F-Secure Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.–31.3.2013


F-Secure Oyj
Osavuosikatsaus
26.4.2013 klo 9.00

F-Secure Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.-31.3.2013

Vahvistunut kassavirta ja liikevoitto, kehitystä pilvipohjaisessa tallennusliiketoiminnassa

Keskeisiä tapahtumia ensimmäisellä vuosineljänneksellä
 

  • Kokonaisliikevaihto säilyi ennallaan 38,4 milj. eurossa (I/12: 38,4 milj. euroa) 
  • Liikevoitto oli 5,9 milj. euroa, mikä vastaa 15 %:a liikevaihdosta (5,4 milj. euroa, 14 %); kasvua 9 % edelliseen vuoteen
  • Osakekohtainen tulos oli 0,03 euroa (0,02 euroa).
  • Liiketoiminnan rahavirta oli 7,4 milj. euroa positiivinen (7,7 milj. euroa); kassa kasvoi 5,6 milj. euroa (3,1 milj. euroa)
  • Pilvipohjainen tallennusliiketoiminta kehittyy hyvin; BT, yksi Euroopan suurimmista operaattoreista, lanseerasi Content Anywhere -palvelun.


 Johdon arvio näkymistä vuodelle 2013 säilyy ennallaan:

  • Liikevaihdon arvioidaan kasvavan yli 5 % verrattuna vuoteen 2012. 
  • Liikevoiton arvioidaan vastaavan yli 15 % liikevaihdosta.  

(Tilintarkastamaton. Vuoden 2012 vastaavan ajanjakson vertailuluvut esiintyvät sulkeissa kuluvan vuoden luvun perässä, ellei toisin mainita. Valuutta on euro. Pilvipohjainen tallennusliiketoiminta on sisällytetty operaattorikanavaan.) 

 

 Talouden tunnusluvut 2013    2012    2012
(Milj. euroa) 1-3    1-3                    12 kk
Liikevaihto 38,4 38,4 157,2
Liikevoitto 5,9 5,4 20,3
% liikevaihdosta 15 14 17
Tulos ennen veroja 6,0 5,2 19,9
Osakekohtainen tulos (EUR) 0,03 0,02 0,09
Kauden lopussa:
Saadut ennakot
38,9 38.5 37,7
Omavaraisuusaste, % 74,8 72,7 72,7
Velkaantumisaste, % -55,8 -49 -50,9
Henkilöstö 938 975 931

 

Toimitusjohtaja Christian Fredrikson:
 

“F-Securen selkeä tavoite on liikevaihdon kasvattaminen ja asteittainen kannattavuuden parantaminen sekä kulurakenteen tehostaminen. Operatiivinen toimintamme on kehittynyt hyvin, vaikka se ei vielä näykään liikevaihdon kasvuna. Ensimmäisen vuosineljänneksen taloudellinen tulos oli odotusten mukainen. Positiivista oli liikevoiton ja kassavirran parantuminen. Liikevaihdon nollakasvuun emme luonnollisestikaan ole tyytyväisiä. Vuoden 2013 ohjeistus on ennallaan ja odotamme toisen vuosipuoliskon olevan ensimmäistä parempi. 

Pilvipohjainen tallennusliiketoiminta kehittyy lupaavasti. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä BT, yksi Euroopan suurimmista teleoperaattoreista lanseerasi henkilökohtaisen pilvipalvelumme (Content Anywhere). Olen erittäin tyytyväinen uuteen tuotteeseemme ja nopeaan toimituskykyymme.

Lisäksi solmimme kolme uutta operaattorisopimusta Euroopassa. Myynti kehittyy vahvasti; palvelulle on kysyntää maailmanlaajuisesti.

Tietoturvatuotevalikoimaamme kehittyy jatkuvasti. On hienoa nähdä tiimiemme innokkaasti kehittävän innovatiivisia tietoturvaratkaisuja uusille mobiili- ja PC-laitteille. Parannamme jatkuvasti tuotevalikoimamme kilpailukykyä ja julkaisemme uusia tuotteita, joista Safe Avenue on erinomainen esimerkki. Se antaa operaattoreille nopean ja helpon keinon laajentaa palveluvalikoimiaan ja tarjota asiakkailleen kokonaisvaltaisia tietoturvaratkaisuja, jotka kattavat kaikki kuluttajien käytössä olevat laitteet. Helmikuussa Mobile World Congress -tapahtumassa julkaistu tuote herätti suurta mielenkiintoa. Swisscom on uusin Safe Avenue -ratkaisun lanseerannut operaattori.

