I anledning af det netop fremsatte forslag til reklameafgift på tryksager:

Det er usikkert, hvilken effekt en reklameafgift vil have på indtjeningen hos North Media A/S i 2013, men den vil blive svær at administrere og må forventes at forårsage stor usikkerhed hos detailhandlen og føre til højere fødevarepriser for forbrugerne.


Den 14. november 2011

Selskabsmeddelelse nr. 13-11

I den forløbne weekend er det kommet frem, at regeringen vil fremsætte et forslag, der angiveligt vil resultere i en afgift på ca. 15% på reklametryksager og et samlet afgiftsprovenu på ca. 400 mio. kr. i 2013.

Når der foreligger klarhed omkring detaljerne for afgiftens indførelse og reaktionen herpå fra detailhandlen, kan det vurderes, om og i hvilket omfang North Media A/S koncernen vil blive berørt af afgiften.

Det er også usikkert, om afgiften vil blive gennemført, når de ansvarlige politikere får vurderet alle konsekvenserne af afgiftsforhøjelsen. Beregninger viser f.eks., at en afgift på tryksagerne resulterer i, at en typisk familie vil få en ekstraregning til fødevarer på 2.500-3.000 kr. om året. Dette hænger sammen med, at priserne på især fødevarer vil stige op til 5-6%, når de bliver mindre konkurrenceudsatte, hvilket dokumenteres af helt nye beregninger foretaget af Copenhagen Economics, baseret på erfaringer fra en reklameskat i Østrig.

Husstandsomdelte reklamer består fortrinsvis af det, som kaldes informativ reklame, der fremmer konkurrencen i detailhandelen og medvirker til at holde priserne nede. En reduktion af antallet af husstands­omdelte reklamer vil derfor, uanset om det sker via en "ja-tak til reklamer" ordning, eller som regeringen nu foreslår via en reklameafgift, give markant højere forbrugerpriser på især fødevarer, der i dag er meget konkurrenceudsatte via reklametryksagerne.

Udover kraftigt stigende forbrugerpriser vil en reduktion af de husstandsomdelte reklamer give nærbutikkerne i yderområderne i Danmark store problemer med at klare sig i konkurrencen med de større butikskæder.

En reklameafgift, som kun er lagt på husstandsomdelte tryksager, vil endvidere medføre, at annonce­mængden i bl.a. husstandsomdelte lokalaviser og dagblade vil stige. Derved opstår en konkurrence­forvridning fra det mest effektive reklamemedie – nemlig husstandsomdelte tryksager - til mindre effektive medier. Den samlede miljøbelastning må derved forventes at stige.

Skatteministeriet konkluderede allerede i 1999, at administrationen af en reklameafgift umuliggøres af, at det er meget vanskeligt præcist at definere, hvad der er en husstandsomdelt reklame, hvilket giver et væld af omgåelsesmuligheder. Dertil kommer, at en ensidig afgift på reklametryksager både er konkurrence­forvridende og efter Skatteministeriets opfattelse i strid med Grundloven.

På baggrund af ovenstående problemer med indførelsen af afgiften besluttede regeringen dengang ikke at indføre en reklameskat.

Yderligere oplysninger kan fås hos adm. direktør på FK Distribution A/S Mads Dahl Andersen, der kan kontaktes på telefon +45 43 43 99 00.

 

Med venlig hilsen
North Media A/S

Lars Nymann Andersen
Adm. direktør

 

Besøg os på: http://www.northmedia.dk

North Media A/S, Gladsaxe Møllevej 28, Søborg Logo FK Distribution

Attachments