Resultatvekst i SpareBank 1 SMN


SpareBank 1 SMN oppnådde et resultat før skatt på 946 millioner kroner i tredje kvartal 2011, en fremgang på 42 millioner fra samme periode i fjor.

Kvartalsegnskapet preges av sterk inntjening i kjernevirksomheten, reduserte tap på utlån, sterk soliditet samt god vekst i innskudd og boliglån med en netto kundevekst i årets ni første måneder på 2000 privatkunder og 400 bedriftskunder.

Den ordinære bankdriften har utviklet seg godt med et resultat på 581 millioner kroner mot 495 millioner i samme periode i fjor. Bankens finansielle investeringer har gitt en samlet avkastning på 365 millioner kroner, sammenlignet med 292 millioner på samme tid i fjor. Økningen skyldes kursgevinster i Sparebank 1 SMN Invest samt god avkastning på bankens obligasjonsportefølje.

Konsernet viser en reell økning i driftskostnadene på 124 millioner kroner i forhold til tredje kvartal 2010. Dette skyldes hovedsakelig sterk vekst innen eiendomsmegling og økonomitjenester, som begge er forretningsområder med høy kostnadsandel, og bankens satsing på Sunnmøre samt økte kostnader knyttet til nytt hovedkontor.

Sterk soliditet og likviditet
SpareBank 1 SMN er godt kapitalisert og har en robust finansiering. Kjernekapitaldekningen er per tredje kvartal på 10,4 prosent mot 10,6 prosent ved samme tidspunkt i fjor. Bankens målsetting er minst 9,0 prosent.

SpareBank 1 SMN har likviditetsreserver på 17 milliarder kroner og er dermed godt rustet for en periode med begrenset tilgang på ny pengemarkedsfinansiering. Banken kan opprettholde ordinær drift i 18 måneder uten ytterligere tilgang på ekstern finansiering. Banken har meget liten internasjonal eksponering i ordinær forretning, med en begrenset direkte eksponering
mot verdipapirmarkedene og en konservativ investeringsstrategi for likviditetsbeholdningen.

Lavt mislighold og ingen utlånstap
Per tredje kvartal utgjorde netto tap på utlån 1 million kroner mot 96 millioner kroner på samme tidspunkt i fjor. Nye individuelle nedskrivinger er på et lavt nivå. Misligholdet er på et meget lavt nivå og 0,36 prosent av totale utlån.

SpareBank 1 SMN fortsetter å styrke sin markedslederposisjon i Trøndelag og på Nordvestlandet. I privatmarkedet har banken hatt en utlånsvekst til husholdninger på 10,2 prosent, mens den generelle kredittveksten siste tolv måneder ifølge SSB var på 7,2 prosent per 31. august 2011. Samlet utlånsvekst i bedriftsmarkedet ble 4,4 prosent siste tolv måneder mot generell vekst på 4,1 prosent.

SpareBank 1 SMN opplever stor tilstrømning av innskudd, og veksten siste tolv måneder er på hele 10,1 prosent.

Også bankens datterselskap viser god vekst og god lønnsomhet, spesielt kan nevnes EiendomsMegler 1 Midt-Norge.

Forvaltningskapitalen i SpareBank 1 SMN er per tredje kvartal på 121,1 milliarder kroner, inkludert lån overført til deleide SpareBank 1 Boligkreditt.

Konsernsjefen kommenterer
-Vi er godt fornøyd med bankens utvikling, med en tilfredsstillende vekst i alle forretningsområder, og meget lave tap og mislighold. Dette i tillegg til vekst i markedsandelene, reflekterer bankens solide posisjon i sitt nedslagsfelt, sier konsernsjef Finn Haugan i SpareBank 1 SMN.

- Det er spesielt tilfredsstillende i disse tider å kunne fastslå at banken har en tilfredsstillende fundingsituasjon, sterk innskuddsvekst, solide verdipapirgevinster og ingen internasjonal eksponering. Vi har heller ikke så langt merket nevneverdige konsekvenser av den internasjonale finansuroen i regionens næringsliv, sier Haugan.

Per tredje kvartal 2011 - hovedtall:
·      Resultat før skatt: 946 mill. kr (904 mill. per tredje kvartal 2010)
·      Resultat etter skatt: 745 mill. kr (704 mill.)
·      Egenkapitalavkastning: 12,6% (13,9%)
·      Vekst i utlån: 7,7% (12,4%)
·      Tap på utlån: 1 mill. kr (108 mill.)
·      Vekst i innskudd: 19,1% (2,8%)
·      Kjernekapitaldekning: 10,4% (10,6%)
·      Resultat per egenkapitalbevis: 4,81 kr (4,13 kr)

http://kvartalsrapport.smn.no/content/15/3.-kvartal-2011 

Trondheim, 26. oktober 2011.

Kontaktpersoner i SpareBank 1 SMN:
Konsernsjef Finn Haugan tlf 900 41 002
Finansdirektør Kjell Fordal tlf 905 41 672
Informasjonsdirektør Hans Tronstad tlf 941 78 322

Om SpareBank 1 SMN
SpareBank 1 SMN er regionens ledende finanskonsern. Markedsleder i privat- og bedriftsmarkedet, og lokalisert på 43 steder i regionens kommuner med i alt 54 kontor.

Vårt mål er å være den anbefalte banken for kunder i Trøndelag og på Nordvestlandet, og som lokal og selvstendig sparebank føler vi et spesielt ansvar for å stimulere til vekst og trivsel i regionen. Vi bygger vår virksomhet på nærhet til kundene, god tilgjengelighet, full produktbredde og helhetlig økonomisk rådgivning.

Hovedkontoret er i Trondheim. Konsernet har ca 1100 ansatte og omfatter også datterselskapene SpareBank 1 SMN Finans, EiendomsMegler 1 Midt-Norge, Allegro Finans og SpareBank 1 SMN Regnskap samt største aksjonær med eierandel på 33 prosent i BN Bank.

SpareBank 1 SMN er en av seks eiere av SpareBank 1 Gruppen. Ønskes ytterligere informasjon, besøk vår hjemmeside www.smn.no

 

Denne opplysningen er informasjonspliktig etter verdipapirhandelloven §5-12

Attachments

3 Q Presentasjon Rapport