Østjydsk Bank A/S - Periodemeddelelse efter 1. kvartal 2013


Periodemeddelelse efter 1. kvartal 2013.

Under henvisning til reglerne om børsnoterede selskabers afgivelse af periodemeddelelser, og som meddelt i fondsbørsmeddelelse nr. 14/2013 af 15. maj 2013 fremsendes hermed Østjydsk Bank A/S periodemeddelelse for 1. kvartal 2013.

Østjydsk Bank A/S opnåede i 1. kvartal 2013 et underskud på 318 mio. kr. før skat, og et underskud på 242 mio. kr. efter skat.

Ledelsen vurderer det opnåede resultat som stærkt utilfredsstillende og uacceptabelt.

Resultatet medfører, at bankens solvensprocent kan opgøres til 8,7 %. Banken overholder således lovens mindstekrav på 8 %, men overholder ikke det individuelle solvensbehov, som er opgjort til 11,7 %.

Finanstilsynet har den 30. maj 2013 fastsat bankens solvenskrav til 11,7 %, og har samtidig givet banken nogle dispositionsbegrænsende påbud og krævet, at banken foretager de nødvendige foranstaltninger for at kunne overholde solvenskravet på 11,7 %. Finanstilsynets brev er dags dato offentliggjort på Østjydsk Banks hjemmeside, www.oeb.dk.

I konsekvens af ovenstående har bankens ledelse indgået aftale om at gennemføre en større kapitalplan med følgende hovedelementer:

 

  • Et salg af 3 filialer til Arbejdernes Landsbank A/S.
  • En aktieemission på 175 mio. kr., hvor godt og vel halvdelen, på nuværende tidspunkt, er garanteret af Arbejdernes Landsbank A/S med 37,5 mio. kr. og af lokale investorer med ligeledes 37,5 mio. kr., og endelig andre kvalificerede investorer med 15 mio. kr. Af provenuet vil 30 mio. kr. blive anvendt til indfrielse af eksisterende ansvarlig kapital.
  • Et salg af aktier i DLR Kredit A/S for en kursværdi på 100 mio. kr. til henholdsvis Arbejdernes Landsbank A/S og Nykredit Realkredit A/S.
  • Banken udsteder for nominelt 50 mio. kr. hybrid kernekapital til Nykredit Realkredit A/S mod at banken med Finanstilsynets godkendelse førtidsindfrier bestående ansvarlig lånekapital på 75 mio. kr.

 

Samlet vil kapitalplanen, når den er fuldt gennemført, hvilket forventes at ske senest ved udgangen af 3. kvartal 2013, løfte bankens solvens med forventet 6 % - 8 %, og derved genetablere et solidt kapitalgrundlag, i niveauet 15 til 17 %.

Banken forventer allerede ved afslutningen af 2. kvartal 2013, at kunne opfylde det individuelle solvensbehov via gennemførte delelementer i kapitalplanen, hvorfor der bliver tale om en relativ kort periode, hvor banken ikke opfylder det individuelle solvensbehov.

Salg af 3 filialer til Arbejdernes Landsbank A/S

Banken har indgået en betinget aftale om salg af filialerne i Horsens, Vejle og Skanderborg til Arbejdernes Landsbank A/S. Arbejdernes Landsbank A/S overtager alle indlån, udlån, garantier og medarbejdere i de pågældende filialer. Filialernes samlede forretningsomfang, bestående af udlån, indlån og garantier, udgør ca. 1,8 mia. kr.

Bankens fremadrettede strategi er at drive bankvirksomhed i bankens oprindelige markedsområde, med fokus på mindre erhvervsvirksomheder og private kunder.

Aktieemission i niveauet 175 mio. kr.

Som led i kapitalplanen vil Østjydsk Bank A/S indkalde til en ekstraordinær generalforsamling, med henblik på, i august - september måned 2013, at gennemføre en aktieemission med fortegningsret for bankens aktionærer. I forbindelse med aktieemissionen vil den nominelle størrelse af bankens aktier blive foreslået nedsat fra kr. 100 pr. aktie til kr. 10. pr. aktie, og bankens aktiekapital nedsat tilsvarende. Hver aktie af 10 kr. vil ved aktieemissionen give ret til at tegne 8 nye aktier til en pris på kr. 23 pr. aktie af 10 kr. Nedsættelsen af aktiekapitalen kræver Erhvervs- og Vækstministeriets godkendelse.

