Baltikums Bank veiksmīgi noslēgusi kārtējo finanšu gadu


Bankas izvēlētā stratēģija ļāvusi tai pārliecinoši palielināt peļņu un nostiprināt savas pozīcijas.

Kopumā uzņēmējdarbības apstākļi 2013. gadā nebija vienkārši, tomēr mēs pratām tirgus situāciju izmantot savā labā – Bankas, klientu un partneru labā. Tāpēc mūs patiesi iepriecina Bankas sasniegtie lieliskie finanšu rezultāti. Mūsu klienti un partneri ir īpaši novērtējuši Latviju kā stabilu Eiropas finanšu centru un Bankas pūles labvēlīgu komercnosacījumu izveidē. Daudzi no viņiem jau ir izmantojuši priekšrocības, ar Bankas līdzdalību investējot lielus līdzekļus un dibinot Latvijā holdingus.

Nopelnot 2013. gadā 9 miljonus latu (12.8 miljonus eiro) pēc nodokļu nomaksas, Baltikums Bank ir iekļāvusies Latvijas vadošo privātBanku vidū pēc rentabilitātes, kapitāla un aktīvu atdeves (26.08% un 2.25%) un likviditātes un kapitāla pietiekamības (78.90% un 22%) rādītājiem. Kopējie 2013. gada pamatdarbības ienākumi ir sasnieguši rekordskaitli 20.7 miljonus latu (29.45 miljonus eiro).

Paplašinot starptautisko tīklu un piedāvājot klientiem nevainojamu privātu apkalpošanu, pagājušajā gadā Banka iegādājās finanšu uzņēmumu Luksemburgā, atvēra pārstāvniecību Kirgizstānā un nodibināja brokeru uzņēmumu BB Broker Systems, SIA.

Mēs saglabājam mūsu klientu uzticību, pateicoties viņu tagadējo prioritāšu un ilgtermiņa mērķu izpratnei, pārdomātai risku diversificēšanai un orientēšanos uz rezultātu, darbojoties kā uzticams konsultants un stratēģiskais partneris.

2013. gadā Bankas komandai pievienojās vairāk nekā 30 kvalificēti profesionāļi – klientu attiecību direktori, privātbaņķieri, investīciju menedžeri un konsultanti.

Tādejādi Bankas ambiciozais stratēģiskais uzdevums nozares labāko apstākļu izveidei, kas ļauj Banku darbības speciālistiem realizēt potenciālu un sasniegt profesionālu izaugsmi, tiek ieviests praksē.

Gada laikā spējām sekmīgi realizēt vairākas stratēģiski svarīgas Bankas iniciatīvas konkurētspējīgas un investīciju ziņā pievilcīgas vides veidošanai profesionāliem privātiem klientiem un institucionāliem investoriem: tika atvērta struktūrvienība starptautiskajos finanšu tirgos apgrozāmajām akcijām; ieviestas tirdzniecības platformas, kas atbilst augstākajiem pasaules standartiem; pastiprināts vērtspapīru operāciju atbalsts; izstrādātas jaunas stratēģijas finanšu un nefinanšu aktīvu pārvaldīšanai.

Pateicoties Bankas sekmīgajai darbībai un tās klientu darījumu aktivitātei, aktīvu pārvaldīšanā apjoms pērn palielinājās par 37%, turklāt to pārvaldīšanas vidējais ienesīgums bija 6,2%, kas gandrīz 2 reizes pārsniedz vidējos rādītājus ieguldījumu portfeļu tirgū.

Klientu fiduciāro depozītu izvietošanas apjoms gada laikā palielinājās par 78%, bet vidējā rentabilitāte pārsniedza 8% gadā, kas ir ļoti labs rādītājs šādam Latvijas apstākļiem unikālam noguldījumu veidam.

Baltikums Bank organizēja un veiksmīgi realizēja vairākas korporatīvo obligāciju emisijas, kuru kopējā summa pārsniedza 12 miljonus latu (10 miljonus eiro un 10 miljonus ASV dolāru). Sadarbojoties ar vadošajiem starptautiskajiem finanšu uzņēmumiem, Banka aktīvi piedalījās sindicēto aizņēmumu organizēšanā Austrumeiropas un NVS valstu Bankām.

Banka turpināja aktīvi paplašināt korespondentBanku tīklu, mūsu ārzemju partneru vidū ir 40 finanšu institūcijas vairāk nekā 20 pasaules valstīs. Tika paplašinātas ASV dolāru pārskaitījumu iespējas, kā arī Bankas klientiem tagad ir iespēja veikt starptautiskos maksājumus Turcijas lirās.

Svarīgs notikums Bankas dzīvē bija labdarības fonda Baltikums Foundation nodibināšana 2013. gada decembrī. Tā galvenais uzdevums ir sociāli nozīmīgu projektu realizācija.

Tas viss dod labu impulsu, lai turpinātu iet uz priekšu. Esam pārliecināti, ka 2014. gadā Banka turpinās dinamiski attīstīties un piedāvās saviem klientiem jaunus interesantus risinājumus viņu biznesa apkalpošanai un privātā īpašuma strukturēšanai.

Mēs pateicamies visiem klientiem un partneriem par uzticību un atbalstu un ceram šajā gadā turpināt auglīgas lietišķās attiecības.

Bankas vadības vārdā,
Aleksandrs Peškovs, Padomes priekšsēdētājs
Dmitrijs Latiševs, Valdes priekšsēdētājs

         Uldis Zandars
         Baltikums Bank AS
         Produktu attīstības un mārketinga pārvaldes vadītāja vietnieks
         Tālr.: +371 67 031 408, +371 29 206 536
         E-pasts: uldis.zandars@baltikums.eu


Attachments

gada_parskats_lv_13_12_31.pdf