Bokslutskommuniké för helåret 2013


Andra halvåret (juli - december 2013)

· Aktiverade prospekteringskostnader för andra halvåret uppgick till 0,1 (1,6) mkr
· Resultatet efter skatt för andra halvåret uppgick till -5,2 (-2,4) mkr
· Resultatet per aktie för andra halvåret uppgick till -0,32 (-0,22) kr

Helår (januari - december 2013)

· Aktiverade prospekteringskostnader för helåret uppgick till 0,3 (4,8) mkr
· Resultatet efter skatt för helåret uppgick till -7,6 (-4,8) mkr
· Resultatet per aktie för helåret uppgick till -0,56 (-0,45) kr
· Eget kapital per aktie vid periodens slut uppgick till 3,73 (5,41) kr


Väsentliga händelser under andra halvåret

· Justis- og Beredskapsdepartementet i Norge var på förfrågan från Miljøverndepartementet osäkra på om en kommun måste fastlägga ett planprogram
· Arctic Gold bad kommunledningen flytta datum för behandling av det modifierade planprogrammet från 17 okt till sitt möte i december för att hinna med ytterligare diskussioner med rennäringen och kommunen
· Arctic Gold stärkte sin närvaro ytterligare i lokalsamhället genom engagerandet av Jan Ole Buljo, som tidigare varit såväl politiker och ordförande i Kommunstyret som flitig debattör i lokala frågor
· Arctic Gold fick ett ökat lokalt ägande genom en entreprenör i Kautokeino
· Arctic Gold och Kautokeino kommun förhandlade fram ett avtal avseende satsningar i uppstartsskedet. Avtalet förutsatte att samtliga tillstånd beviljas samt att avtalet godkändes av Arctic Golds styrelse och Kommunstyret
· Arctic Golds styrelse godkände avtalet med Kautokeino kommun den 10 december, vilket därmed fanns med som bilaga till vår ansökan om planprogram
· Formanskapet (arbetsutskott) i Kautokeino kommun godkände avtalet som slutligen skulle godkännas av Kommunstyret
· Under Kautokeino kommunstyremöte den 16 december framlades ett nytt förslag att avvisa bolagets nu modifierade ansökan om ett fastlagt planprogram
· Kommunstyret röstade med siffrorna 10-9 för det framlagda förslaget om avvisning
· Arctic Golds styrelse återtog avtalet med kommunen

Väsentliga händelser efter periodens utgång

· Bolagets ledning har beslutat samarbeta med Norsk Bergindustri för att söka få tillstånd bättre regelverk i Norge samt fortsätta föra dialogen med företrädare från rennäringen om samexistens och samarbete.

Verksamhetens utveckling
Bidjovagge


Tillstånd för gruvplanerna
I augusti 2011 erhöll Arctic Gold "utvinningsrett" för fem delområden i Bidjovagge enligt norska Mineralloven (minerallagen). Detta motsvarar första delen av den svenska motsvarigheten bearbetningskoncession enlig svenska minerallagen. I Sverige utförs konsekvensutredningarna inom ansökan om bearbetningskoncession som beslutas av Bergmästaren men i Norge utförs dessa inom Plan-og Bygningsloven, som beslutas av politikerna i kommunstyret.

Sakbehandlingen i Norge enligt Plan- og Bygningsloven sker genom att den som önskar starta en verksamhet lägger fram förslag till Planprogram (utredningsprogram för hur och vilka konsekvensutredningar som skall utföras) till kommunen. Programförslaget går på remiss och kompletteringar görs. Därefter skall kommunen fastlägga detta och därmed vet sökande vilka konsekvensutredningar som skall göras. Dessa genomförs och summeras i ett Reguleringsprogram som lämnas till kommun och går därefter ut på remissrunda. Först därefter beslutar kommunen om verksamheten får tillstånd att använda marken. I Sverige är det Bergmästaren som gör markförrättning och beslutar vilken mark ett gruvföretag får använda.

