omsättning, vilket skapade ett positivt resultat i den sencykliska och volymberoende verksamheten.

MJP Waterjets tog under första kvartalet en order värd totalt 2 miljoner euro i Asien och Europa. Det är första gången som MJP Waterjets nyetablerade försäljningskontor i Singapore bidrar till ökad försäljning i Asien. Nya order avser leverans av vattenjetaggregat till myndighetsbåtar och snabbgående passagerarfärjor. Leveranser kommer att ske under 2011. MJP Waterjets tog också i april ytterligare en order värd 2 miljoner euro avseende vattenjetaggregat till indiska kustbevakningen. Leveranser av vattenjetaggregat kommer att ske under 2011 - 2012. Detta var andra ordern till indiska kustbevakningen och ett kvitto på ett starkt förtroende för MJP Waterjets levererade tekniska prestanda, life cycle cost och service.

Österby Gjuteri tog under första kvartalet en order värd 19 MSEK. Ordern avser leverans av rostfritt, färdigbearbetat, kvalificerat stålgjutgods och kommer att ske under 2011. Detta är den största externa order som Österby Gjuteri tagit under de senaste tre åren, och kan leda till ytterligare affärer med samma kund framöver.

Österby Marine i Österbybruk har en verksamhet som bedrivs i tre affärsområden: MJP Waterjets, Österby Gjuteri och Alcopropeller. Österby Marine-koncernen hade vid periodens utgång totalt 130 (111) anställda.

MJP Waterjets i Österbybruk, med försäljningskontor i Singapore, är den snabbast växande globala leverantören av vattenjetaggregat. MJP Waterjets utvecklar, marknadsför och levererar skräddarsydda, högeffektiva och slitstarka vattenjetaggregat. Företaget erbjuder teknikledande vattenjetaggregat med en verkningsgrad som ger möjlighet till högre hastighet, lägre bränsleförbrukning och lägre livstidskostnad. MJP Waterjets levererar vattenjetaggregat till myndighetsbåtar som kustbevaknings-, patrull-, landstignings- och tullbåtar, samt till servicefartyg, lyxyachter och snabbgående passagerarfärjor. Totalt har 24 länder valt vattenjetaggregat från företaget för sina myndighetsbåtar. Företaget grundades 1986 och har idag över 800 vattenjetaggregat i drift runtom i världen.

Österby Gjuteri i Österbybruk tillverkar och marknadsför rostfritt, färdigbearbetat, kvalificerat stålgjutgods i korta serier till kunder inom marina-, cellulosa-, stål- och energisektorn i Europa. Österby Gjuteri är också en intern leverantör till MJP Waterjets och Alcopropeller.

Alcopropeller i Örebro tillverkar och marknadsför komplicerade krökta ytor, framför allt propellerblad i brons och rostfritt stål till systemleverantörer av propellerutrustning i Europa.

 

 

TERMOREGULATOR

TermoRegulators omsättning uppgick under första kvartalet till 31,4 (33,9) MSEK med ett rörelseresultat, EBITA på -2,2 (-2,0) MSEK. TermoRegulators nettoomsättning minskade något under första kvartalet 2011, jämfört med föregående år, vilket berodde på en minskad försäljning till vissa av TermoRegulators kontraktskunder, medan affärsområdet Kvarnmon Hydraulics omsättning däremot ökade väsentligt. Det negativa rörelseresultatet i TermoRegulator-koncernen berodde på att företaget inte uppnådde en tillräckligt hög omsättning under första kvartalet, vilket gav upphov till ett negativt rörelseresultat i den volymberoende verksamheten.

TermoRegulator genomförde under första kvartalet ett omfattande åtgärdsprogram. Syftet med detta är att öka effektiviteten i sin produktion av tunnplåtsdetaljer genom att omorganisera produktionen vid fabriken i Motala. Ett förändrat arbetssätt, förbättrade produktionsflöden och personalminskning om 14 personer var en följd av de planerade åtgärderna för ökad effektivitet. TermoRegulators rörelseresultat förväntas att öka med ca 5 MSEK på årsbasis tack vare de planerade åtgärderna, som inte medförde några omstruktureringskostnader. Personalneddragningen kommer att genomföras och få viss resultateffekt under andra kvartalet och uppnå full effekt under tredje kvartalet 2011.

För att ytterligare öka effektiviteten inom TermoRegulator-koncernen har företaget idag valt att satsa på en ökad ledningsintegration mellan affärsområdena TermoRegulator och Kvarnmon Hydraulics. I samband med denna satsning har Patrik Jonsson utsetts till ny VD för Kvarnmon Hydraulics, och ersätter därmed Mikael Perman, som lämnar sin position. Patrik Jonsson är idag VD i TermoRegulator och kommer fortsättningsvis att vara VD för båda affärsområdena. TermoRegulator är sedan tidigare en intern leverantör av hydraultankar till Kvarnmon Hydraulics.

