AS „Rietumu Banka” 2014.gada auditēts finanšu pārskats

Gadā, kas noslēdzās 2014.gada 31.decembrī, arī Rietumu Bankas koncerns guva rekordlielu peļņu EUR 74.1 miljonu apmērā

Rīga, Latvija, 2015-03-30 15:31 CEST (GLOBE NEWSWIRE) -- 2014. gads Latvijas ekonomikai bija veiksmīgs.  2014. gada 1. janvārī Latvija pievienojās eirozonai, un saskaņā ar aplēsēm gada laikā tās IKP pieauga par 2.4%.  Gadā, kas noslēdzās 2014. gada 31. decembrī, arī Rietumu Bankas koncerns guva rekordlielu peļņu EUR 74.1 miljonu apmērā.  Banka arī šogad bija viena no vadošajām bankām Baltijas valstīs, vērtējot pēc darbības efektivitātes, kuras pilnveidošanai tika veltīts daudz darba.  Veikto pasākumu rezultātā Bankas izdevumu un ienākumu attiecība 2014. gadā bija 31%.  Šāds rezultāts tika sasniegts par spīti zemajām procentu likmēm un pateicoties labai procentu un komisijas ienākumu diversifikācijai.

Kvalitāte un individuāla pieeja

Koncerns turpināja ievērot savu stratēģiju piedāvāt plašu Bankas produktu klāstu korporatīvajiem klientiem un turīgām privātpersonām.  Pateicoties mūsu lojalitātei klientiem mēs pieredzējām ne tikai mūsu klientu panākumus, bet arī paši jau trešo reizi pēc kārtas saņēmām prestižo Spears Russia Wealth Management Awards balvu nominācijā „Labākā NVS un Baltijas valstu Banka, kas Krievijas klientiem sniedz privātās banku apkalpošanas un lielo kapitālieguldījumu pārvaldīšanas pakalpojumus”.  Koncernam ir plaša pieredze ES un NVS valstīs, un tas uztver sevi kā tiltu starp Austrumiem un Rietumiem, jo daudzi no tā klientiem darbojas Latvijā, Baltijas valstīs, Rietumeiropā, Krievijā un citās NVS valstīs.  Koncerns izprot gan Rietumeiropas, gan Austrumeiropas biznesa vidi.

Tā kā Koncerns darbojas gan ES, gan NVS valstīs, tā darbības vidi ietekmē pašreizējā ģeopolitiskā vide.  Neskatoties uz to, mēs turpinājām veiksmīgu sadarbību ar klientiem, uzturot ciešus kontaktus ar mūsu plašā pārstāvniecību tīkla palīdzību.  Esam pilnīgi pārliecināti, ka visi Bankas klienti var piekļūt Bankai attālināti, izmantojot internetu, telefonu, privātos baņķierus, reģionālos vadītājus un 24 stundu klientu atbalsta dienestu.  Banka papildināja piedāvāto produktu klāstu korporatīvajiem klientiem un turīgām privātpersonām.

Būtisku Koncerna ienākumu daļu veido neto komisijas ienākumi, kas gadā, kas noslēdzās 2014. gada 31. decembrī, veido 30% no kopējo pamatdarbības ienākumu apjoma.  Banka koncentrējās uz šāda veida ienākumu palielināšanu, un mēs apzināmies, ka to sasniegšanā ir jāizmanto individuāla pieeja katram klientam.  Tāpēc katram klientam tiek piešķirts savs bankas menedžeris, kuram ir plašas zināšanas par attiecīgā klienta komercdarbību.  Tas ļauj Bankai izprast katra klienta prasības un apkalpot tos pēc augstākajiem kvalitātes standartiem.  Banka uzskata, ka vienmēr ir jālieto visjaunākās tehnoloģijas, jo tas ir veids kā nodrošināt klientu sagaidīto pakalpojumu kvalitāti.

