AkzoNobel maakt voornemen bekend verkoop Paper Chemicals aan Kemira voor €153 miljoen


8 juli 2014

AkzoNobel maakte vandaag de voorgenomen verkoop bekend van het internationaal gevestigde Paper Chemicals aan Kemira voor €153 miljoen. Paper Chemicals vormt onderdeel van Pulp & Performance Chemicals van AkzoNobel en realiseerde in 2013 een jaaromzet van €243 miljoen.

De voorgenomen verkoop van Paper Chemicals komt voort uit een strategische review van de activiteit en hoe dit past in de portefeuille van AkzoNobel. Paper Chemicals is onderdeel van  Pulp & Performance binnen de divisie Specialty Chemicals. De voorgenomen verkoop heeft geen betrekking op de activiteiten Pulp Bleaching en Colloidal Silica. Voor het papiergerelateerde deel van Colloidal Silica zullen de partijen een distributieovereenkomst aangaan. De activiteit Pulp Bleaching en de naam Eka blijven kernonderdelen van Specialty Chemicals van AkzoNobel.

"Wij zijn zeer verheugd dit project te mogen aankondigen. Kemira is een gevestigde speler op deze markt en de verkoop van Paper Chemicals sluit aan bij onze strategie om ons te concentreren op leidende posities", aldus Ton Büchner, CEO van AkzoNobel.

"We zijn tot de conclusie gekomen dat onze Paper Chemicals beter past bij een andere eigenaar, zodat wij ons kunnen concentreren op onze sterke chemische platformen", aldus Werner Fuhrmann, lid van het Executive Committee van AkzoNobel, verantwoordelijk voor Specialty Chemicals. "De divisie Pulp & Performance Chemicals gaat zich verder richten op internationaal leiderschap in pulp bleken, colloïdale silica en microbolletjes".

Jari Rosendal, President en CEO van Kemira zei hierover: "Deze voorgenomen overname van AkzoNobel's internationale Paper Chemicals-activiteit, is voor Kemira een belangrijke stap in de implementatie van onze strategische groeiplannen. Het onderstreept daarnaast onze betrokkenheid bij de industrie door uitbreiding van onze geografische aanwezigheid in EMEA, het Amerikaanse continent en in het bijzonder APAC".      

De transactie zal naar verwachting binnen circa zes maanden zijn afgerond, afhankelijk van de gebruikelijke raadpleging van werknemersvertegenwoordigers en de vervulling van overdrachtsvoorwaarden, zoals de vereiste toestemming van de autoriteiten. AkzoNobel blijft een facilitaire producent en zal een overeenkomst aangaan met betrekking tot de levering van colloïdale silica aan Kemira.

- - -

AkzoNobel is een internationaal vooraanstaande verf- en coatingsonderneming en een belangrijk producent van specialistische chemicaliën. Wij voorzien industrie en consumenten wereldwijd van innovatieve producten en werken met passie aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Tot onze merken behoren bekende namen als Dulux, Sikkens, International en Eka. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam, en we hebben een leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid. Met activiteiten in meer dan 80 landen zetten onze circa 50.000 medewerkers zich in voor het leveren van topproducten en -technologieën voor de groeiende behoeften van onze snel veranderende wereld.

Niet voor publicatie - voor meer informatie

Corporate Media Relations Corporate Investor Relations
T 020 - 502 7833 T 020 - 502 7854
Contactpersoon: Diana Abrahams Contactpersoon: Sheryl Stokes

Voorbehoud
Dit persbericht bevat informatie met betrekking tot belangrijke onderwerpen zoals AkzoNobels groeistrategie, toekomstige financiële resultaten, marktposities, productontwikkeling, producten in de pijplijn en productgoedkeuringen. Dergelijke informatie dient met het nodige voorbehoud te worden beschouwd, waarbij men zich moet realiseren dat vele factoren de geprojecteerde en werkelijke resultaten kunnen doen afwijken. Zulke factoren zijn onder meer prijsfluctuaties, valutakoersschommelingen, ontwikkelingen in grondstofprijzen en personeelskosten, pensioenen, fysieke en milieurisico's, juridische aangelegenheden en wettelijke, fiscale en andere overheidsmaatregelen. Vermelde marktposities zijn gebaseerd op schattingen van het management en informatie afkomstig van externe specialisten. Een uitgebreidere toelichting op de risicofactoren met betrekking tot onze activiteiten vindt u in ons meest recente jaarverslag, dat u kunt vinden op onze website www.akzonobel.com.


Attachments

AkzoNobel Persbericht Paper Chemicals