Eläköön automaatio! –palkinto PONSSE Scorpionille


Vieremä, Finland, 2013-10-01 14:54 CEST (GLOBE NEWSWIRE) --  

Eläköön automaatio! –palkinto PONSSE Scorpionille

Eläköön automaatio! -palkinto on myönnetty Ponsse Oyj:lle uuden PONSSE Scorpion -harvesterin vakautus- ja levellointijärjestelmän kehitystyöstä. Voittaja julkistettiin Helsingissä Messukeskuksessa tänään 1.10. alkaneilla Teknologia 13 -messuilla.

Eläköön automaatio! -palkinto myönnetään joka toinen vuosi merkittävästä ja innovatiivisesta automaatioalan ratkaisusta. Sen myöntävät Suomen Automaatioseura ry ja Messukeskus. Palkitsemisperusteissa Ponssea kiitettiin automaatiotekniikan kokonaisvaltaisesta ja innovatiivisesta hyödyntämisestä uudessa harvesterimallissa.

– Innovatiivisten automaatioratkaisujen ja saavutettujen konkreettisten hyötyjen lisäksi palkintolautakunta painotti valinnassaan myös sitä, että automaatiotekniikan mahdollisuuksia on esimerkillisesti hyödynnetty uudentyyppisen laitteen kokonaisvaltaisessa suunnittelussa, sanoo Suomen Automaatioseura ry:n hallituksen puheenjohtaja Harri Happonen   

Uudenlainen runkoratkaisu automaatiota hyödyntäen

Liikkuvissa työkoneissa, kuten metsätyökoneissa, on tärkeää varmistaa ajoneuvon tai koneen alustan, kuten pyörien tai telojen riittävä tukeva kontakti maanpintaan. Rakenteellisena keinona parantaa kontaktia on usein sallia akseleiden, akselistojen ja erillisten runkojen kiertyminen toisiinsa nähden. Ongelmana on kiertymisen hallinta erilaisissa ajotilanteissa sekä laitteissa kuten harvesteri, nosturien käytön vaikutus kiertymiseen. 

PONSSE Scorpion -harvesteriin on kehitetty uudenlainen runkoratkaisu ja hyödynnetty erityisesti automaatiota rungon vakausratkaisun hallintaan. Uusi ratkaisu parantaa koneen käytettävyyttä, tehokkuutta, tuottavuutta ja ergonomiaa. Ratkaisu sallii mm. nosturin ja harvesteripään tehokkaan käytön ajon aikana ja koneen siirtämisen, vaikka nosturi ja harvesteripää ovat koneen sivulla. Lisäksi sillä parannetaan turvallisuutta havaitsemalla ja puuttumalla ajoissa tilanteisiin, joissa metsäkone olisi vaarassa kaatua. 

Automaation merkittävänä osana on kehitetty uudenlainen, kahden eri mittasuureen rinnakkaiseen hyödyntämiseen perustuva anturijärjestely, jossa on painotettu erityisesti järjestelmän luotettavuutta. Samalla on saatu aikaan kustannussäästöjä perinteisiin järjestelyihin nähden. Automaatiota hyödynnetään turvallisuuden varmistamiseksi muutenkin hyvin, mm. automaattisilla valvonnoilla. PONSSE Scorpion -harvesterissa käyttöönotettuihin ratkaisuihin liittyen on vireillä viisi erillistä patenttiperhettä, joista kaksi liittyy erityisesti automaatioratkaisuihin. 

Tunnustuspalkinnon saajan valitsi toimikunta, johon kuuluivat Suomen Automaatioseura ry:n hallituksen puheenjohtaja Harri Happonen, Senior Research Engineer Lasse Eriksson, Konecranes, suunnittelupäällikkö Mika Lehtonen, Fortum ja myyntiryhmäpäällikkö Riikka Telin, Messukeskus. 

Lisätietoja Eläköön automaatio! -palkinnosta:
Suomen Automaatioseura, hallituksen puheenjohtaja Harri Happonen, puh. 040 765 7137, harri.happonen@metso.com

Lisätietoja PONSSE Scorpionista:
Ponsse Oyj, markkinointipäällikkö Antti Räsänen, puh. 040 849 8572, antti.rasanen@ponsse.com

Katso ja lue lisää:   http://www.ponsse.com/fi/tuotteet/harvesterit/scorpion 

Kuvat: http://www.ponsse.com/fi/media-arkisto/kuvat/tuotteet/harvesterit/scorpion

 

Ponsse Oyj on tavaralajimenetelmän metsäkoneiden myyntiin, tuotantoon, huoltoon ja teknologiaan erikoistunut yritys, jonka toimintaa ohjaa aito kiinnostus asiakasta ja tämän liiketoimintaa kohtaan. Yhtiö kehittää ja valmistaa kestävän kehityksen mukaisia, innovatiivisia puunkorjuuratkaisuja asiakastarpeiden mukaisesti. Metsäkoneyrittäjä Einari Vidgrén perusti yhtiön vuonna 1970, ja yhtiö on koko historiansa ajan ollut tavaralajimenetelmään perustuvien puunkorjuuratkaisujen edelläkävijä. Ponssen kotipaikka on Suomessa Vieremällä. Yrityksen osakkeet noteerataan NASDAQ OMX:n pohjoismaisella listalla.

Ponsse esitteli PONSSE Scorpion -harvesterin ensimmäistä kertaa yleisölle tämän vuoden kesäkuussa Elmia Wood -messuilla Ruotsissa. Täysin uudenlainen harvesterimalli vie puunkorjuun tuottavuuden ja ergonomian aivan uudelle tasolle, ja asettaa uuden standardin kuljettajan työympäristölle. Esteetön näkyvyys ja ohjattavuus, voittamaton vakaus ja koneen pienet pintapaineet mahdollistavat tehokkaan puunkorjuun ympäristön ehdoilla.