Nieuwsbericht: AkzoNobel en KidsRights steunen vier onderwijsprojecten als resultaat van Internationale Kindervredeprijs


11 augustus 2014

In 2013 werd de Internationale Kindervredeprijs gewonnen door de 16-jarige Pakistaanse Malala Yousafzai. Zij won de prijs voor haar strijd voor het recht op onderwijs voor meisjes wereldwijd. Aan deze prijs is een fonds van 100.000 euro verbonden. Dit zogeheten Peace Fund is beschikbaar gesteld door AkzoNobel  en wordt gebruikt voor projecten die nauw verbonden zijn met het thema waar de Kindervredesprijswinnaar zich voor inzet.

De vier projecten die naar aanleiding hiervan door AzkoNobel Peace Fund en KidsRights ondersteund zullen worden, zijn initiatieven die onderwijs stimuleren in verschillende regio's van Pakistan; Khpal Kor foundation, Roots for Equity/Sojhla for social change, the Primary Education Project en Children First.

Khpal Kor Foundation is een organisatie die zich richt op onderwijs voor kwetsbare kinderen en op de bevordering van de rechten van kinderen in de  Swat regio. Dit is de regio waar Malala is opgegroeid.

The Primary Education Project (PEP) legt de nadruk op onderwijs voor meisjes en onderwijs voor iedereen, zonder discriminatie. Verder staat het trainen van docenten centraal in verschillende programma's. De organisatie richt zich volledig op de Sindh regio in Pakistan, een regio waar het onderwijs vooral in de afgelegen en arme gebieden nog vaak tekort schiet.

Roots for Equity en Sojhla voeren samen het project 'Ilm Mera Haql' ('Educatie mijn recht') uit. Het project is gericht op het vergroten van kennis over het recht op onderwijs voor meisjes, met een focus op onderwijs voor achtergestelde kinderen van de drie grote geloofsgemeenschappen in Pakistan (hindu, christen en moslim).

Children First werkt in de Layyah & Punjab regio, waar veel kinderen werkzaam zijn in de katoenindustrie. Dit wordt gezien als een van de belangrijkste redenen waarom kinderen niet naar school gaan, naast het gebrek aan (goede) scholen. Deze vicieuze cirkel kan doorbroken worden door het aanbieden van onderwijs. Er zullen drie educatie- en ontwikkelingscentra opgezet worden waar meisjes onderwijs kunnen volgen.

"Onderwijs voor jongeren is essentieel; niet alleen voor hun eigen ontwikkeling, maar ook voor de ontwikkeling van de maatschappij als geheel. Zonder onderwijs is er geen innovatie en geen vooruitgang. Met trots steunen wij dit initiatief met het AkzoNobel Peace Fund samen met onze partner Stichting KidsRights. Onderwijs is een van de belangrijkste aandachtspunten vanuit ons Human Cities initiatief, waarmee wij gemeenschappen wereldwijd willen verbeteren", aldus Marten Booisma, Lid van het Executive Committee verantwoordelijk voor HR en Organisatie Ontwikkeling van AkzoNobel.

Marc Dullaert, bestuursvoorzitter en oprichter van Stichting KidsRights: "KidsRights is zeer blij met de betrokkenheid van AkzoNobel bij de Kindervredesprijs. Hierdoor kan KidsRights via lokale projectpartners nog meer kwetsbare kinderen steunen."

Jaarlijks organiseert Stichting KidsRights de uitreiking van de Internationale Kindervredesprijs. De prijs gaat naar een kind dat zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de rechten van het kind wereldwijd. In november van dit jaar wordt de Internationale Kindervredesprijs voor de tiende keer uitgereikt.

---

Over AkzoNobel
AkzoNobel is een internationaal vooraanstaande verf- en coatingsonderneming en een belangrijk producent van specialistische chemicaliën. Wij voorzien industrie en consumenten wereldwijd van innovatieve producten en werken met passie aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Tot onze merken behoren bekende namen als Flexa, Sikkens, International en Jozo. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam, en we hebben een leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid. Met activiteiten in meer dan 80 landen zetten onze circa 50.000 medewerkers zich in voor het leveren van topproducten en -technologieën voor de groeiende behoeften van onze snel veranderende wereld.
Voor meer informatie over het Human Citites Initiatief: www.akzonobel.com/aboutus/human_cities

