for 2011


                     

NASDAQ OMX Copenhagen A/S

Nikolaj Plads 6

1067 København K     

 

Dato: 17. august 2011

Fondsbørsmeddelelse nr.: 25

 

Positivt resultat for 1. halvår 2011  

  • Kapitaludvidelse gennemført med et nettoprovenu på 125,6 mio. kr.
  • Indlånsoverskud på 1,4 mia. kr.
  • Førtidsindfrielse af statsgaranterede lån på 1.868 mio. kr.
  • Ses der bort fra udlånsvæksten afledt af købet af Eik Bank Danmark 2010 A/S, opfylder SPAR LOLLAND alle Finanstilsynets grænseværdier for pengeinstitutter (Tilsynsdiamanten)

SPAR LOLLAND realiserede i 1. halvår 2011 et overskud på 10,9 mio. kr. Resultatet er påvirket af 21,9 mio. kr. i ekstraordinære bidrag til Indskydergarantifonden samt fusions­omkost­ninger i forbindelse med erhvervelsen af Eik Bank Danmark 2010 A/S. 

Om resultatet siger SPAR LOLLANDs administrerende direktør: ”Vi har faktisk grund til at være ganske godt tilfreds med 1. halvår af 2011. Ikke mindst har vi med købet af Eik Bank Danmark 2010 A/S løst en ganske stor fremadrettet udfordring med at få skabt balance mellem udlån og indlån – endda med et indlånsoverskud på 1,4 mia. kr. Det har igen betydet, at vi har været i stand til at indfri cirka 80 % af vores statsgaranterede lån”.

SPAR LOLLAND styrkede basiskapitalen igennem kapitalforhøjelsen, der blev foretaget i juni 2011, og som gav et nettoprovenu til SPAR LOLLAND på 125,6 mio. kr.  Med styrkelsen af basiskapitalen er solvensen pr. 30. juni 2011 forøget med 1,7%-point til 12,8%. 

Om kapitalforhøjelsen siger Lynge Thang Jørgensen: ”Selv om målet med kapitalforhøjelsen var 200 mio. kr., så har vi grund til at være meget tilfredse med det opnåede provenu. Kapitalforhøjelsen fandt jo sted på et tidspunkt, hvor der såvel i Danmark som i det øvrige Europa var stor finansiel usikkerhed. Denne usikkerhed er efterfølgende blevet øget yderligere, så var vi gået i markedet nu for at hente kapital, er jeg overbevist om, at vi på ingen måde havde nået de godt 125 mio. kr. i provenu”.

 Omkostningsmæssigt har 1. halvår været et dyrt halvår. Det ses i faldet i basisindtjeninger, som pr. 30. juni 2011 udgør 40 mio. kr. mod godt 73 mio. kr. pr. 30. juni 2010. Faldet kan blandt andet henføres til øgede omkostninger efter erhvervelsen af Eik Bank Danmark 2010 A/S, hvor det dog retfærdigvis skal siges, at omkostningerne er blevet mindre end oprindelig budgetteret. De omkostningsmæssige synergier bliver først for alvor realiseret i 4. kvartal 2011 efter flytning til fælles domicil samt efter konvertering til fælles data-central. 

En anden årsag til faldet i basisindtjeningen er en yderst forsigtig strategi på placering af obligations-beholdningen kombineret med et rekordlavt renteniveau.

SPAR LOLLANDs samlede indlån er siden 31. december 2010 steget med 92,3 % til i alt 10,5 mia. kr., medens udlånet i samme periode er steget med 34,5 % til 9 mia. kr. 

Med det føromtalte rekordlave renteniveau på danske stats- og realkreditobligationer bliver SPAR LOLLAND naturligvis ramt på forrentningen af sin store likviditet – herunder sit erhvervede indlånsoverskud. For året som helhed forventes renteafkastet således reduceret med 50 mio. kr. Til gengæld forventes nettorente-indtægterne fra udlån og indlån øget i forhold til det oprindelige budget, ligesom omkostningsmæssige synergier er indtruffet hurtigere end tidligere antaget. Det betyder en noget lavere omkostningsmæssig stigning i 2. halvår sammenlignet med 1. halvår 2011. Samlet forventes basisindtjeningen dog med baggrund i et forventeligt lavere direkte renteafkast på obligationsbeholdningen at komme til at ligge i intervallet 95-100 mio. kr. mod oprindelig forventet 130-140 mio. kr. 

For resten af året anfører Lynge Thang Jørgensen: ”Ingen tør vel tro, at de sidste 6 måneder af 2011 bliver nogen ”dans på roser”. Der vil fortsat være mange udfordringer. Men i SPAR LOLLAND har vi i 1. halvår løst flere store udfordringer. Vi har skabt et stort indlånsoverskud – og vi har styrket vores kapitalgrundlag. Og med de mange muligheder, fusionen giver os, ser jeg med optimisme frem til øget indtjening de kommende kvartaler”. 

 

Med venlig hilsen

SPAREKASSEN LOLLAND A/S

Lynge Thang Jørgensen

Administrerende direktør

 


Attachments