Heliospectra bäst i ny studie genomförd av University of Akron Research Foundation


Heliospectra AB (publ), som är världsledande på intelligent ljusteknologi för växtforskning och växthusodling, får toppbetyg i en ny studie genomförd av amerikanska University of Akron Research Foundation. I studien fick Heliospectras LX60 bäst betyg av de testade ljuskällorna.

I studien, som gjordes på sallad (Lactuca sativa: v. Green Star) i växthusmiljö under 45 dagar, ingick fyra av de ledande kommersiella aktörerna inom artificiella ljuskällor; Gavita, iGrow, Lumigrow och Heliospectra.
- Vi är oerhört nöjda med utvärderingen gjord av University of Akron i USA som visar att plantor odlade under Heliospectras produkter har en mycket hög kvalitet. Studien bekräftar de resultat som vi fått fram när vi gjort liknande praktiska jämförelser ute hos några av världens ledande odlare, säger Staffan Hillberg, vd för Heliospectra.

I studiens sammanfattning och slutsats är det Heliospectra som ges det bästa betyget. I "Brix- resultat", som är en måttenhet som bland annat används för att mäta sockervärdet i växter, fick Heliospectra betyg 6. Närmaste konkurrent, Lumigrow, fick betyg 4. Även i mätningen av sensoriska egenskaper som smak och konsistens låg Heliospectra klart i topp med betyg 9. Här var iGrow och Gavita närmast med betyg 7.

Light Source Wet Weight Dry Weight % chg Brix Taste/Texture
Heliospectra 6.0 oz. 2.2 oz. 63.3% 6 9
IGrow 6.2 oz. 2.1 oz. 66.1% 3 7
Lumigrow 4.8 oz. 1.9 oz. 60.4% 4 6
Gavita 1000W 10.0 oz. 2.6 oz. 74.0% 3 7


I sin utvärdering skriver University of Akron Research Foundation:
"Heliospectra rankas högst med djup mörkgrön färg på bladen, söt smak, krispig konsistens och bra livlighet. Studien fann att Heliospectras LX 60 gav godast och mest attraktiv sallad av de ljuskällor som testades".
- Vår hydroponiska salladsstudie pekar tydligt ut Heliospectras LX60 som ledande i branschen, säger Ruth Zito, hortonom och en av de ansvariga för studien.
För Heliospectra är studieresultatet glädjande men samtidigt inte direkt överraskande vad gäller smak och kvalitet. 

- Smak och kvalitet är förstås två synnerligen viktiga parametrar när man bedömer grönsaker. Samtidigt vill vi på Heliospectra gärna också att man väger in energiåtgång, vilket är en mycket viktig del för framtidens odlare. Och även här visar tester att professionella odlare som använder sig av LX 60 kan spara upp till 50 procent energi jämfört med andra ljuskällor, säger Staffan Hillberg.

Studien i sin helhet och i sammanfattning finns på www.heliospectra.com/reviews

Göteborg 2015-06-04

För ytterligare information:
Staffan Hillberg, vd Heliospectra, +46 (0) 708 36 59 44,
staffan.hillberg@heliospectra.com
Lars Sjögrell, presskontakt, Heliospectra, +46 (0) 702 69 53 00,
lars.sjogrell@perspective.se
www.heliospectra.com

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
Heliospectra Pressrelease 2015-06-04 Svenska.pdf

Om Heliospectra AB
Heliospectra AB (publ - noterat på NASDAQ OMX First North HELIO ISIN SE0005933082 samt North American ADR OTCQB: HLSPY Cusip: 423281104) (www.heliospectra.se) specialiserar sig på intelligent belysningsteknik för växtforskning och växthusodling. Heliospectras produkter bygger på djupgående kunskaper om växters fysiologi och fotosyntes kombinerat med en unik användning av modern LED-teknik. Efter sex års utveckling i Sverige har företaget nu börjat expandera på den internationella marknaden. Företaget har samlat in över 15 miljoner dollar i eget kapital och har fått över 2,6 miljoner dollar genom akademiska stipendier och anslag. Man har också mottagit ett flertal utmärkelser för sin nytänkande teknik. Huvudägare: Weland Stål www.welandstal.se, Industrifonden www.industrifonden.se, Midroc www.midroc.se, Wood & Hill Investment www.whab.se

Framtidsinriktade uttalanden
Uttalanden i detta pressmeddelande är framtidsinriktade uttalanden i den mening som avses i federala säkerhetslagar. Sådana uttalanden grundar sig på våra nuvarande övertygelser och förväntningar och är av naturen avhängiga av betydande affärsrelaterade, ekonomiska och konkurrensmässiga osäkerheter och oförutsedda händelser, av vilka många står utanför vår kontroll. Sådana framtidsinriktade uttalanden påverkas även av antaganden vad gäller framtida affärsstrategier och beslut som kan komma att ändras. Potentiella risker och osäkerheter inkluderar, men är inte begränsade till, tekniska framsteg inom branschen samt politiska och ekonomiska förutsättningar för branschen. Vi åtar oss inget ansvar för att uppdatera några framtidsinriktade uttalanden så att dessa avspeglar händelser eller utveckling som skett efter att ett framtidsinriktat uttalande gjorts.

G&W är företagets certifierade rådgivare - www.gwkapital.se


Attachments

Heliospectra_Pressrelease_2015-06-04_Svenska.pdf