Åter till lönsamhet och breddad kundbas.


Andra kvartalet 2011

  • Nettoomsättning 27,2 Mkr (27,1)
  • Rörelseresultat 3,7 Mkr (2,2)
  • Rörelsemarginal 13,8 % (8,2)
  • Resultat efter finansiella poster 3,7 Mkr (2,2)
  • Resultat per aktie 1,28 kr (0,74)
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital 4,6 Mkr (2,2)

 Januari - Juni 2011

  • Nettoomsättning 50,1  Mkr (56,4)
  • Rörelseresultat 2,7 Mkr (8,3)
  • Rörelsemarginal 5,4 % (14,8)
  • Resultat efter finansiella poster 2,7 Mkr (8,3)
  • Resultat per aktie 0,82 kr (2,63)
  • Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital 5,3 Mkr (7,4)

Koncernen visar åter lönsamhet efter tidigare genomförda personal- och kostnadsneddragningar. Därtill börjar nya affärsmodeller ge ett positivt bidrag till resultatet. 3L Förvaltningssystem fortsätter att växa organiskt samt att det under perioden förvärvade bolaget Capifast AB har integrerats i verksamheten. 3L Media har slutfört förlikning med tidigare Core-kund och säkrat längre kundavtal vilket påverkar resultatet positivt med 2,5 Mkr av engångskaraktär. Systemlösningen 3L SMP har fram till rapportdatum kommunicerat 8 kundavtal och genererar nu de första transaktionsintäkterna.

Om 3L System Group: 3L System Group utvecklar avancerade mjukvarusystem och tjänstelösningar för att hjälpa kunder inom media-, bygg- och fastighetsbranschen att uppnå konkurrensfördelar i en värld där service och affärer allt oftare sker online. Bolaget tillhandahåller dessutom kundanpassningar, installation, utbildning och support kring produkterna. Bolagets aktier handlas på NasdaqOMX First North och Avanza Bank är bolagets Certified Adviser.

VD Fredrik Ruben kommenterar

Den positiva vändning som vi kunde se efter första kvartalets utgång har befästs. Koncernens båda affärsområden visar åter lönsamhet under kvartalet och den omställning som koncernen nu till stor del lagt bakom sig har fallit väl ut. Det fokus som lagts på att minska variationen i intäkter och lönsamhet och samtidigt lägga grunden för teknikmässigt framtidssäkra lösningar har under kvartalet visat resultat.

För 3L Förvaltningssystem har den underliggande affären visat god organisk tillväxt samt att det nyligen förvärvade dotterbolaget Capifast AB i Kalmar fortsätter att utvecklas väl. Det finns många synergier mellan bolagen och responsen från marknaden har varit god vad beträffar vårt breddade produkt- och tjänsteerbjudande. Det faktum att affärsområdet nu är större vad beträffar omsättning, personal och produkter är ytterligare en viktig komponent när stora och för oss strategiskt viktiga kunder väljer partner för den typen av lösningar som 3L Förvaltningssystem erbjuder.

Affärsområdet 3L Media, som under de senaste två kvartalen varit hårt ansatt av primärt externa faktorer från marknaden och kunder, kan nu åter visa lönsamhet. 2,5 Mkr av kvartalsvinsten utgörs emellertid av en engångsintäkt relaterad till en ekonomisk uppgörelse med tidigare europeisk Core-kund.  Efter vinterns omställning där bland annat den svenska organisationen minskades för att motsvara bolagets långsiktiga support- och underhållsavtal är dock ambitionen att ha en god lönsamhet både vad beträffar befintliga och nya kundsegment. I tillägg till detta röner bolagets lösning för annonsering inom primärt sociala medier, 3L SMP, fortsatt framgång. 3L Media som tidigare varit beroende av försäljning till primärt tre internationella sökmediakoncerner kan nu lägga åtta nya bolag till kundlistan. Vi kan sedan slutet på kvartalet se hur de först lanserade kunderna för 3L SMP nu börjar generera repetitiva transaktionsintäkter och vi förväntar oss fortsatt god tillväxt i volymer under resten av 2011. Växlingen till att få fler kunder, en affärsmodell med god hävstång samt att satsningen på tjänstebaserade systemlösningar har därmed fått en god start.

Koncernens fokus framgent ligger nu på att förvalta den nya verksamhetsbas som byggts upp och härifrån söka en lönsam tillväxt. Vi ser goda förutsättningar för en organisk tillväxt i verksamheten, även om viss eftersläpning i resultat inte kan uteslutas, och lägger därtill ett fortsatt sökande efter lämpliga förvärvsobjekt som kan komplettera eller bredda vårt erbjudande. Genom det senaste årets omställningar, förbättringar och förvärv har vi dessutom bevisat att vi har en organisation som står stark inför de möjligheter och utmaningar som ligger framför oss.

