TAKOMA OYJ:N JOHDON OSAVUOTINEN SELVITYS AJALTA 1.11.2014 - 2.9.2015


LIIKEVAIHTO JA TULOKSEN MUODOSTUMINEN

Takoma-konsernin jatkuvien liiketoimintojen liikevaihto ajalla 1.11.2014 – 31.7.2015 oli 10,08 (10,75) milj. euroa. Liikevaihto oli vertailukauteen nähden 6 % pienempi. Konsernin liikevaihdosta tuli voimansiirron valmistuksesta laivanrakennus- ja offshore-teollisuuteen 90 % (100 %), energia- ja prosessiteollisuuden laitevalmistajille 5 % (0 %) sekä muun teollisuuden tarpeisiin 5 % (0 %).

Takoma-konsernin jatkuvien liiketoimintojen liiketulos ajalla 1.11.2014 – 31.7.2015 oli -0,36 (-0,59) milj. euroa. Jatkuvien toimintojen liiketulos-% oli -3,6 % (-5,5 %).

Konsernin tilauskanta 31.7.2015 oli 5,92 (5,71) milj. euroa, kasvua 4 %. Vaikka tilauskanta on kasvanut lievästi, markkinat eivät edelleenkään ole ennustettavissa eivätkä asiakkaat ole käynnistäneet suuria investointihankkeita. Tämä johtuu edelleen jatkuvasta öljyn matalasta hinnasta ja yleisestä markkinatilanteesta.

Konsernin henkilömäärä oli 31.7.2015 yhteensä 91 (101) henkilöä.

Takoma Oyj:n varsinainen yhtiökokous pidettiin 5. helmikuuta 2015 Tampereella. Yhtiökokous päätti vahvistaa hallituksen jäsenten lukumääräksi neljä ja hallitukseen valittiin Harri Kumpu, Simo Mustila, Esa Pyöriä ja Tapio Tommila. Hallitus valitsi puheenjohtajakseen Tapio Tommilan ja varapuheenjohtajaksi Simo Mustilan. Katsauskauden aikana Takoma Oyj:n ja Takoma Gears Oy:n toimitusjohtaja vaihtui, kun uusi toimitusjohtaja DI Lasse Mannola aloitti tehtävässään 2.3.2015. Lasse Mannola lopetti toimessa elokuussa, kun 3.8.2015 Takoma Oyj:n ja Takoma Gears Oy:n uutena toimitusjohtajana aloitti Jari Lilja. Katsauskauden aikana Takoma Oyj luopui konttoritiloistaan Pirkkalassa ja muutti Parkanoon Takoma Gears Oy:n toimitiloihin.

SANEERAUSOHJELMA

Katsauskauden aikana Takoma konsernin ulkopuolisia saneerausvelkoja on lyhennetty 0,51 miljoonaa euroa saneerausohjelman mukaisesti. Lisäksi saneerausvelkaa lyhennettiin ylimääräisenä lyhennyksenä 0,04 miljoonaa euroa Tampereen Laatukoneistus Oy:n konkurssipesältä saadulla ennakkojako-osuudella, mikä lyhensi Takoma Oyj:n saneerausohjelmaa 0,25 vuodella. Seuraava saneerausohjelman mukainen lyhennyspäivä on 30.9.2015. Takoma Oyj:n saneerausohjelma päättyy 31.3.2022 ja Takoma Gears Oy:n 31.3.2021.

Pitkäaikaisia saneerausvelkoja konsernilla oli 31.7.2015 yhteensä 4,56 milj. euroa, joista korollisia 1,55 milj. euroa. Lyhytaikaisia saneerausvelkoja konsernilla oli 31.7.2015 yhteensä 0,74 milj. euroa, joista korollisia yhteensä 0,25 milj. euroa.

RISKIT JA LIIKETOIMINNAN EPÄVARMUUSTEKIJÄT

Euroopan talouden hidas kasvu, Kiinan talouden hidastuminen ja rahoitusmarkkinoiden epävarmuus ovat vaikuttaneet Takoman investointihyödykkeitä valmistavien asiakkaiden kysyntään jo pitkään. Ukrainan kriisi ja sitä seuranneet talouspakotteet eivät ainakaan vielä ole vaikuttaneet yhtiön ja sen asiakkaiden toimintaan, mutta tilanteen pitkittymisen vaikutuksia on vaikea arvioida. Vaikka yhtiön tavoitteena on kasvattaa asiakaspohjaansa, nykyinen volyymi on tullut muutamalta pääasiakkaalta. Siten asiakasriippuvuus on edelleen yhtiön liiketoimintaan vaikuttava riski.

Lähitulevaisuudessa Takoman toiminnalliset ja rahoitusriskit liittyvät hyväksytyn yrityssaneerausohjelman lyhennysohjelman toteuttamiseen ja Takoman kykyyn hankkia riittävä rahoitus rahoittaakseen käyttöpääomatarpeensa sekä toiminnan kehittämiseen tarvittavat investoinnit. Emoyhtiön saneerausohjelman toteuttaminen edellyttää lopetettujen liiketoimintojen konkurssipesiltä saatavien arvioitujen jako-osuuksien tuloutumista aikataulussa sekä Takoma Gears Oy:n kykyä maksaa saneerausohjelmassa määritellyt hallintopalveluveloitukset.

LÄHIAJAN NÄKYMÄT

Offshore-markkinoiden kehitys on edelleen laskeva. Öljyn hinnan lasku on hidastanut offshore-teollisuuden investointihaluja ja synnyttänyt sekä offshore- että meriteollisuusmarkkinoille epävarmuutta: projekteja siirretään ja osittain jäädytetään. Meriteollisuudessa laivojen kappalemääräiset valmistusvolyymit ovat pudonneet vuoden 2008 ja sitä edeltävälle tasolle eikä merkittävää kasvua ole lähiaikoina näköpiirissä. Vaikka valmistuksen ja kasvun painopiste on siirtynyt Kaukoitään, niin esimerkiksi laivojen potkurijärjestelmiä ja kansilaitteita valmistetaan edelleen Euroopassa. Takoman Meriteollisuuden, poislukien offshore,  asiakaskunnan tilauskannassa on tapahtunut lievää myönteistä kehitystä vaativampien laitteiden ja järjestelmien osalta. Kilpailu laivojen kansilaitteissa on kuitenkin vastaavasti selkeästi kiristynyt mikä osaltaan heikentää myös Takoman näkymiä.

Takoma ei anna liikevaihto- tai tulosohjausta.

Tiedot ovat tilintarkastamattomia.

Takoma konserni on siirtynyt julkaisemaan kolmen ja yhdeksän ensimmäisen kuukauden osalta arvopaperimarkkinalain 2 luvun 5c §:n mukaiset johdon osavuotiset selvitykset osavuosikatsausten sijaan.

 

Tampereella 2.9.2015

Takoma Oyj:n hallitus

 

Lisätietoja:

Jari Lilja, toimitusjohtaja, puhelin  0400 244 040

Tapio Tommila, hallituksen puheenjohtaja, puhelin 040 527 6311

 

JAKELU:

NASDAQ OMX Helsinki Oy

Keskeiset tiedotusvälineet

www.takoma.fi