E-komercijas attīstība

Banka ir līdere Baltijas valstu e-komercijas tirgū, un ieņēmumi no e-komercijas turpināja pieaugt.  Banka ir gan papildinājusi klientiem piedāvāto e-komercijas produktu sarakstu, gan arī uzlabojusi jau esošos produktus un pakalpojumus.  2014. gada ceturtajā ceturksnī Banka organizēja ikgadējo e-komercijas konferenci, kas ir lielākais e-komercijas forums Baltijas valstīs, kurā piedalījās vairāk nekā 450 dalībnieku no 30 valstīm.  Pieprasījums pēc e-komercijas pakalpojumiem liecina, ka to attīstība turpināsies 2015. gadā.  Jāpiebilst, ka Bankas maksājumu karšu un e-komercijas pakalpojumi ir sasnieguši tādus apjomus, lai organizētu savu apstrādes centru.  Šāds apstrādes centrs darbojās jau pērnā gada ceturtajā ceturksnī, un paredzams, ka tas vēl vairāk uzlabos Koncerna darbības efektivitāti.

Kreditēšana

Bankas pieeja kreditēšanai paredz, ka katram  klientam tiek izveidoti inovatīvi un individuāli pakalpojumi, kas vislabāk atbilst viņa prasībām.  Tie ietver ne tikai kreditēšanu, bet arī  juridisko palīdzību, konsultācijas un palīdzību korporatīvajos jautājumos.  Pateicoties klientu vajadzībām pielāgotai pieejai, gadā, ka noslēdzās 2014. gada 31. decembrī, Koncerns guva procentu ienākumus no klientu kreditēšanas EUR 87.5 miljonu apmērā, salīdzinājumā ar EUR 80.6 miljoniem 2013. gadā.

Tomēr, ņemot vērā notikumus reģionā, 2014. gada laikā Banka ievērojami samazināja komerckredītu izsniegšanu.  Kreditēšanas apjomu izaugsme aizsākās 2009. gadā, un kredītportfeļa pašreizējā kredītu un nodrošinājumu attiecība ir laba.  Kredītportfelis liecina par to, ka arī grūtos apstākļos iespējams saglabāt kvalitāti.  Kopš 2011. gada Koncerns ir strādājis pie kredītriska koncentrācijas samazināšanas lielos kreditēšanas projektos.   Šī darba rezultātā kredītportfelis ir diversificēts un ietver lielu daudzumu vidēja izmēra kredītu nevis mazu skaitu lielāku kredītu.  2014. gada 31. decembrī vidējais komerckredītu atlikumu apjoms individuālām klientu grupām bija aptuveni EUR 1.3 miljoni.  Diversifikācija pēc kredītu apjoma palīdz labāk nodrošināt kredītportfeļa elastību stresa un ekonomikas nenoteiktības apstākļos.

Pēc Koncerna uzskata pat krīzes apstākļos vienmēr būs nozares, kas strādās ar peļņu.  2014. gadā tika veikts liels darbs tirdzniecības un transporta finansēšanas apjomu palielināšanā.  Tirdzniecības finansēšanas jomā Banka piedāvāja klientiem jaunas iespējas paplašināt to darbību starptautiskā mērogā.  Turpmāk banka attīstīs kreditēšanas darbību attīstot jaunus kreditēšanas tirgus un paplašinot tirdzniecības finansēšanu.

Inovācija un modernās tehnoloģijas

Banka turpināja darbu pie interneta un mobilās bankas lietotņu pilnveidošanas, un 2014. gadā veiksmīgi ieviesa atjaunotu mobilās bankas lietotni.  Koncerns uztver informācijas tehnoloģijas kā vienu no galvenajiem līdzekļiem biznesa efektivitātes palielināšanā un darbības nepārtrauktības nodrošināšanā.  Koncerns cenšas padarīt tehnoloģijas kā nemanāmas, tā arī pieejamas katram gala lietotājam, neskatoties uz to, vai tas ir darbinieks vai klients.  Lai sasniegtu šo mērķi un piedāvātu klientiem augsta līmeņa personalizētus pakalpojumus, mūsu darbinieki izmanto visus nepieciešamos līdzekļus, lai pieņemtu pamatotus lēmumus ātri, tādējādi nodrošinot veiksmīgu Koncerna izaugsmi.

