Rezidor tecknade avtal för fyra nya hotell och öppnade fem nya hotell under fjärde kvartalet 2012


Rezidor Hotel Group tecknade fyra nya hotellavtal med över 1 200 rum och öppnande fem nya hotell med 1 100 rum under fjärde kvartalet 2012. Under 2012 tecknades 30 hotell med 7 100 rum och 18 hotell med 4 000 rum öppnades. Två franchiseavtal med 250 rum lämnade portföljen under det fjärde kvartaket och fem hotell med 700 rum under helåret, vilket resulterade i nettoöppningar på 3 200 rum under 2012.

Rezidor fortsätter att leverera sitt åtagande om att växa "asset-light", dvs med fokus på lönsam tillväxt genom management- och franchiseavtal, då samtliga öppningar och signeringar under 2012 var under dessa två avtalstyper. Vid slutet av 2012 drev Rezidor 338 hotell med 74 000 rum i 56 länder i Europa, Mellanöstern och Afrika. Portföljen innehåller ytterligare 100 hotell och 22 000 rum under utveckling.

Hotellen som öppnade under det fjärde kvartalet 2012 är belägna i mogna marknader såsom Frankrike (Lille och Nantes) och i nyckestäder i tillväxtmarknader som Kiev, Budapest och Sotji. Följande hotell öppnades:

Radisson Blu Hotel, Kyiv Podil, Ukraina           164 rum
Radisson Blu Hotel, Nantes, Frankrike                   142 rum
Radisson Blu Resort & Congress Centre, Sotji, Ryssland 508 rum
Park Inn by Radisson Lille Grand Stade, Frankrike         127 rum
Park Inn by Radisson Budapest, Ungern                   138 rum

Signeringar under det fjärde kvartalet 2012 inkluderar projekt i mogna marknader såsom Park Inn by Radisson Amsterdam och två hotellkonverteringar i Tyskland, Radisson Blu Hotel i Dortmund och Bremen. "Hotellkonverteringar är en viktig del av vår tillväxtstrategi, de ökar portföljen och bidrar till vårt resultat omedelbart", säger Elie Younes, Senior Vice President med ansvar för affärsutveckling hos Rezidor". Dessa två nya hotellkonverteringar kompletterar Rezidors redan starka nätverk i en av våra nyckelmarknader". 80% av de nytecknade hotellen under 2012 är i Östeuropa, Mellanöstern och Afrika vilket tydligt signalerar företagets fokus på tillväxtmarknader.

Portföljförvaltning fortsätter att vara ett strategiskt fokusområde för Rezidor och som en del av detta pågående arbete, meddelade Rezidor i oktober 2012 avslutandet av sju olönsamma hyresavtal i Frankrike. Hotellen kommer att drivas av Rezidor under managementavtal framöver. I januari 2013 annonserade Rezidor dessutom omvandlingen av två hyresavtal i Sverige till franchiseavtal för Park Inn by Radisson Malmö och Park Inn by Radisson Hammarby Sjöstad. Tillsammans representerar de två affärerna en positiv effekt på 0,5% på koncernens EBITDA-marginal.

"Dessa mycket viktiga portföljförvaltningsaffärer stödjer vår "Route 2015"-strategi som syftar till att lyfta Rezidors EBITDA-marginal med 6 till 8 procentenheter fram till 2015. Det är av grundläggande betydelse för koncernen att ytterligare optimera vår portfölj av hotell under hyresavtal, öka lönsamheten genom att addera management- och franchiseavtal till portföljen, samt minska bolagets riskexponering", kommenterar Wolfgang M. Neumann, VD & Koncernchef för Rezidor.

 

Informationen är sådan som Rezidor Hotel Group AB själv valt att offentliggöra eller är skyldig att offentliggöra enligt svensk lag om värdepappershandel och/eller lagen om Handel med Finansiella Instrument.


För mer information, vänligen kontakta:
Christiane Reiter, Senior Director Corporate Communication
+32 2 702 9241, christiane.reiter@carlsonrezidor.com

Renu Snehi, Senior Director Corporate Communication
+32 2 702 9241, renu.snehi@carlsonrezidor.com

Ebba Vassallo, Director Investor Relations
+32 2 702 9286, ebba.vassallo@carlsonrezidor.com

Om Rezidor Hotel Group

Rezidor Hotel Group är ett av de snabbast växande hotellföretagen i världen och ingår i Carlson Rezidor Hotel Group, en av världens tio största hotellkedjor. Rezidor har en portfölj av mer än 436 hotell med 96 000 rum i drift och under utveckling i 71 länder. Rezidor driver varumärkena Radisson Blu och Park Inn by Radisson i Europa, Mellanöstern och Afrika, samt Club Carlsons bonusprogram för stamgäster. Rezidor utvecklar och driver även det nya livsstilsvarumärket Hotel Missoni under ett världsomspännande licensavtal med det legendariska italienska modehuset Missoni. I september 2012 tecknade Rezidor ett strategiskt samarbetsavtal med Regent Hotels & Resorts för att utveckla och driva Regent hotell i Europa, Mellanöstern och Afrika.

I november 2006 noterades Rezidor på Stockholmsbörsen (REZT).
Carlson, ett privatägt, globalt hotell- och reseföretag med huvudkontor i Minneapolis, USA, är den största aktieägaren.  

Huvudkontoret för Rezidors bolagsledning ligger i Bryssel, Belgien.
För mer information, besök: www.rezidor.com.


Attachments

Pressmeddelande