Mobiililaitteet ovat syrjäyttämässä PC-koneiden valtakautta ja muuttaa perinteistä tietoturva-alaa. Lyhyen aikavälin haasteiden lisäksi toimintaamme vaikuttavat tietyt megatrendit, kuten mobiililaitteiden käytön kasvu, kuluttajistuminen ja palveluiden siirtyminen pilveen. Uskomme näistä trendeistä olevan meille lähitulevaisuudessa paljon hyötyä. Pystymme vastaamaan uusiin haasteisiin erittäin kilpailukykyisellä tuotevalikoimalla. Olemme erittäin tyytyväisiä palkituista pilvipalvelu- ja tietoturvatuotteistamme, jotka toimivat käyttöjärjestelmästä ja laitteesta riippumatta. Jatkamme ratkaisujen kehittämistä edelleen ja tavoitteenamme on olla johtava pilvipohjainen tietoturvan tarjoaja tulevaisuudessa.”


F-Securen liiketoiminta tammi-maaliskuu 2013

Vuoden 2013 ensimmäisen vuosineljänneksen kokonaisliikevaihto säilyi ennallaan 38,4 milj. eurossa (38,4 milj, euroa). Operaattorikanavan liikevaihto kasvoi 2 % edellisvuodesta ja oli 23,1 milj. euroa (22,6 milj. euroa). Muiden kanavien liikevaihto laski odotetusti 3 % ja oli yhteensä 15,2 milj. euroa (15,8 milj. euroa). Liikevoitto oli 5,9 milj. euroa (5,4 milj. euroa), mikä vastaa 15 %:a liikevaihdosta (14 %). Osakekohtainen tulos oli 0,03 euroa (0,02 euroa). Liiketoiminnan kassavirta oli 7,4 milj. euroa positiivinen (7,7 milj. euroa). Nettokäteisvarojen muutos oli 5,6 milj. euroa (3,1 milj. euroa). Ennakkomaksuiksi kirjattu myynti kasvoi maaliskuun lopussa 38,9 milj. euroon (38,5 milj. euroa) parantuneen lisenssimyynnin ansiosta.

Kiinteät kokonaiskulut olivat 31,6 milj. euroa (31,4 milj. euroa) eli 0,4 % korkeammat kuin edellisvuonna. F-Secure aktivoi vuosineljänneksen aikana vain pienen osan tuotekehitysmenoista kirjanpitosäännösten mukaisesti, yhteensä 0,3 milj. euroa (1,8 milj.euroa). Kustannustasoa nostivat myös kasvaneet poistot aiemmin aktivoiduista menoista (tuotekehitysmenot, ohjelmistot, laitteistot): yhteensä 2,1 milj. euroa (1,9 milj. euroa). Toimintakustannukset laskivat vertailukauteen verrattuna. F-Secure investoi edelleen maantieteelliseen laajentumiseen Latinalaisessa Amerikassa sekä tutkimukseen ja tuotekehitykseen tietoturva- ja pilvipohjaisten tallennuspalveluratkaisujen kilpailukyvyn parantamiseksi. 

Maaliskuun lopussa liikevaihdon maantieteellinen jakauma oli seuraava: Suomi ja Skandinavia 29 % (31 %), muu Eurooppa 46 % (45 %), Pohjois-Amerikka 11 % (10 %) ja muu maailma 13 % (14 %).

Operaattoriliiketoiminta I/2013

BT, yksi Euroopan johtavista operaattoreista, lanseerasi oman pilvipohjaisen tallennuspalvelun ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Palvelu pohjautuu F-Securen uusimpaan Content Cloud -teknologiaan, ja sen avulla BT:n kuluttaja-asiakkaat pystyvät käyttämään ja jakamaan digitaalisia sisältöjään turvallisesti missä tahansa. Yhteistyö AT&T:n kanssa sujuu myös hyvin, ja käyttäjämäärä kasvaa vakaasti. Kyseinen myyntikanava kehittyy nopeasti palveluntarjoajilta tulevan kysynnän imussa eri puolilla maailmaa, ja F-Secure solminnee useita uusia sopimuksia vuoden aikana.

Erityisesti mobiililaitteiden tietoturvaliiketoiminnan tulos oli vuosineljänneksellä hyvä. Latinalaisen Amerikan tärkein kumppanimme, Telefonica Movistar, laajensi tietoturvamarkkinoitaan lanseeraamalla tietoturvapalveluita Kolumbiassa ja Nicaraguassa. Vodafone India valitsi F-Securen pienten ja keskisuurten yritysasiakkaidensa tietoturvatoimittajaksi. Swisscom puolestaan lanseerasi F-Secure Safe Avenue -ratkaisun, monelle laitteelle tarkoitetun kokonaisvaltaisen tietoturvapalvelun, jonka käyttäjät voivat joustavasti yhdistää tietokoneet ja mobiililaitteet.