Stockholm, 2011-07-14

 

Fredrik Ruben

VD & Koncernchef

Koncernen[1]

Koncernen redovisar för andra kvartalet en nettoomsättning om 27,2 Mkr (27,1) och ett rörelseresultat om 3,7 Mkr (2,2) vilket motsvarar en rörelsemarginal om 13,8 % (8,2).  

Koncernen redovisar för första halvåret en nettoomsättning om 50,1 Mkr (56,4) och ett rörelseresultat om 2,7 Mkr (8,3), vilket motsvarar en rörelsemarginal om 5,4 % (14,8).

Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital 5,3 Mkr (7,4).

Intäkter och resultat

Koncernens totala intäkter för perioden januari-juni uppgick till 51,2  Mkr (59,2). Rörelseresultatet blev 2,7 Mkr (8,3). Resultatet efter finansiella poster uppgick till 2,7 Mkr (8,3).

Minskningen i repetitiva intäkter är hänförliga till det avbrutna Core projektet i Europa samt den amerikanska kunden LIMs Chapter 11 process.

Koncernen tillämpar successiv vinstavräkning för både uppdrag på löpande räkning och uppdrag till fast pris. Vid fastprisuppdrag sker intäktsredovisning utifrån förväntat resultat och aktuell färdigställande­grad. Det förväntade resultatet bygger på bedömningar av storleken på intäkter och uppdragsutgifter. Bedömning av uppdragsutgifterna består till stor del av att uppskatta hur många timmar som krävs för att utföra ett uppdrag. Regelbundet sker en uppföljning av nedlagt antal timmar i förhållande till färdigställandegraden. Vid behov sker justeringar och i det fall en förlust befaras redovisas denna omgående. Vid licensintäkter då en rättighet överförs mot en fast avgift redovisas intäkter när försäljning och när installationen av programvaran sker. Licensintäkternas storlek kan variera från period till period.

Övriga rörelseintäkter, om 0,7 Mkr (1,3), består av valutakursvinster.

Finansiell ställning och investeringar

Koncernens finansiella ställning är fortsatt god. Det beskattade egna kapitalet uppgick vid rapportperiodens slut till 42,6 Mkr (46,3). Koncernens likvida medel inklusive kortfristiga placeringar var 12,2 Mkr (36,0). Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital 5,3 Mkr (7,4).

Investeringar i inventarier och förbättrande i annans fastighet har under perioden gjorts till ett värde av 4 Mkr (0,5).

Balansering av den sista kvarstående delbetalningen för produkträttigheter till det som idag är 3L SMP har skett om totalt 1,2 Mkr under perioden. 50 % av ersättningen för produkträttigheterna har per bokslutsdatumet betalats i enlighet med förvärvsavtal tecknat i augusti 2010 med amerikanska Pagenator LLC.

Utveckling

Utgifter för programvaruutveckling aktiveras när det är sannolikt att tillgången kommer att ge framtida ekonomiska fördelar, när det är tekniskt och ekonomiskt möjligt att färdigställa tillgången och när utgifterna kan beräknas.

Anskaffningsvärdet för tillgången utgörs av löner och andra utgifter som är direkt relaterade till utvecklingen.

Investeringar har gjorts om 0,4 Mkr under året för utveckling av systemet SMP.

Risker och osäkerhetsfaktorer vid upprättandet av denna delårsrapport

Koncernens riskbild beskrivs i årsredovisningen för 2010 (s27 samt s41ff). Några generella förändringar i denna riskbild har inte skett.

Upplysningar om närstående

Per den 1 april har bolaget förvärvat samtliga aktier i Capitex Fastighet AB som namnändrats till Capifast AB från Vitec Software Group AB. Vitec Software Group AB äger idag ca 52% av 3L System Group (publ). Den förvärvade verksamheten har under rapportperioden bidragit med 4,0 Mkr i omsättning och 0 Mkr i rörelseresultatet. I detta resultat ingår integrationskostnader av engångskostnader motsvarande ca 0,2 Mkr. För mer information se not på sista sidan.

Händelser efter andra kvartalets utgång

Inga väsentliga händelser har skett efter kvartalets utgång.

Redovisningsprinciper

Koncernen tillämpar internationella redovisningsstandarder IFRS sådana de antagits av EU, årsredovisningslagen. Kompletterade redovisningsregler för koncerner. Delårsrapporten är upprättad enligt IAS 34 Delårsrapportering. Moderbolaget tillämpar årsredovisningslagen och RFR 2 Redovisning för juridiska personer. RFR 2 kräver att moderbolaget tillämpar samma redovisningsprinciper som koncernen, dvs IFRS i den omfattning som RFR 2 tillåter. De redovisningsprinciper och beräkningsmetoder som tillämpas i denna delårsrapport är desamma som de som beskrivs i årsredovisningen 2010. Nya och reviderade IFRS samt tolkningsuttalanden från IFRIC med tillämpning för koncernen från och med den 1 januari 2011 har inte haft någon effekt på koncernens resultat eller finansiella ställning.

Verksamheten i moderbolaget, 3L System AB, skiljer sig inte från verksamheten i övriga koncernen.

