Sparebank 1 SMN: Godt halvår for SpareBank 1 SMN


SpareBank 1 SMN fikk et resultat på 963 millioner kroner per første halvår i 2014, en økning på 357 millioner i forhold til samme periode i fjor.

Halvårsregnskapet kjennetegnes av god utvikling i kjernevirksomheten, lave tap på utlån, styrket kjernekapital i tråd med bankens kapitalplan samt gevinst på salg av bankens aksjer i Nets Holding på 148 millioner kroner.

- Vi er godt fornøyd med resultatutviklingen i første halvår. Låneaktiviteten er som ventet med god vekst i boliglån og en planlagt lav vekst i næringslån. Etter en tid med selvpålagte begrensninger har styret vedtatt økte rammer for bankens utlånsaktivitet. Det betyr at vi fremover venter høyere vekst i utlån til næringslivet. Vi er trygge på at banken vil nå nye krav til kjernekapital uten emisjon, sier konsernsjef Finn Haugan i SpareBank 1 SMN.

Regnskap per første halvår 2014 - hovedtall:

  • Resultat før skatt: 1165 mill. kr (782 mill. per første halvår 2013)
  • Resultat etter skatt: 963 mill. kr (606 mill.)
  • Egenkapitalavkastning: 16,8% (11,9%)
  • Vekst i utlån: 5,1% (8,4%)
  • Vekst i innskudd: 7,4% (7,3%)
  • Tap på utlån: 32 mill. kr (38 mill.)
  • Ren kjernekapital: 11,4% (10,3%)
  • Resultat per egenkapitalbevis: 4,77 kr (2,99 kr)

Styrket rentenetto
Netto renteinntekter ble 843 millioner kroner i første halvår 2014, en betydelig økning på 97 millioner fra samme periode i fjor. Utlånsmarginene er økt som følge av skjerpede kapitalkrav for norske banker. Provisjonsinntekter og øvrige driftsinntekter økte med 9 prosent til 780 millioner kroner. Sterk vekst tilskrives i all hovedsak økte provisjoner fra SpareBank 1 Boligkreditt som følge av høyere marginer på boliglån. Bankens datterselskaper viser fortsatt god inntjening.

Lavere utlånsvekst
Som målsatt i bankens kapitalplan er veksten i utlån til større næringslivskunder redusert. Samlet utlån til næringslivet økte med kun 0,4 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Utlån til personkunder økte med 8,2 prosent siste tolv måneder og banken styrket sin ledende markedsposisjon. Til sammenligning var kredittveksten blant husholdninger i samme periode på 6,5 prosent ifølge SSB. Veksten har vært særlig høy i Trondheim og Levanger. Banken har fått 1750 nye privatkunder i første halvår 2014.

- Den høye veksten i personmarkedet reflekterer at banken har konkurransedyktige vilkår i et aktivt boligmarked. Redusert vekst i bedriftsmarkedet er som planlagt, men hvor vi nå normaliserer låneaktiviteten igjen, sier Finn Haugan.

Banken har lave tap og lavt mislighold, som reflekterer både regionens økonomi og bankens porteføljekvalitet. Netto tap utgjør kun 0,06 prosent av totale utlån per første halvår 2014.

Mer effektiv
Kostnadsveksten i morbanken er på 1,7 prosent siste tolv måneder, og dette er i tråd med bankens effektiviseringsplan. Det er igangsatt et prosjekt basert på kontinuerlig forbedring som også vil bidra til effektivisering av banken. Økt digitalisering vil muliggjøre  ytterligere kostnadsreduksjoner og nye tiltak vil bli utredet og iverksatt.

Forvaltningskapitalen i SpareBank 1 SMN er per utgangen av første halvår 2014 på 148 milliarder kroner, inkludert lån overført til deleide SpareBank 1 Boligkreditt og SpareBank 1 Næringskreditt.

Økt eierandel i SpareBank 1 Markets
Som nevnt i børsmelding 11. august 2014, blir SpareBank 1 SMN Markets i Trondheim fullt integrert i SpareBank 1 Markets i Oslo. SpareBank 1 SMN får som selger av sin marketsvirksomhet oppgjør i aksjer i SpareBank 1 Markets, og blir hovedaksjonær i det integrerte selskapet med en eierandel på 73,3 prosent etter planlagt emisjon i september 2014. Den samordnede virksomheten vil videreføres i all hovedsak som i dag.

- Etter omfattende forbedringstiltak i SpareBank 1 Markets vil den samordnede virksomheten være lønnsom på forventet inntektsnivå. Fullt integrert med marketsvirksomheten i SpareBank 1 SMN fremstår selskapet med større kapasitet og styrket tjenestetilbud. Nysatsingen er langsiktig med bunnsolide eiere i ryggen, og hvor dagens samarbeid med eierbankene videreføres med enda større oppmerksomhet om å realisere forretningspotensial, sier Finn Haugan som blir ny styreleder i SpareBank 1 Markets.

Stabile utsikter
- Vi legger til grunn at 2014 blir et godt år for SpareBank 1 SMN. Næringslivet i Trøndelag og på Nordvestlandet utvikler seg tilfredsstillende, og synes i hovedsak å ha solid inntjening og god omstillingsevne. Boligomsetningen har tatt seg opp og det er ventet at tap og mislighold i banken vil holde seg på et meget lavt nivå, sier Finn Haugan.

Trondheim, 13. august 2014.

Kontaktpersoner i SpareBank 1 SMN:
Konsernsjef Finn Haugan tlf 900 41 002
Finansdirektør Kjell Fordal tlf 905 41 672
Informasjonsdirektør Hans Tronstad tlf 941 78 322

Om SpareBank 1 SMN
SpareBank 1 SMN er regionens ledende finanskonsern. Markedsleder i privat- og bedriftsmarkedet, og lokalisert på 43 steder i regionens kommuner med i alt 49 kontor.

Vårt mål er å være den anbefalte banken for kunder i Trøndelag og på Nordvestlandet, og som lokal og selvstendig sparebank føler vi et spesielt ansvar for å stimulere til vekst og trivsel i regionen. Vi bygger vår virksomhet på nærhet til kundene, god tilgjengelighet, full produktbredde og helhetlig økonomisk rådgivning.

Hovedkontoret ligger i Trondheim. Konsernet sysselsetter ca 1200 årsverk og omfatter også datterselskapene SpareBank 1 Finans Midt-Norge, EiendomsMegler 1 Midt-Norge, Allegro Finans og SpareBank 1 Regnskapshuset SMN. SpareBank 1 SMN er største aksjonær med eierandel på 33 prosent i BN Bank.

SpareBank 1 SMN er en av seks eiere av SpareBank 1 Gruppen. Ønskes ytterligere informasjon, besøk vår hjemmeside www.smn.no

 http://kvartalsrapport.smn.no/2014/

Denne opplysningen er informasjonspliktig etter verdipapirhandelloven §5-12

Attachments

Supplementary information Rapport Presentasjon