North Chemicals delårsrapport januari - mars 2014 - en kraftfull start på året


Tkr
 
Kvartal
1-14
Kvartal
4-13
Kvartal
1-13
Helår
2013
Nettoomsättning 34 762 31 858 34 756 128 233
Bruttoresultat 16 810 18 761 16 810 63 670
EBITDA 2 054 2 968 3 411 12 283
Rörelseresultat 249 1 116 1 241 3 969
Resultat efter finansiella poster -52 806 968 2 337
Resultat per aktie, kr neg 0,08 0,04 0,09
Avkastning på eget kapital, % neg 5,3 21,2 15,4
Periodens kassaflöde -1 602 4 529 -636 3 694
Skuldsättningsgrad 3,57 3,32 16,92 3,32


För närvarande är avskrivningsnivån hög då företaget skriver av immateriella tillgångar från förvärvet av A Clean Partner International AB. Dessa avskrivningar uppgår till cirka 4,6 MSEK per år och kommer upphöra efter år 2015, vilket då medför ett resultatlyft.

From den 1 januari 2014 tillämpar företaget BFNAR 2012:1 (K3). Övergången till K3 föranleder vissa ändringar i resultat- och balansräkningen främst gällande avskrivnings-tiden på immateriella tillgångar. Företaget har inte tillämpat några frivilliga undantag från retroaktiv tillämpning av K3, utan omräkning sker med full retroaktivitet. Den direkta påverkan av K3 innebär främst att det egna kapitalet minskat from 1 januari 2013 med 6 236 tkr samt att 2013 års resultat har minskat med 728 tkr, dvs. totalt 6 964 tkr per 2013-12-31.

Övergången till K3 innebär att avskrivningarna minskar åren 2014 - 2019 med totalt 6 964 tkr, under år 2014 påverkas resultatet positivt med 224 tkr för att åren därefter få en positiv resultatpåverkan på 1 478 tkr per år.

VD ORD
Jag tillträdde som VD i slutet av 2013. Som grundare och nu även VD ser jag fram emot att även fortsättningsvis vara med och leda North Chemicals tillväxtresa. Med alla goda insatser från mina kollegor, vår specialisering på marknaden, våra långsiktiga kund-relationer och en förstärkt marknadsorganisation inom samtliga affärsområden, har vi alla möjligheter att bli den ledande kemtekniska leverantören i Norden och öka vår attraktionskraft som noterat bolag på NASDAQ OMX.

Under kvartalet har jag som VD varit ute på fyra investerarträffar, ytterligare tio stycken är inplanerade redan nu, med avsikt att göra bolaget mera publikt samt att öka antalet aktieägare för att skapa bättre likviditet i aktiehandeln.

Inriktningen för koncernen kommer liksom tidigare vara att fokusera mot förvärv av kompletterande företag parallellt med utveckling av befintliga koncernföretag. Organisk tillväxt i koncernen skall ske dels genom export (primärt Polen, Tyskland, Finland och Norge) och dels genom utökat produktsortiment inom respektive affärsområde.

Jag ser nu fram emot ett spännande och affärsmässigt utvecklande 2014 för North Chemical. Den nya operativa affärsstrukturen börjar redan ge de av mig förväntade resultaten i form av ökad marknadsnärvaro, ökat antal nya kunder inom samtliga affärsområden och viktigast av allt ökade affärsvolymer.

Alla vi inom North Chemical strävar efter att göra alla kunder som köper våra produkter till nöjda kunder. Om du väljer att investera i North Chemical, vill vi att du ska veta att vi lovar att ta hand om din investering på det bästa sätt vi kan - genom långsiktigt tänkande, tillväxt, stabilitet och hårt arbete!

Första kvartalet 2014
Fem strategiskt viktiga avtal har undertecknats under andra halvan av kvartalet. Tillväxt-trenden börjar närma sig - det är min slutsats efter det första kvartalet - men det troliga är att vi ser starkare organisk tillväxt först tredje och fjärde kvartalt baserat på de flertal nya affärsavtal som tecknats under första kvartalet men inte minst baserat på att marknadsorganisationen nu börjar få bättre strukturell fart i marknaden.