Aktiedata

Resultatet per aktie efter avdrag för skatt om 26,3 % (26,3) uppgick för perioden januari-juni till 0,82 kr (2,63), motsvarande resultat per aktie efter utspädning uppgick till 0,87 kr (2,61) och justerat eget kapital per aktie uppgick till 18,13 kr (19,75). Antalet utestående aktier var den 30 juni 2 345 000 stycken, men där det pågår en nyemission om 5 400 aktier och totala aktier är efter registrering 2 350 400 aktier. Aktien är noterad på Nasdaq OMX First North. Certified adviser är Avanza Bank.

Årsstämman den 23 april 2008 fattade beslut om att utge högst 117 250 teckningsoptioner, varav 16 000 tecknades. aktier i bolaget till en kurs om 36,72 kr per styck. Per 2011-05-31 har av dessa 5.400 aktier tecknats och nyemission av dessa aktier har skickats in till bolagsverket för registrering. Årsstämman den 22 april 2009 fattade beslut om att utge högst 164 150 teckningsoptioner vilka i sin tur ger möjlighet att teckna 164 150 aktier i bolaget till en kurs om 57,85 kr per styck. Rätten att teckna sig för teckningsoptioner, med avvikelse för aktieägarnas företrädesrätt, till personal och ledande befattningshavare. Hittills har 141 600 tecknats. Ingen utspädningseffekt föreligger för dessa.

Kommande rapporttillfällen

19 Oktober 2011          Delårsrapport Jan-Sept 2011

16 Februari 2012          Bokslutskommuniké helår 2011

Koncernens Inriktning för 2011

Under 2011 kommer 3L System Group fortsatt fokusera mot förbättrad rörelsemarginal och kostnadskontroll. Koncernen kommer emellertid att, där tillfälle ges, söka bredda sitt erbjudande mot både befintliga och nya kunder och därmed öka intäkterna med god lönsamhet och samtidigt hantera risk- och kostnadsexponering mot osäkra marknader. Under första kvartalet 2011 har väsentliga utgifter och kostnader relaterade till neddragnings- och omstruktureringsprogram inom 3L Media genomförts. Inga ytterligare kostnader väntas tillkomma för detta program. För att säkerställa kvalitet i leverans och säkra bolagets ledande position kommer koncernen ha fortsatt fokus mot att erbjuda en av branschens bästa arbetsplatser för att på så sätt attrahera och behålla de kompetenser som man är beroende av. Vidare fortsätter arbetet med att förändra affärsmodeller och intäktsflöden för att finna bättre hävstång då affären förändras eller växer. Detta innebär ett fokus på repetitiva intäkter och ekonomisk skalbarhet.

Affärsområdet 3L Förvaltningssystem

Inom nischen för affärssystem för bygg- och fastighetsförvaltande bolag syns en fortsatt god efterfrågan på bolagets produkter och tjänster. Vi ser att bolagets fokus för verksamhetsåret ligger på att förvalta redan ingångna affärer och de stora kundåtaganden som redan finns samtidigt som vi skall skapa en god bas för fortsatt inflöde av nya kunder. I tillägg till detta skall bolaget söka ytterligare bredda sitt erbjudande genom primärt självbetjäningstjänster via internet samt alternativa leveransmodeller, inklusive sk. SaaS och molntjänster, vilka förväntas ge intäkter under andra halvåret 2011.

Affärsområdet 3L Media

Inom nischen affärssystem för sökmedia- och gula sidornabolag förväntas marknaden under 2011 vara fortsatt fragmenterad och präglad av omställningsfokus. Detta påverkar arbetet inom affärsområdet varför huvuddelen av intäkterna väntas komma från support- och underhållsavtal från befintliga kunder samt konsultation. Dock förväntas nykundsförsäljningen för bolagets nya produktgren, 3L SMP, för annonsering inom primärt sociala medier att under året ta fart och ge ett gott intäkts- och marginaltillskott.

 Utsikter för 2011

Styrelsens inriktning för 2011 är att säkerställa kostnadskontroll och lönsamhet inom affärsområdet 3L Media samtidigt som bolaget skall förvalta och öka omsättning och vinst inom affärsområdet 3L Förvaltningssystem. 

Stockholm den 14 juli 2011

Styrelsen för 3L System AB (publ)

För ytterligare information, kontakta VD Fredrik Ruben, telefon 08-705 38 00, 070-4274110. Se även www.3lsystem.com

Uppgifterna i rapporten har inte varit föremål för granskning av bolagets revisor.

Bifogade filer:

3L System Group Delårsrapport Andra Kvartalet 2011

Webcast med kommentarer kring bokslutskommunikén med Fredrik Ruben, VD och koncernchef 3L System Group, kommer finnas på bolagets hemsida inom kort.

 [1]Jämförelsesiffror, inom parentes, avser samma period för föregående år (2010).

         För ytterligare information, kontakta VD Fredrik Ruben, telefon 08-705 38 00, 070-4274110. Se även www.3lsystem.com


Attachments