Gadu no gada Koncerns demonstrē ievērojamu izaugsmi, un to atbalsta informācijas tehnoloģijas.  Mūsu veidotās sistēmas tiek izstrādātas ar mērķi tās mainīt nākotnē.  Bankas IT departaments izstrādā uz vietas visu, kas ir mūsu biznesa know-how, un tādējādi atspoguļo mūsu biznesa loģiku, klientu profilēšanu, datu ieguvi un atklāšanu, riska pārvaldību, klientu attiecību vadīšanu (CRM), interneta un mobilo banku.  Tajā pašā laikā mēs izmantojam ārpakalpojumus sistēmām, kas jau kļuvušas par "IT precēm" - kredītkartes, infrastruktūra, starpniecības darījumi, klīrings.

Koncerna sabiedrības

Lielākā daļa nebanku sabiedrību darbojas finanšu nomas, patēriņa kreditēšanas, pārņemto nekustamo īpašumu apsaimniekošanas, aktīvu pārvaldīšanas un finanšu pakalpojumu nozarēs.  Koncerna stratēģija ir nodrošināt Bankas vadības procesu un iekšējo kontroļu maksimālu integrāciju meitas sabiedrībās.  Koncerns finansē meitas sabiedrību darbību, izmantojot kapitāla investīcijas un aizdevumus.  Vairumā gadījumu Bankai pieder 100% meitas sabiedrību kapitāldaļu.

2014. gada laikā Koncerns attīstīja tam pilnībā piederošu aktīvu pārvaldes sabiedrību "Rietumu Asset Management".  "Rietumu Asset Management" ir pilnībā integrēta Bankas struktūrā un sniedz aktīvu pārvaldes pakalpojumus Bankas klientiem.  Šī aktīvu pārvaldes sabiedrība piedāvā klientiem individuālus investīciju portfeļus, kā arī ieguldījumus četros Latvijā reģistrētos fondos.  Šajos fondos ieguldījumus veic investori no visas pasaules.  Fondu specializācija ir naudas pārvaldība, ieguldījumu pakāpes fiksēti ienākumi, augsta ienesīguma fiksēti ienākumi un kapitāla tirgi.

Koncerna Baltkrievijas līzinga sabiedrības galvenais darbības veids ir rūpnieciskais līzings, un 2014. gada 31. decembrī tai ir stabils līzinga portfelis EUR 28 miljonu apmērā, kas ir papildinājis Koncerna peļņu par gadu, kas noslēdzās 2014. gada 31. decembrī, par EUR 1.6 miljoniem.  Koncerns finansē tam daļēji piederošu patēriņa kreditēšanas meitas sabiedrību ar nosaukumu „InCredit Group” SIA, kas ir dibināta un darbojas Latvijā.  2014. gada 31. decembrī „InCredit Group” SIA neto ieguldījums finanšu nomā bija EUR 28 miljoni, kas nodrošināja Koncernam pārskata perioda peļņu pēc nodokļiem 1 miljona EUR apmērā.

Vairākums „RB Investments” SIA grupai piederošo nekustamo īpašumu tika pārņemti galvenokārt neatmaksāto Bankas aizdevumu dēļ kā arī iegūti investīciju rezultātā.  Lielākā pārņemto aktīvu daļa atrodas Rīgā un Rīgas rajonā.  Pašlaik daļa no „RB Investments” SIA grupas nekustamajiem īpašumiem tiek izīrēta, un tā plāno pārdot lielāko sava aktīvu portfeļa daļu turpmāko gadu laikā.  2014. gada 31. decembrī „RB Investments” SIA grupas aktīvu kopsumma bija EUR 48.7 miljoni, bet pašu kapitāls - EUR 19.5 miljoni.