Försäljningen var oförändrad jämfört med f.g. års första kvartal. Hur kan vi vara nöjda med det? Förklaringen är dels att vi brutit den fallande försäljningstrenden som präglade föregående år, dels att jag är övertygad om att vi skulle haft högre tillväxt om vår marknadsorganisation varit fullskalig redan i november/december månad istället för i februari/mars, dels att vi hade det mildaste vädret jag kan påminna mig under ett första kvartal, vilket slog hårt mot försäljningen av vinterprodukter inom särskilt Fordon & Industri. EBITDA på 2,1 mkr före skatt är klart godkänt, dels med tanke på att vi under kvartalet ökade försäljnings- och marknadsföringsaktiviteterna samt påbörjade rekryteringen av fler säljare med ökade kostnader som följd och dels med tanke på den milda vintern som gav lägre intäkter relativt föregående år.

North Chemical ligger överlag bra till med ett komplett sortiment av produkter i flytande, pulver och tablettform till både de professionella som privatkunderna. Vi har i flera fall nära samarbeten med kunderna vilket har skapat långa relationer och lojala kunder. Tillverkningen sker i två fabriker som är relativt välinvesterade och har flexibilitet att möta ökade volymer.

Affärsområde Fordon & Industri
Efter ett antal interna effektiviseringsåtgärder de sista åren stärktes resultatnivån 2012 och 2013. AO säljer sina produkter främst via stora distributörer där några av de mer namnkunniga är: Ahlsell, Toolskedjan, Statoil, Volvo samt Remitek AS för den norska marknaden. Under kvartalet har två strategiska affärsavtal tecknats. Dels ett med Hansen Racing gällande försäljning av Gulf-produkter som kan säljas i samband med tt vi säljer kemtekniska produkter t.ex. avfettningsmedel, spolarvätska, bilschampo, fälgrengöring, biltvätt, vaxer, flytande isskrapa etc. till både butiker och automattvättar. Idag finns det 28 Gulfprofilerade mackar/butiker med målet om 100 st inom några år. Dels ett avtal med Buss i Väst AB, bolagets första avtal inom den branschen. I Sverige rullar det idag ca 14 000 bussar samt drygt 500 000 lastbilar. Tung trafik är ett av flera prioriterade områden för A Clean Partner International.

Affärsområde Marine & Export
Maritech är nischade mot den kommersiella fartygssidan. Detta är ett segment som är mindre konkurrensutsatt än övriga delar av koncernen. Bolagets intäkter och lönsamhet har varit stabila under åren. Ökade resurser läggs nu på utökat antal depåer i olika ledande hamnar i världen. Bland kunderna återfinns stora rederier som Stena Line, Viking Line, Finnlines, Wallenius Rederierna, Grimaldi, TT Line. I bolagets senaste pressmeddelande, från februari 2014 annonserades ett par nya affärer. Dels ett 2-årskontrakt med Viking Line som beräknas ge intäkter på 1 MSEK per år, och dels 2 nya distributörsavtal för Portugal respektive Grekland och Turkiet. Förväntningarna finns på ytterligare ett par strategiska distributörsavtal under 2014.

Affärsområde Private Label
Om kunderna är framgångsrika och expanderar så kan Aktiv Kemi också växa, utan några stora satsningar på nyförsäljning. Lönsamheten i bolaget har varierat, men det har alltid visat positivt resultat. Aktiv Kemi har också tappat omsättning under de senaste åren. Förklaringen är i huvudsak densamma som för ACP, det vill säga alltför låg marknads-bearbetning. Rekrytering av marknadsresurs till affärsområdet är i slutfasen och ökad marknadsbearbetning av befintliga och nya kunder är att förvänta under hösten 2014. Ett antal intressanta företag finns i branschen som skulle kunna utgöra bra komplement till affärsområdets expansion.

Ansvarsfullt agerande skapar tillväxt
För att vara ett framgångsrikt noterat företag måste vi ha högsta möjliga kvalitet i allt vi gör gentemot kunder, leverantörer, finansiärer, myndigheter, personal, ägare, miljö och samhälle. Utan intressenterna, som alla påverkas av vår verksamhet, är North Chemical ingenting. Att agera ansvarsfullt är därför en förutsättning för tillväxt. Detta innebär att vi verkar i enlighet med vårt ledningssystem även när det gäller samhällsansvar och förhållningssätt till anställda och konkurrenter.

Investeringar
Investeringsbehovet i egna anläggningar uppgår till 4-5 MSEK, vilket ger större flexibilitet, ökad produktionskapacitet och sänkta produktions- och produktkostnader. På Aktiv Kemi i Rörvik planeras en ny helautomatisk fyllningslinje. ACP's fabrik i Alingsås är välinvesterad för ökad produktion och ökat lager. En investering i egen spolarvätskeproduktion, istället för externa inköp, är beslutad vilket medför att vi får ner varukostnaden och vi ökar då vår konkurrensförmåga i försäljningsledet.