Kautokeino kommunstyre hade den 26 april 2012 att ta beslut om det förslag till Planprogram som Arctic Gold hade lämnat. Kommunstyret avvisade emellertid ärendet i en omröstning, vilket överraskade hela nationen. Nordreisa kommun, som berörs mycket marginellt, fastlade däremot Arctic Golds programförslag den 24 april 2012.

Efter att Kautokeino kommunstyre avvisat ansökan har Arctic Gold diskuterat frågan med flera myndigheter och sakkunniga i Norge för att få råd om hur det fortsatta arbetet skall utföras. Bolaget gjorde därefter vissa eftergifter i sin ansökan och därefter anmodade man kommunen att ärendet skulle behandlas på nytt.

Den 6 juni skulle Kommunstyrelsen i Kautokeino behandla många frågor, bland annat Arctic Golds anmodan om ny behandling. Först skulle frågan om fem ledamöter var jäviga vid det tidigare beslutet avgöras genom omröstning. Omröstningen fastlade att så inte var fallet. Nästa fråga avsåg om vårt ärende behandlats felaktigt enlig norska Plan- og Bygningsloven. Majoriteten ansåg att så inte varit fallet. Efter att dessa två frågor avgjorts skulle frågan om Arctic Golds förslag röstas om. Men denna fråga togs tyvärr inte upp då man ansåg att det tidigare beslutet var giltigt.

Efter den politiska behandlingen som Arctic Gold erhållit i Kautokeino kommunstyre beslutade bolagets styrelse att stoppa all verksamhet med utredningsprogram och konsekvensutredningarna samt även borrning och övriga prospekteringsarbeten i Bidjovagge tillsvidare.

Arctic Gold beslutade att undersöka möjligheter inom de norska lagverken och genom de politiska leden för att se om det överhuvudtaget finns möjligheter till mineralverksamhet i Finnmark i Nordnorge. Kontakter med myndigheter, jurister och politiker på högsta nivå var redan etablerade och Arctic Gold hade förhoppningar om att snarast kunna fastlägga vilka möjligheter som finns till fortsatt verksamhet i Norge.
Efter kommunstyrets möte den 6 juni kontrollerades saksbehandlingen med Kommundepartementet i Norge och där fick man svaret att Arctic Golds ärende har att tas upp till behandling, eftersom ansökan var modifierad och inte blev behandlad vid Kommunstyrets möte den 6 juni.

På nästa kommunstyremöte, som hölls den 3 oktober, kom återigen debatten endast att handla om jäv och sakbehandlingsformen. Beslut togs att senarelägga beslutet om Arctic Gold´s program pga att Fylkesmannen (motsvarande svensk landshövding) inte hunnit utreda frågan om jäv och sakbehandlingsformen. Fylkesmannen hade utlovat sin utredning under oktober månad och vårt ärende skulle därmed troligen kunna beslutas på kommunstyremötet den 10 december.

Fylkesman ansåg i sin utredning att de fem utpekade ledamöterna inte varit jäviga och dessutom ansågs beslutet vara fattat i enlighet med lagstiftningen. Därmed ligger beslutet att avvisa Arctic Golds första ansökan fast. Arctic Gold's modifierade ansökan skulle däremot komma att behandlas vid kommunstyrets möte den 10 december. När sedan bolaget den 7 november erhöll en "second opinion", från en av Norges främsta jurister på ämnet, hur Plan- og Bygningsloven skall tolkas och hans tolkning var helt motsatt den tolkning som Miljøverndepartementet tidigare delgivit kommunen via Fylkesmannen, skickades brev från Bolaget till kommunen för att göra dem observanta på detta problem.

Kommunledningen fattade den 21 november 2012 beslut att begära hjälp hos Miljøverndepartementet, som var nästa instans i frågor enligt Plan- og Bygningsloven, samt Justis- og Beredskapsdepartementet för att erhålla entydiga riktlinjer inför sitt kommande beslut den 10 december. Formanskapet (arbetsutskottet) beslutade samtidigt att flytta saksbehandling i Kommunstyret från 10 december till senare mötestillfälle. Detta blev den 12 mars 2013.

