Metsä Woodin puuratkaisuilla voitto Solar Decathlon -kilpailussa


Metsä Wood lehdistötiedote 1.10.2012


Energiatehokkaan rakentamisen Solar Decathlon -kilpailun voitti ranskalainen Rhône-Alpes-tiimi Canopea-talolla, jonka rakenteissa on käytetty Metsä Woodin Kerto-pohjaisia tuotteita. Canopea on kymmenkerroksinen ”nanotorni”, jossa on vain yksi huone kerrosta kohti. Talon lattiat on tehty Metsä Woodin valmistamista Kerto-Ripa-elementeistä ja talon teräsrungon jäykisteenä on käytetty Kerto-Q-levyä.

Madridissa järjestettyyn kilpailuun tuotiin nanotornin kaksi ylintä kerrosta, joissa on 70 neliömetriä majoitustilaa ja 100 neliömetrin terassi. Lisäksi talo sisältää normaaliin asumiseen kuuluvia toimintoja kuten pesutilat ja leikkipaikat. Talon rakentaneessa Rhône-Alpes-tiimissä on Grenoblen teknisen yliopiston arkkitehtuurin, suunnittelun ja johtamisen opiskelijoita, jotka asuivat tiloissa koko 14-päiväisen kilpailun ajan testaten samalla talon toimivuuden. 

Joka toinen vuosi järjestettävä Solar Decathlon -kilpailu järjestettiin 14.–30.9., ja kilpailun tarkoituksena on rakentaa talo, joka tuottaa oman energiansa aurinkovoimalla. Kilpailu koostuu kymmenestä osakilpailusta, joita ovat muun muassa arkkitehtuuri, energiatehokkuus ja innovaatiot. Kilpailun voittaja on tiimi, joka saa eniten pisteitä, samoin siis kuin olympialaisten kymmenottelussa. Canopea-talon kokonaispistemäärä oli 908,72, toiseksi tulleen espanjalaisen Patio-talon pistemäärä 897,39 ja kolmanneksi tulleen italialaistiimin Med in Italy -talo ylsi 863,49 pisteeseen. Kilpailuun osallistui 20 yliopistojoukkuetta 15 maasta.

Canopea-talossa käytetyistä Metsä Woodin tuotteista Kerto-Ripa on rakenteellisesti liimattu katto- tai lattiaelementti, jonka etuja ovat pitkät jännevälit, kevyt oma paino (0,5..0,8 kN/m2) ja 30–60 minuutin paloluokka. Tehdasvalmisteinen elementti toimitetaan työmaalle vesikate, verhous ja lämmöneriste valmiiksi asennettuina. Jopa 40–50 neliömetrin kokoiset elementit nopeuttavat rakentamisaikaa, koska asennus sujuu joutuisasti.


Lisätiedot kilpailusta ja valokuvia:
http://www.sdeurope.org/


Kuvia asennuksesta ladattavissa Metsä Groupin datapankista:
http://databank.metsagroup.com/?cart=925-acgcgmfikg&l=FI


Lisätiedot Canopea-talon rakenteista:
Jouni Hakkarainen, tuotekehitysjohtaja, Metsä Wood, puhelin 050 598 9611


www.metsawood.fi

Metsä Wood tarjoaa kilpailukykyisiä ja ekotehokkaita puupohjaisia ratkaisuja teollisen rakentamisen, teollisuusasiakkaiden sekä kodin ja asumisen tarpeisiin. Tuotteet valmistetaan korkealaatuisesta ja uusiutuvasta pohjoismaisesta puuraaka-aineesta. Metsä Woodin liikevaihto vuonna 2011 oli 940 miljoonaa euroa, ja se työllistää noin 2 900 henkilöä. Metsä Wood on osa Metsä Groupia.

Canopea. Kuvat: Solar Decathlon Europe Canopea. Kuvat: Solar Decathlon Europe