AkzoNobel's methode voor koolstofkredieten biedt aanzienlijk financieel voordeel


30 oktober 2014

Twee scheepseigenaren zullen begin volgend jaar worden beloond met een totaal van bijna $500.000 wanneer de eerste aanspraken op de nieuwe door AkzoNobel en The Gold Standard Foundation ontwikkelde koolstofkredietenmethodiek worden afgerond.

Het project stelt schepen in staat om inkomsten te verwerven in de vorm van koolstofkredieten die worden verdiend door verminderde CO2-uitstoot. De eerste twee aanspraken hebben in totaal betrekking op 17 schepen. Eind dit jaar zullen naar verwachting nog eens 50 schepen aan het project deelnemen.

De baanbrekende methodiek is gebaseerd op het vervangen van biocide antifouling  op bestaande schepen. Wanneer de eigenaren dit vervangen door een geavanceerde biocidevrije rompcoating zoals Intersleek, een scheepscoating van het merk International van AkzoNobel, maken zij aanspraak op koolstofkredieten.

"Nu scheepseigenaren en exploitanten toenemend onder druk staan om efficiënter en duurzamer te werken, is de mogelijkheid om met koolstofkredieten energiebesparing om te zetten in financieel voordeel een belangrijke stap voorwaarts", aldus Trevor Solomon, Business Manager van Intersleek bij het onderdeel Marine Coatings van AkzoNobel.

"Voor de 100 schepen die hun biocide antifouling al hebben vervangen met Intersleek-technologie is er naar schatting $2,8 miljoen aan koolstofkredieten beschikbaar voor de betreffende eigenaren en exploitanten."

Scheepseigenaren kunnen de koolstofkredieten verkopen of de kredieten overdragen aan andere belanghebbenden, zoals aan de eigenaren van de ladingen om daarmee hun eigen emissies te kunnen compenseren. Als alternatief kunnen de kredieten worden gebruikt om op vrijwillige basis de uitstoot van andere CO2-bronnen te compenseren.

"Wij zijn voortdurend op zoek naar innovaties buiten de gebaande paden en dit sprekende project waarbij klanten duurzaamheidsvoordelen ontvangen en de uitstoot van de scheepvaart vermindert, is een voorbeeld van ons Planet Possible-beleid voor duurzaamheid," aldus Conrad Keijzer, lid van het Executive Committee van AkzoNobel, verantwoordelijk voor Performance Coatings.

Adrian Rimmer, CEO van The Gold Standard Foundation, voegde hieraan toe: "Het doel van dit vooruitstrevende initiatief is om de introductie van schone technologieën in de internationale scheepvaart te helpen versnellen. Wij volgen de ontwikkelingen met grote belangstelling."

Het in april gestarte project is de eerste onafhankelijke en benchmark getoetste methodiek op basis waarvan schepen koolstofkredieten genereren uit hun gereduceerde CO2-uitstoot.
---

AkzoNobel is een internationaal vooraanstaande verf- en coatingsonderneming en een belangrijk producent van specialistische chemicaliën. Wij voorzien industrie en consumenten wereldwijd van innovatieve producten en werken met passie aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Tot onze merken behoren bekende namen als Dulux, Sikkens, International en Eka. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam, en we hebben een leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid. Met activiteiten in meer dan 80 landen zetten onze circa 50.000 medewerkers zich in voor het leveren van topproducten en -technologieën voor de groeiende behoeften van onze snel veranderende wereld.

Not for publication - for more information
Media Relations:
T +44 191 402 2320
Contact: Andrew Wood


Attachments

Nieuwsbericht AkzoNobel