Karolinska Development meddelar preliminär portföljvärdering för delårsrapport januari-mars 2015

STOCKHOLM - den 28 april 2015. Karolinska Development AB (STO: KDEV) meddelar idag en minskning av redovisat verkligt portföljvärde för delårsperioden januari-mars 2015 med 225,2 miljoner kronor, vilket resulterar i en portföljvärdering av 1277,0 miljoner kronor.


Karolinska Development fortsätter att fokusera på de portföljbolag som har möjlighet att generera god avkastning, samtidigt som man söker finna konstruktiva lösningar för övriga portföljbolag.

Efter beslut om att inte investera vidare i Pergamum AB, Umecrine Mood AB och NeoDynamics AB (opportunistiska bolag) och efter utvärdering av flertalet alternativ, har Karolinska Development beslutat att skriva av värdet för dessa bolag. Pergamums värde skrivs av med 120,2 miljoner kronor, Umecrine Mood med 58,9 miljoner kronor och NeoDynamics AB med 9,7 miljoner kronor - allt jämfört med värderingarna i bokslutet för 2014. Ytterligare justeringar av verkligt värde på portföljen uppgår till -36,4 miljoner kronor.

"Styrelsen och ledningen för Karolinska Development har en strikt hållning kring förvaltningen av portföljen för att säkerställa att vår kompetens och vårt kapital är fokuserat på de företag som har potential att leverera mest värde för våra aktieägare. Dessutom utvärderar vi möjligheten att ändra våra värderingsprinciper. För närvarande är den största delen av det redovisade verkliga värdet baseras på DCF-metoden (diskonterat kassaflöde). Denna metod har visat sig vara svår för tidiga projekt där framtida kassaflöden och framgång är förknippade med stor osäkerhet. Vi kommer tillsammans med revisorerna undersöka alternativ som är mer transparanta och mindre känsliga för tillfälliga variationer som har stor inverkan på värderingen", kommenterar Karolinska Developments VD, Jim Van heusden.

Ytterligare detaljer kommer att redovisas i delårsrapporten januari-mars 2015, som publiceras den 6 maj 2015, följd av en telefonkonferens och webbsändning som arrangeras senare under dagen.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Jim Van heusden, VD, Karolinska Development AB
Tel: +46 72 858 32 09, e-mail: jim.van.heusden@karolinskadevelopment.com

 

 

TILL REDAKTÖRERNA

Om Karolinska Development AB
Karolinska Developments mål är att skapa värde för patienter, forskare, investerare och samhället genom att utveckla innovationer från världsledande forskning till differentierade produkter som kan säljas eller utlicensieras. Affärsmodellen är att SELEKTERA de kommersiellt mest attraktiva medicinska innovationerna som har potential att tillgodose medicinska behov UTVECKLA innovationer till det stadium där den största avkastningen på investeringen kan uppnås samt KOMMERSIALISERA innovationer genom försäljning av företag eller utlicensiering av produkter. Ett exklusivt “deal flow”-avtal med Karolinska Institutet Innovations AB, i kombination med andra samarbetsavtal med ledande universitet, ger ett kontinuerligt flöde av innovationer. För mer information: www.karolinskadevelopment.com.

Karolinska Development är noterat på NASDAQ OMX (STO: KDEV). Karolinska Development kan vara skyldig att offentliggöra informationen i detta dokument i enlighet med lagen om handel med finansiella instrument.


Attachments

Karolinska Development meddelar preliminär portföljvärdering för delårsrapport januari-mars 2015.pdf