Vuoden 2013 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana operaattorikumppaneiden kautta tuleva liikevaihto oli yhteensä 23,1 milj. euroa (22,6 milj. euroa), mikä vastaa 60 %:a F-Securen kokonaisliikevaihdosta (59 %). Liikevaihto kasvoi vuoden 2012 vertailukaudesta 2 % ja muutos oli negatiiviset 6 % edellisestä vuosineljänneksestä johtuen sopimusmuutoksista ja projektien pienenemisestä.

Yritysliiketoiminta ja kuluttajaliiketoiminta I/2013

Perinteiset myyntikanavat jatkoivat odotetulla tavalla. Asiakkaiden tyytyväisyys tietoturvapalveluihin pysyi hyvänä, mikä näkyi lisenssien myynnissä ja uusimisissa: ennakkomaksuiksi kirjattu myynti kasvoi 38,9 milj. euroon (IV/12: 37,7 milj. euroa, I/12: 38,5 milj. euroa).

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä liikevaihto laski 3 % 15,2 milj. euroon (15,8 milj. euroa). Kyseiset myyntikanavat käsittävät 40 % F-Securen kokonaisliikevaihdosta (41 %).

Tuotejulkistukset I/2013

F-Secure kehittää ja myy tietoturvatuotteita ja pilvipalvelupohjaisia tallennuspalveluja, joiden valikoima kattaa tietokoneet, palvelimet ja jatkuvasti kasvavan määrän älypuhelimia, tablet-laitteita ja muita mobiililaitteita. Palveluvalikoimaan sisältyy kattava joukko tietoturvatuotteita, kuten virustorjunta, varkaudenesto, selauksen suojaus ja lapsilukko, sekä pilvipalveluita sisällön varmuuskopiointiin, synkronointiin ja jakamiseen.             

Keskeisimmät tuotejulkistukset vuoden 2013 ensimmäisellä neljänneksellä: 

Helmikuussa julkaistiin Client Securityn 10-versio, joka sisältää uusia ja paranneltuja ominaisuuksia, esimerkiksi Windows 8 -tuen ja DeepGuard 4 -teknologian, joka suojaa työasemia ja palvelimia nollapäivähyökkäyksiltä. 

Helmikuussa F-Secure julkaisi uuden F-Secure Antibot -tuotteen, joka pitää botnetit kurissa poistamalla haittaohjelmia operaattorin verkossa olevista tartunnan saaneista tietokoneista ja muista laitteista. Se ohjaa käyttäjiä helpon puhdistusprosessin kaikissa vaiheissa, jolloin asiakkaiden ei tarvitse ottaa yhteyttä operaattorin tukipalveluihin, mikä tuo operaattorille merkittäviä kustannussäästöjä. Antibot toimii useilla eri käyttöjärjestelmillä. Tällä hetkellä tuettuina ovat Windows ja Android, ja tämän vuoden aikana tuki laajenee kattamaan myös Mac OSX:n.

Helmikuussa julkaistiin myös uusi Safe Avenue -tuote, jossa yhdistyy tietoturva-alan parhaina palkittuja teknologioita ja jonka avulla kuluttaja-asiakkaat voivat helposti hallita kaikkien laitteiden tietoturvaa. Safe Avenuen käyttäjä voi ostaa operaattoriltaan haluamansa määrän tietoturvalisenssejä ja käyttää niitä minkä tahansa omistamansa laitteen suojaamiseen. Lisenssit voi jakaa haluamallaan tavalla tietokoneiden, tablettien ja älypuhelinten suojaamiseksi. Safe Avenue tukee tällä hetkellä PC- ja Mac-tietokoneita sekä Android-käyttöjärjestelmää, ja iOS-käyttöjärjestelmän tuki on tulossa lähiaikoina.

Palkinnot

Tutkimusyhtiö Forrester Research luonnehti F-Securea vahvaksi toimijaksi yritystietoturvan toimittajia käsittelevässä raportissaan (”The Forrester Wave™: Endpoint Security, Q1 2013”). F-Securen strategian kärkisijoituksen perusteluina olivat yhtiön selkeä tuotekartta, toimivat kustannus- ja lisensointimallit ja markkina-aluestrategia. 

F-Secure Internet Security 2013 voitti AV-Test -testausorganisaation BEST PROTECTION 2012 - Home User -palkinnon tammikuussa. 