TermoRegulator genomförde under första kvartalet ett stort tekniklyft för att skapa ökad försäljning och investerade 9 MSEK i en ny stansmaskin. Stansmaskinen har ett robotiserat verktygsväxlingssystem och inbyggda förädlingssteg. Den offensiva maskininvesteringen är inriktad på att öka försäljningen till både befintliga och nya kunder inom prioriterade marknadssegment som ventilation, värme och energi. Investeringen möjliggör även ökad försäljning av Kvarnmon Hydraulics hydraultankar i både rostfritt utförande och framöver även i aluminium. Leverans och driftsättning av maskininvesteringen kommer att ske under andra kvartalet 2011.

TermoRegulator i Motala har en verksamhet som bedrivs i tre affärsområden: TermoRegulator, Kvarnmon Hydraulics och eC ErgoTronic. TermoRegulator-koncernen hade vid periodens utgång totalt 83 (81) anställda.

Termoregulator är ledande inom tillverkning och sammanbyggnad av tunnplåtsdetaljer med kunder inom branscher som vitvaror, fordon, ventilation, värme, energi och inredning. En ökad försäljning i Kvarnmon Hydraulics leder per automatik till en ökad omsättning i affärsområdet TermoRegulator, som tillverkar Kvarnmon Hydraulics hydraultankar.

Kvarnmon Hydraulics i Hudiksvall utvecklar och marknadsför högkvalitativa hydraultankar för mobilhydraulikapplikationer till maskinbyggarkunder i transport-, bygg- och verkstadsindustrin.

eC ErgoTronic i Färila utvecklar, tillverkar och marknadsför utrustning för industriell automation med tyngdpunkt på programstyrda och manuella lägesställare och rullbockar, för en förbättrad produktivitet och arbetsmiljö till kunder i verkstadsindustrin.

 
 

Koncernens finansiella ställning

Vid periodens utgång uppgick koncernens likvida medel till 23,6 (40,2) MSEK. Utöver likvida medel fanns det outnyttjade checkkrediter om 26,2 (35,9) MSEK. Soliditeten uppgick till 25,6 (25,5) %. Eget kapital uppgick till 106,2 (97,8) MSEK, motsvarande 26,71 (24,61) SEK per aktie. Koncernens goodwill uppgick till 68,9 (75,5) MSEK. Räntebärande avsättningar och skulder uppgick till 143,7 (120,7) MSEK. Nettot av räntebärande skulder och räntebärande tillgångar, d.v.s. räntebärande nettoskuld, uppgick till 113,4 (75,1) MSEK. Räntebärande nettoskuld ökade under första kvartalet med 29,0 MSEK. Detta berodde bland annat på förändringar i rörelsekapital avseende MJP Waterjets. MJP Waterjets hade mycket stora utleveranser under mars månad, vilket minskade likvida medel, och bidrog till att öka kortfristiga fordringar med 26 MSEK under första kvartalet.  

  

INVESTERINGAR I KONCERNEN

Bruttoinvesteringarna under tredje kvartalet i materiella anläggningstillgångar uppgick till 0,9 (0,8) MSEK. Bruttoinvesteringar inklusive finansiella leasingobjekt uppgick till 4,6 (0,8) MSEK.

   

Moderbolaget

Moderbolaget utför koncerngemensamma funktioner. Nettoomsättningen uppgick under första kvartalet till 0,3 (0,2) MSEK och utgörs av management fee till dotterbolagen. Resultat efter finansiella poster uppgick till -3,2 (-3,7) MSEK, varav kostnader hänförbara till Capilons konvertibel har påverkat resultatet med -1,5 (-2,0) MSEK, enligt särskilda redovisningsregler i RR27. Capilons konvertibel om 42,7 MSEK löper med en årlig ränta om 9 %. Räntan om totalt 3,8 MSEK utbetalas årligen den 31 oktober under åren 2010, 2011 och 2012. Likvida medel uppgick till 4,8 (11,7) MSEK. Soliditeten uppgick till 69,1 (71,3) %. Moderbolaget hade vid periodens utgång totalt 2 anställda.

Christian Svensson har idag utsetts till ny CFO i Capilon. Christian har en gedigen controller- och CFO erfarenhet, med bland annat tio år på Gambro inom olika controller funktioner. Christian ersätter därmed tidigare CFO och Vice VD Carin Bengtsson, som lämnar sin position.

  

Medarbetare i koncernen

Antalet genomsnittligt anställda under första kvartalet uppgick till 244 (220) st. Antalet anställda vid periodens utgång uppgick till 241 (221) st.

 

Väsentliga händelser efter rapportperiodens utgång

2 998 nya aktier har registreras hos Bolagsverket till följd av genomförda konverteringar under mars månad 2011 av Capilons konvertibel 2009/2012. Nästa konverteringsperiod infaller under september månad, 2011. Efter registreringen av konverteringen uppgår aktiekapitalet i Capilon till 3 978 254 SEK fördelat på 3 978 254 stycken aktier. Capilon har efter genomförda konverteringar totalt 1 938 118 stycken utestående konvertibler med ett nominellt värde av 22 SEK per konvertibel. Detta innebär att det totala lånebeloppet för utestående konvertibler uppgår till sammanlagt 42 638 596 SEK.

