AkzoNobel coatings maakt Nuna7 tot kandidaat-winnaar


2 juli 2013

Technici van AkzoNobel en een groep Nederlandse studenten onthulden vandaag een race-auto waarmee ze gaan deelnemen aan de World Solar Challenge van dit jaar.

De Nuna7 - een voertuig op zonne-energie waarop geavanceerde poriënvullende technologie is toegepast - neemt in oktober deel aan de wedstrijd in Australië. Het is de vierde keer dat het Nuon Solar Team van de TU Delft en verfdeskundigen bij Sikkens van het onderdeel Automotive & Aerospace Coatings van AkzoNobel samenwerken.

Dit jaar is de Nuna echter voor het eerst voorzien van Aerowave 2501, een nieuwe composiet poriënvuller die al is toegepast in de commerciële luchtvaart.

"Tijdens het fabricageproces van de koolstofvezelcarrosserie van de Nuna ontstaan kleine poriën die moeten worden opgevuld met plamuur en vervolgens meerdere keren geschuurd", aldus John Grevers, AkzoNobel's Technical Coordinator voor de Benelux en projectleider voor de Nuna bij Sikkens.

"Onze poriënvuller op waterbasis vervangt een groot deel van het plamuur en hoeft niet te worden geschuurd omdat het makkelijk kan worden weggeveegd. Het betekent ook dat minder gewicht aan het voertuig wordt toegevoegd dan met traditionele vulmiddelen".

Naast de nieuwe poriënvuller is de Nuna7 ook voorzien van een geavanceerd aerodynamisch coatingsysteem van Sikkens dat is ontworpen om de luchtweerstand te verminderen en de voorbereidingstijd te verkorten. Toegepaste producten zijn o.a. Colorbuild Plus, Autocryl Plus LV en Autoclear LV Superior.

"AkzoNobel helpt ons enorm omdat de afwerking van hun coatings ons de best mogelijke aerodynamica biedt", aldus Leslie Nooteboom, Public Relations Manager van het Delftse team. "Naar onze mening speelt de onderneming een zeer belangrijke rol in onze kansen om de race in Australië te winnen".

Grevers voegde hier aan toe: "Het is voor ons een waardevolle ervaring geweest om coatings te ontwikkelen die niet alleen resulteren in een betere aerodynamica, maar die ook goed presteren onder de extreme temperaturen tijdens solar car races. En het is altijd fijn om met studenten te werken vanwege hun frisse kijk op de dingen".

Het team hoopt de prestatie van 2011 te verbeteren, toen de Nuna6 in de 11e World Solar Challenge als tweede eindigde. Het tweejaarlijkse evenement heeft als doel om onderzoek naar aandrijving op zonne-energie te stimuleren en trekt deelnemers van over de hele wereld. In 2013 wordt de race van 6 tot 13 oktober gehouden.

- - -

AkzoNobel is een internationaal vooraanstaande verf- en coatingsonderneming en een belangrijk producent van specialistische chemicaliën. Wij voorzien industrie en consumenten wereldwijd van innovatieve producten en werken met passie aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Tot onze merken behoren bekende namen als Dulux, Sikkens, International en Eka. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam en we hebben een leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid. Met activiteiten in meer dan 80 landen zetten onze circa 50.000 medewerkers zich in voor topkwaliteit en het realiseren van "Tomorrow's Answers Today(TM)".

Niet voor publicatie - voor meer informatie
Corporate Media Relations, tel. 020 502 7833  
Contactpersoon: Paul Thomas


Attachments

PDF AkzoNobel press release