Lähiajan riskit ja epävarmuustekijät    

Epävarmuus maailmantaloudessa saattaa vaikuttaa laajakaistamyynnin kasvuun ja operaattoreiden halukkuuteen investoida uusiin palveluihin ja saattaa aiheuttaa painetta hinnoitteluun. Nämä voivat vaikuttaa heikentävästi F-Securen tietoturvan ja pilvipalveluiden myyntiin. 

Yhtiön riskit ja epävarmuustekijät liittyvät muun muassa seuraaviin seikkoihin: yhtiön tuote- ja ratkaisuvalikoiman kilpailukyky; kilpailutilanteen kehittyminen; hinnoittelumallit (kuten ilmaispalvelut, tallennuskapasiteetin kustannus); teknologiamuutosten vaikutus; oikea-aikainen ja onnistunut monimutkaisten teknologioiden kaupallistaminen uusiksi tuotteiksi ja ratkaisuiksi; kyky suojata omia aineettomia oikeuksia (IPR) samoin kuin kyky käyttää kolmansien osapuolien teknologioita järkevin kaupallisin ehdoin; alihankkijasuhteet; alueellinen kehitys uusilla kasvumarkkinoilla; kumppanuussuhteiden pitkäjänteisyys; tallennetun tiedon vaarantuminen; palveluiden laatuun liittyvät korvaukset; ja vaatimukset, jotka kohdistuvat palvelutasoon ja kasvaneen sopimuksellisen riskin kantamiseen sekä uusien liiketoiminta-alueiden kehittämiseen.

Tallennusliiketoiminnan ja pilvipohjaisen liiketoiminnan projektiluonteisuudesta johtuen projektien ennustetut toteutusaikataulut vaihtelevat tässä liiketoiminnassa enemmän kuin perinteisessä tietoturvapalveluiden liiketoiminnassa. Näistä saattaa aiheutua viivästyskorvauksia, jotka puolestaan voivat aiheuttaa vaihtelua liikevaihtoennusteissa. 

Katsauskauden jälkeiset tapahtumat

Maaliskuun 2013 lopun jälkeen ei ole toteutunut merkittäviä muutoksia yhtiön liiketoiminnassa tai taloudellisessa asemassa.

Henkilöstö ja organisaatio

F-Securen henkilöstömäärä oli 938 ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa (975). Henkilöstömäärä laski tutkimus- ja kehitystoiminnan uudelleenorganisoinnin myötä. 

Yhtiön tämänhetkinen johtoryhmän kokoonpano vastuualueittain on seuraava: Christian Fredrikson (toimitusjohtaja), Ari Alakiuttu (henkilöstö ja toimitilat), Samu Konttinen (asiakkaat ja markkinat), Timo Laaksonen (Content Cloud), Maria Nordgren (kuluttajaliiketoiminta), Pirkka Palomäki (strategia), Jari Still (tutkimus ja tuotekehitys), Pekka Usva (yritysliiketoiminta) ja Taneli Virtanen (talous ja hallinto).

Rahoitus ja pääomarakenne 

Liiketoiminnan kassavirta oli vuosineljänneksellä 7,4 milj. euroa positiivinen (7,7 milj. euroa positiivinen).  Rahoitustuotot olivat hieman positiiviset, 0,1 milj. euroa (0, 2 milj. euroa negatiivinen).

F-Securen likvidien varojen markkina-arvo 31.3.2013 kasvoi 38,7 milj. euroon (IV/12: 33,1 milj. euroa, I/12: 31,2 milj. euroa). Valuuttakurssien muutoksilla oli lievästi negatiivinen vaikutus liikevaihtoon ja positiivinen kustannuksiin erityisesti Japanin jenin osalta.

Investoinnit käyttöomaisuuteen olivat vuosineljänneksellä 1,5 milj. euroa (3 milj. euroa). Investoinnit koskivat lähinnä kehitysmenojen aktivointeja. Aktivoidut kehitysmenot olivat 0,3 milj. euroa (1,8 milj. euroa I/12) ja ovat laskeneet merkittävästi vuoden 2012 viimeisestä vuosineljänneksestä (4,9 milj. euroa) odotusten mukaisesti.

F-Securen rahoitusasema on edelleen vahva. Omavaraisuusaste vuosineljänneksen lopussa oli 75 % (73 %) ja velkaantumisaste oli 56 % negatiivinen (49 % negatiivinen). 

Osakkeet, osakepääoma, omat osakkeet ja optio-ohjelmat

F-Securen osakkeiden kokonaismäärä on tällä hetkellä 158 798 739. Yhtiön rekisteröity osakepääoma on 1 551 311,18 euroa. 

