Engångskostnader och svagare norsk marknad påverkar Rezidors resultat för 2014


Förbättringen av marginalerna försenas på grund av den svaga återhämtningen i Europa och utvecklingen i Ryssland

Engångskostnader hänförliga till stängningen av ett hotell för renovering samt det utmanade affärsklimatet påverkar 2014 års resultat för Rezidor Hotel Group och de utlovade marginalförbättringarna från initiativet Route 2015 försenas. Förbättringsprogrammet Route 2015 lanserades 2011 och hade som mål en förbättring av EBITDA-marginalen med 6-8 procentenheter fram till år 2015, med fokus på intäktsgenerering, avgiftsbaserad tillväxt, kostnadsbesparingar, garantitak samt portföljförvaltning.

- Vi har gjort stabila framsteg de senaste tre åren och löst juridiska frågor samt drivit lönsamheten genom att kraftigt minska vår kostnadsbas och målmedvetet arbeta med intäktsgenerering. Dessutom har de åtgärder vi vidtagit gällande de hotell som har gått med förlust varit framgångsrika. På grund av kostnaderna hänförliga till stängningen och renoveringen av Radisson Blu Hotel Lyon, samt den ekonomiska motvinden i Norge och i Europa som helhet minskar dock effekten av de här åtgärderna, kommenterar Wolfgang M. Neumann, VD och koncernchef för Rezidor.

I Lyon i Frankrike har nyöppningen av ett hotell som stängdes för renovering i januari 2014 blivit fördröjd till senare delen av 2016 på grund av förekomsten av asbest i fastigheten. Hotellägaren står för samtliga kostnader rörande asbestsaneringen, medan Rezidor får stå för kostnaderna för den förlängda stängningsperioden. Den negativa påverkan från dessa kostnader har ökat till 12 miljoner euro, vilket i sin helhet kommer att belasta resultatet för 2014 (5.5 miljoner euro: Q3; 6.5 miljoner euro: Q4).

Vissa störningar på marknaden har också hämmat Rezidors framgångar. Den för Rezidor viktiga norska marknaden, som svarar för 25 procent av koncernens omsättning, har försvagats på grund av det sjunkande oljepriset, och marknadens RevPAR för oktober och november har minskat med 4 respektive 7 procent jämfört med föregående år. De geopolitiska utmaningarna i Ryssland och i Ukraina har också påverkat utfallet av förbättringsåtgärderna i Route 2015.

- Vi har vidtagit flera åtgärder för att optimera kostnadsbasen ytterligare genom en omstrukturering av organisationen. Vi följer uppmärksamt den svaga ekonomiska återhämtningen i Europa och osäkerheten i Ryssland. Route 2015 är fortfarande ett viktigt måldokument för att driva en förbättring av marginalerna och lägga grunden för framtiden. Takten på förbättringsprogrammet kommer att kopplas till den prognostiserade ekonomiska utvecklingen, men vi förväntar oss att ta ytterligare steg mot målen under 2015. Vår övergripande, långsiktiga strategi ligger fast, med betoning på en lönsam, hållbar och asset-light-tillväxt, med särskilt fokus på utvalda tillväxtmarknader, säger Wolfgang M. Neumann.

För mer information, kontakta:
Knut Kleiven Vice VD & CFO, Knut.Kleiven@rezidor.com, +32 475 510 406

Informationen i det här pressmeddelandet har publicerats enligt svensk lag om värdepappershandel och/eller lagen om Handel med finansiella Instrument. Informationen publicerades den 18 december 2014.


Attachments

Pressmeddelande PDF