Karolinska Development AB (publ) - Delårsrapport januari – mars 2015

STOCKHOLM den 6 maj 2015. Karolinska Development AB (publ) (STO: KDEV) offentliggör delårsrapport, januari-mars 2015. En telefonkonferens kommer att hållas idag kl. 14.00. Telefonnummer: +46 (0) 8 505 564 74, Storbritannien: +44 (0) 20 336 45374 eller USA: +1 855 753 22 30. Hela rapporten och länk till webbpresentationen finns tillgänglig på bolagets hemsida.


Jim Van heusden, VD, kommenterar: ”Under mina två första månader som VD för Karolinska Development har jag inlett arbetet med att utvärdera tillgångarna i portföljen i detalj och jag är fortsatt imponerad av den högkvalitativa forskningen jag ser. Med detta sagt, ser jag även en del utmaningar då denna forskning ska överföras till att bli övertygande investeringscase för vissa av våra portföljbolag – ett arbete som är avgörande för att generera hög avkastning på investerat kapital. Som en konsekvens av detta har vi tagit och kommer att behöva ta ett antal svåra beslut för att fokusera våra resurser på de bolag som har störst möjlighet att generera attraktiv avkastning för våra aktieägare

En av de saker jag vill förbättra är transparensen avseende det sätt vi arbetar på. Tillsammans med mitt team satsar vi helhjärtat för att förbättra vår företagskommunikation, vilket kommer att bli tydligt under de kommande månaderna. Vi kommer också att bli mer öppna i vår finansiella rapportering. Här ingår värderingen av våra portföljbolag som är viktiga nyckeltal för att utvärdera framstegen i portföljen. Vi ser nu över alternativ som är mer transparenta och mindre känsliga för tillfälliga variationer som har stor påverkan på värderingarna. Vi behöver även stärka våra interna organisationsstrukturer och vårt team. Samtidig pågår en process för att stärka våra portföljbolag, både på lednings- och styrelsenivå.

En av prioriteringarna i vår investeringsstrategi är att attrahera nya investeringar från erfarna internationella investerare inom life science. Därigenom kan vi dela risker och få tillgång till andra investerares nätverk samt expertis, och vi diskuterar för närvarande med saminvesterare beträffande ett antal av våra portföljbolag. Vid sidan av detta ser vi även över alternativ såsom licensaffärer, uppköp eller andra kreativa lösningar. Ett exempel på en sådan lösning är försäljningen av Axelar till Östersjöstiftelsen, där bolaget nu kan fortsätta sin utveckling och vi får en potentiell uppsida genom en tilläggsköpeskilling baserad på framtida avkastning, utan att ytterligare investeringar krävs från oss. Dessvärre behöver vi även släppa bolag där vi inte kan se framtida värden trots flertalet försök till alternativa lösningar för finansiering, licensiering och försäljning för bolagen. Så var fallet med de opportunistiska portföljbolagen Pergamum, Umecrine Mood and NeoDynamics. För dessa bolag meddelande vi nyligen att vi helt avskrivit värdet på innehaven. Vi är naturligtvis inte nöjda med detta, men är medvetna om att denna typ av risker finns för alla som investerar inom denna sektor.    

Vi fokuserar nu på de portföljbolag som har störst potential att generera attraktiv avkastning. Vi ser fram emot den fortsatta utvecklingen i Aprea, då bolaget presenterade preliminära resultat från bolagets fas I/II-studie inom äggstockscancer i april. Dilaforette slutför förberedelserna med att påbörja bolagets fas II-studie inom sicklecellanemi där patienterna regelbundet drabbas av smärtsamma kriser som kräver intensivvårdsbehandling. Vi kommer således att fortsätta med rapporteringen till marknaden kring framstegen i våra portföljbolag. Samtidigt måste vi vara tydliga med att de bolag vi investerat i befinner sig i tidig fas, och tålamod krävs för att kunna realisera portföljens värdepotential.”

