North Chemical har tecknat ett 5-årigt tillverknings- och försäljningsavtal med Yara för fordonsprodukten Air1 - AdBlue®


North Chemical, affärsområde Fordon & Industri, har genom avtalet överenskommit om villkor för leverans av produkten Air1-AdBlue och rätten att använda YARA varumärket Air1 till försäljning på den svenska marknaden till fordon upp till 3 500 kg, dvs. person- och lätta transportbilar. North Chemical kommer att vara YARAS ansikte utåt på förpackade små emballage med produkten Air1 - AdBlue till ovanstående marknad.

Air1 - AdBlue® används för att minska utsläppen av NOx, kväveoxider, i dieseldrivna fordon som är utrustade med SCR-teknik. SCR-teknik och behovet av AdBlue® blir allt vanligare för bilar och andra passagerarfordon, som jeepar, minibussar, skåpbilar och andra bilar. Nu kan du köpa fordon med SCR- system som använder AdBlue från tillverkare som Renault, Peugeot, Citroën, Volkswagen, Audi, BMW, Mercedes Benz, GM/Opel, Ford, Toyota och Mazda. Allt fler tillverkare kommer att introducera bilar med SCR-system enligt standarden Euro 6, som begränsar utsläppen av kväveoxider för bilar och skåpbilar och som införs inom EU 2014. Varje personbil, diesel, med SCR-teknik beräknas förbruka ca 20 l AdBlue per år.

2013 registrerades det i Sverige 166 427 st. nya dieselbilar samt 37 342 st. lätta transportbilar.

YARA är en av världens största producenter av AdBlue och North Chemical ett välrenommerat företag på den nordiska marknaden för kemikalier till fordonsbranschen.

YARAs kunder är oljebolag, åkerier, butikskedjor, ledande märkes kunder på personbilssidan, buss- & transportbolag och en större mängd återförsäljare/agenter till oljebolagen etc. Yaras AdBlue-varumärke, Air1, finns att köpa på bensinstationer, hos fordonshandlare, återförsäljare av bränsle och smörjmedel, samt i specialbutiker för reservdelar till traktorer och lastbilar.

Yara kommer att leverera produkten Air1 - AdBlue till North Chemicals fabrik i Rörvik som i sin tur tillverkar och distribuerar färdiga produkter till fordons- och detaljhandelsmarknaden under det egna varumärket Snowclean approved by Yara. Yara producerar AdBlue enligt den globala ISO-standarden 22241.

North Chemicals säljorganisation inom Fordon & Industri kommer erbjuda Air1 - AdBlue produkter till oljebolag, fordonsmarknad och detaljhandelskedjor, samtidigt som bolaget säljer egna kemtekniska produkter. North Chemical får således tillgång till en ny mycket viktig strategisk produkt i sitt sortiment till den svenska fordonsmarknaden, som högst väsentligt kommer att stärka bolagets konkurrenskraft.

Det är mycket glädjande att North Chemical nu kan ingå ännu ett strategiskt viktigt tillverknings- och försäljningsavtal med ett globalt företag. Genom avtalet kommer nya affärskontakter att öppnas till Yara Norge, Finland och Danmark, där fordonsmarknaden tillsammans är lika stor som den svenska.

Yara International ASA grundades 2004, som del av Norsk Hydro, idag ett noterat bolag på Oslobörsen. Koncernen omsätter 84,5 miljarder NOK (2012) med kontor i 50 länder och försäljning i mer än 150 länder. Yara AB Sverige är uppdelat på tre verksamhetsområden: Växtnäring, Industriella lösningar och NOx-reduktion. För vidare information se www.yara.se

RÖRVIK 2014-06-19

För ytterligare information kontakta:
Stig Norberg, VD North Chemical,
Mobil: +46 708 25 14 00
Email: stig.norberg@northchemical.se
eller
Thomas Skullman, affärsområdeschef Fordon & Industri,
Mobil: + 46 709 65 65 22
Email: thomas.skullman@northchemical.se

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
North Chemical Pressrelease 2014-06-19.pdf

Om North Chemical
North Chemical AB (publ) grundades i oktober 2009 med ambitionen att bli en marknadsledande leverantör till primärt Nordens största återförsäljare av svensktillverkade och miljöcertifierade rengörings- och under- hållsprodukter till både privata som professionella användare. Med två egna fabriker, två FoU avdelningar samt tre affärsområden inom den kemtekniska branschen (Fordon & Industri, Export & Marine samt Private Label) har koncernen snabbt etablerat sig som en framstående leverantör av rengörings- och underhålls- produkter. Bolagets Certified Adviser är Avanza Bank. För mer information www.northchemical.se


Attachments

northchemical_press_140619.pdf