Capilons spridningsemission med teckningstid i april övertecknades med god marginal. Syftet med emissionen var att bredda ägandekretsen genom att öka antalet aktieägare i bolaget, skapa förutsättningar för en förbättrad likviditet i Capilon-aktien och ytterligare stärka Capilons finansiella ställning. Totalt kommer 390 000 nya aktier i Capilon att emitteras och bolaget får cirka 400 nya aktieägare. Capilon tillförs genom emissionen cirka 8,4 MSEK före emissionskostnader. Antalet utestående aktier kommer att öka till 4 368 254 från 3 978 254. Aktiekapitalet kommer efter emissionen att öka med 390 000 kronor till 4 368 254 kronor.

Scanacon tog order värd 10 MSEK i Europa.

MJP Waterjets tog ytterligare order värd 2 miljoner euro till indiska kustbevakningen.

Patrik Jonsson har utsetts till ny VD i Kvarnmon Hydraulics.

Christian Svensson har utsetts till ny CFO i Capilon.

  

REDOVISNINGSPRINCIPER

Delårsrapporten är upprättad i enlighet med årsredovisningslagen och BFNAR: 2007:1, förutom leasing där Redovisningsrådets rekommendation RR6:99 Leasing tillämpats. Eftersom det saknas allmänt råd från BFN kring redovisning av sammansatta finansiella instrument tillämpas reglerna i RR27. Samma redovisningsprinciper och beräkningsmetoder har använts i delårsrapporten som i årsredovisningen 2010.

Capilon tillämpar inte IFRS-redovisning och har av marknads- och konkurrensskäl valt att inte särredovisa omsättning och rörelseresultat per affärsområde, utan enbart per dotterbolag.

Capilon kommer att införa IFRS-redovisning från och med fjärde kvartalet 2011. I bokslutskommunikén för 2010 angavs tredje kvartalet 2011, men av praktiska skäl är det fjärde kvartalet 2011, som konvertering beräknas att ske. Syftet med IFRS-konvertering är att på sikt kunna ansöka om en marknadsnotering på Nasdaq OMX Nordic.

 

Framtidsutsikter             

Affärsområdena MJP Waterjets och Scanacon hade vid ingången av 2011 en betydande orderstock för leverans under året. Styrelsen bedömer att Capilon kan visa en hög omsättningstillväxt under 2011. Därmed förväntas resultatet före avskrivningar på övervärden, EBITA väsentligt förbättras för 2011, jämfört med 2010. Capilons omsättning och resultat kan dock variera mellan olika kvartal, då de båda ovannämnda affärsområdena har huvudsakligen projektbaserad verksamhet.

Capilon är ett publikt private equity-företag inriktat på industriella investeringar. Capilons affärsidé är att förvärva och utveckla mindre och medelstora industriföretag genom att vara en aktiv och ansvarsfull ägare. En lönsam tillväxt skapas både organiskt och genom nya företagsförvärv. Capilon har också som mål att på sikt ansöka om en marknadsnotering på NASDAQ OMX Nordic.

 
 

TIDPUNKTER FÖR EKONOMISK INFORMATION

2011-08-25       Delårsrapport 6 mån

2011-10-27       Delårsrapport 9 mån 

2012-02-24       Bokslutskommuniké 2011

 

 

Helsingborg den 12 maj, 2011

   

 

Capilon AB (publ)

 

Alex Molvin

 

Verkställande direktör och koncernchef

 

Denna delårsrapport har inte varit föremål för granskning av bolagets revisorer.

  

 

För ytterligare information kontakta:

 

Alex Molvin, VD

Tel: 0708-25 39 90

E-post: alex.molvin@capilon.se

 

Capilon AB (publ)

Adress: Kullagatan 8, 252 20 Helsingborg

Tel: +46 (0)42 21 01 12

Fax: +46 (0)42 24 16 01

E-post: info@capilon.se

Hemsida: www.capilon.se

Org.nr.: 556709-1714

 

 

Om Capilon AB (publ)

Capilon är ett publikt private equity-företag inriktat på industriella investeringar. Capilons affärsidé är att förvärva och utveckla mindre och medelstora industriföretag genom att vara en aktiv och ansvarsfull ägare. Capilon har sju affärsområden; Scanacon, MJP Waterjets, Österby Gjuteri, Alcopropeller, TermoRegulator, Kvarnmon Hydraulics och eC ErgoTronic. Capilon är listat på NASDAQ OMX First North och har Erik Penser Bankaktiebolag som Certified Adviser.


Attachments

Capilon AB publ delarsrapport jan-mar 2011.pdf