SpareBank 1 SMN: God drift og økt soliditet


SpareBank 1 SMN fikk et resultat på 1119 millioner kroner per tredje kvartal i år mot 1407 millioner i samme periode i fjor. Resultatet er påvirket av engangseffekter i kvartalet. Kjernekapitaldekningen er nå på 13,2 prosent.

Regnskapet preges av et godt resultat i bankens kjernevirksomhet, lave tap på utlån, tilfredsstillende vekst på innskudd og utlån samt økt soliditet. Sammenlignet med tilsvarende periode i fjor er resultatet blitt redusert. Dette skyldes hovedsakelig engangseffekter som kurstap på bankens obligasjonsportefølje og omstillingskostnader i deleide BN Bank.

 

SpareBank 1 SMNs kapitalplan har målsatt en ren kjernekapital på minimum 13,5 prosent innen 30. juni 2016. Nivået er per tredje kvartal 2015 på 13,2 prosent, en økning på 1,7 prosentpoeng fra samme tidspunkt i fjor. Banken har ingen planer om emisjon av egenkapital, og styret legger til grunn at øvrige tiltak er tilstrekkelige for å nå kapitalmålet.

 

Styrket markedsposisjon

- Vi er godt tilfreds med resultatet i kjernevirksomheten, og nivået på tap og mislighold er fremdeles veldig lavt. Aktiviteten er høy i alle deler av konsernet, og vi har styrket vår posisjon som ledende bank i Trøndelag og Nordvestlandet. Vi øker våre markedsandeler, og gleder oss over 9100 nye privatkunder og 1250 nye bedriftskunder i løpet av det siste året, sier konsernsjef Finn Haugan i SpareBank 1 SMN.

 

- Gjennom kjøpet av mCash tar vi en tydelig posisjon både innen vennebetaling og mobil betaling i butikk og på nett. Vi er dermed godt rustet for å møte fremtidens digitale kundebehov, sier Finn Haugan.

 

Regnskap per tredje kvartal 2015 - hovedtall:

  • Resultat før skatt: 1389 mill. kr (1709 mill. per tredje kvartal 2014)
  • Resultat etter skatt: 1119 mill. kr (1407 mill.)
  • Egenkapitalavkastning: 11,5% (16,1%)
  • Vekst i utlån: 8,3% (5,4%)
  • Vekst i innskudd: 9,5% (8,5%)
  • Tap på utlån: 112 mill. kr (55 mill.)
  • Ren kjernekapital: 13,2% (11,5%)
  • Resultat per egenkapitalbevis: 5,57 kr (6,97 kr)

 

Økt rentenetto

Netto renteinntekter ble 1399 millioner kroner i årets ni første måneder, en økning på 94 millioner fra samme periode i fjor. Økningen skyldes hovedsakelig økt volum på utlån og høyere innskuddsmarginer. Utlånsmarginene ble redusert som følge av økt konkurranse. Provisjonsinntekter og øvrige driftsinntekter ble 1168 millioner kroner, en økning på 28 millioner sammenlignet med samme periode i fjor.

 

God vekst på boliglån

SpareBank 1 SMN økte utlån til personkunder med 8,7 prosent til 78,9 milliarder kroner siste tolv måneder. Denne veksten er høyere enn den generelle kredittveksten og banken har styrket sin markedsposisjon. Veksttakten var økende i tredje kvartal.

 

Utlån til næringslivskunder økte med 7,8 prosent til 47,3 milliarder kroner. Etter en høy vekst i utgangen av 2014, er veksten hittil i 2015 på 2,1 prosent. Dette er i tråd med bankens kapitalplan.

 

Morbanken har redusert kostnadene med 26 millioner kroner siste tolv måneder. Korrigert for organisasjonsendring i SpareBank 1 Markets er kostnadene på samme nivå som for ett år siden. Styret vedtok høsten 2014 nye mål for kostnadsutviklingen i banken, som innebærer nullvekst i nominelle kostnader i 2015 og 2016.

 

Lave tap

Banken har lave tap og lavt mislighold. Netto tap utgjør 0,12 prosent av totale utlån. De lave taps- og misligholdstallene reflekterer både den makroøkonomiske utviklingen i Trøndelag og på Nordvestlandet samt bankens kvalitet i kredittgiving og kundeoppfølging.

 

Banken har likevel valgt å øke de gruppevise tapsnedskrivingene for å ta høyde for økt usikkerhet, særlig innen oljerelatert virksomhet. Banken har ekstraordinær oppmerksomhet mot risiko i bankens utlån, og særlig gjelder dette utlån til oljerelatert virksomhet. Direkte eksponering mot denne sektoren er lav utover offshorefartøyer.

 

Trondheim, 30. oktober 2015

 

Kontaktpersoner i SpareBank 1 SMN:

Konsernsjef Finn Haugan tlf 900 41 002

Finansdirektør Kjell Fordal tlf 905 41 672

Informasjonsdirektør Hans Tronstad tlf 941 78 322

Om SpareBank 1 SMN

SpareBank 1 SMN er regionens ledende finanskonsern. Markedsleder i privat- og bedriftsmarkedet, og lokalisert på 42 steder i regionens kommuner med i alt 49 kontor.

Vårt mål er å være den anbefalte banken for kunder i Trøndelag og på Nordvestlandet, og som lokal og selvstendig sparebank føler vi et spesielt ansvar for å stimulere til vekst og trivsel i regionen. Vi bygger vår virksomhet på nærhet til kundene, god tilgjengelighet, full produktbredde og helhetlig økonomisk rådgivning.

Hovedkontoret ligger i Trondheim. Konsernet sysselsetter ca 1200 årsverk og omfatter også datterselskapene SpareBank 1 Finans Midt-Norge, EiendomsMegler 1 Midt-Norge, Allegro Finans og SpareBank 1 Regnskapshuset SMN. SpareBank 1 SMN er største aksjonær med eierandel på 33 prosent i BN Bank.

SpareBank 1 SMN er en av seks eiere av SpareBank 1 Gruppen. Ønskes ytterligere informasjon, besøk vår hjemmeside www.smn.no

Denne opplysningen er informasjonspliktig etter verdipapirhandelloven §5-12

 http://kvartalsrapport.smn.no/2015/


Attachments

Supplementary information Rapport Presentasjon