Zealand Pharma præsenterer nye data fra prækliniske studier med ny GLP-1-gastrin dobbeltagonist, som viser signifikant forøgelse af beta-cellemassen i bugspytkirtlen og en forbedret blodsukkerkontrol


København, 2012-10-04 11:10 CEST (GLOBE NEWSWIRE) -- Pressemeddelelse

No. 8/2012

 
 

- Data på ZP3022, en ny GLP-1-gastrin dobbeltagonist, blev fremlagt af selskabet i præsentationer på det 48. årsmøde i den Europæiske Sammenslutning for Studier af Diabetes (EASD)

                                        

København, den 4. oktober 2012 - Zealand Pharma A / S (NASDAQ OMX København: ZEAL) meddeler, at nye data fra prækliniske studier med en ny peptid-agonist, ZP3022, fra selskabets GLP-1-gastrin dobbeltagonist-program, viser en betydelig forøgelse af beta-cellemassen i bugspytkirtlen og en forbedret blodsukkerkontrol. Data blev præsenteret af selskabet i går i en poster-præsentation på det 48. årsmøde i den Europæiske Sammenslutning for Studier af Diabetes (EASD) i Berlin, Tyskland.

Christian Grøndahl, Chief Scientific Officer hos Zealand Pharma, udtaler:

"Vi fortsætter med at se spændende resultater i vores GLP-1-gastrin dobbeltagonist-program, som repræsenterer en ny tilgang inden for diabetesbehandling med potentielt sygdomsmodificerende egenskaber. De nye data vi præsenterer på EASD fra studier i prækliniske diabetesmodeller viser, at GLP-1-gastrin dobbeltagonisten ZP3022 giver en signifikant forøget betacelle-masse kombineret med en signifikant blodsukker-sænkning. Disse resultater understøtter yderligere det terapeutiske rationale for GLP-1-gastrin dobbeltagonister som en mulig ny fremtidig behandlingsform at tilbyde patienter med type 2-diabetes. Med potentiale til at kunne ændre den kroniske progression af sygdommen kan der også vise sig en rolle for denne type af stoffer inden for behandling af type 1-diabetes."
 

Poster-præsentationen har titlen

”Den nye GLP-1-Gastrin dobbeltagonist ZP3022 forbedrer blodsukkerkontrollen i ZDF rotter” (J. Skarbaliene et al, Zealand Pharma A/S)

Studiedesign
I dette studie blev 84 diabetiske Zucker Diabetic Fatty (fa/fa)-rotter delt op i syv forskellige behandlingsgrupper (n = 12) med samme udgangspunkt for deres HbA1c- og blodglukose (BG)-niveauer. 12 slanke ZDF (fa/+)-rotter blev brugt som kontroller.

ZDF (fa/fa)-rotterne blev doseret subkutant to gange om dagen i otte uger med enten et uvirksomt stof (vehicle), ZP3022 (hhv. 10 og 40 nmol/kg), liraglutid (40 nmol/kg), exendin-4 (30 nmol/kg), gastrin17 (80 nmol/kg) eller exendin-4 plus gastrin17 (30+80 nmol/kg). De slanke rotter blev doseret kun med uvirksomt stof.

HbA1c blev målt ved behandlingsstart og -afslutning, og en oral glukosetolerancetest blev udført efter fem ugers behandling. Ikke-fastende blodsukker blev målt hver anden uge, og beta-og alpha-cellemassen blev målt ved behandlingsafslutning.
 


Studiekonklusion
Behandling med ZP3022 gav en signifikant forøgelse af beta-cellemassen (i henhold til kropsvægt) og en forbedret blodsukkerkontrol hos diabetiske ZDF-rotter, påvist i form af et signifikant fald i HbA1c-niveau og blodglukosekoncentration samt en forbedret glukosetolerance og et øget insulinniveau efter en oral glukosetolerancetest. I studiet havde ZP3022 en bemærkelsesværdigt bedre effekt på beta-cellemasse og blodsukkerkontrol end liraglutid ved sammenlignelige dosisniveauer. Den anti-diabetiske virkning af ZP3022 gør dette stof til en lovende mulig lægemiddelkandidat inden for behandling af type 2-diabetes.


I dag præsenterede Trine S. R. Neerup, Zealand Pharma, i en mundtlig session resultater fra et studie, der viser de anti-diabetiske virkninger af ZP3022 i en musemodel for diabetes under følgende titel:

”GLP-1-Gastrin dobbeltagonisten, ZP3022 øger beta-cellemasse i db / db-mus” (D. Almholt et al, Zealand Pharma A/S)

Resultater og konklusion fra dette studie blev også præsenteret på Den amerikanske Diabetesforenings (ADAs) årsmøde tidligere på året og rapporteret af Zealand Pharma i Pressemeddelelse nr. 03/2012 fra 10. juni 2012.


Studieresultater og -konklusion
I dette otte-ugers studie i diabetiske db/db-mus gav behandling med ZP3022 en vedvarende forøgelse af beta-cellemassen fulgt af en signifikant forbedret blodsukkerkontrol målt ved HbA1c-niveauet. Til sammenligning gav liraglutid også en forbedret blodsukkerkontrol men kun en forbigående virkning på beta-cellemassen.

