Heliospectra Delårsredogörelse januari - mars 2015


Viktiga händelser januari - mars

  • Heliospectra erhåller order motsvarande ca en miljon kronor från existerande kund för odling av medicinska plantor
  • Bolaget har erhållit lånefinansiering som kompenserar det negativa kassaflödet
  • Heliospectra anlitar Viridian Capital & Research i Nordamerika för finansiering och företagsrådgivning
  • Exceptionella resultat för Göteborgs botaniska trädgård med Heliospectras nya LX60
  • Vid en extra bolagsstämma bemyndigades styrelsen att genomföra nyemission av aktier och/eller teckningsoptioner

VDs kommentar
Sakta men säkert börjar våra satsningar på försäljning och marknadsföring av vår nya LX60 produkt ta fart. Under 2014 omsatte bolaget 3.1 mkr och under Q1 i år har vi redan omsatt 2.1 mkr.

Det är viktigt att inse att försäljning av sofistikerade system tar tid då vi fokuserar mot större kunder där man gör en seriös utvärdering. En odlare som ska investera i ett nytt system behöver göra praktiska försök under flera odlingsomgångar och ibland under olika säsonger. Enklare växter som sallad tar ungefär en månad medan medicinska växter kan upp till fyra månader. Därefter ska man utvärdera resultaten.

Vi har därför våra system ute hos odlare både i Europa och Nordamerika och lägger mycket tid och resurser på våra potentiella kunder. I januari såg vi resultatet av detta arbete då en odlare av medicinska växter i Nordamerika la en följdorder på drygt en miljon kronor.

En stor skillnad mellan Heliospectra och andra produkter på marknaden är att vi säljer ett system. Systemet består av en avancerad styrbar lampa där vi sedan tillför sensorer och mjukvara. Det innebär att vi bygger upp en installerad bas med kunder som vi sedan kan göra merförsäljning till och skapa en intressant löpande affärsmodell.  Den största investeringen för kunden är givetvis lamporna där den största kostnaden ligger i hårdvaran. Redan med lampan så uppnår kunden ett antal fördelar som energibesparing, förbättring av kvalitén m.m. Därefter kan vi erbjuda kunden ytterligare förbättringar till en mindre kostnad eftersom det då handlar mer om ren programvara.  Heliospectra utvecklar all programvara själv och i dom samarbetsprojekt vi har med t.ex. Chalmers så äger vi alla rättigheter till resultaten.

Heliospectra är noga med att skydda så mycket av våra immateriella rättigheter som vi kan med en patentstrategi som vi utarbetat tillsammans med våra rådgivare Prospero och Awapatent. Det innebär att vi söker patent i dom fall där det är relevant men ibland väljer vi att inte patentera saker som t.ex. algoritmer som vi vill hålla helt hemliga.

Som nämnt tidigare så är bolaget väl positionerat. Vi har duktiga medarbetare, färdiga produkter med gott renommé på marknaden, starka huvudägare och en kraftigt växande marknad.

Staffan Hillberg, VD
Heliospectra AB

Kommande informationstillfällen

  • Bolagsstämma 2015-06-05
  • Halvårsrapport januari-juni 2015-08-31
  • Kvartalsrapport juli-september 2015-10-26
  • Bokslutskommuniké 2015 2016-02-26

Rapporten i sin helhet bifogas.

Göteborg den 30 april 2015

Staffan Hillberg, VD
Heliospectra AB

För ytterligare information, vänligen kontakta
VD Staffan Hillberg, +46 (0)708-365944, staffan@heliospectra.com
Styrelseordförande Jan Tufvesson, +46 (0)706-442460, jan.tuf@telia.com
CFO Håkan Bengtsson, +46 (0)705-558902, hakan.bengtsson@heliospectra.com

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
Heliospectra Interim Report Q1 2015.pdf
Heliospectra Delarsrapport Q1 2015.pdf

Heliospectra i korthet
Heliospectra (publ - noterat på Nasdaq Stockholm First North) grundades 2006 och specialiserar sig på intelligent ljusteknologi för växtforskning och växthusodling. Heliospectras produkter baseras på djup kunskap inom växtfysiologi och fotosyntesen tillsammans med ett unikt sätt att tillgodogöra modern LED-teknik. Efter sex års utveckling i Sverige har företaget nu börjat expandera på den internationella marknaden. Företaget har rest cirka 16 miljoner dollar i eget kapital och har erhållit över 2,6 miljoner dollar genom akademiska stipendier. Heliospectra har också mottagit ett flertal utmärkelser för sin framtidstänkande teknologi. För ytterligare information hänvisas till Heliospectras memorandum april/maj 2014, http://ir.heliospectra.com/aktien/prospekt/.

Certified Adviser
G&W Fondkommission
111 43 Stockholm


Attachments

Heliospectra Delarsrapport Q1 2015.pdf