AkzoNobel en Solvay sluiten samenwerkingsverband met EY voor toezicht op gebruik duurzame grondstoffen


7 mei 2014

AkzoNobel en Solvay hebben de krachten gebundeld met EY (Ernst & Young) om samen een systeem te ontwikkelen dat het gebruik van hernieuwbare grondstoffen in verven, coatings en andere toepassingen traceert en kwantificeert.

De samenwerking komt voort uit de vorig jaar gesloten overeenkomst tussen AkzoNobel en Solvay, op basis waarvan AkzoNobel in haar coatingproducten geleidelijk aan meer biologisch gefabriceerd epichloorhydrine, of Epicerol, van Solvay gaat gebruiken.

In plaats van Epicerol rechtstreeks te kopen van Solvay neemt AkzoNobel epoxyharsen af van een aantal producenten van halffabrikaten. AkzoNobel gebruikt deze epoxyharsen vervolgens als ingrediënten in verschillende coatings.

Op grond van deze nieuwe overeenkomst ontwikkelen Solvay, AkzoNobel en EY een "ketenbeheer" methodiek die ervoor zal zorgen dat zelfs in situaties waar geen fysieke scheiding van petrochemisch en biologisch gefabriceerde materialen plaatsvindt, volumes kunnen worden toegewezen en gerapporteerd.

"Dit is een belangrijke vervolgstap in het meten van onze voortgang in het gebruik van biologisch gefabriceerd epichloorhydrine van Solvay en het delen van deze informatie met onze partners", aldus Peter Nieuwenhuizen, Director of Innovation & Partnerships van AkzoNobel.

Jean-Luc Préat, hoofd van het onderdeel Epicerol van de Emerging Biochemicals Global Business Unit van Solvay, voegde hieraan toe: "We maken graag gebruik van de deskundigheid van EY voor het meten van de voortgang in de implementatie van deze innovatieve samenwerking binnen de waardeketen".

Epicerol heeft een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot dan het op basis van fossiele brandstoffen geproduceerde epichloorhydrine en wordt al wereldwijd toegepast in coatingproducten van AkzoNobel. AkzoNobel streeft ernaar om tegen 2016 20 procent van haar totale behoefte aan epichloorhydrine te halen uit biologisch gefabriceerd materiaal.

"Deze methodiek is niet alleen bruikbaar voor Epicerol, maar kan ook breder worden toegepast in chemische waardeketens", aldus Franc van den Berg, EY partner voor Cleantech & Sustainability. "Dit is een belangrijk instrument om de positie van biologisch gefabriceerde chemicaliën in de chemische industrie te verbeteren."
- - -
  
AkzoNobel is een internationaal vooraanstaande verf- en coatingsonderneming en een belangrijk producent van specialistische chemicaliën. Wij voorzien industrie en consumenten wereldwijd van innovatieve producten en werken met passie aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Tot onze merken behoren bekende namen als Dulux, Sikkens, International en Eka. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam, en we hebben een leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid. Met activiteiten in meer dan 80 landen zetten onze circa 50.000 medewerkers zich in voor het leveren van topproducten en -technologieën voor de groeiende behoeften van onze snel veranderende wereld.

Niet voor publicatie - voor meer informatie

Corporate Media Relations                                                          
T +31 20 502 7833                                                                                     

Contact: Paul Thomas

Attachments

AkzoNobel nieuwsbericht pdf