Årsredovisning 2013


VD har ordet
2013 har varit ett framgångsrikt år för Doxa-koncernen. Ett omtag i marknadsföringen har gett dentalcementet Ceramir® Crown & Bridge ordentlig fart på primärmarknaden USA och Doxa har mer än fördubblat försäljningen jämfört med 2012.

Vi gick ur 2012 med 1160 kunder och en omsättning på 2,8 MSEK. Under 2013 har vi nått 6,3 MSEK i omsättning och införskaffat drygt 2000 nya kunder, det vill säga ackumulerat ca 3200 tandläkare registrerade i vår kundbas!


FÖRDUBBLAT ANTAL CE-EVENT
En av våra framgångsfaktorer har varit en medveten satsning på så kallade CE-event. CE står för Continuing Education och är utbildningsevent där de amerikanska tandläkarna både uppdaterar sina dentala kunskaper och samtidigt förtjänar de CE-poäng som de behöver för att få behålla sin legitimation. Eventen genomförs med kända och meriterade föreläsare, så kallade Key Opinion Leaders.

Dessa föreläsare är själva tandläkare och föreläser på tandläkarens eget "språk" och förklarar det specifika med olika material och varför de gillar att arbeta med just dessa material. Tandläkarna får ofta med sig olika tips och knep och har dessutom även möjlighet att ställa egna frågor, vilket gör eventen mycket uppskattade.

VÄL MOTTAGET
Sedan lanseringen på den amerikanska marknaden har Ceramir Crown & Bridge mottagit ett flertal utmärkelser och under 2013 blev det ytterligare två, "Top Innovative Cement 2013" av tidskriften The Dental Advisor och "Best in Class Technology" av prestigefyllda The Pride Institute.

FRAMTIDEN
Doxa har på kort tid åstadkommit en stark lansering på den amerikanska marknaden, i konkurrens med globala jättar som 3M, GC med flera. Det är utan tvekan så att biokeramer är framtidens teknologi och med Ceramirs mycket goda kliniska resultat ligger vi i framkant på denna utveckling.

De nya satsningar som nu görs med Ceramirs patenterade teknologi, vars egenskaper ligger helt i linje med vad marknaden efterfrågar i såväl patient- och användarvänlighet som kliniska egenskaper!

Första produkten i pipeline är en s k Endo Sealer, en produkt som används vid rotfyllning för att täta rotkanalen mellan tandvägg och det guttaperkastift som används för utfyllnad av kanalen. Med Ceramirs antibakteriella egenskaper och med materialintegration med tanden på nanonivå, kommer det att bli en viktig produkt i ett kliniskt utsatt område. Den ligger även formuleringsmässigt närmast det nuvarande dentalcementet, Ceramir® Crown & Bridge.

Detta är Doxa

VERKSAMHET
Doxas AB:s affärsidé är att utveckla, tillverka och kommersialisera biokeramiska dentalprodukter. Den första produkten Ceramir® Crown & Bridge lanserades i Sverige under 2009 och har i såväl kliniksom marknadsstudier visat imponerande resultat och nått en marknadsandel om ca 2 procent i Sverige. Ceramir® Crown & Bridge lanserades i USA under våren 2011, där produkten sedan dess mottagit ett flertal utmärkelser. Per årsslutet 2013 hade bolaget en kundbas om cirka 3 200 registrerade tandläkare i USA.

Affärsmodellen bygger på

· Utveckling av biokeramiska dentalprodukter utifrån Ceramir® plattformen, där Ceramir® Crown & Bridge är den första produkten som är lanserad kommersiellt.

· Skapa samarbeten, dels med dentala distributörer för Amerika, Europa och Asien, där samarbetet med Henry Schein i USA är det mest utvecklade och framgångsrika; dels på senare tid med stora dentallaboratorier som Glidewell Laboratories, världens största tillverkare av tandkronor.

· Marknadsbearbetning framför allt i USA med olika typer av utbildningsseminarier, något som varit mycket framgångsrikt det senaste året. Dessa genomförs tillsammans med välkända och välrenommerade föreläsare och opinionsbildare.

· Utveckla och anpassa Ceramir® produktplattform för ytterligare dentala användningsområden såsom fyllnadsmaterial inklusive försegling, rotfyllnadsmaterial (hit räknas bland annat ortograda och retrograda rotfyllningar samt pulpaöverkappningar) och implantat.

· Aktivt söka industriella samarbeten inom dentalområdet, dels för att uppnå en bredare marknadspenetration och dels också för att bidra till finansieringen av produktutveckling baserad på Ceramir-teknologin. Sådan samverkan kan komma att innefatta licensiering eller så kallade private brands.

Utvecklingsarbetet bakom Ceramir® produktplattform bygger på grundidén att material som ska användas för att laga tänder ska vara så naturnära som möjligt och skapa harmoni i munhålan genom att ha fysikaliska och mekaniska egenskaper som ligger nära tandens. Ceramir® är därför designad med en kemisk uppbyggnad som liknar hydroxyapatit (tandens material) men med högre motståndskraft mot syraangrepp, förmåga till remineralisering av tanden och förmåga att skapa naturliga kontaktzoner utan spänningar, varken termiska eller mekaniska. Ceramir®-teknologin finns idag i en färdig produkt, Ceramir® Crown & Bridge. Den har tre "unique selling Points": naturligt material, permanent försegling av tanden samt unika hanteringsegenskaper.

