AkzoNobel helpt Nuna7 in zinderende race naar de overwinning


10 oktober 2013

De baanbrekende technologie die door het verfmerk Sikkens van AkzoNobel is ontwikkeld heeft bijgedragen aan de overwinning van de Nederlandse Nuna7 tijdens de World Solar Challenge 2013.

De race - die afgelopen zondag begon - over 3.000 kilometer tussen Darwin en Adelaide is gewonnen door het Nuon Solar Team van de TU Delft in iets meer dan 33 uur. De gemiddelde snelheid was 90,71 kilometer per uur.

De sleutel tot dit succes was het gebruik van een ultralicht composiet vulmateriaal op waterbasis (Aerowave 2501) en een aerodynamische coating van Sikkens die de gevolgen van tegenwind vermindert. De overwinning volgt op het wereldrecord dat onlangs werd verbroken door de Nederlandse VeloX3 ligfiets - die overigens ook behandeld is met de coatings van Sikkens.

"We vinden het geweldig dat onze langdurige samenwerking met de studenten van de TU Delft wederom tot zo'n magnifiek resultaat heeft geleid en we feliciteren hen van harte met deze overwinning," aldus Klaas Kruithof, Director Research, Development en Innovation bij AkzoNobel's Performance Coatings-divisie. "Het is een prachtig voorbeeld hoe wij heel nauw samenwerken met onze industriële klanten om geavanceerde coatings te ontwikkelen die een goede prestatie bewerkstelligen."

John Grevers, Technical Coördinator Benelux van Sikkens zegt: "De samenwerking die we hebben met de beide teams van de Nuna7 en VeloX3 gaat verder dan alleen kennis en expertise delen. Het gaat ook om het erkennen van en geloven in jong talent, het stimuleren van innovatie en om een frisse blik op wetenschappelijke vraagstukken waarbij gezamenlijk een oplossing kan worden gevonden.

Het is dit jaar al de vierde keer dat de specialisten van Sikkens hebben samenwerkt aan het Nuna-project met het team van de TU Delft. De belangrijkste toepassing voor dit jaar was het nieuwe vulmateriaal op waterbasis dat oorspronkelijk is ontwikkeld om te gebruiken op vliegtuigen. Dit materiaal is gecombineerd met de aerodynamische coating van Sikkens om de kans te vergroten dat het voertuig als als eerste over de finish komt. En dat is gelukt, met maar liefst 100 kilometer voorsprong op de nummer twee.

"AkzoNobel en Sikkens hebben een spilfunctie gehad in onze overwinning," zegt Leslie Nooteboom, de bestuurder van het Nuon Solar Team. "Elk jaar hebben we verbeteringen aangebracht om het gewicht te verminderen en de aerodynamiek te verbeteren. Deze factoren zijn zo enorm belangrijk in deze race. Het nieuwe vulmateriaal gaf de Nuna een nog gladdere en lichtere afwerking en we hebben nu bewezen hoe effectief deze oplossing is: we zijn als eerste geëindigd."

De materialen die zijn gebruikt voor de Nuna 7 en de VeloX3 zijn ontwikkeld door AkzoNobel en Sikkens vanuit de expertise die is opgebouwd in de Formule1 tijdens de langdurige samenwerking met het Vodafone McLaren Mercedes F1 team. Naast de reductie in gewicht en het verbeteren van de aerodynamiek bieden ze ook de duurzaamheid die nodig is om optimaal te presteren onder extreme omstandigheden.

De World Solar Challenge, die voor het eerst in 1987 werd gehouden, is in het leven geroepen om als boegbeeld te dienen voor de ontwikkeling van geavanceerde technologie in de automotive-industrie en het promoten van alternatieven voor traditionele automotoren.
- - -

AkzoNobel is een internationaal vooraanstaande verf- en coatingsonderneming en een belangrijk producent van specialistische chemicaliën. Wij voorzien industrie en consumenten wereldwijd van innovatieve producten en werken met passie aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Tot onze merken behoren bekende namen als Dulux, Sikkens, International en Eka. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam, en we hebben een leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid. Met activiteiten in meer dan 80 landen zetten onze circa 50.000 medewerkers zich in voor het leveren van topproducten en -technologieën voor de groeiende behoeften van onze snel veranderende wereld.

Niet voor publicatie - voor meer informatie


Corporate Media Relations, tel. 020 502 7833
Contactpersoon: Kirstin Steffen                   


Attachments

AkzoNobel nieuwsbericht Nuna7