Ienesīgums

Koncerns noslēdza 2014.gadu ar pārskata gada peļņu pēc nodokļiem EUR 74.1 miljonu apmērā, kas ir par 19.03% vairāk nekā 2013. gadā.  Koncerna kapitāla atdeves radītājs pēc nodokļiem bija 23.7% (2013: 24.3%), bet aktīvu atdeves radītājs pēc nodokļiem – 2.3% (2013: 2.4%)

Pamatdarbības ienākumi sasniedza EUR 154.6 miljonus, kas ir par 10.3% vairāk nekā 2013. gadā.  Neto procentu ienākumi veidoja EUR 76.9 miljonus (2013: EUR 66.5 miljoni), un to pieaugums skaidrojams galvenokārt ar procentu ienākumu pieaugumu no komerciālajiem kredītiem.  Neto komisijas naudas pieaugums - EUR 45.7 miljoni (2013: EUR 37.5 miljoni) skaidrojams ar ievērojamu e-komercijas un maksājumu karšu ienākumu pieaugumu.  Pateicoties izmaiņām Bankas tarifu struktūrā, bija vērojams arī citu komisijas ienākumu veidu pieaugums.  Koncerna izdevumu un ienākumu attiecība gadā, kas beidzās 2014. gada 31. decembrī, bija 31% (2013: 37%).  Arī turpmāk Koncerna mērķis ir turpināt uzturēt šo attiecību zem 40%.   Koncerns sasniedza peļņas normu pirms nodokļu nomaksas 56.3%, salīdzinot ar 51.1% 2013. gadā.

Aktīvi

2014. gada 31. decembrī Koncerna aktīvu kopsumma bija EUR 3,478 miljoni.  Tas ir 18.8% pieaugums salīdzinājumā ar 2013. gadu.  Grupa ievēro konservatīvu pieeju aktīvu sadalījumam. Aptuveni 57% no koncerna aktīviem ir ieguldīti likviditātes pārvaldīšanas portfeļos.  Savukārt 58% no tiem ir ieguldīti īstermiņa naudas tirgū, galvenokārt Eiropas bankās.  Izvietoto naudas līdzekļu termiņš ir robežās līdz 7 dienām.  Atlikušie 42% tiek ieguldīti nodrošinātos instrumentos lielās un stabilās finanšu iestādēs un īstermiņa parādzīmju portfeļos.  Nodrošinātie instrumenti ir atpakaļpirkšanas līgumi vai līdzīgi instrumenti ar termiņu no 1 līdz 3 mēnešiem.  Koncerns palielināja pārdošanai pieejamo parādzīmju portfeli no EUR 45 miljoniem 2013. gada 31. decembrī līdz EUR 99.5 miljoniem 2014. gada beigās.  2014. gada 31. decembrī līdz termiņa beigām turēto aktīvu portfelis bija EUR 93 miljoni, salīdzinājumā ar EUR 29 miljoniem 2013. gada beigās. Parādzīmju portfelis ir galvenokārt ieguldīts komercsabiedrību parāda vērtspapīros ar investīciju pakāpi.

Kredīti un debitoru parādi veido aptuveni 30% no kopējiem aktīviem.  Kopš 2010. gada šis rādītājs nav pārsniedzis 45%, un Banka neplāno šī rādītāja pieaugumu tuvākajā nākotnē.  Izsniegto kredītu atlikums pērn bija EUR 1,041 miljoni, bet gadu iepriekš - EUR 1,125 miljoni.  Kreditēšanas apjomu samazinājums ir skaidrojams ar mazāku ekspozīciju Krievijas tirgū.  Komerckredītu portfelis veido aptuveni 85% no kopējā kredītu apjoma jeb EUR 1,089 miljoni ar vidējo efektīvo procentu likmi 2014. gadā 6.9%.  Lielāko kreditēto nozaru vidū ir finanšu pakalpojumi, nekustamā īpašuma pārvaldīšana, transports un komunikācijas Latvijā, Krievijā un Baltkrievijā.  Otrā lielākā kredītu kategorija ir maržinālie kredīti klientiem pret likvīdu vērtspapīru ķīlu, kas veido aptuveni 15% no kopējā kredītportfeļa.  Šo kredītu vidējā procentu likme 2014. gadā bija 4.7%.

