Think Planet! Rezidor lanserar ett ambitiöst initiativ för energibesparing med målsättningen att minska energiförbrukningen med 25 % fram till 2016


Rezidor, ett av de snabbast växande hotellföretagen i världen och medlem i Carlson Rezidor Hotel Group, har lanserat ett koncernövergripande initiativ för energibesparing: det ambitiösa och proaktiva programmet Think Planet har som målsättning att minska energiförbrukningen med 25 % fram till år 2016 på alla Rezidor-hotell i Europa, Mellanöstern och Afrika. Koncernen finns för närvarande representerad i 70 länder och driver över 330 hotell under varumärkena Radisson Blu, Park Inn by Radisson och Hotel Missoni. Ytterligare 100 anläggningar är under utveckling.

"Think Planet förstärker Rezidors position som en av branschens ledande koncerner vad gäller hållbarhetsfrågor. Många av våra hotell har redan infört progressiva och miljövänliga åtgärder - nu sprider vi dessa initiativ till samtliga anläggningar och sätter fokus på de energibesparande nyckelinvesteringar som har störst inverkan", berättar Inge Huijbrechts, Rezidors Director Responsible Business. "Samtidigt upplever vi just nu drastiska höjningar av energikostnaderna i många länder, i kombination med statliga skatter på koldioxidutsläpp. Att se mot framtiden och minska energiförbrukningen kommer också att bidra till att maximera vår vinst", tillägger Wolfgang M. Neumann, Rezidors Executive Vice President & Chief Operating Officer. 

Think Planet har utvecklats och drivs av en specialutformad, gemensam, mellanregional arbetsgrupp vid Rezidor som består av representanter från avdelningarna för tekniska tjänster, operativa verksamheten, inköp, ekonomi och ansvarsfullt företagande. Den första fasen i programmet, en företagsomspännande energirevision, har redan genomförts och utmynnat i en generell energihandlingsplan som beskriver koncernens tio prioritetsområden för energibesparingar.

Think Planet fokuserar på att skapa smarta energivanor inom hotellverksamhet, såsom att stänga av lampor och utrustning, ställa in värme och luftkonditionering i ekoläge och att rapportera in energirelaterade problem som behöver åtgärdas eller kräver förebyggande underhåll. Think Planets basverktyg är enkla och kostnadseffektiva lösningar som utgörs av belysningssensorer som detekterar dagsljus och rörelse, återvinning av kondensation från luftkonditionering samt frysalarm. Avsevärda investeringar kommer att göras för att helt och hållet övergå till energieffektiv belysning i samtliga hotell, för att installera variabla utsugningssystem i kök, samt för att optimera anläggningarnas driftssystem för värme, ventilation och luftkonditionering. "Vi fokuserar på energibesparande investeringar med upp till sju års avkastning på investeringar", förklarar Inge Huijbrechts.  De energibesparande resultaten övervakas och kontrolleras genom månadsrapporter över miljöresultatens nyckelindikatorer.

En av detta initiativs avgörande faktorer är personalens engagemang: i linje med Rezidors unika servicefilosofi "Yes I Can!" och med hjälp av Think Planets maskot, den charmiga eldflugan Lumi, deltar samtliga drygt 35 000 anställda i initiativet.  Engagerande ljud- och videoutbildningsmaterial som informerar om smarta vanor för energibesparing i hushållet, köket och möteslokaler, ett månatligt "Lumiquiz" och en tävling som utser årets mest effektiva och energibesparande hotell, ser till att hålla personalens motivation och engagemang uppe.

Think Planet är det senaste tillägget till Rezidors program för ansvarsfullt företagande, som startade 1989. 2001 var Rezidor en av de första internationella hotellkedjorna som införde ett koncernövergripande program grundat på tre pelare: gästers och medarbetares hälsa och säkerhet, respekt för sociala och etiska frågor inom företaget, samt en minskad negativ påverkan på miljön. Rezidor samarbetar aktivt med utomstående ekovarumärken som Gröna nyckeln, stöder välgörenhetsorganisationen World Childhood Foundation och har skrivit under FN:s Global Compact.  År 2010, 2011 och 2012 utsågs Rezidor till ett av världens mest etiska företag av tankesmedjan Ethisphere.

För mer information, kontakta:

Christiane Reiter, Senior Director Corporate Communication
+32 2 702 9331, Christiane.Reiter@Rezidor.com

Renu Snehi, Senior Director Corporate Communication
+32 2 702 9241, Renu.Snehi@Rezidor.com

Inge Huijbrechts, Director Responsible Business
+32 2 702 9295, Inge.Huijbrechts@Rezidor.com

Om Rezidor Hotel Group

Rezidor Hotel Group är ett av de snabbast växande hotellföretagen i världen och medlem i Carlson Rezidor Hotel Group. Koncernen har en portfölj med fler än 430 hotell i drift och under utveckling och med nästan 95 000 rum i 70 länder.

Rezidor driver varumärkena Radisson Blu och Park Inn by Radisson i Europa, Mellanöstern och Afrika,  samt Club Carlsons förmånsprogram för återkommande hotellgäster.  Rezidor utvecklar och driver även livsstilsvarumärket Hotel Missoni under ett världsomspännande licensavtal med det legendariska italienska modehuset Missoni. 

I november 2006 börsnoterades Rezidor på Stockholmsbörsen. Carlson, ett privatägt, globalt hotell- och reseföretag med huvudkontor i Minneapolis (USA), är största aktieägare.

Rezidor Hotel Groups bolagsledning finns i Bryssel, Belgien.

För mer information, besök www.rezidor.com


Attachments

Pressmeddelande PDF