Yhtiö siirsi tammikuussa 2013 yhteensä 316 555 osaketta palkkiona F-Securen osakepohjaisen kannustinohjelman (2011-2013) piiriin kuuluville 19 henkilölle. Palkkio perustui ansaintakauteen 2009. Siirron jälkeen F-Securen hallussa on 3 415 835 omaa osaketta.

Yhtiöllä ei tällä hetkellä ole optio-ohjelmia.

Hallinnointi (Corporate Governance)

F-Secure noudattaa listayhtiöiden hallinnointi- ja ohjausjärjestelmiä (Corporate Governance) koskevia suosituksia, jotka Suomen Arvopaperimarkkinayhdistys (Elinkeinoelämän keskusliitto ry:n, NASDAQ OMX Helsinki Oy:n ja Keskuskauppakamarin yhteistyöelin) on julkistanut, kuten yhtiön verkkosivuilla on kuvattu. F-Secure Oyj julkaisi selvityksen hallinto- ja ohjausjärjestelmästään vuodelle 2012 yhtiön vuosikertomuksessa ja verkkosivuilla maaliskuussa 2013. 

Varsinainen yhtiökokous

F-Secure Oyj:n varsinainen yhtiökokous pidettiin 3.4.2013. Yhtiökokous vahvisti tilinpäätöksen ja konsernitilinpäätöksen vuodelta 2012 sekä myönsi vastuuvapauden hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle. 

Yhtiökokous päätti hallituksen ehdotuksen mukaisesti jakaa osinkoa 0,06 euroa osakkeelta. Hallituksen varsinaisten jäsenten lukumääräksi päätettiin seitsemän (7). Varsinaisiksi jäseniksi valittiin uudelleen Jussi Arovaara, Sari Baldauf, Pertti Ervi, Juho Malmberg, Anu Nissinen ja Risto Siilasmaa. Matti Heikkonen valittiin uudeksi hallituksen varsinaiseksi jäseneksi. Hallitus valitsi järjestäytymiskokouksessaan puheenjohtajaksi Risto Siilasmaan. Nimitys- ja palkitsemisvaliokunnan puheenjohtaja on Risto Siilasmaa ja jäsenet Sari Baldauf ja Anu Nissinen. Tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja on Pertti Ervi ja jäsenet Jussi Arovaara, Matti Heikkonen ja Juho Malmberg. Tilintarkastajan palkkio maksetaan hyväksytyn laskun mukaan. Tilintarkastajaksi valittiin edelleen Ernst & Young Oy. Päävastuullisena tilintarkastajana toimii KHT Erkka Talvinko. 

Yhtiö on julkaissut varsinaisen yhtiökokouksen päätöksiä koskevan pörssitiedotteen 3.4.2013.

Markkinatilanne

Pidemmän aikavälin markkinat ovat houkuttelevat F-Securelle. Kuluttajien ja yritysten tietokoneita ja mobiililaitteita uhkaavat haittaohjelmat ja kohdennetut verkkohyökkäykset kehittyvät edelleen. 

Tietoturvamarkkinat ovat kasvussa. Gartnerin mukaan (helmikuu 2013) kuluttaja-asiakkaiden tietoturvaohjelmistojen markkinat kasvavat noin 6 miljardiin dollariin vuoteen 2016 mennessä (4,3 miljardia dollaria 2012) ja mobiilitietoturvaohjelmistojen markkinat kasvavat lähes 40 % vuodessa seuraavat neljä vuotta. Tablet-tietokoneista ja älypuhelimista on tulossa markkinoiden pääasiallisia laitteita IDC:n mukaan (maaliskuu 2013). Tablettien yksikkötoimitusmäärä kasvoi 78,4 prosenttia 2011–2012 ja älypuhelinten yksikkömäärä 46,1 prosenttia. 

Tietoturvateknologian markkinatilanne on kuitenkin muuttumassa. Vuoteen 2015 mennessä 10 prosenttia yritysten IT-tietoturvatuotteista toimitetaan pilvipalveluina Gartnerin mukaan (huhtikuu 2013). Kyseisen analysointiyrityksen arvio on, että pilvipohjaisten tietoturvapalveluiden markkinat kasvavat 4,2 miljardiin dollariin vuoteen 2016 mennessä.

Useiden toimiala-analyytikoiden arvioiden perusteella ohjelmistoja palveluna -liiketoimintamallin (Software as a Service, SaaS) odotetaan kasvavan vahvasti ja voittavan markkinaosuutta perinteiseltä lisenssimyynniltä. Operaattoreille SaaS-liiketoimintamalli on luonteva laajennus heidän palvelutarjontaansa. SaaS-liiketoiminta tarjoaa operaattoreille mahdollisuuden korvata menetettyjä tuottoja perinteisistä, hintapaineen alla olevista palveluista ja lisätä asiakasuskollisuutta vahvojen Internet-yhtiöiden ja kolmansien osapuolien kilpailun edessä.

