PowerCell Sweden och Mitochondria Energy Company ska erbjuda energi från bränsleceller till telekommaster i Sydafrika


Det nyligen börsnoterade bränslecellsbolaget PowerCell Sweden AB (publ) och afrikanska eltjänsteföretaget Mitochondria Energy Company (Pty) Ltd har tecknat ett samarbetsavtal där de avser att tillsammans marknadsföra PowerCells dieselmatade bränslecellskraftlösning till kunder på den afrikanska marknaden. PowerCells elgenerator PowerPac är för närvarande under utveckling och Mitochondria kommer nu att vara delaktiga i utvecklingsprocessen innan produktions- och testfasen tar vid för att säkerställa att slutprodukten möter kundernas behov.

PowerCells elgenerator PowerPac, tar elproduktion till en ny ekonomisk konkurrenskraftig nivå för elbehov på avlägsna platser eller platser med dålig elförsörjning med ett genomsnittligt effektbehov 1 - 6 kW. PowerPac är ett bränslecellsystem som omvandlar diesel till elektricitet på ett tillförlitligt, konkurrenskraftig och miljövänligt sätt. Genom att använda lätt åtkomligt diesel som bränsle, kan PowerPac erbjuda en kostnadseffektiv strömförsörjningslösning som inte avger några farliga utsläpp och där ljudnivån hålls till ett minimum.

PowerPac omvandlar diesel till vätgas, vilken sedan matas vidare till en bränslecell för framställning av el. Denna produkt kräver minimalt underhåll på plats och styrs samt övervakas på distans via det mobila datanätverket.

Färdigställandet av nästa generations PowerPac är i slutfasen och denna kommer nu användas för tester i Sydafrika och Sverige under 2015.

Eltjänsteföretaget Mitochondria Energy Company, som levererar tillgänglig/säker el till ett bestämt pris, har åtagit sig att erbjuda sina kunder konkurrenskraftiga lösningar som kombinerar minskade energikostnader och ökad miljö- och social utvecklingsvänlighet. Användningen av en dieselbränslecellslösning stödjer detta uppdrag omedelbart; genom att minska kol och farliga utsläpp och, inom överskådlig framtid, genom att använda hållbar producerad diesel från avfall och biomassa.

- För PowerCell är det mycket viktigt att vår PowerPac utvecklas och testas i samarbete med partners och potentiella kunder. Detta kommer att avsevärt förbättra slutprodukten som vi erbjuder marknaden, med start i Afrika. Vi är mycket nöjda med den positiva respons som vi fått till denna banbrytande teknik från dels tjänsteleverantörer och potentiella kunder men även från staten i Sydafrika, och särskilt för det stöd och den uppmuntran som Mitochondria visat oss. Vi ser fram emot ett långt och givande samarbete under många år framöver, säger Magnus Henell, VD på PowerCell Sweden AB.

- För oss som eltjänsteföretag är den totala livstidskostnaden för el, där andra risker och förluster finns med i beräkningen, av mycket stor betydelse för våra kunder och för oss som tjänsteleverantör. CAPEX är inte den dominerande faktorn vid beslutstagande utan produkttillförlitlighet, hållbarhet, bränsleeffektivitet och starkt stöd från våra leverantörer är också viktigt att väga in. Vårt engagemang för samhället och miljön är inte en fasad, utan det är ett kärnvärde som kommer att förbättra resultatet för hela vår verksamhet. Vi ser en stor potential att med PowerCells PowerPac nu kunna möta dessa behov för flera av våra kunder och deras applikationer. Vi är glada att få möjlighet att samarbeta med PowerCell i detta skede av PowerPacs utvecklingsfas så att vi kan vara med och forma produktspecifikationerna så att de i slutändan möter kundernas krav, säger Anthea Bath, VD på Mitochondria Energy Company (Pty) Ltd.

Göteborg, 2015-01-15

För mer information, vänligen kontakta

Magnus Henell
VD, PowerCell Sweden AB (publ)
Tel: +46 739 10 37 03
Email: magnus.henell@powercell.se

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
PowerCell Pressrelease 2015-01-15 (Swedish).pdf
PowerCell Pressrelease 2015-01-15 (English).pdf

Om PowerCell
PowerCell Sweden AB (publ) är Nordens ledande bränslecellsbolag som utvecklar miljövänliga elgeneratorer med unika bränsleceller och reformerteknologi som är lämplig för både existerande och framtida bränslesystem.

PowerCell har utvecklat bränslecellsteknik i mer än ett decennium, och har fulländat en unik design som möjliggör produktion av en lätt, mångsidig och tillförlitlig kraftkälla för bil-, transport- och stationära applikationer.

Genom att kombinera sin bränslecells- och reformerteknologi har PowerCell utvecklat ett bränslecellssystem som omvandlar diesel till el på ett energieffektivt och miljövänligt sätt, med minimala avgaser och tyst drift. Bränslecellssystemet är initialt anpassat som elkraftförsörjning inom telekomindustrin.

PowerCell är en avknoppning från Volvokoncernen med målet att utveckla och producera miljövänliga kraftsystem baserade på en unik bränslecells- och reformerteknologi som matchar befintlig infrastruktur för bränsle. PowerCell är baserat i Göteborg. PowerCell Sweden AB (publ) är listat på First North vid Nasdaq Stockholm. Bland de största ägarna finns Volvo Group Venture Capital, Fouriertransform, Midroc New Technologies och Finindus. För ytterligare information, vänligen besök: www.powercell.se

Om Mitochondria Energy Company (Pty) Ltd
Mitochondria är ett sydafrikansk energitjänsteföretag vars vision är att leverera hållbara energitjänster för alla, hela tiden, i hela Afrika och när det behövs.

Mitochondria designar och utvecklar energilösningar som är enkla att driftsätta för verksamhetskritiska branscher inom bland annat telekommunikation, sjukhus, industri och handel.

Mitochondria anser att levererad och energi lösningar på plats har en viktig roll att spela för att lindra Afrikas akuta brist och behov av energi. För ytterligare information, vänligen besök: www.mitochondria.co.za


Attachments

powercell_press_150115_(swe).pdf