SpareBank 1 SMN: Godt resultat i SpareBank 1 SMN


SpareBank 1 SMN fikk et resultat på 1407 millioner kroner per tredje kvartal 2014, en økning på 369 millioner i forhold til samme periode i fjor.

Resultatøkningen skyldes hovedsakelig at konsernet fortsatt har vekst i både antall kunder og inntekter fra kjernevirksomheten. I tillegg viser regnskapet begrenset kostnadsvekst og svært lave tap på utlån. Resultatet i tredje kvartal isolert ble 443 millioner kroner.

- Vi er godt fornøyd med resultatutviklingen i årets ni første måneder. Med god inntjening fortsetter vi å bygge kapital i tråd med myndighetenes forventninger og krav. Vi er sikker på at vi vil nå våre mål om en kjernekapitaldekning på minst 13,5 prosent innen 30. juni 2016. Målet vil nås selv om vi har normalisert låneaktiviteten både til bedrifter og privatpersoner, sier konsernsjef Finn Haugan i SpareBank 1 SMN.

Regnskap per tredje kvartal 2014 - hovedtall:

  • Resultat før skatt: 1709 mill. kr (1282 mill. per tredje kvartal 2013)
  • Resultat etter skatt: 1407 mill. kr (1038 mill.)
  • Egenkapitalavkastning: 16,1% (13,3%)
  • Vekst i utlån: 5,4% (6,7%)
  • Vekst i innskudd: 8,5% (5,1%)
  • Tap på utlån: 55 mill. kr (68 mill.)
  • Ren kjernekapital: 11,5% (10,7%)
  • Resultat per egenkapitalbevis: 6,97 kr (5,13 kr)

Økt volum gir styrket rentenetto
Netto renteinntekter ble 1305 millioner kroner per tredje kvartal 2014, en økning på 125 millioner fra samme periode i fjor. Økningen kommer i hovedsak av høyere volum på utlån og innskudd. Provisjonsinntekter og øvrige driftsinntekter økte med 5,0 prosent til 1140 millioner kroner. Sterk vekst tilskrives primært økte provisjoner fra SpareBank 1 Boligkreditt som følge av høyere marginer på boliglån. Bankens datterselskaper viser fortsatt god inntjening.

Som målsatt i bankens kapitalplan har veksten i utlån til næringslivskunder i en periode vært redusert, men er igjen økende. Samlet utlån til næringslivet økte med 2,0 prosent siste tolv måneder. Utlån til personkunder økte med 7,6 prosent siste tolv måneder og banken styrket sin ledende markedsposisjon, jfr. tall fra SSB.

Svært lave tap
Banken har svært lave tap og lavt mislighold. Netto tap utgjør kun 0,06 prosent av totale utlån per tredje kvartal 2014.

- De lave tapstallene gjenspeiler situasjonen i vår region, hvor både husholdningene og næringslivet kjennetegnes av trygg og god økonomi. I tillegg gir tallene en bekreftelse på at vi driver godt bankhåndverk, sier Finn Haugan.

Nullvekst i kostnader
Styret har vedtatt nye mål for kostnadsutviklingen i banken. Det innebærer nullvekst i bankens nominelle kostnader i 2015 og 2016.

- Endret kundeadferd mot mer selvbetjente løsninger og tiltakende automatisering av arbeidsprosesser internt krever endringer i hvordan vi distribuerer våre produkter og tjenester. Gjennom prosjektet SMN 2020 utvikler vi nye betjeningskonsept med et tilpasset kostnadsnivå som gjør banken best på kundeopplevelser og med fornyet konkurransekraft, sier Finn Haugan.

Forvaltningskapitalen i SpareBank 1 SMN er per utgangen av tredje kvartal 2014 på 147 milliarder kroner, inkludert lån overført til deleide SpareBank 1 Boligkreditt og SpareBank 1 Næringskreditt.

Fortsatt god utvikling i regionen
SpareBank 1 SMN har i samarbeid med Menon Business Economics foretatt en omfattende og grundig analyse av regionale økonomiske utviklingstrekk. Denne analysen ble publisert i bankens konjunkturbarometer tidligere denne uken. I barometeret presenterer banken økonomiske fremtidsprognoser for hvert av de tre fylkene i vår region.

Konklusjonen for de neste to årene er relativt klar: Det vil fortsatt være god utvikling i økonomien i alle tre fylker, men i et noe lavere tempo enn foregående år. Oljepris med dertil lavere investeringstakt i olje- og gassektoren får følger, særlig i Møre og Romsdal. Også i Nord-Trøndelag forventes en litt lavere fylkesvis BNP-vekst. For begge fylker er dog ikke endringen mer enn fra to og ned til en prosent vekst. Sør-Trøndelag, som har en stor, mindre konjunkturfølsom tjenestesektor, vil opprettholde veksten på to prosent.

- Funnene i bankens konjunkturbarometer understøtter bankens nøkternt optimistiske syn på resten av 2014 og neste år, sier Finn Haugan.

Trondheim, 31. oktober 2014.

Kontaktpersoner i SpareBank 1 SMN:
Konsernsjef Finn Haugan tlf 900 41 002
Finansdirektør Kjell Fordal tlf 905 41 672
Informasjonsdirektør Hans Tronstad tlf 941 78 322

Om SpareBank 1 SMN
SpareBank 1 SMN er regionens ledende finanskonsern. Markedsleder i privat- og bedriftsmarkedet, og lokalisert på 43 steder i regionens kommuner med i alt 49 kontor.

Vårt mål er å være den anbefalte banken for kunder i Trøndelag og på Nordvestlandet, og som lokal og selvstendig sparebank føler vi et spesielt ansvar for å stimulere til vekst og trivsel i regionen. Vi bygger vår virksomhet på nærhet til kundene, god tilgjengelighet, full produktbredde og helhetlig økonomisk rådgivning.

Hovedkontoret ligger i Trondheim. Konsernet sysselsetter ca 1200 årsverk og omfatter også datterselskapene SpareBank 1 Finans Midt-Norge, EiendomsMegler 1 Midt-Norge, Allegro Finans og SpareBank 1 Regnskapshuset SMN. SpareBank 1 SMN er største aksjonær med eierandel på 33 prosent i BN Bank.

SpareBank 1 SMN er en av seks eiere av SpareBank 1 Gruppen. Ønskes ytterligere informasjon, besøk vår hjemmeside www.smn.no

 Denne opplysningen er informasjonspliktig etter verdipapirhandelloven §5-12

http://kvartalsrapport.smn.no/2014/


Attachments

3Q Presentasjon 3Q Rapport 3Q Supplementary information