AkzoNobel reikt eerste Science Award uit in Noord Amerika


7 juni 2013

Uit hoofde van het prestigieuze Science Award-programma van AkzoNobel werd gisteren voor het eerst officieel een prijs uitgereikt aan een Noord-Amerikaan. De ontvanger was Professor Dr. Krzysztof (Kris) Matyjaszewski van de Carnegie Mellon University. Hij werd onderscheiden voor zijn geavanceerde onderzoekswerk in de polymeerchemie.

De prijs, opgezet in samenwerking met de American Chemistry Society, werd uitgereikt aan het slot van de eerste North America Innovation Conference van AkzoNobel, die plaatsvond in het Museum of Science and Industry in Chicago, Illinois.

Tot de vele prestaties van Professor Matyjaszewski - meer dan 50.000 maal geciteerd in de wetenschappelijke literatuur - behoort de ontdekking van het Atom Radical Transfer Polymerization (ARTP)-proces. Tijdens de uitreikingsceremonie ontving hij een geldprijs van $ 75.000 en een certificaat van erkenning.

"Al meer dan 40 jaar reiken wij onderscheidingen uit voor bijzondere bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek en het is ons een grote eer om het werk van Professor Matyjaszewski te erkennen", aldus Ton Büchner, CEO van AkzoNobel. "Als onderneming streven wij naar het creëren van een duurzamere basis voor de toekomst door wetenschappelijk onderzoek en wij blijven wetenschappers met visie steunen bij hun inzet  om onze kennis op alle vlakken van de chemie en materiaalkunde te vergroten".

De AkzoNobel Science Award werd voor het eerst uitgereikt in Nederland in 1970, waarna in 1999 uitbreiding volgde naar Zweden. Vanwege het toenemende internationale karakter van de onderneming werd de onderscheiding in 2010 geïntroduceerd in China, in 2012 in het Verenigd Koninkrijk en in 2013 in Noord-Amerika.

Vorig jaar investeerde AkzoNobel bijna € 400 miljoen in onderzoek en ontwikkeling, waarvan twee derde volledig was gericht op duurzaamheid. AkzoNobel heeft zich ook ten doel gesteld om 20 procent van de innovaties duidelijke duurzaamheidsvoordelen te laten opleveren voor haar klanten en hun waardenketens.

De volgende Science Award wordt later dit jaar uitgereikt in Zweden.

- - -

AkzoNobel is een internationaal vooraanstaande verf- en coatingsonderneming en een belangrijk producent van specialistische chemicaliën. Wij voorzien industrie en consumenten wereldwijd van innovatieve producten en werken met passie aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Tot onze merken behoren bekende namen als Dulux, Sikkens, International en Eka. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam en we hebben een leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid. Met activiteiten in meer dan 80 landen zetten onze circa 50.000 medewerkers zich in voor topkwaliteit en het realiseren van "Tomorrow's Answers Today(TM)".

Niet voor publicatie - voor meer informatie


Corporate Media Relations, tel. 020 502 7833

Contactpersoon: Jeroen Pul

Attachments

PDF bestand AkzoNobel nieuwsbericht 1e VS Science Award