 

Sammanfattning av väsentliga händelser under det första kvartalet 2015

Karolinska Development

  • Bolagets finansiering genom emission av konvertibellån slutfördes genom en tilläggsteckning uppgående till 39 miljoner kronor samt bekräftelsen av betalning på 100 miljoner kronor från Thai Charoen Pokphand Group (CP Group)
  • Jim Van heusden utnämndes till VD för Karolinska Development
  • Innehavet i Axelar avyttrades till Östersjöstiftelsen

 Portföljen

  • Dilaforette ingick samarbetsavtal med Ergomed
  • Dilaforette beviljades särläkemedelsstatus av amerikanska FDA för sevuparin inom sicklecellanemi
  • Clanotech beviljades särläkemedelsstatus av amerikanska FDA

 

Sammanfattning av väsentliga händelser efter det första kvartalet 2015

  • Aprea presenterade preliminära fas Ib/II-resultat inom äggstockscancer med
    APR-246 vid American Association for Cancer Research (AACR) årliga möte
  • Karolinska Development meddelade en minskning av verkligt värde för första kvartalet uppgående till -225,2 miljoner kronor, främst på grund av avskrivningar i tre bolag i den opportunistiska portföljen

 

Nyckeltal

MSEK     2015
jan-mar
2014
jan-mar
2014
helår
Resultaträkning          
Resultat av verkligt värde     -252,7 -6,1 -310,4
Resultat efter skatt     -275,1 -18,4 -375,8
Balansräkning          
Likvida medel och kortfristiga placeringar     440,4 171,0 141,3
Aktieinformation          
Resultat per aktie före och efter utspädning (SEK)   -5,2 -0,4 -7,7
Substansvärde per aktie (SEK)     27,5 40,3 30,8
Eget kapital per aktie (SEK)     26,7 40,2 31,0
Börskurs per aktie, sista handelsdag i rapportperioden (SEK) 11,5 26,3 13,3
Portföljinformation          
Portföljbolags nettomedel ¹     67,6 74,6 55,0
Investeringar i portföljbolag     27,5 15,5 84,0
Varav icke kassaflödespåverkande investeringar   0 0,0 6,7
Värdering av totala portföljinnehavet     1 277,0 1 738,9 1 502,2
¹ Portföljbolags nettomedel består av summan av likvida medel, kortfristiga placeringar minus externa lån i portföljbolag oberoende av Karolinska Developments ägarandel

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Jim Van heusden, VD, Karolinska Development AB
Tel: +46 (0) 72 858 32 09, e-mail: jim.van.heusden@karolinskadevelopment.com

Christian Tange, finansdirektör, Karolinska Development AB
Tel: +46 (0) 73 712 14 30, e-mail: christian.tange@karolinskadevelopment.com

 

 

 

TILL REDAKTÖRERNA

Om Karolinska Development AB
Karolinska Developments mål är att skapa värde för patienter, forskare, investerare och samhället genom att utveckla innovationer från världsledande forskning till differentierade produkter som kan säljas eller utlicensieras. Affärsmodellen är att SELEKTERA de kommersiellt mest attraktiva medicinska innovationerna som har potential att tillgodose medicinska behov UTVECKLA innovationer till det stadium där den största avkastningen på investeringen kan uppnås samt KOMMERSIALISERA innovationer genom försäljning av företag eller utlicensiering av produkter. Ett exklusivt “deal flow”-avtal med Karolinska Institutet Innovations AB, i kombination med andra samarbetsavtal med ledande universitet, ger ett kontinuerligt flöde av innovationer. För mer information: www.karolinskadevelopment.com.
 

Karolinska Development är noterat på NASDAQ OMX (STO: KDEV). Karolinska Development kan vara skyldig att offentliggöra informationen i detta dokument i enlighet med lagen om handel med finansiella instrument.


Attachments

Karolinska Development AB (publ) Delårsrapport januari-mars 2015.pdf