 

# # #

 

For yderligere information, kontakt venligst:

David H. Solomon, adm. direktør

Tlf.: 22 20 63 00

 

Hanne Leth Hillman, Vice President for IR og Corporate Communication

Tlf.: 50 60 36 89, email: hlh@zealandpharma.com

 

 

Om Diabetes

Diabetes er en kronisk sygdom, der opstår, enten når bugspytkirtlen ikke producerer tilstrækkeligt insulin (det hormon, der regulerer blodsukkerkoncentrationen), eller når kroppen ikke effektivt kan bruge den insulin, den producerer, eller begge dele. Dette resulterer i forhøjet blodsukkerkoncentration (hyperglykæmi). Med tiden fører diabetes med ukontrolleret hyperglykæmi til makrovaskulære og mikrovaskulære komplikationer. Makrovaskulære komplikationer, der beskriver påvirkningen af de store blodkar, omfatter hjerteanfald, slagtilfælde og perifer karsygdom. Mikrovaskulære komplikationer påvirker de små blodkar i øjnene (retinopati), nyrerne (nefropati) og det perifære nervesystem (neuropati).

Forekomsten af ​​type 2-diabetes vokser i et alarmerende tempo. Over 310 millioner mennesker verden over lever med sygdommen i dag, og antallet ventes at stige til mere end 550 millioner i 2030.

 

Om GLP-1-receptoragonister

GLP-1 (glucagonlignende peptid-1) er et naturligt forekommende peptid, som frigives fra tarmens L-celler i løbet af minutter efter indtagelse af et måltid. GLP-1s væsentligste fysiologiske virkning er en glukose-afhængig stimulering af insulinudskillelsen fra beta-celler i bugspytkirtlen og undertrykkele af glukagonudskillelsen fra bugspytkirtlens alfa-celler.

GLP-1-receptoragonister tilhører en etableret klasse af diabeteslægemidler, der er godkendt af regulerende myndigheder, og som markedsføres globalt som enkelt- og tillægsbehandling til patienter med type 2-diabetes. Deres anvendelse er godkendt af den europæiske sammenslutning for diabetesstudier (EASD), af den amerikanske diabetesforening (ADA), den amerikanske forening af kliniske endokrinologer samt af den amerikanske sammenslutning af endokrinologer (American College of Endocrinology). Der er adskillige nye GLP-1 receptor agonister i udvikling.

Om gastrin

Gastrin er et naturligt forekommende peptidhormon, der frigives fra G-celler i mavetarmkanalen under indtagelse af et måltid. Den primære aktivitet for gastrin er at stimulere udskillelsen af mavesyre, der er en væske, som hjælper med til at nedbryde fordøje føde. Mavesyre arbejder sammen med fordøjelsesenzymer fra bugspytkirtlen til at udskille hhv. nærings- og affaldsstoffer fra føde. Det er også blevet foreslået, at gastrin spiller en rolle i bugspytkirtlens udvikling.

 

Om GLP-1-gastrin dobbeltagonister og ZP3022.

ZP3022 er et stof fra Zealand Pharmas prækliniske lægemiddel-forskningsprogram inden for dobbeltvirkende GLP-1-gastrin peptid-agonister, der er designet til at have effekt på både GLP-1- og gastrin-receptorerne. I prækliniske sygdomsmodeller af diabetes (db/db-mus og Zucker Diabetic Fatty (ZDF)-rotter), har ZP3022 vist sig i højere grad en liraglutid at føre til en forøgelse af beta-cellemassen (den insulinproducerende del af bugspytkirlens væv). ZP3022 har også i mus vist sig at give en væsentligt forbedret blodsukkerkontrol både under behandling og i en opfølgningsperiode efter endt behandling.

 

 

Om Zealand Pharma

Zealand Pharma A/S (NASDAQ OMX København: ZEAL) er et biotekselskab med hovedsæde i København, Danmark. Zealand Pharma er specialiseret inden for innovation, optimering og udvikling af nye peptid-lægemidler og har en bred og moden pipeline af nye lægemiddelkandidater, der alle er identificeret gennem selskabets egne forskningsaktiviteter. Virksomhedens primære fokus ligger inden for diabetes/metaboliske sygdomme, og den førende lægemiddelkandidat er lixisenatid (Lyxumia®), en GLP-1 agonist til én gang daglig indgivelse, som er udlicenseret til Sanofi til behandling af type 2-diabetes. I november 2011 indgav Sanofi en registreringsansøgning på lixisenatid i Europa, og indsendelse af en registreringsansøgning i USA ventes i december 2012.

Zealand Pharma har en partnerstrategi for udvikling og kommercialisering af sine produkter, og i tillæg til samarbejdet med Sanofi inden for type 2-diabetes, har virksomheden partnerskaber med Boehringer Ingelheim inden for diabetes/- fedme, med Abbott inden for akut nyreskade og med Helsinn Healthcare inden for kemoterapi-induceret diarré. Zealand Pharma fokuserer sine aktiviteter inden for sygdomsområder, hvor eksisterende behandlinger ikke i tilstrækkelig grad kan udfylde patientens behov, og hvor markedspotentialet for bedre behandling gennem brugen af ​​peptid-lægemidler er høj.

 


Attachments

PR 08-12_1004 - EASD præsentation af GLP-1-gastrin dobbeltagonist data - DA_Final.pdf