Medcore AB Bokslutskommuniké 2011


Kista, 2012-02-22 09:46 CET (GLOBE NEWSWIRE) --

 

MedCore AB (publ)

Bokslutskommuniké 2011

 

          Fjärde kvartalet

  • Nettoomsättningen uppgick till 30,8 (29,4) Mkr +5%
  • EBITDA -1,9 (0,7) Mkr
  • Resultat efter skatt uppgick till -3,5 (-2,0) Mkr
  • Samarbetet med Arthrex har avslutas vilket lett till engångskostnader om 2,5 Mkr.

 

 

 

          Januari – december 2011

  • Nettoomsättningen uppgick till 99,0 (73,7) Mkr +34%
  • EBITDA -4,7 (1,5) Mkr
  • Resultat efter skatt uppgick till -10,6 (-3,8) Mkr
  • Resultat per aktie -2,18 (-0,84) kr.
  • Tecknat nordiskt distributionsavtal med Cellnovo Ltd avseend en helt ny generation av insulinpumpar

 

 

VD har ordet!

 

2011 har varit ett intensivt år både i koncernens dotterbolag och beträffande nya affärsmöjligheter. Bolaget har fått ett exklusivt avtal med Cellnovo Ltd beträffande en helt ny generation av insulinpumpar – The First Mobile Diabetes Management System – en produkt som kommer att både förbättra och förenkla behandlingen för både diabetespatienten och sjukvården. Produktlansering kommer att påbörjas i slutet av år 2012.

 Arthrex Inc tog under slutet av 2011 beslut om att etablera egna dotterbolag i de länder där de idag har agenter. Med anledning av det tagna beslutet kommer vårt danska dotterbolag att minska sin omsättning med drygt 14msek från och med 2012. Som en konsekvens av detta har Bolaget noga analyserat verksamheten både på koncernnivå och i dotterbolaget. Konsekvensen blev en omstrukturering av verksamheten som bland annat innebar en minskning av personalstyrkan med 5 personer på grund av Arthrex och ytterligare 2 personer med anledning av Bolagets svaga resultat.

Bolaget har beslutat att utöka sin produktportfölj inom affärsområdet Kirurgi med två nya agenturer inom områdena titthålskirurgi och suturmaskiner. Försäljningen av de aktuella produkterna kommer att påbörjas under slutet av Q1, 2012. Med de två nya agenturerna är vår förhoppning att kunna kompensera intäktsbortfallet från Arthrex redan inom en två års period. 

Lanseringen av bolagets första egna produkt inom affärsområdet diabetes genomfördes under slutet av 2011.

Utfallet beträffande försäljningen 2011 blev 99,0 Mkr (73,8 Mkr) vilket är en ökning med 34%. Tillväxten är till största delen relaterad till förvärvet av det danska medicinteknikföretaget Hemax Medical AS.

Försäljningen inom Affärsområdet An/IVA blev 34 Mkr (29 Mkr) vilket är en ökning med 17%. Det som bidrog till försäljningsökningen var området ”temperature management” som ökade med 14% jämfört med föregående år. Vidare påverkades försäljningen negativt av att en nyckelprodukt inom blod- vätskevärmning drogs in under andra halvåret på grund av tekniska problem. Med anledning av indragningen fick bolaget dra sig ur ett antal påbörjade affärer på samtliga marknader.

Det som starkt bidrog till att Bolaget inte lyckades med att nå sitt övergripande mål för 2011 var minskade försäljningen av diabetesprodukter. Utfallet blev 23,6 Mkr (30,2 Mkr) vilket är en nedgång med 22 %. Orsaken var en ökad priskonkurrens samt att den tekniska specifikationen ändrades beträffande upphandling av blodsockermätare vilket ledde till att Bolaget i början av 2011 förlorade ett avtal på 11 Mkr/år beträffande blodsockermätare. Bolaget har genom förhandling med sina leverantörer anpassat sina priser utifrån den nya marknadssituationen samt vidtagit åtgärder för att klara den nya tekniska specifikationen.

Inom Affärsområdet Thorax blev försäljningen 22 Mkr (9 Mkr). Försäljningsökningen baseras helt och hållet på att Bolaget i år haft 12 månaders försäljning jämfört med ett kvartal under 2010. Under 2011 sålde Bolaget ytterligare 5 hjärt- och lungmaskiner vilket innebär att Bolaget idag har nästan 100% av den danska marknaden beträffande denna produkt. Vid användningen av en hjärt- och lungmaskinerna förbrukas ett flertal engångsprodukter som Bolaget har avtal på.

Sverker Olofsson

Verkställande direktör

 

Frågor angående rapporten ställs till:
VD Sverker Olofsson, tel 08-631 08 31, e-mail: sverker.olofsson@medcore.se
CFO Thomas Broberger, tel 08-444 03 44, e-mail: thomas.broberger@medcore.se

 

 

 


Attachments