Resultatvekst i SpareBank 1 SMN


SpareBank 1 SMN oppnådde et resultat før skatt på 640 millioner kroner per første halvår 2011, en fremgang på 58 millioner fra samme periode i fjor.

 

Halvårsregnskapet preges av styrket inntjening i kjernevirksomheten, netto inntektsføring av tap på utlån, sterk soliditet samt god vekst i innskudd og boliglån med en netto kundevekst i årets seks første måneder på 2265 privatkunder og 275 bedriftskunder.

 

Den ordinære bankdriften har utviklet seg godt med et resultat på 397 millioner kroner mot 298 millioner i samme periode i fjor. Bankens finansielle investeringer har gitt en samlet avkastning på 243 millioner kroner, sammenlignet med 167 millioner i første halvår i fjor. Økningen skyldes styrket resultat i SpareBank 1 Gruppen og økt avkastning på bankens obligasjonsportefølje.

 

Sterk soliditet og likviditet
SpareBank 1 SMN er godt kapitalisert og har en robust finansiering. Kjernekapitaldekningen er per første halvår 2011 på 10,7 prosent mot 10,8 prosent ved samme tidspunkt i fjor. Bankens målsetting er minst 9,0 prosent.

 

Banken har likviditetsreserver på 16 milliarder kroner og er dermed godt rustet for en periode med begrenset tilgang på ny pengemarkedsfinansiering. SpareBank 1 SMN er regional aktør med i all hovedsak utlån til norske kunder i sin balanse. Banken er derfor i relativt liten grad direkte berørt av uroen i finansmarkedene.

 

Inntektsføring av tap
SpareBank 1 SMN har netto inntektsført 7 millioner kroner på tap på utlån per første halvår mot netto tap på 96 millioner kroner i samme periode fjor. Det er i perioden ikke funnet grunnlag for å endre gruppevise tapsnedskrivinger, og nye individuelle nedskrivinger er på et lavt nivå.

 

SpareBank 1 SMN fortsetter å styrke sin markedslederposisjon i Trøndelag og på Nordvestlandet. Samlet utlånsvekst i bedriftsmarkedet ble 6,8 prosent siste tolv måneder mot en generell kredittvekst ifølge SSB på 2,9 prosent i samme periode. I privatmarkedet har banken hatt en utlånsvekst til husholdninger på 10,0 prosent, mens den generelle veksten i markedet ifølge SSB har vært på 7,1 prosent.

 

Også bankens datterselskap viser god vekst og god lønnsomhet, spesielt kan nevnes EiendomsMegler 1 Midt-Norge.

 

Forvaltningskapitalen i SpareBank 1 SMN er per første halvår på 120,8 milliarder kroner, inkludert lån overført til deleide SpareBank 1 Boligkreditt.

 

Konsernsjefen kommenterer
- SpareBank 1 SMN presterer på et høyt nivå, med en sunn vekst og meget lavt mislighold og netto inntektsføring av tap på utlån, sier konsernsjef Finn Haugan i SpareBank 1 SMN.

 

- Ettersom banken har utelukkende norsk eksponering i ordinær forretningsvirksomhet og bare begrenset internasjonal eksponering innen finansplasseringer, legger bankens ledelse til grunn at vi skal kunne håndtere den internasjonale finansuroen på en tilfredsstillende måte. Banken har også en meget god likviditetssituasjon med reserver på 16 milliarder kroner som sikrer 18 måneder med ordinær drift uten ny ekstern finansiering, sier Haugan.

 

Per første halvår 2011 - hovedtall:
·      Resultat før skatt: 640 mill. kr (582 mill. per første halvår 2010)
·      Resultat etter skatt: 505 mill. kr (449 mill.)
·      Egenkapitalavkastning: 13,0% (13,7%)
·      Vekst i utlån: 8,6% (12,6%)
·      Tap på utlån: -7 mill. kr (96 mill.)
·      Vekst i innskudd: 11,4% (7,8%)
·      Kjernekapitaldekning: 10,7% (10,8%)
·      Resultat per egenkapitalbevis: 3,26 kr (2,82 kr)

 

Les hele kvartalsrapporten på smn.no.

 

Trondheim, 10. august 2011.

 

Kontaktpersoner i SpareBank 1 SMN:
Konsernsjef Finn Haugan tlf 900 41 002
Finansdirektør Kjell Fordal tlf 905 41 672
Informasjonsdirektør Hans Tronstad tlf 941 78 322

 

 

Om SpareBank 1 SMN
SpareBank 1 SMN er regionens ledende finanskonsern. Markedsleder i privat- og bedriftsmarkedet, og lokalisert på 43 steder i regionens kommuner med i alt 54 kontor.

 

Vårt mål er å være den anbefalte banken for kunder i Trøndelag og på Nordvestlandet, og som lokal og selvstendig sparebank føler vi et spesielt ansvar for å stimulere til vekst og trivsel i regionen. Vi bygger vår virksomhet på nærhet til kundene, god tilgjengelighet, full produktbredde og helhetlig økonomisk rådgivning.

 

Hovedkontoret er i Trondheim. Konsernet har ca 1100 ansatte og omfatter også datterselskapene SpareBank 1 SMN Finans, EiendomsMegler 1 Midt-Norge, Allegro Finans og SpareBank 1 SMN Regnskap samt største aksjonær med eierandel på 33 prosent i BN Bank.

 

SpareBank 1 SMN er en av seks eiere av SpareBank 1 Gruppen. Ønskes ytterligere informasjon, besøk vår hjemmeside www.smn.no

Denne opplysningen er informasjonspliktig etter verdipapirhandelloven §5-12

Attachments

Rapport 2 Q Presentasjon