Pitkän aikavälin tavoitteet ja katsaus strategiaan 2012-2014

F-Securen tärkeimmät tavoitteet ovat kasvu ja markkinoiden laajentaminen. Yhtiöllä on vahvaa teknologista osaamista tietoturvan, pilviteknologian ja tallennuspalveluiden saralla, ja tämän pohjalta yhtiö jatkaa tarjonnan laajentamista perinteisten tietoturvatuotteiden ulkopuolelle, erityisesti pilvipohjaisiin tallennuspalveluihin.

Yhtiö tarjoaa tuotteitaan globaalisti kolmen kanavan kautta: kuluttajakanava (eStore, sovelluskaupat, jälleenmyyjät), yrityskanava (jälleenmyyjäverkosto) ja operaattorikanava (SaaS). 

Operaattorikanava – joka sisältää Internet-palveluntarjoajat, mobiilioperaattorit ja kaapelioperaattorit – on suurin myyntikanava F-Securen palveluille. F-Secure tarjoaa operaattoreiden kautta tietoturvapalveluita ja pilvipohjaisia tallennuspalveluita ja hyödyntää operaattoreiden paikallisuutta ja tunnettuutta tavoittaakseen miljoonia kuluttaja-asiakkaita kustannustehokkaasti ja skaalautuvasti.

F-Securen kilpailuetu muodostuu nykyisestä operaattoriverkostosta sekä vuosien aikana muodostetuista asiakassuhteista. F-Securen keskeisiä vahvuuksia ovat tietoturvatutkimus, laajoille markkinoille optimoidut skaalautuvat tuotteet, kokemus palveluiden tuomisesta operaattoriverkostoon ja operaattoreiden kasvava asiakaskunta. Keskeisimmät tekijät, joiden avulla F-Secure erottuu kilpailijoistaan, ovat yhtiön kyky yhdistää tietoturvaosaamista tallennuspalveluihin sekä tietokoneissa että mobiililaitteissa ja laaja kokonaiskäsitys operaattorikanavasta. 

Yhtiön tavoitteena on saavuttaa strategiakauden aikana kaksinumeroinen liiketoiminnan kasvu, jota ajaa operaattorikanava ja jota tukevat yritys- ja kuluttajakanava. Kasvun odotetaan tulevan länsimaista ja tietyiltä kasvavilta markkinoilta, kuten Latinalaisesta Amerikasta sekä Aasian ja Tyynenmeren alueelta.

Yhtiö jatkaa investointeja pilviteknologiaa hyödyntäviin palveluihin sekä tietoturvatuotteisiin painottaen asiakaskeskeisyyttä. Kannattavuuden tavoitellaan kehittyvän kohti 25 %:n tasoa strategiakauden loppua kohti. F-Securen pitkän aikavälin kannattavuustaso pohjautuu edelleen liikevaihdon kasvuun ja skaalautuvaan liiketoimintaan.

Vuoden 2013 näkymät

Operaattoriliiketoiminnan odotetaan jatkavan liikevaihdon kasvun veturina tietoturvapalveluiden myynnin ansiosta ja tuotteistetun, skaalautuvan pilvipohjaisen tallennuspalvelun tukemana. Yhtiö arvioi Yritys- ja kuluttajaliiketoiminnan kehittyvän suotuisasti. Seuraavan vuosineljänneksen kasvu on kuitenkin ensimmäisen vuosineljänneksen tapaan hidasta sopimusmuutoksista ja pilvipalveluliiketoiminnan projektien pienenemisestä johtuen.

Varsinaisten operatiivisten kustannusten nousu on varsin rajallinen ja kohdistuu tuotevalikoiman kilpailukyvyn parantamiseen ja maantieteelliseen laajentumiseen. 

Johdon ohjeistus tulevalle vuodelle säilyy ennallaan: vuotuisen liikevaihdon kasvuvauhdin arvioidaan olevan yli 5 % verrattuna vuoteen 2012. Liikevoiton arvioidaan olevan yli 15 % liikevaihdosta.

Liikevaihtoarviot perustuvat myyntinäkymiin julkaisuhetkellä, olemassa oleviin palvelutilauksiin ja tukisopimuksiin sekä nykyisiin valuuttakursseihin. Yhtiö priorisoi edelleen kasvun lyhyen aikavälin kannattavuuden edelle ja suunnittelee investoivansa suurimman osan tulosparannuksesta takaisin ydinliiketoimintojensa kasvumahdollisuuksiin kuitenkin tavoitellen kannattavuuden parantamista.