30 mio. kr. af provenuet fra aktieemissionen forventes anvendt til at indfri ansvarlig lånekapital, ydet af Arbejdernes Landsbank A/S. Denne indfrielse kræver Finanstilsynets godkendelse. I forbindelse med emissionen har Arbejdernes Landsbank A/S stillet tegningsgaranti.

Banken har på nuværende tidspunkt modtaget tegningsgarantier for i alt 90 mio. kr., hvoraf Arbejdernes Landsbank A/S har givet tilsagn om at tegne for 37,5 mio. kr. og en lokal aktionærgruppe om at tegne for 37,5 mio. kr. Herudover har andre kvalificerede investorer givet tilsagn om at tegne for 15 mio. kr.

Salg af aktier i DLR Kredit A/S

Østjydsk Bank A/S har indgået aftaler om salg af aktier i DLR Kredit A/S for en kursværdi på 100 mio. kr. Heraf køber Arbejdernes Landsbank A/S for 75 mio. kr. og Nykredit køber for 25 mio. kr.

Samtidig med Nykredits køb af DLR aktier, indfries 25 mio. kr. af Nykredits nuværende ansvarlige kapital i banken.

Udstedelse af hybrid kapital

Banken udsteder for nominelt 50 mio. kr. hybrid kernekapital til Nykredit Realkredit A/S mod at banken med Finanstilsynets godkendelse førtidsindfrier bestående ansvarlig lånekapital på 75 mio. kr.

Nedskrivninger efter Finanstilsynets ordinære kontrolbesøg

Baggrunden for resultatet er fortsat uacceptable store nedskrivninger på bankens udlåns- og garantiportefølje, der i 1. kvartal er nedskrevet med yderligere 342 mio. kr.

Hovedparten af nedskrivningerne fremkommer som følge af en yderligere markant nedvurdering af sikkerhederne på engagementer som banken i forvejen har nedskrevet på, samt en større reservation i relation til bankens øvrige engagementer i forlængelse af gennemførte stikprøve vurderinger af bankens mindre erhvervskunder og bankens private kunder.

Bankens akkumulerede nedskrivninger udgør herefter 988 mio. kr., svarende til 14,4 % af udlåns- og garantimassen.

Som nævnt i fondsbørsmeddelelse nr. 2/2013, har bankens kreditstyring ikke været tilfredsstillende, henset til kravet om at kunne sikre en tilstrækkelig håndtering af risikoen på bankens udlån og de seneste lovgivningsmæssige stramninger i relation til vurdering af samme udlån.

Som en konsekvens af ovenstående er tidligere bankdirektør Jens Vendelbo fritstillet, ligesom bankens kreditorganisation er omorganiseret med ny ledelse.

Banken har endvidere iværksat tiltag til at styrke bankens kredithåndtering, bl.a. ved hjælp af eksterne konsulenter.

Nedskrivningerne kommer i forlængelse af, at banken i marts og april måned 2013 har haft ordinært kontrolbesøg af Finanstilsynet, som det fremgår af Finanstilsynets redegørelse. Redegørelsen er dags dato offentliggjort på Østjydsk Bank A/S hjemmeside, www.oeb.dk.

Driftsresultatet:

Bankens netto rente- og gebyrindtægter er opgjort til 71,3 mio. kr., mod 77,5 mio. kr. for samme periode i 2012, svarende til et fald på 8,0 %.  Faldet er primært begrundet i faldende nettorenteindtægter, bl.a. som følge af færre udlån samt nedskrivningerne, der er foretaget på bankens udlånsportefølje.

Bankens kursreguleringer udviser et tilfredsstillende positivt resultat på 6,3 mio. kr., sammenholdt med kursreguleringer i 2012 på 4,6 mio. kr.

Bankens samlede omkostninger, inkl. afskrivninger på bygninger og inventar, blev på 49,4 mio. kr., svarende til en stigning på 25 % i forhold til 39,5 mio. kr. i samme periode af 2012.

Stigningen skyldes dels øgede revisionsomkostninger og dels hensættelse af lønomkostninger i forbindelse med medarbejderreduktion i 1. kvartal 2013, som følge af sammenlægning af bankens 2 afdelinger i Randers og sammenlægningen af Virring afdelingen med Skanderborg afdelingen. Omkostningsbesparelserne, som følge af filialsammenlægningerne vil først have fuld effekt i 2014.

Nedskrivninger på udlån og garantier mv. blev på 342 mio. kr., sammenholdt med 31,2 mio. kr. i 1. kvartal 2012. De meget store nedskrivninger har baggrund i følgende:

 

  • Værdireguleringer på bankens sikkerheder på engagementer, som banken i forvejen har nedskrevet på.

