Acme Corporation SIA Nerevidētie konsolidētie finanšu pārskati par 12 mēnešu periodu, kas noslēdzās 2014. gada 31. decembrī


Riga, 2015-03-02 08:45 CET (GLOBE NEWSWIRE) -- „Acme Corporation” SIA (turpmāk tekstā - Sabiedrība vai Acme Corporation) un tās meitas sabiedrību (turpmāk tekstā - Koncerns) pamatdarbība ir mazumtirdzniecības un biroju nekustamo īpašumu Latvijā iznomāšana un pārvalde. Pārskata gada izskaņā Acme Corporation ir sekojošu četru Latvijā reģistrētu sabiedrību ar ierobežotu atbildību mātes sabiedrība – „Apex Investments” SIA (pārtikas mazumtirdzniecības veikalu īpašniece), „Neatkarīgā Patentu Aģentūra” SIA (biroja telpu īpašniece), „Tukuma Projekts” SIA (būvmateriālu un saimniecības preču mazumtirdzniecības veikala īpašniece) un „Big Truck” SIA (loģistikas attīstība). Par stāvokli uz šī ziņojuma apstiprināšanas brīdi Sabiedrībai vairs nav SIA „Apex Investments” un SIA „Tukuma Projekts” daļu (skatīt šī ziņojuma sadaļu “Ieguldījuma atsavināšana”).

 

Gan biroju, gan mazumtirdzniecības segmentos nomas maksa ir stabilizējusies. Mūsu īpašumu pārvaldnieks veiksmīgi pārvalda esošos problemātiskos nomniekus.

 

Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2014.gada inflācija bija 0,6%. Pašreizējā brīdī deflācijas pazīmes ir saskatāmas gandrīz visā Eirozonā. Nolūkā stimulēt ekonomikas izaugsmi Eiropā, tajā skaitā arī Latvijā, Eiropas Centrālā banka (ECB) ir uzsākusi parādzīmju uzpirkšanas programmu 60 miljardu Eiro apmērā mēnesī. Pirmo reizi vēsturē īstermiņa noguldījumiem ECB procentu likmes ir negatīvas. Kā bija paredzams, ASV Federālās rezerves ir pārtraukušas obligāciju iepirkšanas programmu; lai gan procentu likmes aizvien ir vēsturiski zemākajā punktā, tiek sagaidīts, ka ASV Federālās rezerves 2015.gadā tās paaugstinās. Atšķirības procentu likmēs Eiropā un ASV ir sekmējušas spriedzes pieaugumu uz Eiro un ASV dolāra valūtas kursa dinamiku.

 

Mazumtirdzniecības segments

Ieguldījuma īpašuma Rīgā, Vienības gatvē darbība ir stabilizējusies un visas pazīmes liecina, ka tā apmeklētības līmenis ir būtiski audzis.

 

2015.gada janvāra sākumā Slokas ielas ieguldījuma īpašuma turēšanai tika nodibināta atsevišķa sabiedrība SIA „Slokas 161”, jo Koncerna vadība nevēlas SIA „Apex Investments” turēt ieguldījumu īpašumus, kuru enkurnomnieku profils atšķiras no pārtikas mazumtirdzniecības enkurnomnieku profila. Slokas ielas nekustamā īpašuma pārcelšana uz SIA „Slokas 161” tika veikta 2015.gada janvārī. 2015.gadā vadība paredz Slokas ielas objektā ieguldīt līdz 200 000 Eiro nolūkā turpināt tā atjaunošanu ar mērķi objekta pirmajam stāvam piesaistīt enkurnomnieku.

 

Biroju segments

Biroju segmentā līdz ar nomnieka “TecHub” izvākšanos neizīrēti ir tikai 400m² Citadeles ielas ieguldījuma īpašumā. Bruto nomas maksa šajā segmentā ir nostabilizējusies EUR 11.00 līdz EUR 12.00 par vienu kvadrātmetru mēnesī. Ir daži netipiski vēsturiski noslēgti līgumi, kas neļauj nomas maksu noteikt atbilstoši tirgum, tā rezultātā biroju segmenta vidējā likme ir zem esošās tirgus likmes.

 

Nekustamā īpašuma attīstīšanas segments (zeme)

Vadība ir nolīgusi arhitektu biroju nekustamā īpašuma detālplānojuma izstrādei. Objekta detālplānojumu ir paredzēts noslēgt 2015.gada laikā.

 

Būvmateriālu un saimniecības preču mazumtirdzniecības segments

Veikalam „K-rauta” iznomātā īpašuma, kas atrodas Tukumā, darbība 2014.gadā atbilst prognozētajam. Tiek turpināti darbi objekta uzlabošanā, darbu veikšanas izmaksas tiek lēstas zem EUR 50 000.

 

Obligācijas

Lai gan obligācijas tiek kotētas, pārskata gada laikā tās aizvien nebija likvīdas.

 

Sabiedrība 2015.gada janvārī ir veikusi pirmo obligāciju pamatsummas apmaksu. Acme Corporation ir veikusi visus noteiktos obligāciju procentu maksājumus, šobrīd naudas līdzekļi ir rezervēti nākamajai apmaksai 2015. gada 30. aprīlī.

 

 

 

Galvenais parāds

Aizņēmuma no Swedbank termiņš iestājas 2015.gada jūlijā. Koncerna vadība paredz, ka aizņēmums tiks pagarināts uz vēl 2 gadiem, jo Koncerns ir ievērojis esošā kredītlīguma nosacījumus un prognozē, ka arī nākotnē Koncerns turpinās sekmīgi ievērot aizņēmuma nosacījumus.

 

Šī ziņojuma sagatavošanas brīdī 1 mēneša EURIBOR bija apmēram 0.00%. Šī EURIBOR likme ir skaidra norāde uz Eiropas Centrālās bankas bažām par valstu parādsaistību krīzi, kas skārusi vairākumu Eiropas valstu. Šī likme ir nepieredzēti zema. EURIBOR pieaugums pasliktinās Koncerna naudas plūsmu, tajā skaitā, Acme Corporation iespējas norēķināties ar obligacionāriem.

 

Ieguldījumu atsavināšanas

2015.gada oktobrī Sabiedrības vadība parakstīja ar Hili Properties BV līgumu par SIA „Apex Investments” un SIA „Tukuma Projekts” kapitāldaļu pārdošanu. Vadība uzskata, ka šis darījums Koncernam nodrošina nozīmīgu finansiālu guvumu. Vadība paredz lielāko daļu iegūto līdzekļu izmantot bankas aizņēmuma dzēšanai. Tas būtiski mazinās ar kapitāla struktūru saistīto risku asimetriju, kas pastiprinātos procentu likmju pieauguma un bruto nomas ieņēmumu samazināšanās gadījumā. Tiek plānots, ka kapitāldaļu pārdošanas darījums pilnībā noslēgsies 2015.gada sākumā.

 

2015.gadā Koncerns neplāno piesaistīt papildus kapitālu vai iegādāties nekustamos īpašumus, bet gan fokusēsies uz naudas plūsmas saglabāšanu un klientu portfeļa attīstību. Koncerna vadības mērķis ir turpināt darbības procesu optimizāciju un pilnveidošanu, un bankas kredītsaistību dzēšanu.

         Aļona Romanova
         +37167333504/alena@rbm.lv
         biroja administratore


Attachments

Acme_CONS_12m_IAS 34_LAT_FINAL.pdf