Tiedotustilaisuus tänään klo 11 

Analyytikoille ja medialle järjestetään tiedotustilaisuus tänään 26.4. klo 11.00 Suomen aikaa yhtiön pääkonttorissa osoitteessa Tammasaarenkatu 7, Helsinki (Ruoholahti). Tiedotustilaisuudessa toimitusjohtaja Christian Fredrikson esittelee ensimmäisen neljänneksen tuloksen. Englanninkielinen puhelinkonferenssi kansainvälisille sijoittajille ja analyytikoille pidetään klo 13.00 Suomen aikaa. Puhelinkonferenssiin voi osallistua soittamalla 5-10 minuuttia ennen tilaisuuden alkua puhelinnumeroon +44 20 7162 0077, tunnussana: F-Secure. Ensimmäisen neljänneksen tuloksen esitysmateriaali on saatavilla ennen puhelinkonferenssin aloitusajankohtaa yhtiön sijoittajille suunnatuilla verkkosivuilla www.f-secure.com, Tietoja F-Securesta, Sijoittajat. Sivustolla on myös saatavilla video, jossa toimitusjohtaja Christian Fredrikson esittelee ensimmäisen neljänneksen tuloksen.

Taloudellinen kalenteri 2013

F-Secure julkaisee vuoden 2013 toista vuosineljännestä koskevan osavuosikatsauksen 26.7.2013. Vuoden 2013 kolmatta vuosineljännestä koskeva osavuosikatsaus julkaistaan 25.10. Osavuosikatsausten julkaisupäivinä julkaistaan pörssitiedote klo 9.00 Suomen aikaa NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä. Analyytikoille ja medialle järjestetään tiedotustilaisuus klo 11.00 Suomen aikaa Helsingissä, ja kansainvälinen tiedotustilaisuus järjestetään iltapäivällä. 

F-Secure Oyj

Lisätietoja:

F-Secure Oyj
Christian Fredrikson, toimitusjohtaja     
puh. +358 9 2520 0700

Taneli Virtanen, talousjohtaja    
puh. +358 9 2520 5655

Katariina Kataja, sijoittajasuhteet    
puh. +358 40 661 6884

 

 

Tämä osavuosikatsaus on laadittu IAS 34 standardin Osavuosikatsaukset mukaisesti ja tässä katsauksessa on noudatettu samoja laatimisperiaatteita kuin tilinpäätöksessä 2012.

 

Tunnusluvut (tilintarkastamattomia):        
Miljoona euroa        
TULOSLASKELMA
 
2013 2012 Muutos 2012
                            1-3 1-3 % 1-12
Liikevaihto 38,4 38,4   157,2
Myytyjä suoritteita vastaavat kulut 1,7 1,9 -11 7,4
Bruttokate 36,7 36,5 1 149,7
Liiketoiminnan muut tuotot 0,8 0,3 125 1,8
Myynnin ja markkinoinnin kulut 18,4 16,9 9 70,9
Tutkimuksen ja tuotekehityksen kulut 10,7 11,5 -7 49,3
Hallinnon kulut 2,5 3,0 -19 11,0
Liiketulos 5,9 5,4 9 20,3
Rahoitustuotot (netto) 0,1 -0,2   -0,3
Tulos ennen veroja 6,0 5,2   19,9
Tuloverot -1,9 -1,4   -5,8
Kauden tulos 4,1 3,8   14,1

 

Muut laajan tuloksen erät:        
Ulkomaisiin yksikköihin liittyvät muuntoerot            0,1 0,0   0,2
Myytävissä olevat rah. varat 0,0 0,2   0,1
Muihin laajan tuloksen eriin liittyvät verot 0,0 -0,1   0,0
Tilikauden laaja tulos (omistajille) 4,2 3,9   14,3
Osakekohtainen tulos, e        0,03 0,02   0,09
-ml.laimennusvaik., e 0,03 0,02   0,09

 

 

TASE
VARAT                     
31/3/2013 31/3/2012    31/12/2012   
Aineettomat hyödykkeet                 20,4 26,4 20,8
Aineelliset hyödykkeet 9,7 9,0 9,8
Liikearvo 19,4 19,4 19,4
Muut saamiset 5,1 5,2 5,4
Pitkäaikaiset varat yht. 54,5 60,0 55,4
Varasto 0,2 0,3 0,2
Muut saamiset 38,2 34,5 38,4
Myytävissä olevat rahoitusvarat 23,0 16,2 16,8
Rahat ja pankkisaamiset 15,9 15,1 16,5
Lyhytaikaiset varat yht. 77,3 66,1 71,9
Yhteensä 131,8 126,1 127,3