Grunden lagd för lönsam tillväxt
De senaste åren har till stora delar ägnats åt en översyn av produktionen och ett antal åtgärder som ökat effektivitet och flexibilitet. Det är dels några kompletterande investeringar. Men även trimmade kostnader inom administration och inköp efter förvärvet av ACP och Maritech. Bland annat är nu ekonomistyrningen centraliserad till Rörvik och produktionen i Kristianstad flyttad till Alingsås.

I en mogen bransch krävs att man kontinuerligt ser över sina kostnader. Vi förväntar oss ingen revolution i detta avseende under kommande år. Däremot är ambitionen att bolaget successivt under året kommer att visa upp en resultat- och lönsamhetsförbättring genom ökad försäljningstillväxt. Min målsättning är att North Chemical ska växa organiskt med minst 5% per år och nå ett resultat före avskrivningar, EBITDA, på minst 10%. Det förefaller i allra högst grad vara en realistisk målsättning enligt mig som VD.

Koncernen har börjat trycka på gasen
För att växa krävs att bolaget tar marknadsandelar. Branschen som helhet utvecklas ungefär i linje med BNP-tillväxten. Bolaget har haft marknads- och försäljningsarbetet på sparlåga. Nu ökar de successivt insatserna på flera fronter. Den nya matris-organisation som sjösattes i januari är ett steg för att bättre utnyttja möjligheterna till korsförsäljning mellan bolagen. Till affärsområdet Fordon & Industri rekryterades i november Thomas Skullman som ny chef. Fler säljare har också anställts för att täcka inom de viktigaste geografiska vita områdena inte minst i Stockholm och Mälardalen. En central marknadskoordinator är nu rekryterad till enheten i Alingsås. Aktiv Kemi är nu i slutfasen av rekryteringen av en branschkunnig senior Key Account Manager. Rollen har hittills innehafts av dotterbolagschefen och tillika koncernens CFO, Carl- Johan Steifeldt. Affärsområdet Aktiv Kemi kommer snart att återigen utgöra ett starkt kort med ökade volymer och ökad lönsamhet.

Dessa åtgärder torde utan tvekan ge resultat i form av stigande försäljning de kommande åren men inte minst redan andra halvåret 2014. Det gäller i synnerhet mot bakgrund av att marknadsinsatserna varit så sparsamma under 2012-2013.

FRAMTIDEN
North Chemical eftersträvar en uthållig och lönsam tillväxt i försäljningen genom expansion inom de fyra rörelsesegmenten Fordon & Industri, Private Label, Export & Marine och Hygien & Städ.

Jag tillträdde som CEO under hösten 2013 från att tidigare varit ägare och styrelse-ordförande. Jag är mycket glad över att vara med och leda North Chemicals tillväxtresa som ett noterat bolag. Med alla goda insatser från mina kollegor, vår specialisering på marknaden, våra långsiktiga kundrelationer och en förbättrad marknadsefterfrågan har vi alla möjligheter att bli den ledande leverantören till nordens största återförsäljare av svensktillverkade och miljöcertifierade rengörings- och underhållsprodukter för såväl den privata som professionella marknaden.

Jag är fortsatt positiv till 2014 och 2015 med en stark övertygelse om att vi kommer att visa tillväxt från och med det tredje kvartalet, kanske till och med tidigare.

Rapporten i sin helhet bifogas.

RÖRVIK 2014-05-12

North Chemical AB (publ).
Stig Norberg
Verkställande direktör


För ytterligare information kontakta:
Stig Norberg, VD North Chemical
Telefon: +46 382 219 80,
Mobil: +46 708 25 14 00
Email: stig.norberg@northchemical.se

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
North Chemical Delårsrapport Q1 2014.pdf

Om North Chemical
North Chemical AB (publ) grundades i oktober 2009 med ambitionen att bli en marknadsledande leverantör till Nordens största återförsäljare av svensktillverkade och miljöcertifierade rengörings- och underhålls-produkter. Med tre affärsområden (Fordon & Industri, Marine & Export samt Private Label), två egna fabriker samt egen FoU inom den kemtekniska branschen har koncernen snabbt etablerat sig som en framstående leverantör i branschen. Bolagets Certified Adviser är Avanza Bank. För vidare information läs mer på www.northchemical.se 


Attachments

northchemical_q1_2014_140512.pdf