Over KidsRights
Ieder kind heeft talenten, ieder kind heeft dromen. KidsRights gelooft in een wereld waarin alle kinderen toegang hebben tot hun rechten en waarin zij de mogelijkheid krijgen om het grote potentieel dat zij in zich hebben te ontplooien. KidsRights komt op voor de positie van zeer kwetsbare kinderen waar ook ter wereld en zet zich in om kinderrechten te promoten en te ondersteunen. Daarbij ziet KidsRights de kinderen zelf als 'changemakers'. Zoals Nobel Vredesprijswinnaar Desmond Tutu, beschermheer van KidsRights en de Internationale Kindervredesprijs, zegt: KidsRights geeft kinderen een stem.
www.kidsrights.nl

Niet voor publicatie - voor meer informatie

AkzoNobel Media Relations:
T 020 - 502 7833
E Media.relations@akzonobel.com
Contactpersoon: Paul Thomas

KidsRights
T: +31 (0)20 343 9988
E: myrthe@kidsrights.nl
Contactpersoon: Myrthe Geerts


Toelichting op de vier projecten

Khpal Kor Foundation is een organisatie die zich richt op onderwijs voor kwetsbare kinderen en op de bevordering van de rechten van kinderen in de  Swat regio. Dit is de regio waar Malala is opgegroeid. Malala was de spreker van de Child Assembly van de organisatie, waar ze haar eerste stappen zette om een kinderrechtenactivist te worden. De organisatie heeft een kostschool, het Khpal Kor Model School & College, waar kwalitatief onderwijs wordt gegeven aan meer dan 1.900 kinderen. In aanvulling op de kostschool heeft Khpal Kor verschillende projecten om de rechten van kinderen te promoten en te realiseren.

The Primary Education Project (PEP) legt de nadruk op onderwijs voor meisjes en onderwijs voor iedereen, zonder discriminatie. Verder staat het trainen van docenten centraal in verschillende programma's. De organisatie richt zich volledig op de Sindh regio in Pakistan, een regio waar het onderwijs vooral in de afgelegen en arme gebieden nog vaak tekort schiet. KidsRights zal PEP ondersteunen in het uitbreiden van het Aflatoun programma, wat erop gericht is kinderen naast educatie ook vaardigheden en kennis mee te geven over kinderrechten, duurzaamheid en het opzetten van een eigen kleine onderneming. Het curriculum wordt samen met de kinderen opgesteld en bepaald; het zijn de kinderen zelf die veranderingen in hun leefomgeving bewerkstelligen.

Roots for Equity en Sojhla voeren samen het project 'Ilm Mera Haql' ('Educatie mijn recht') uit. Het project is gericht op het vergroten van kennis over het recht op onderwijs voor meisjes, met een focus op onderwijs voor achtergestelde kinderen van de drie grote geloofsgemeenschappen in Pakistan (hindu, christen en moslim). Vooral kinderen van de minderheidsgroepen krijgen te maken met discriminatie en om die reden gaan zij vaak niet naar school. In het project is aandacht voor religie; als kinderen in aanraking komen met andere religies, kan dit een invloed hebben op hun houding in de toekomst. In de drie geloofsgemeenschappen zal er een school opgericht worden waar kinderen vijf dagen per week, vier uur per dag onderwijs kunnen volgen. Het project vergroot de lees- en schrijfvaardigheid en het versterkt het zelfvertrouwen van de kinderen, om zo een overstap naar formeel onderwijs te kunnen maken.

Children First werkt in de Layyah & Punjab regio, waar veel kinderen werkzaam zijn in de katoenindustrie. Dit wordt gezien als een van de belangrijkste redenen waarom kinderen niet naar school gaan, naast het gebrek aan (goede) scholen. Deze vicieuze cirkel kan doorbroken worden door het aanbieden van onderwijs. Er zullen drie educatie- en ontwikkelingscentra opgezet worden waar meisjes onderwijs kunnen volgen. De meisjes krijgen daar les van opgeleide docenten en kunnen een curriculum volgen dat is goedgekeurd door het ministerie van educatie. Na een bepaalde periode zal er worden gekeken of de meisjes kunnen doorstromen naar formeel onderwijs. Verder zal het project ook 100 families ondersteunen met een inkomensgenerend project, om zo de ouders in staat te stellen om zelf voor hun kinderen te zorgen en hen naar school te laten gaan.


Attachments

AkzoNobel en KidsRights steunen vier onderwijsprojecten