 

  • Ændring af forrentningsprocenter, som anvendes ved værdifastsættelsen af bankens ejendomsengagementer, der er i OIV.

 

  • Finanstilsynet har i marts og april måned 2013 gennemført en ordinær undersøgelse af banken. Undersøgelsen havde fokus på bankens største engagementer, samt stikprøver blandt den ”øvrige udlånsportefølje”.

 

  • I bankens ”øvrige udlånsportefølje” er der foretaget en større reservation til nedskrivninger, som følge af gennemførte stikprøvevurderinger.

Bankens samlede korrektivkonto kan nu opgøres til 988 mio. kr., svarende til 14,4 % af bankens samlede udlån og garantier.

Resultat før skat er herefter et underskud på 318 mio. kr.,

Skat er opgjort til - 76 mio. kr., hvorefter årets nettoresultat efter skat udgør et underskud på 242 mio. kr.

 

Balancen:

Bankens samlede balance udgør 6.427 mio. kr., hvor tallet ultimo 2012 var på 7.632 mio. kr.

Bankens udlån er opgjort til 4.437 mio. kr., svarende til et fald på 258 mio. kr. (-5,5 %) i forhold til ultimo 2012.

Bankens indlån og anden gæld, incl. indlån i puljeordninger, udgør 4.571 mio. kr., hvilket er et fald på 583 mio. kr. i forhold til 5.154 mio. kr. ultimo 2012. Faldet skyldes primært indfrielsen af en statsgaranteret 3-årig obligationsudstedelse i 2010 på 60 mio. EUR. Efter indfrielsen er indlån og anden gæld, inkl. indlån i puljeordninger på niveau med 1. kvartal 2012, hvor dette tal udgjorde 4.569 mio. kr.

 

Likviditetsforhold:

Banken har en fortsat en god likviditetsoverdækning, set i forhold til lovkravet, idet denne udgør 110 % ultimo marts 2013.

I løbet af 1. kvartal 2013 har banken ordinært indfriet 2 statsgaranterede fundinglån med i alt DKK 826 mio. kr. Der er tale om følgende lån:

 

  • Obligationslån, stort SEK 500 mio., oprindeligt udstedt i februar måned 2010.
  • Obligationslån, stort EUR 60 mio., oprindeligt udstedt i marts måned 2010.

Banken har således indfriet alle fundinglån optaget med garanti fra den danske stat.

 

Kapitalforhold:

Bankens egenkapital er reduceret fra 561 mio. kr. ultimo 2012 til nu at udgøre 320 mio. kr.

Bankens samlede efterstillede kapitalindskud udgør, ultimo marts måned 2013, 607 mio. kr., og den samlede ansvarlige kapital kan således opgøres til 927 mio. kr.

Bankens kernekapitalprocent udgør 4,3 %. Solvensprocenten er, som følge af det konstaterede underskud for 1. kvartal 2013, reduceret til 8,7 %, sammenholdt med 14,8 % ultimo 2012.

Bankens individuelle solvensbehov er ultimo marts 2013 opgjort til 11,7 %, hvilket giver en solvensmæssig underdækning på 3,0 procentpoint.

Som det fremgår af indledningen, har banken indgået aftaler, der hen over de kommende kvartaler, skal medvirke til at sikre, at banken igen får en passende solvensoverdækning.

Som følge af, at banken ikke opfylder det individuelle solvensbehov, vil banken ikke foretage betalinger af renter m.m. på den efterstillede kapitalindskud indtil banken igen opfylder solvensbehovet.

 

Forventningerne til resultatet for 2013:

I forbindelse med offentliggørelsen af bankens årsrapport for 2012 meddelte banken, at der forventes et resultat før kursreguleringer og nedskrivninger for 2013 i niveauet 125 – 140 mio. kr.

I forlængelse af de foretagne store nedskrivninger, og kapitalplanens gennemførelse, og de regnskabsmæssige konsekvenser heraf, ændres forventningerne til resultat før kursreguleringer og nedskrivninger for 2013 til niveauet 100 – 115 mio. kr.

Eventuelle spørgsmål til denne periodemeddelelse kan rettes til bankdirektør Max Hovedskov.

 

Med venlig hilsen

 

Ø S T J Y D S K   B A N K   A / S

 

Max Hovedskov

Bankdirektør

 

 


Attachments

Periodemeddelelse 1. kvt. 2013.pdf