 

 

OMA PÄÄOMA JA VELAT                                    31/3/2013 31/3/2012    31/12/2012   
Oma pääoma 69,5 63,6 65,1
Muut velat 0,4 1,6 0,4
Varaukset 0,1 0,0 0,1
Ennakkomaksut 8,8 7,8 8,5
Pitkäaikaiset velat yht. 9,3 9,4 9,1
Muut velat 22,8 22,3 23,9
Ennakkomaksut 30,1 30,7 29,3
Lyhytaikaiset velat yht. 53,0 53,1 53,2
Yhteensä 131,8 126,1 127,3

 

 

RAHAVIRTALASKELMA 31/3/2013 31/3/2012    31/12/2012   
Liiketoiminnan rahavirta 7,4 7,7 25,6
Investointien rahavirta -1,8 -4,6 -11,1
Rahoituksen rahavirta 1) 0,0 0,0 -9,3
Rahavarojen muutos                    5,6 3,1 5,2
Rahavarat tilikauden alussa 33,1 27,9 27,8
Käyvän arvon muutos 0,0 0,2 0,1
Rahavarat tilikauden lopussa 38,7 31,2 33,1

 

Oman pääoman muutokset

 

  Osake-
pää-
oma
Yli-
kurssi-
rahasto
SVOP Omat
osak-
keet
Kert.
voitto
varat    
Myyt.
olevat
raha-varat   
Muuntoerot Yht.
Oma pääoma:
31.12.2012   
1,6 0,2 5,1 -8,4 66,5
 
0,2   65,1
Tilikauden
laaja tulos
yht.                                
        4,1   0,1 4,2
Osingonjako                
Muu muutos                                                  
Optioilla
merkityt
osakkeet       
               
Osakeper.
maksujen
kustannus
      0,6 -0,4     0,2
Oma pääoma
31.3.2013
1,6 0,2 5,1 -7,9 70,2 0,2 0,1 69,5

   

LIITETIEDOT

  1. Rahoituksen rahavirta

Vuoden 2012 osinko 0,06 eur/osake on maksettu 16.4.2013. Maksettu määrä oli 9.322.974,24 euroa. Vuonna 2012 maksettu osinko oli 9.303.980,94 euroa.

 

Tunnusluvut                       2013 2012 2012
  3 kk 3 kk 12 kk
Liiketulos         
  % liikevaihdosta             
15,4 14,1 12,9
ROI, %                           38,0 37,5 34,9
ROE, %                           25,5 24,6 22,6
Omavaraisuusaste, %                  74,8 72,7 72,7
Nettovelkaantumisaste, %        -55,8 -49,0 -50,9
Osakekohtainen tulos (euroa)         0,03 0,02 0,09
Osakekohtainen tulos laimennusvaikutus huomioiden, e     0,03 0,02 0,09
Oma pääoma/osake, e                     0,44 0,40 0,41
P/E luku                       16,1 20,47 17,09
Investoinnit (milj. euroa)    1,5 3,0 10,3
Vastuut (milj. euroa) 15,9 18,6 15,6
Henkilöstö keskimäärin                940 970 970
Henkilöstön lkm kauden lopussa          938 975 931

 

Segmentit

 

Konsernissa seurataan yhtä segmenttiä; tietoturvaa

 

Kehitys neljännesvuosittain
 
1/12 2/12 3/12 4/12 1/13
Liikevaihto 38,4 39,6 39,1 40,1 38,4
Myytyjä suoritteita vastaavat kulut       1,9 2,1 1,7 1,8 1,7
Bruttokate 36,5 37,5 37,4 38,3 36,7
Liiketoiminnan muut tuotot 0,3 0,5 0,6 0,3 0,8
Myynnin ja markkinoinnin kulut 16,9 17,9 16,4 19,6 18,4
Tutkimuksen ja tuotekehityksen kulut 11,5 11,4 10,6 15,8 10,7
Hallinnon kulut 3,0 2,9 2,3 2,7 2,5
Liiketulos 5,4 5,8 8,6 0,4 5,9
Rahoitustuotot -0,2 -0,1 -0,1 0,1 0,1
Tulos ennen veroja    5,2 5,7 8,5 0,5 6,0

 

Maantieteelliset tiedot

 

Liikevaihto 1-3/2013 1-3/2012
Suomi ja Skandinavia 11,3 12,0
Muu Eurooppa 17,8 17,4
Pohjois-Amerikka 4,4 3,6
Muu maailma 4,9 5,3
Yhteensä 38,4 38,4

 

 


Attachments

F-Secure_osavuosikatsaus_Q12013.pdf