Finansējums, kapitāls un kapitāla bāzes paplašināšana

2014. gadā Koncerna finansējuma avoti nemainījās, jo tas finansē darbību ar klientu norēķinu kontiem un noguldījumiem, un akcionāru kapitālu.  Salīdzinot ar 2013. gadu, norēķinu konti un noguldījumi pieauga par 20% un sasniedza EUR 3,083 miljonus.  Norēķinu konti veidoja EUR 2,661 miljonus jeb 86.3% no kopējā norēķinu kontu un noguldījumu apjoma.  Lai gan līdzekļus no norēķinu kontiem var izņemt jebkurā laikā, tie ir izrādījušies stabils finansējuma avots, kā tas jau ir novērots Latvijas un pasaules finanšu krīzes laikā, kā arī kā liecina Koncerna veiktā analīze, kas aprakstīta 4. pielikumā "Likviditātes risks".  2014. gada 31. decembrī termiņnoguldījumu apjoms sasniedza EUR 422 miljonus, tai skaitā EUR 127 miljonus subordinētajos noguldījumos.  Vidējais atlikušais dzēšanas termiņš termiņnoguldījumiem ir 2 gadi, un vidējā efektīvā procentu likme 2014. gadā bija 2.9%.  Subordinēto noguldījumu vidējā efektīvā procentu likme 2014. gadā bija 5.1%.  2015. gadā Banka plāno emitēt jaunas parādzīmes, kas tiks kotētas NASDAQ OMX Rīgas Fondu biržā, lai nodrošinātu turpmāku finansējuma bāzes diversifikāciju.

Lai diversificētu Bankas kapitāla bāzi un nodrošinātu ilgtermiņa finansējumu, 2014. gada pirmajā ceturksnī Banka piesaistīja papildu kapitālu, emitējot priekšrocību akcijas.  Priekšrocību akciju emisijā Banka piesaistīja kapitālu EUR 18.6 miljonu apjomā, kas tika izmantots Bankas vispārējai attīstībai.  2015. gadā Banka plāno turpināt emitēt priekšrocību akcijas, piesaistot līdzekļus Bankas vispārējai komercdarbībai.

2014. gada 31. decembrī Koncerna kopējais kapitāls un rezerves sasniedza EUR 342 miljonus, demonstrējot 21% pieaugumu pret 2013. gadu.  Koncerna I līmeņa un kopējais kapitāla pietiekamības rādītājs attiecīgi bija 12.7% (2013: 13.6%) un 19% (2013: 17.8%).  2014. gada laikā Banka izmaksāja starpperioda dividendes EUR 0.15 vērtībā par akciju, kas kopā veidoja EUR 18.3 miljonus. Banka plāno turpināt dividenžu izmaksu 50% apmērā no gada peļņas, kas veido dividendes par akciju EUR 0.15 vērtībā vai EUR 17.7 miljonus.

Plāni 2015. un turpmākiem gadiem

2014. gadā ekonomiskā un ģeopolitiskā vide pavēra Bankai daudz jaunu iespēju, un mēs uzskatām, ka mūsu izvēlētā pieeja - koncentrēties uz klientu vajadzībām, palīdzēs mums pēc iespējas pilnīgāk izmantot šīs jaunās iespējas. Aprakstītie darbības rezultāti tika sasniegti, izmantojot konservatīvu aktīvu sadalījumu, kas, mūsuprāt, ir pamats turpmākai stabilai izaugsmei.  2015. gadā mēs būsim pagodināti veiksmīgi turpināt Bankas attīstību kopā ar mūsu klientiem.

Eleonora Gailiša
         Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa
         Tālr: +371-67020506
         Fakss: +371-67020563