Under hela vintern och våren väntades besked från departementen. Inför Kommunstyrets möte i juni 2013 hade något besked inte kommit. Därmed valde kommunledningen att inte behandla bolagets modifierade Planprogram vid denna tidpunkt heller.

Under sommaren 2013 kom slutligen ett mycket vagt uttalande från Justis- og Beredskapsdepartementet till kommunledningen om hur Plan- og Bygningsloven skall tolkas och användas.

Under hösten jobbade Arctic Gold mycket intensivt med dialog och förhandling med såväl Kautokeino kommun som företrädare från rennäringen för att tydliggöra vilka extra insatser bolaget var villiga att göra under ett uppstartsskede för gruvdriften. Ett avtal, som godkändes av Arctics styrelse, bilades ansökan till planprogram. Trots detta mycket intressanta och välvilliga åttagande från Arctic Gold så lades ett föslag fram på Kommunstyrets möte om avvisning. Detta förslag bifölls och planprogrammet avvisades i sin helhet den 16 december 2013 men röstsiffrorna 10 mot 9.

Efter att Reguleringsplanen (arealanvändning) är fastlagd genom beslut av kommun söker verksamhetshavaren tillstånd enligt Fororensningsloven (miljöprövning) och driftskoncession (detaljerad beskrivning av hela gruvverksamheten) enligt Mineralloven. Därefter kan verksamheten starta om Bolaget beslutar så.

Vidare utveckling
Bolagets ledning anser att Bidjovagge projektet har en stor potential och är därför värt att fortsätta arbeta med.

Projekt i Sverige
Arctic Gold har genomfört en granskning av samtliga projekt i Sverige och beslutat vilka undersökningstillstånd som bör förlängas och vilka som kan återlämnas.

Kommande rapporttillfällen
Från och med räkenskapsåret 2013 rapporterar bolaget endast halv- och helår.

Årsredovisningen 2013 hålls tillgänglig på bolagets hemsida den 10 april 2014 inför årsstämman den 24 april 2014.
Delårsrapport för perioden januari - juni 2014 lämnas den 19 augusti 2014.

Styrelsen och verkställande direktören försäkrar att delårsrapporten ger en rättvisande översikt av koncernens verksamhet, ställning och resultat samt beskriver väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer som koncernen står inför.

Denna bokslutskommuniké har inte varit föremål för granskning av bolagets revisor.

Rapporten i sin helhet bifogas.

Stockholm, den 13 februari 2014

Krister Söderholm
Ordförande

Tord Cederlund
Ledamot

Marcus Elsasser
Ledamot

Ommund Heggheim
Ledamot

Stefan Månsson
Ledamot

Lars-Åke Claesson
Verkställande direktör


För ytterligare information kontakta:
Lars-Åke Claesson, VD, Arctic Gold AB (publ)
Telefon: 018-156423
E-post: claesson@arcticgold.se
www.arcticgold.se

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
Arctic Gold Bokslutskommuniké 2013.pdf

Arctic-koncernen i korthet
Arctic Gold AB är verksamt inom området prospektering och gruvutveckling. Bolaget har två verksamhetsområden; dotterbolaget Arctic Gold Operations AB, med fokus på utveckling av ny gruvdrift i Bidjovaggefältet i Nordnorge, samt moderbolaget Arctic Gold AB, med lång historik inom prospektering efter guld, basmetaller och diamanter i Sverige. Koncernen har i Norge i dagsläget 8 undersökningstillstånd om totalt 2,3 km2 samt 5 utvinningsrätter om totalt 4,9 km2. I Sverige har koncernen 4 undersökningstillstånd om totalt 1,9 km2. Arctic Golds aktie är listad på NASDAQ OMX First North med kortnamnet ARCT. Certified Adviser är Redeye. Mer information om bolaget finns på www.arcticgold.se


Attachments

arcticgold_bokslut_2013_140213.pdf