EXINI: Delårsrapport januari - mars 2013


Lund, Sverige, 2013-04-23 08:41 CEST (GLOBE NEWSWIRE) --  

 

FÖRBÄTTRAD OMSÄTTNING OCH RESULTAT

 

Första kvartalet

  • Nettoomsättningen uppgick till 3 128 (1 318) TSEK
  • Resultatet efter finansiella poster uppgick till ‐1 100 (‐2 196) TSEK  

 

Viktiga händelser under kvartalet

  • En nyligen publicerad svensk studie från Skånes Universitetssjukhus och Sahlgrenska Universitetssjukhuset visar att Bone Scan Index (BSI) är ett starkt komplement till PSA. Att mäta Bone Scan Index (BSI) på högriskpatienter med prostatacancer ger viktig information om överlevnad, och är ett starkt komplement till Prostata‐Specifik Antigen (PSA).  

   

Väsentliga händelser efter periodens slut

  • VINNOVA ger ny finansiering till EXINI Med ett nytt stöd på 223 TSEK fortsätter EXINI arbetet med att utveckla sin programvara för analys av metastasutbredning vid prostata‐ och bröstcancer från traditionella tvådimensionella bilder (2D) till tredimensionella (3D). Därefter finns möjlighet att söka nytt VINNOVA‐stöd på upp till 5 000 TSEK för genomförandet av utvecklingsplanen.
  • EXINI erhåller bonus från japansk partner EXINI Diagnostics AB har uppnått de överenskomna målen för EXINI boneBSI på den japanska marknaden i affärskontraktet med FUJIFILM RI Pharma Co.Ltd och erhåller en bonus på 2 000 TSEK. 

   

VD KOMMENTAR

Första kvartalet har dominerats av EXINIs globala arbete. Främsta uppgiften har varit att följa upp våra referenssjukhus som utvärderar BSI (Bone Scan Index) och dess betydelse för sina kliniker. Vi ser fram emot flera av deras utlåtanden i slutet av året. Under tiden fortsätter vi att systematiskt dokumentera BSI via vår egen expertgrupp. Senast ut var en studie från Skånes Universitetssjukhus och Sahlgrenska Universitetssjukhuset som publicerades under mars och som påvisar att BSI är ett starkt komplement till PSA för att bedöma prostatapatienter inom högriskgruppen. Denna studie ger oss ytterligare bevis för att BSI tillför läkarna ny information som ger snabb och viktig vägledning inom såväl forskning som i den kliniska vardagen.  

Tillsammans med flera medarbetare har jag också besökt Memorial Sloan‐Kettering Cancer Centre (MSK) i New York City och kunde glädjande konstatera att integrationen med deras befintliga system har fungerat enligt plan. Vi för nu diskussioner kring hur BSI skall utvärderas för den amerikanska marknaden. Det är verkligen spännande att få ta del av deras nätverk och känna att vi samarbetar med de främsta i världen inom behandling av prostatcancer.  

Samarbetet med japanska FUJIFILM RI Pharma (FRI) fortsätter i en mycket positiv anda. Vi har passerat 800 installerade system och uppnått det överenskomna målet för EXINI boneBSI på den japanska marknaden, vilket genererade en bonus på 2 000 TSEK. Deras marknadsutvärdering av möjlig lansering av EXINI heart (Heartnavi) är i slutfasen och signalerna är mycket positiva. Under kvartalet arrangerade EXINI tillsammans med FRI det första internationella BSI‐mötet med syfte att lyfta fram BSI globalt. Denna form av möten kommer att fortsätta tillsammans med inflytelserika och viktiga urologer/onkologer runt om i världen och det är positivt att konstatera att en del av dessa finns i Sverige. Det första mötet hölls, i form av en ”round‐table” diskussion, i samband med konferensen ASCO GU 2013 i februari i Orlando med deltagare från både Europa, USA och Japan och med Dr. Morris från MSK som ordförande. Vårt initiativ till detta mötesforum bemöttes mycket positivt och det konfirmerades att det finns ett starkt behov av nya biomarkörer för att komplettera dagens trubbiga PSA‐värden vid behandling av prostatacancerpatienter. Nästa möte är planerat att ske i Europa under hösten. 

EXINIs arbete på den europeiska marknaden fortlöper parallellt med våra engagemang i Japan och USA. Under ett BSI‐seminarium i januari vid universitetet i tyska Würzburg höll våra egna experter föredrag kring den automatiska BSI‐beräkningens tekniska aspekter. Intresset för BSI från urologi och nuklearmedicinspecialister var högt under det välbesökta seminariet. Under hösten gjorde vi en testinstallation vid cancersjukhuset i franska Nantes vilken under detta kvartal har lett till en order.  

Under april fick vi ytterligare positiva nyheter. EXINI har erhållit ny finansiering från Vinnova för att utveckla en plan för vår programvara för analys av metastasutbredning vid prostata‐ och bröstcancer från traditionella tvådimensionella bilder (2D) till tredimensionella (3D). Vi har även möjlighet att söka utökad VINNOVA‐finansiering upp till 5 000 TSEK för genomförandet av utvecklingsplanen.  

Vi har åstadkommit mycket under inledningen av 2013 och ser fram emot fortsatt en intensiv period där vi fördjupar och utvecklar våra samarbeten i Japan, USA och Europa. Med denna goda inledning på året känner jag mig stärkt i min övertygelse om att 2013 kommer att bli ett år med positivt kassaflöde och resultat för EXINI.  

 

Magnus Aurell, VD, EXINI Diagnostics AB (publ)

  

 

För mer information, vänligen kontakta:
Magnus Aurell, CEO
Telefon: 046-286 54 25
E-post: magnus.aurell@exini.com

 

 

Om EXINI Diagnostics AB (publ)
EXINI Diagnostics AB (publ) erbjuder kvalificerade lösningar för medicinskt beslutsstöd till sjukhus över hela världen. Systemet bygger på avancerad bildanalys genom artificiell intelligens och kan på egen hand tolka röntgenbilder och ge diagnosförslag. På så sätt används systemet som ett beslutsstöd för den diagnosticerande läkaren. EXINI arbetar med produkter för diagnos inom några av de mest frekventa folksjukdomarna såsom kranskärlssjukdom, cancer, demens och Parkinsons sjukdom. Bolaget grundades 1999 av professor Lars Edenbrandt. EXINI är listat på NASDAQ OMX First North och har ca 500 aktieägare. Huvudägare är Bo Håkansson. Certified Adviser är Thenberg & Kinde Fondkomission AB.

         ________________________________________________________________________
         EXINI Diagnostics AB, Ideon Science Park, Scheelevägen 27, SE-223 70 Lund, Sweden
         Phone: +46 46 286 54 20, Fax: +46 46 286 54 29, info@exini.com, www.exini.com


Attachments

EXINI_Q1_FINAL_130423.pdf