Under 2010 respektive 2011 skrev Doxa ett svenskt distributionsavtal med AB Nordenta respektive ett globalt (exkl Sverige) med Henry Schein Inc. Den amerikanska marknaden har efter en trög start nu tagit fart ordentligt och Ceramir® Crown & Bridge tas emot väl av de amerikanska tandläkarna. Bolaget har ersatt AB Nordenta med Unident AB för Sverige. Ett kompletterande samarbete gäller stora dentallaboratorier, det vill säga de som tillverkar kronorna som Ceramir® cement ska fästa. Till exempel rekommenderar nu världens största dentallaboratorium, Glidewell Laboratories, Ceramir® Crown & Bridge som förstahandsval.

Efter en rekonstruktion under 2012 är Doxa idag ett slimmat företag som bland annat har reducerat antalet anställda från 29 till idag 12 och som har en betydligt lägre driftskostnad. Doxas nya ledning och styrelse har under våren 2013 arbetat med nya kalkyler och mål för såväl produktutveckling som försäljning och finansiering för att säkerställa en optimal väg till lönsamhet för Bolaget.

Ett exempel är att marknadsbearbetningen i USA sedan hösten 2012 lagts om till att till övervägande del ske genom olika typer av utbildningsseminarier. Dessa genomförs i samarbeten med institut såsom Catapult University som använder välkända och välrenommerade föreläsare och opinionsbildare. Kombinerat med rekommendationer ifrån bland annat krontillverkare såsom Glidewell och Zahn är det ett upplägg som gett resultat. Per årsslutet 2013 hade bolaget en kundbas om cirka 3 200 registrerade tandläkare i USA. Därför kommer Doxa att lägga ännu mer resurser på denna form av marknadsföring. Under 2014 kommer antalet seminarier jämfört med föregående år nära fördubblas till 300.

Utvecklingsfokus för ytterligare användningsområden av Ceramir®, med tanke på bolagets begränsade personalstyrka, ligger dels på de områden där bolaget ligger närmast en färdig produkt och dels på förväntad ekonomisk bärighet och pay-off tid. Idag är inriktningen på att utveckla följande nya produktlinjer:

· Endodontiska indikationer med försegling och fyllning (hit räknas bland annat ortograda och retrograda rotfyllningar samt pulpaöverkappningar).

· Vita tandfyllningar, primärt för barn. Det är idag ett område där existerande material ifrågasätts. Rekommendationer från bland annat fokusgrupper av tandläkare och så kallade Qualboards i USA och Tyskland, gäller framför allt användning av Ceramir®-teknologin som barntandfyllning. Främst beroende på Ceramir®'s förutsättningar för en klart förbättrad vävnadsvänlighet samt enkelhet och säkerhet i hantering.

· Tandfyllning för mindre lagningar för vuxna patienter.

Målet var att lansera nya produktlinjer under 2014 för att öka omsättning och dra nytta av produktions- och marknadssynergier. Detta har nu bedömts som orealistiskt med hänsyn till ekonomi och organisation relativt marknadssatsningen på USA och samtidiga pågående samtal med samarbetspartners om distribution i flera länder. Bolaget har därför prioriterat ner lanseringarna till 2015, såvida inte samtalen med potentiella samarbetspartners ger annat vid handen.

TILLVERKNING
Doxa har en tillverkningsanläggning i Kristallen-fastigheten i Uppsala för tillverkning av kalciumaluminat, huvudbeståndsdelen i Doxas dentalmaterial. Doxa och produktionsanläggningen har ett certifierat kvalitetsledningssystem enligt ISO 13485 och uppfyller kraven för att få tillverka och sälja sina medicintekniska produkter i EU, USA och Kanada.

Ceramir Crown & Bridge består av kalciumaluminat, en glasjonomer och en vätska. Kalciumaluminatet och vätskan tillverkas av Doxa medan glasjonomeren köps från externa leverantörer. Även kapslarna som används köps från en extern leverantör som även fyller dem med Doxas keramiska material och vätskan. Samma leverantör packar kapslarna i en skyddande folie. Kapslarna slutförpackas i lådor av Doxa.

Baserat på de planerade volymerna i försäljning för 2014 och 2015 bedömer Doxa att bolaget har tillräcklig produktionskapacitet.

Årsredovisningen i sin helhet bifogas.

Uppsala den 19 maj 2014

Magnus Wahlbäck
Ordförande

Gunnar Säll
Ledamot

Leif Hermansson
Ledamot

Mats Persson
Ledamot

Kjell Argelius
Ledamot

Torbjörn Larsson
Verkställande direktör


Följande dokument kan hämtas från beQuoted
Doxa Årsredovisning 2013.pdf

Kort om Doxa
Doxa är ett uppsalabaserat dentalföretag som utvecklar, tillverkar och kommersialiserar dentala biokeramiska produkter. Ceramir® Crown & Bridge, den första i en rad av planerade dentala biokeramiska produkter från Doxa, är ett avancerat dentalcement som används för permanent cementering av kronor och broar. Ceramir® Crown & Bridge säljs i Skandinavien av Unident AB och i övriga världen säljs det exklusivt av amerikanska Henry Schein, världens största dentaldistributör. Doxa är listat på Nasdaq OMX First North med G&W Fondkommisson som Certified Adviser och Remium Nordic som Likviditetsgarant.


Attachments

doxa_arsredovisning_2013_140521.pdf